Skocz do zawartości
forest kila zbila

Oferta Lubmanu - 10mbitów Za ~40zł Miesięcznie W Lublinie

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Dostałem od kumpla linka do strony Lubmanu. Na papierze ofertą mają ekstra.

W skrócie:

* Przepustowość 10Mb/s

* Łącze symetryczne

* Brak konieczności posiadania linii telefonicznej TP

* Opłata aktywacyjna 1 zł

* Umowa na 24 miesiące (automatycznie przedłużana na czas nieokreślony)

* Abonament

-Za miesiące od 1. do 6. 1 zł

-Za miesiące od 7. do 12. 29 zł

-Za miesiące od 13. do 24. 59 zł

* Możliwość korzystania z telefonii cyfrowej LubMAN

* Darmowe konto pocztowe i miejsce na stronę www

W praktyce 37zł/mc za 10 Mbitów. Cena zmienia się jesli blok jest dopiero podłączany (co kolwiek to znaczy.. mce 2-12 za 29zł czyli 42zł/mc)

wada - po ściągnięciu powyżej 5GB w ciągu doby transfer jest ograniczany,, podobno balansowany z gwarantowanym 1MB

I tu pojawia się pytanie - jak z jakością usług ? Jakie prędkości można na tym osiągnąć realnie ?

http://www.lubman.pl/cennik_internet_dom

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi tu nie gra - 10Mbit łącze synchroniczne i tylko 42 zł ?? :blink:

Do tego ten limit 5 GB / dobę ; średnio to pasuje do takiego łączą , 10 mbit to ~ 1,25 MB/s , jak ktoś zapuści P2P to limit w ciągu ~ 68 minut wyczerpie , chyba że jest totalna blokada P2P .

Ale nawet bez tego da się ten limit wyczerpać - np. serwery typu RS .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oferta identyczna jak moja w NN,, łącznie z ceną ;)

No dobra - poważnie nikt nie wie nic o ich ofercie w praktyce ? Pytałem znajomego, nota bene właściciela NN i opinia negatywna,, 10MBit u nich do węzła, cieniutkie połączenie do tp i jeszcze kilka wad mi wymieniał. Serio nikt nie używa domowych łącz lubmanu ?

tak się zastanawiam czy by nie wziąć od nich łącza na testowanie,, ew. w razie problemów z trzymaniem parametrów zerwać umowę. Nawet jeśli umowa jest z obwarowaniami w stylu "prędkość do" to umowę można zerwać na podstawie deklaracji z reklamy (a tam się mówi nie o max tylko O 10Mbitach..) Jak do mnie przyjdą to ich zmęczę i napiszę co powiedzą.;)

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli te kołki z lubmanu beda mialy takie same podejscie do klientow indywidualnych jak do studentow z akademika to ja odrazu podziekowalbym im. DZIADOSTWO!

Jak jeszcze mialem przyjemnosc mieszkac w akademiku to ograniczenie transferu bylo ustalone na 1300MB/24h (wlot i wylot) - po przekroczeniu transfer spadal drastycznie, pingi tez. do tego stopnia, ze nie dawalo sie pilke na kurniku pograc.

kosztowal nas wtedy taki internet 25zeta/m-c od kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestes moze w zasiegu Pronetu? Teraz maja (w/g mnie) swietna oferte, przy umowie na 3 lata w godzinach 12:00 - 0:00 przepustowość 3 Mbps / 1.5 Mbps, 0:00 - 12.00 6 Mbps / 3 Mbps. Jako dodatek mozesz wybrac albo "upominek" (jakas badziewna kamerka internetowa) albo zwiększenie download speed o 50% na czas trwania umowy, co w efekcie daje w godzinach 0:00 - 12.00 takie wyniki:

Dołączona grafika

49 zł / miesiecznie, zadnych limitów na pobieranie etc. W dzien jest to 4.5 Mbps / 1.5 Mbps

Edytowane przez darkx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Caly Lublin jest na lubmanie, pronet jest podlaczony do Lubmana tak aby rozwiac watliposci. Przynajmniej tak bylo kiedys (5-6 lat temu), lacze dobre, sam kiedys na poczatku kiedy nie bylo limitow moj rekord to 180MB w 6sec w pronecie.

Chociaz wiem, iz teraz limity sa surowe i nie da sie przekroczyc. Jesli chodzi o pingi i stabilnosc to kiedys u mnie bylo swietnie, wiec nie moge powiedziec zlego slowa jesli chodzi o Porębe.

Na Świcie u kuzyna wiem ze bylo srednio ze stabilnoscia ale mieli tam stary bajzel.

Na pewno miedzy Neo czy multimedia w porownaniu do pronetu jest PRZEPASC... a dla informacji mam w mieszkaniu zarowno Neo 512 , Multimedie 1Mb jak i pronet tylko nie aktywny bo po co mi wiecej mozliwosci, a ze mam neo i multimedie faktycznie za darmo to nie bede bulic za pronet jeszcze.

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Caly Lublin jest na lubmanie, pronet jest podlaczony do Lubmana tak aby rozwiac watliposci.

Tak aby rozwiac wątpliwosci to od roku korzysta z kilku łaczy dzieki czemu nie ma padów sieci co wczesniej sie zdarzało...

sam kiedys na poczatku kiedy nie bylo limitow moj rekord to 180MB w 6sec w pronecie.

Z partycji na partycję bez udziału sieci? :lol:

Bo w pronecie jak nie było limitów, wiecej niz 10mbit/s się wyciągnąc nie dało, a 1MB/s do 30 trochę daleko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak aby rozwiac wątpliwosci to od roku korzysta z kilku łaczy dzieki czemu nie ma padów sieci co wczesniej sie zdarzało...

Z partycji na partycję bez udziału sieci? :lol:

Bo w pronecie jak nie było limitów, wiecej niz 10mbit/s się wyciągnąc nie dało, a 1MB/s do 30 trochę daleko...

Ja wiem ze rzecza ludzka jest brac pod watpliwosc co ktos inny mowi skoro "ja" nigdy czego takiego nie doswiadczylem.

Pewnie nie byles w pronecie jak firma w ogole powstala i zaczela byc dostawca na porebie. Limit byl tylko teoretyczny 512kb/s (?) ale w praktyce spokojnie wyciagalo sie 10-20Mbit/s w zaleznosci od serwa i nie mowie tutaj o podsieci wewnetrznej tylko zewnetrznych serwach. Bo jak inaczej mozna nazwac sciagniecie patcha do windy 180MB w 6sec ze stronki MS? Zas pliki czy inne filmy lecialy z filefronta po 700kb/s+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Limity zostały wprowadzone dopiero ze 3 lata temu. Wczesniej łącze nie miało sztywnego limitu dla uzytkownika i max to było jakies 10mbit. 180MB w 6 sec to nie w tej bajce bo musiał bys miec łacze 300mbit/s.

I nie ma w tym zadnego problemu gdyz kiedy w pronecie bylo mniej jak 2k uzytkownikow na bodajze 100MB/s siec wykupiona w Lubmanie przez pronet to jest bardzo prawdopodobne nie przyznasz? Sam stwierdziles ze nie bylo limitow :)

Jesli "druczki" pronetu mowia prawde to jestem ich 1xxx klientem jesli pamietam z umowy czy druczku.

A biorac pod uwage co bylo 3 lata temu a co bylo 9 lat temu to jest spora roznica bo pronet w/g ich stronki istnieje od 1999 :) A biorac pod uwage iz pronet mialem za czasow 2-3kl gimnazjum a teraz mam 22 lata to latwo policzyc kiedy to bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczby mowia same za siebie, nie moj problem. Pronet zawsze mial balagan tak jak kiedys odlaczylem net po skonczeniu umowy i nadal moglem korzystac przez nastepne kilka miesiecy.

Jednak wracajac do tematu znajac ta siec polecam, szczegolnie do gier. Pingi za granica sa powalajace.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem ze rzecza ludzka jest brac pod watpliwosc co ktos inny mowi skoro "ja" nigdy czego takiego nie doswiadczylem.

Pewnie nie byles w pronecie jak firma w ogole powstala i zaczela byc dostawca na porebie. Limit byl tylko teoretyczny 512kb/s (?) ale w praktyce spokojnie wyciagalo sie 10-20Mbit/s w zaleznosci od serwa i nie mowie tutaj o podsieci wewnetrznej tylko zewnetrznych serwach. Bo jak inaczej mozna nazwac sciagniecie patcha do windy 180MB w 6sec ze stronki MS? Zas pliki czy inne filmy lecialy z filefronta po 700kb/s+

Nie da sie wyssac 180MB w 6 sekund z MS nawet na korporacyjnej rurce. Jak sie ma do tego ze z filefronta lecialo 700kb/s? przeciez to masakrycznie malo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi