Mardok Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Jak jest tu jakiś szczęśliwy posiadacz RAID 0 zbudowanego z któregoś z niżej wymienionych HDD był bym wdzięczny za jakiegoś screena ;) WD Caviar RE2 Seagate Barracuda ES.2 Planuję nową macierz i nie mogę się zdecydować który HDD brać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 mam dwa dyski samsung f1 640gb w raid 0 burst speed zawsze pokazuje wartosci ponizej 200mb na sek. Plyta ta co w podpisie, manual pisze, ze obsluguje sata2. Jakies pomysly? nvidia - i wszystko jasne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Jak jest tu jakiś szczęśliwy posiadacz RAID 0 zbudowanego z któregoś z niżej wymienionych HDD był bym wdzięczny za jakiegoś screena ;) WD Caviar RE2 Seagate Barracuda ES.2 Planuję nową macierz i nie mogę się zdecydować który HDD brać. A czy nie są one dość głośne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 A czy nie są one dość głośne? Poziom hałasu nie znajduje się w ogóle mojej liście priorytetów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Poziom hałasu nie znajduje się w ogóle mojej liście priorytetów. hehe, to pewnie jakieś zatyczki do uszu się przydają :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Poziom hałasu nie znajduje się w ogóle mojej liście priorytetów.Szczęściarz! :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 hehe, to pewnie jakieś zatyczki do uszu się przydają :wink: Szczęściarz! :lol2: Poziom akceptowalnego hałasu to kwestia indywidualna i jak dla mnie niektórzy tutaj są zbytnio przewrażliwienie na tym punkcie. Po 8 godzinach dziennie w serwerowni z klimatyzacją takie "pierdzenie" dysku jest dla mnie w ogóle nie zauważalne. Ale wracając do tematu nie o hałas pytałem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 (edytowane) A oto i nowa macierz. 3x320GB Samsung F1. Pasek 128kB. Nie eksperymentowałem z innymi wielkościami. Po moich wszystkich eksperymentach z dyskami rozwiązanie z trzema odczuwam jako najlepsze w codziennym użyciu. Co ciekawe poziom hałasu 3 samsungów jest mniej więcej taki sam jak 2 WD. Co jeszcze ciekawsze 4 Seagate z gorszym czasem dostepu wydawały się szybsze niż 2 ostatnie WDki z mniejszym o 3ms czasie dostepu... Edytowane 3 Października 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 280MB/s wyglada fanie, poza syntetykami czuć wogóle różnice w porównaniu z raidema na 2xF1? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Czuć. Przejrzyj wątek a zobaczysz wrażenia z różnych opcji ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Nie mogę wejść do konfiguratora RAID. Naciskam ctrl+I, ale nic sie nie dzieje podczas startu kompa. W BIOSie zmienilem Mode na RAID. Co jest grane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 (edytowane) Nie mogę wejść do konfiguratora RAID. Naciskam ctrl+I, ale nic sie nie dzieje podczas startu kompa. W BIOSie zmienilem Mode na RAID. Co jest grane?Tak jak ci napisałem na prv + Istenieje jeszcze jedna możliwość jeśli bios nie reaguje na klawisze wejścia. Prawdopodobnie masz klawiature USB - musisz w biosie w opcjach USB zmienic na "Keyboard by BIOS" (lub podobnie brzmiące nie pamiętam dokładnie). Jeśli jest "by OS" to nie wejdziesz do raida. Edytowane 23 Października 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 W BIOSie mam ustawione Keyboard via BIOS. Poza tym probowalem z klawiatura PS2. Tez nie da rady. Po restarcie naparzam ctrl+i caly czas i nic. Nie wiem co jest grane. RMA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Skoro nie pojawia Ci sie okno Raid (jak napisałes na prv) to oznacza że nie włączyłeś kontrolera Raid ;) dlatego kombinacja klawiszy nie działa. Popatrz jeszcze dobrze w biosie na możliwe opcje.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierdlik Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 Mam dość nietypowy problem z raid 0. Nie dawno padła mi płyta główna P5W64 WS Pro. Miałem na niej raid 0 z 2 dysków 80GB. Teraz mam płyte główna P5B-E. I chciałbym na tą P5B-E przenieść ten raid 0 z tych 2 dysków. Z tego co załwarzyłem to te płyty główne różnia sie chipsetami odpowiedzlnymi za Raid P5W64 WS Pro ma ICH7R a P5B-E ma ICH8R. Czy da sie odplić na tej P5B-E raida 0 z tymi dyskmi i odzsyakć z nich dane. Jak to zrobić? Ma ktoś pomysł :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 Do tego nie potrzeba żadnych pomysłów. Podłącz dyski, skonfiguruj Raid w biosie i odpalaj. W trybie awaryjnym doinstaluj nowsze sterowniki do kontrolera - chyba że juz wcześniej miałes zainstalowane najnowsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierdlik Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 Do tego nie potrzeba żadnych pomysłów. Podłącz dyski, skonfiguruj Raid w biosie i odpalaj. W trybie awaryjnym doinstaluj nowsze sterowniki do kontrolera - chyba że juz wcześniej miałes zainstalowane najnowsze. A nie utrace danych z dysków? :blink: . Bo utrata dnych nie wchodzi w grę :sad: Musze dane z nich odzyskac w całości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 Samo podłączenie do innego kontrolera nie wymazuje danych. Po podłaczeniu kontroler powinien wykryć dyski jako "member disk" czyli będącymi składowymi macierzy. Nie chodzi o odzyskiwanie - one mają normalnie działać jak dotychczas! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierdlik Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 Samo podłączenie do innego kontrolera nie wymazuje danych. Po podłaczeniu kontroler powinien wykryć dyski jako "member disk" czyli będącymi składowymi macierzy. Nie chodzi o odzyskiwanie - one mają normalnie działać jak dotychczas! Aha Spróbuje ma nadzije że się uda :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 Czy jest tutaj ktoś kto wie bankowo czy można wejsc do opcji kontrolera RAID z jednym dyskiem twardym? W szczegolnosci chodzi mi o MoBo Abit IP35 PRO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tw_psycho Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 (edytowane) A oto i nowa macierz. 3x320GB Samsung F1. Pasek 128kB. Nie eksperymentowałem z innymi wielkościami. Po moich wszystkich eksperymentach z dyskami rozwiązanie z trzema odczuwam jako najlepsze w codziennym użyciu. Co ciekawe poziom hałasu 3 samsungów jest mniej więcej taki sam jak 2 WD. Co jeszcze ciekawsze 4 Seagate z gorszym czasem dostepu wydawały się szybsze niż 2 ostatnie WDki z mniejszym o 3ms czasie dostepu... oooo to u mnie w takim razie bardzo slabo.... burst na poziomie 280mb (pisalem, ponoc wina kontrolera nvidii), a ogolny wynik o polowe gorszy niz Twoj. Przy hashowaniu plikow na dc transfer idzie na poziomie 80mb, a obciazenie procesora wynosi 100%. Ten test wypadl wypadl wyjątkowo dobrze, zazwyczaj jest zauwazalnie gorzej... Moze sterowniki zmienic? Edytowane 2 Listopada 2008 przez -Paluch- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biszek Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 (edytowane) witam , a moze znajdzie sie ktos kto pomoze laikowi, ktory dopiero cwiczy i uczy sie ?? :( bo niby wszystko proste , tyle ze po 3 dniach mam dosc raid, matrix etc :) a dlaczego , a no dlatego ze wedlug mojej subiektywnej oceny raid w biosie ok wlaczony nastepnie utworzony na dwoch dyska 80gb /raid0 - 50 gb na viste , raid1 - reszta , powiedzmy na dane / i do tej pory wsztko ok instalka vistyx64 i pierwsza porazka , niby sterownik raid ma byc a go nie ma , nie problem doinstalowany system stoi , sterownik etc , i wgranie Intel® Matrix Storage Console raid1 nie dziala partycja ciagle nie sformatowana , dzialam tylko na raid0 przy ktoryms tam wgrywaniu programu , sterownikow sytem przestaje sie wyrabic , pada explorer, pewnie cos jeszcze , niestety reset i problemy na calego , system sie nie dzwiga , nawet tryb awaryjny , wszystko staje na magicznym crcdisk.sys przywrocenie systemu do wczesniejszej wersji pomaga na tyle ze w tryb awaryjny mozna wejsc po uruchomieniu Intel® Matrix Storage Console jeden dysk z czerwonym krzyzykiem , acha po zaladowaniu biosu jeden dysk occurred, drugi member wlanczam go w tej konsoli , cos tam sobie robi ta konsola , po zakonczeniu mozna jakos wejsc normalnie w viste troche dzial , ale przy kolejnych instalka sytuacja sie powtarza , szcegolnie przy operacjach na duzych plikach szukalem juz na temat tego crcdisk.sys opinni sporo , od padajacego dysku, przez zle ustawiony bios i tuzin innych ktos gdzies pisal ze znalazl na stronach intela , ze trzeba cos w rejestrach zmienic i wszystko zaczyna dzialac, no ale niestety nie napisal co :( sorry ze moze chaotycznie , ze jak dyletant, etc , no ale coz mniej mnie to wkurzalo jak syn mi popsul kompabo za 2godz mialem wszysko postawione od nowa p35c-ds3r ddr2 dual / 2x1024/ dwa dyski sata 80 gb , starsze wiec bledow moga walic sporo :( opozniony zapis nie jest wlaczony acha i identyfikuje volumin z bledami ten ktory jest na raid1 i jest niesformatowany co najlepsze jak go sformatujowalem , przy wczesniejszych instalacjach , a bylo ich 3, to bylo to samo tu gwoli wyjasnienie instalowane wszystko jest na raid 0 po zainstalowaniu wyskakuje blada na volumienie raid1 ktory widnieje jako nieprzydzielone miejsce , ja osobiscie nic z tego nie rozumiem :( Edytowane 3 Listopada 2008 przez biszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Przerabiałem podobny układ na płycie Gigabyte, na części raid0 wszystko funkcjonowało prawidłowo a na częsci raid1 były problemy z dostępem do plików (np odtwarzanie muzyki z tej partycji w winampie wieszało system) a IMSM pokazywał błąd macierzy. Ostatnio wszystko ustawiłem na jeden wolumin raid0 i od tej pory żadnych problemów. Albo to wina Gigabyte albo sterownikow/kontrolera Intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biszek Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 dokladnie tak jak u mnie , raid1 sie sypal, bez wzgledu czy byly na nim dane , czy nie mialo to miejsce nawet jak raid1 byl niesformatowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 czy wybierajac dyski pod raid0 brac pod uwage cache dyskow? roznica miedzy 16mb a 32 mb to grubo ponad 50zl na jednym dysku :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Nie, tego nie bierz pod uwage. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Sytuacja następująca - mobo jak w podpisie, zbudowany testowo RAID 0 w oparciu o dwa Hitachi 7k500 320 GB. Działa cacy, niby wsio ok. W tym momencie do kontrolera ICH9 podłączyłem nie będące częścią RAID-u Seagate 7200.9 250 GB oraz Hitachi 7k250 160 GB. I tu pojawia się zonk. Przy poście komp na wykrywaniu dysków zamiera. Jak tylko wypnę Hitachi 160 GB jest ok, w konfiguracji kontrolera widać pięknie trzy pozostałe dyski. To samo jak wypną Seagate 250 GB i zostawię Hitachi - wsio cacy. Wygląda to tak jakby dołączenie czwartego dysku do kontrolera przy uaktywnionym RAID powodowało jakiś konflikt. Macie jakieś sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 chcialem zapytać. ile osób z was stracilo dane przez pad macierzy? tyle sie o tym mowi, ale jak to jest w rzeczywistosci. osobiscie mi nie padl nigdy zaden dysk, ale nie nie byly one nigdy spiete w raid 0. wiec teoretycznie gdyby byly spiete to macierz dzialala by do dzis nienaruszona. tyle, ze dochodzi do tego kwestia kotrolera softu do raidu itp. (?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 (edytowane) Sytuacja następująca - mobo jak w podpisie, zbudowany testowo RAID 0 w oparciu o dwa Hitachi 7k500 320 GB. Działa cacy, niby wsio ok. W tym momencie do kontrolera ICH9 podłączyłem nie będące częścią RAID-u Seagate 7200.9 250 GB oraz Hitachi 7k250 160 GB. I tu pojawia się zonk. Przy poście komp na wykrywaniu dysków zamiera. Jak tylko wypnę Hitachi 160 GB jest ok, w konfiguracji kontrolera widać pięknie trzy pozostałe dyski. To samo jak wypną Seagate 250 GB i zostawię Hitachi - wsio cacy. Wygląda to tak jakby dołączenie czwartego dysku do kontrolera przy uaktywnionym RAID powodowało jakiś konflikt. Macie jakieś sugestie?Może coś z kablami? Miałem różne takie kombinacje na ICH9 i 10 i nie ma z tym żadnych problemów więc cos ewidentnie tylko u Ciebie. @Piqipon - ani soft ani kontrolery nie sa awaryjne. A jak Ci pada płyta główna to macierz i tak dalej działa. Edytowane 12 Listopada 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 czyli pad macierzy zalezy, tylko od padniecia dysku. co jest sprawa losową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...