Skocz do zawartości
rogalike

Overclock Calculator Ver.1.9.8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym wszystkim przedstawić swoje dzieło :wink:

Jest to program przydatny przy pokręcaniu AMD'ków z serii X2. W łatwy sposób wyliczycie taktowanie procka, HT, ramu, pobór mocy, jak i stopień podkręcenia procesora.

Zachęcam do pobierania http://www.speedyshare.com/236687390.html :rolleyes:

Pozdrawiam

Rogalike

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Nie podoba misie...

- moc pewnie liczona z proporcji i wychodzą totalne bzdury.

- Błąd w menu: TDP nie da się obliczyć, to jest cecha konstrukcji procka - oznacza ilość mocy jaką cep może może przyjąć na klatę bez uszkodzenia wewnętrznych połączeń. W związku z tym procek na nominalnych zegarach i V nie pobiera 89W, tylko znaaacznie mniej.

- Brak połówkowych mnożników.

- Brak mnożników RAM, choć być może niektórzy wolą "efektywne" MHz

... ogólnie programik na poziomie nieco lepszym niż "hello world", bez urazy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podoba misie...

- moc pewnie liczona z proporcji i wychodzą totalne bzdury.

- Błąd w menu: TDP nie da się obliczyć, to jest cecha konstrukcji procka - oznacza ilość mocy jaką cep może może przyjąć na klatę bez uszkodzenia wewnętrznych połączeń. W związku z tym procek na nominalnych zegarach i V nie pobiera 89W, tylko znaaacznie mniej.

- Brak połówkowych mnożników.

- Brak mnożników RAM, choć być może niektórzy wolą "efektywne" MHz

... ogólnie programik na poziomie nieco lepszym niż "hello world", bez urazy.

Ogranicz w obliczanych W wartosc do jednej liczby po przecinku

Przy 4400+ wywala mi blad

Spokojnie to jest jeden z moich pierwszych programów :) nie musicie mnie tak odrazu zjeżdżać no ale OK.

Piszcie czego brakuje to to dodam, jutro jak wrócę ze szkoły, wezmę sie za połówkowe mnożniki, naprawie błąd z 4400+ oraz dodam phenoma 9500 oraz 9600.

Co do mnożników RAM drogi Tomazzi chyba raczej chodzi Ci o dzielniki, ktore zaleza od mnoznika proca i od ustawienia taktowania RAM'u w biosie (np. 667MHz itp.) http://www.egielda.com.pl/images/art/496f0...6ef10a58166.gif polecam :wink:

Jeżeli chodzi o obliczanie mocy to mój program wylicza to poprawnie, sprawdzane kilka razy przy kilku rożnych prockach, porównane z innymi kalkulatorami, wszystko jest OK.

nie ma wszystkich X2

dodaj też jedno rdzeniówki będzie ciekawiej.

jak sobie zyczysz :) jutro wszystko pod AM2 z tej listy Lista_procesor%C3%B3w_Athlon_64_X2 znajdzie sie w moim programie.

ogółem nie jest źle.

przynajmniej cos na pocieszenie :rolleyes: Dzięki

Pozdrawiam

Edytowane przez rogalike

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Co do mnożników RAM drogi Tomazzi chyba raczej chodzi Ci o dzielniki, ktore zaleza od mnoznika proca i od ustawienia taktowania RAM'u w biosie (np. 667MHz itp.) http://www.egielda.com.pl/images/art/496f0...6ef10a58166.gif polecam :wink:

Jeżeli chodzi o obliczanie mocy to mój program wylicza to poprawnie, sprawdzane kilka razy przy kilku rożnych prockach, porównane z innymi kalkulatorami, wszystko jest OK.

Nie czepiaj się słówek. "taktowanie 667" to jest ustawienie dzielnika, z tą różnicą, że mobo które wyświetla 667 zazwyczaj/często automatycznie zmienia dzielnik RAMu przy zmianie taktowania procka, więc jest to niezbyt konkretne/udane określenie.

Moc obliczana jest źle i napisałem już dlaczego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie czepiaj się słówek. "taktowanie 667" to jest ustawienie dzielnika, z tą różnicą, że mobo które wyświetla 667 zazwyczaj/często automatycznie zmienia dzielnik RAMu przy zmianie taktowania procka, więc jest to niezbyt konkretne/udane określenie.

Moc obliczana jest źle i napisałem już dlaczego.

TDP ok już rozumiem, sorry pomyliłem sie.

Mi chodziło o cpu wattage, czyli moc w watach, tak jak tu: http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp "Overclocked CPU Wattage:"

jutro to poprawie.

Moc wyliczana jest ze wzoru: P = FPM * (CPP \ FCP) * (NPP \ FNP)2 gdzie

2 - do potęgi drugiej

Fabryczna częstotliwości procesora w MHz to (FCP)

Fabrycznego napiecie procesora (FNP)

Fabrycznego pobor mocy procesora (FPM)

Częstotliwość podkreconego procesora w MHz (CPP)

Napięcie podkreconego procesora (NPP)

Wszystko sie zgadza...

Pozdrawiam

Edytowane przez rogalike

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

A skąd masz niby FPM? FPM jest zawsze znaczne mniejsze od TDP, co można sprawdzić chociażby na podstawie delta_temp*Rthj-a, czyli różnica temp. procka i otoczenia * rezystancja termiczna pomiędzy strukturą procka i otoczeniem (dane można wziąć z datasheetów). W większości procków moc wychodzi w granicach 50-70% TDP w stresie, na nominalnych zegarach, zależy to jednak od rev. rdzenia i egzemplarza. Wzór jest mówiąc delikatnie "empiryczny", a w dodatku podstawiasz dane z sufitu. Niestety większość tego typu kalkulatorów tak działa, a Ty powieliłeś tylko ten błąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie, że dodasz wszystkie X2 ale może by jeszcze dodać procesory z jednym rdzeniem? czyli Athlon 64 ? Lista_procesor%C3%B3w_Athlon_64#Athlon_64

okey :wink: postaram sie, jutro wprowadzę kilka poprawek i dodam dwa phenomy 9500 i 9600

jedno rdzeniówki dodam w najbliższym czasie, będzie z tym trochę roboty ale zrobię to dla Was

tomazzi skoro powielam błąd innym kalkulatorów to przykro mi, narazie musi tak zostać, jeżeli znasz jakiś dobry wzór (wdg Ciebie) to mogę go zastosować...

Co do samego programu to w ogóle jestem dumny z siebie ze udało mi sie coś takiego zrobić (mam dopiero 16 lat).

Program będę rozwijał z czasem o nowe funkcje/możliwości (zbliża sie okres świąteczny wiec będzie trochę czasu na programowanie).

ogólnie programik na poziomie nieco lepszym niż "hello world"

szkoda ze tak uważasz bo włożyłem w niego trochę pracy i serca.

Serdecznie Wszystkich Pozdrawiam

Edytowane przez rogalike

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdy od czegoś zaczyna łapiąc przy tym nieco krytyki, nie przejmuj sie tym tylko walcz dalej ;)

może z czasem przyodziejesz program w jakąś ciekawszą szatę graficzną.

3m kciuki.

Edytowane przez FatAlbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi