greg79 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Witam, mam taki problem. Niedawno dokupiłem pamięć ram, i po jej włożeniu komputer powinien rozpoznać 2 gb ( 4 x 512 mb) a widział tylko 1,5 gb. Znajomy stwierdził że to przez bios i zflashowaliśmy go do nowszej wersji. Problem natomiast tkwił w jednej kości ramu a nie w biosie. Po jej wymianie komputer rozpoznaje mi 2 gb ram ale po zmianie owego biosu, kiedy przy starcie systemu pojawia się napis windows xp professional, komputer jakby wisi przez ok 2 minuty i dopiero rusza system.Przeinstalowałem system, próbowałem już wgrywać starszy bios, wyciągałem bateryjkę na płycie, zmieniałem też ustawienia w biosie i wciąż to samo. Mój sprzęt to AMD Athlon 64 3000+, płyta główna MSI K8NGM2, MS-7207, 2 gb ram ddr 400MHz, GeeForce 8600 gt. Czy ktoś ma jakąś rade ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 jesli przeinstalowales system i wgrales stary bios, to znaczy, ze masz cos skopane, wyjmij tą pamięc dokupioną i zobacz co się będzie działo pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg79 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Witam, po wyjęciu kości ramu jest to samo, obojętnie czy włożę 1 czy 2 czy 4 kości jest nadal bez zmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promieniowanie Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Podłączę się z moim problemem. Sprawa taka: zmieniłem bios mojej płyty głównej asrocka (sig) na najnowszy ze strony producenta, oczywiście dokładnie przeczytałem jak to robić i uważałem żeby nic się nie spie.do.iło... niestety po zmianie komp już nie wstał. Płyta pojechała oczywiście do reklamacji ponieważ uważam że to nie ja ją uszkodziłem (zrobiłem wszystko zgodnie z zaleceniami!). Jednak nie mam siły czekać miesiąc na rozpatrzenie reklamacji więc zakupiłem tymczasowo drugą identyczną płytę (poza sprawą biosu jestem z niej b. zadowolony), i korci mnie żeby i na niej spróbować uaktualnić bios ale mam strach że znowu powtórka z rozrywki będzie. Co robię źle? Może ten typ tak ma? Czy ten zgon po biosie to przypadek czy możliwe że cała seria taka...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...