Skocz do zawartości
Wiseguy

Zestaw Do Oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Chcialbym Was prosic abyscie ocenili moj sprzecik :D (bedzie OC)

Oto on:

Procesor: Intel Core2duo E6420 - 438zl (kupione)

Plyta glowna: MSI P35 Neo2-FR - 339zl (jeszcze sie waham, ale czy dobrze? mysle nad DFI Infinity Blood Iron P35)

Pamiec: OCZ 2x1GB 800DDR CL4-4-4-15 PLATINUM rev2 - 200zl (kupione)

Karta graficzna: SAPPHIRE RADEON HD 3850 256MB 256BIT DDR3 - 568zl (kupione)

Dysk twardy: 500GB Samsung HD501LJ SATAII 16MB cache - 384zl (kupione)

Nagrywarka: Pioneer DVD+/-RW DVR-115D bulk (czarny) - 98zl

Chlodzenie na procka: Scythe Mugen SCINF-1000 - 156zl (moze cos tanszego?)

Obudowa: Antec Sonata III - 449zl wraz z zasilaczem Earthwatts 500W firmy Antec (kupione)

Pasta na procesor: Zalman ZM-STG1 - 22zl (kupione)

2654zl

Czy taki zestaw moze byc?

Edytowane przez Wiseguy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta MSI nie jest zła, ale bym brał DFI :D, co do chłodzenia może być, ale jeśli planujesz średnie OC to wystarczy nawet Freezer 7 pro, reszta ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym osiagnac te 3,2ghz (max 3,5ghz jesli bylaby duza roznica w wydajnosci)

Bardziej sie sklaniam ku msi niz dfi. Az tak wybajerowane mozliwosci OC sa mi niepotrzebne, ale to w koncu DFI :D

DFI może mieć większy potencjał OC, ale zastanów się nad wyposażeniem jakie chcesz mieć bo w tej cenie DFI ma trochę mniej niż konkurencja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI może mieć większy potencjał OC, ale zastanów się nad wyposażeniem jakie chcesz mieć bo w tej cenie DFI ma trochę mniej niż konkurencja...

Zostaje przy msi oraz na razie na stockowym chlodzeniu intela. Zobaczymy jak w praniu to wyjdzie. E6420 ma w koncu domyslnie 2,13ghz, wiec nie powinien sie za bardzo grzac. Chociaz ostatni raz jak zmienialem procesor minely 3 lata, wiec moglo sie troche pozmieniac ;)))))))

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wziąłem neo 2 fir bo dużo pochlebnych opini słyszałem i czytałem ;). Co nie zmienia faktu ze wiekszość 'tanich' płyt na p35 (foxconn p35a, abit ip35e i neo fr/fir) niewiele sie od siebie różni wydajnością/możliwościami OC i wyposażeniem :) (chociaż msi rzeczywiście ma "coś" więcej jeżeli chodzi o wyposażenie).

Co do DFi i imo klasa sama w sobie więc pewnie i OC na bardzo dobrym poziomie ;p.

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Chcialbym Was prosic abyscie ocenili moj sprzecik :D (bedzie OC)

Oto on:

Procesor: Intel Core2duo E6420 - 438zl (kupione)

Plyta glowna: MSI P35 Neo2-FR - 339zl (jeszcze sie waham, ale czy dobrze? mysle nad DFI Infinity Blood Iron P35)

Pamiec: OCZ 2x1GB 800DDR CL4-4-4-15 PLATINUM rev2 - 200zl (kupione)

Karta graficzna: SAPPHIRE RADEON HD 3850 256MB 256BIT DDR3 - 568zl (kupione)

Dysk twardy: 500GB Samsung HD501LJ SATAII 16MB cache - 384zl (kupione)

Nagrywarka: Pioneer DVD+/-RW DVR-115D bulk (czarny) - 98zl

Chlodzenie na procka: Scythe Mugen SCINF-1000 - 156zl (moze cos tanszego?)

Obudowa: Antec Sonata III - 449zl wraz z zasilaczem Earthwatts 500W firmy Antec (kupione)

Pasta na procesor: Zalman ZM-STG1 - 22zl (kupione)

2654zl

Czy taki zestaw moze byc?

Jak do grania, to wydajnieszy będzie konfig podobny do mojego (kupowane w arche.net.pl):

Gigabyte DS3L 250zł

E2160 250

2 GB Kingston 667 MHz 130

8800 GTS 512 MB 1250

nagrywarka 100 zł

WD 500 GB 380 zł

to razem daje 2360

zostaje 300 zł na zasilacz i budę. Ja kupiłem taką za 70 zł i nie widzę przeciwwskazań :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo Ty kupiles tylko do gier, a ja tez do pracy i zalezalo mi na duzej wydajnosci calego systemu, dlatego procek z 4 MB cache. Druga sprawa to cisza. Zwroc uwage, ze wybralem takie komponenty, ktore mozna uznac za ciche. Szczerze to nie wiem jak sie bedzie sprawowal EIST w procku bo nigdy z tym sie nie styknalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo Ty kupiles tylko do gier, a ja tez do pracy i zalezalo mi na duzej wydajnosci calego systemu, dlatego procek z 4 MB cache. Druga sprawa to cisza. Zwroc uwage, ze wybralem takie komponenty, ktore mozna uznac za ciche. Szczerze to nie wiem jak sie bedzie sprawowal EIST w procku bo nigdy z tym sie nie styknalem.

Bez przesady, jak nie używasz 3D Studio albo nie replikujesz jakiś baz danych, to komp, który złożyłem w zupełności wystarczy dla przeciętnego usera. W chałupie z żoną pracujemy na tym kompie i w wordzie, excelu, używam też softu (Photo Impact) do obróbki zdjęć i Video Studio do edycji materiału z kamerki i wszystko chodzi jak huragan :D

Co do procka, to w moim przypadku celowo wybrałem E2160, za kilka miesięcy będzie Penryn (w wersji dla ludu) i wtedy będzie warto pomyśleć o zmianie procka na chłodnieszy i wydajniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn. nie chce tak drogiej karty graficznej. Ceny nowych ukladow powinny w niedlugim czasie mocniej spasc to wtedy sprzedam 3850 i sie zastanowie nad przesiadke na serie 9xxx.

Co do procka to chcialem kupic serie E4xxx, ale w tej samej cenie byl E6420 z 4MB cache i szybszy, wiec czemu mialbym nie brac :D

Nastepna sprawa to cisza. Cenie sobie spokoj. Wole miec troche wolniejszy sprzet, ale miec cisze w domu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi