Skocz do zawartości
Gość Koko_

Lewitująca Mysz - Zero Tarcia

Rekomendowane odpowiedzi

Niewiarygodne! Pierwsza 100 procentowa mysz komputerowa pozbawiona tarcia. Dlaczego żadnego tarcia? Ponieważ znajduje się 1 cm nad powierzchnią. Posiada tzw. wiszący elektromagnetyczny patent (cokolwiek to brzmi). Crazy mouse dzięki swoim właściwościom niweluje stres, zmniejsza nacisk ręki na mysz i poprawia dokładność podczas grania. Koszt takiej zabaweczki to 75$.

post-152072-1198000116_thumb.jpg

Źródło: ohgizmo.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jet identycznie jak z magnesami.

Dwa magnesy położone obok siebie znajdą swoje przeciwległe bieguny i się po prostu odwrócą same tak aby się przyciągnąć.

Ale można sterować tak polem elektronamgnetycznym aby nie zdołało "obiec" elementu więc nadal myszka zamiast fiknąć w powietrzu o 180` będzie ładnie lewitować.

W teorii wygląda to świetnie ciekawe jak jest w praktyce. Czy ruchy są na tyle precyzyjne i czy pole na tyle stabilne aby nie trzeba było myśleć jeszcze o tym aby za mocno nie dociskać myszki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę zagłębiał się w naukowe aspekty konstrukcji, tylko w aspekty użytkowe. Przecież tarcie myszki o podłoże poza stawianiem oporu (nie oszukujmy się - jest on niewielki) doskonale stabilizuje ruchy ręki. IMO ta myszka to gadżeciarski bubel i marketingowy bełkot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ten SZPAN! Pomyśl sobie. Wpada ktoś do Ciebie, patrzy na myszkę i się pyta "Jak Ty to zrobiłeś". :damage_wall:

Tak, już to widzę jak kupi to choćby jedna osoba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i za wysoko wisi - 1mm ok, 1cm nie nadaje sie do użytku IMO [;

Se połóż na tym rękę to zobaczysz czy będzie wisieć tak wysoko :). Przecież siły się równoważą, a jak kładziesz rękę to siłą rzeczy myszka staje się cięższa przez co się obniży...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jeśli by pracowała nawet na wysokości 1 cm to by musiała być laserowa i odpowiednią rozdzielczość by kursor nie skakał ;] Ja mam mysz optyczną i jak podniosę na więcej jak 0.5 cm to już nie reaguje na ruchy ;]

moze tamta ma GPS? ;)

Wszyscy, prawie, jestescie na NIE. Jesli ta mysz faktycznie sie spisze, bedzie ergonomiczna, ladnijsza i precyzyjna, to w ciagu kilku tygodni wszyscy bedziecie szpanowac ze macie kozak mysz. Pomysl nie jest zly, kiedys szalone bylo myslenie o 8MB RAMu a dzi? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E, mów za siebie [;

połóż sobie rękę na ręce tak jak na myszy i zobacz jaki to ciężar...

No baa łapę jak niedźwiedź mam :wink: ale na myszy i tak nie trzymam [;

Z tą myszką to jakaś podpucha... :)

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy tak sie znowu obniży, nie kładę "całej ręki" na myszy, poza tym o ile pamiętam zabawę z magnesami wcale nie tak łatwo je było do siebie zetknąć - ja bym takiego bubla nie nabył.

połóż sobie rękę na ręce tak jak na myszy i zobacz jaki to ciężar...

Ale jeśli by pracowała nawet na wysokości 1 cm to by musiała być laserowa i odpowiednią rozdzielczość by kursor nie skakał ;] Ja mam mysz optyczną i jak podniosę na więcej jak 0.5 cm to już nie reaguje na ruchy ;]

moja z 2cm radzi sobie dobrze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jet identycznie jak z magnesami.

Dwa magnesy położone obok siebie znajdą swoje przeciwległe bieguny i się po prostu odwrócą same tak aby się przyciągnąć.

Ale można sterować tak polem elektronamgnetycznym aby nie zdołało "obiec" elementu więc nadal myszka zamiast fiknąć w powietrzu o 180` będzie ładnie lewitować.

A mozna tez magnesy w podkladce (domyslam sie ze to zestaw i nad drewnianym biurkiem to ona moze conajwyzej lezec:D)i w myszce, "ekranowac" tak jak w glosnikach

sklejasz + do + w podkladce i masz minus na powierzchni myszke sklejasz tez + do + i masz - na spodniej stronie myszki i nic sie nie przyciaga;)

mysz

-

+

+

-

podkladka

-

+

+

-

B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niechcac nikogo obrazic brawa za idiotyzm, sklejajac dwa magnesy orzymujemy jeden wiekszy, a linie pola i tak musza sie zamknac wiec i tak sie obroci. NIE STWORZYSZ MAGNESU 1 BIEGUNOWEGO xD LOL

przyjzyj sie dokladnie schematowi, jesli nadal nie czaisz, to idz do sklepu rozbierz glosnik w ktorym magnes jest ekranowany i zobaczysz jak sie skleja magnesy dodatnimi biegunami lub ujemnymi B)

masz racje brawa za idiotyczna umiejetnosc czytania ze zrozumieniem

http://www.audiostereo.pl/magnetyczne_ekra...ikow_34244.html

ps. Elektronek masz racje, ja tylko odnioslem sie do wypowiedzi Kaeresa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są materiały, nie pamietam jak to się nazywa (coś z grafitem chyba), które lewitują bez przekręcania się nad magnesem...

Może chodziło Ci o nadprzewodniki? bo magnes nad nimi lewituje (w drugą stronę nie sprawdzałem), tylko, że z nimi jest ten problem, że nawet te wysoko temperaturowe wymagają ciekłego azotu do chłodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi