west96 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Witam! Mam sprawę. Chce kupić nowego kompa do 4 tys :) . Nie znam się za bardzo na sprzęcie więc prosze o pomoc. Czy lepiej kupić złożony czy samemu składać? Podajcie propozycje sprzętu. Ma to być komp do grania :D . Chcę żeby brał większość gier na parę lat. Pozdrawiam, west96 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Kupujesz samą skrzynkę, czy monitor, klawiaturę, głośniki itp. też? Polecam zestawy Sysaka http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=168134 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 E6750 2,33 Ghz - 587 zł DFI Blood Iron P35 - 349 zł Corsair 2GB (2x1GB) XMS2 CL4 - 145 zł Palit 8800GT 512 MB - 930 zł Western Digital Caviar SE 250GB WD2500AAJS - 218 zł Samsung DVD+/-RW SH-S203B/BEBN - 92 zł Amacrox Warrior AX500-A 460 W - 239 zł Razem : 2 560 zł Można się zaopatrzyć w 4GB ramu i 8800GT SLI , do SLI potrzebne są płyty z chipsetami NV np. MSI P6N SLI - 341 zł Z 4GB ramu i 8800 GT SLI wyjdzie 3 627 zł . Nie wiem czy zasiłka nie musiała by być wtedy mocniejsza . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
west96 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 kupuje skrzynke i monitor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Czyli wariant nonSLI , zostanie ok. 1 500 zł na dobry monitor . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qamca Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 wg mnie zasiłka starczy solidne 450W z lekkim zapasem w zanadrzu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
west96 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 A jaką grafę, bo to tu jest najważniejsze. 8800 GT czy GTS? Słyszałem też że XP ma problemy z obsługą 4 GB RAM. Czy to prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qamca Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) A jaką grafę, bo to tu jest najważniejsze. 8800 GT czy GTS? Słyszałem też że XP ma problemy z obsługą 4 GB RAM. Czy to prawda? Co do 4 GB ramu w XP, nie widzę czemu miałby być problem... chociaż nie mam tyle sam, ale nigdzie sie nie spotkałem z taką opinią... co do kart to nie mam pewności bo ide w najtańsze 8800 jakie będzie na 512 ramu, ale o ile się nie mylę przy tych samych pamięciach chyba GT tańsze... więc wybór GT/GTS jest chyba czysto finansowy, ale nie jestem expertem więc jak się mylę to mnie poprawi ktoś prosz. Edytowane 19 Grudnia 2007 przez qamca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Co do 4GB i XP 32-bit ( oraz Vista 32-bit ) to 32-bit CPU jest wstanie zaadresować max. 4 GB ramu , ale część tej przestrzeni adresowej jest wykorzystywana przez inne urządzenia , dlatego system nie widzi pełnych 4 GB tylko 3-3,5 GB ( z tym jest loteria ) . Zdarza się też że niektórym działa 4GB ramu i XP 32-bit . Jedyny sposób na rozwiązanie problemu to instalacja 64-bit OS ( XP 64-bit lub Vista 64-bit , XP 64 to zmodyfikowany W2003 64 bit ) . Co do VGA , na dzień dzisiejszy w cenowo i wydajnościowo to tylko 8800GT , wersja GTS 65 nm jest minimalnie szybsza a kosztuje więcej . GTS/GTX 90 nm nie opłaca się kupować obecnie , GT dorównuje GTX-owi . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qamca Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Co do VGA , na dzień dzisiejszy w cenowo i wydajnościowo to tylko 8800GT , wersja GTS 65 nm jest minimalnie szybsza a kosztuje więcej . GTS/GTX 90 nm nie opłaca się kupować obecnie , GT dorównuje GTX-owi . No jak zakładasz OC... a jak już zakładasz OC to bądź konsekwentny i zakładaj dla obu kart, bo takie argumentowanie że kupisz tańszą kartę i jak ją podkręcisz to będziesz miał GTXa jest niemiarodajne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 @ qamca Umiesz ty czytać . Gdzie ja w moim poprzednim poście napisałem o OC GT/GTS/GTX ?? GT na stock dogania GTX-a , po OC to bierze bez problemu . Może i GTX po max. OC będzie szybszy niż GT po max. OC , ale GT jest znacznie od niego tańszy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qamca Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 @ qamca Umiesz ty czytać . Gdzie ja w moim poprzednim poście napisałem o OC GT/GTS/GTX ?? GT na stock dogania GTX-a , po OC to bierze bez problemu . Może i GTX po max. OC będzie szybszy niż GT po max. OC , ale GT jest znacznie od niego tańszy . Czytać umiem tylko na temat GTXa niedoinformowany jestem bo myślałem że większa różnica w wydajności... Ale o GTSie nic nie mówiłem więc z czytaniem stoisz też tak sobie :> Strzel se meliske:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...