Skocz do zawartości
Mardok

Raid 0 A Wydajność

Rekomendowane odpowiedzi

Jak jest tu jakiś szczęśliwy posiadacz RAID 0 zbudowanego z któregoś z niżej wymienionych HDD był bym wdzięczny za jakiegoś screena ;)

WD Caviar RE2

Seagate Barracuda ES.2

Planuję nową macierz i nie mogę się zdecydować który HDD brać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest tu jakiś szczęśliwy posiadacz RAID 0 zbudowanego z któregoś z niżej wymienionych HDD był bym wdzięczny za jakiegoś screena ;)

WD Caviar RE2

Seagate Barracuda ES.2

Planuję nową macierz i nie mogę się zdecydować który HDD brać.

A czy nie są one dość głośne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, to pewnie jakieś zatyczki do uszu się przydają :wink:

Szczęściarz! :lol2:

Poziom akceptowalnego hałasu to kwestia indywidualna i jak dla mnie niektórzy tutaj są zbytnio przewrażliwienie na tym punkcie. Po 8 godzinach dziennie w serwerowni z klimatyzacją takie "pierdzenie" dysku jest dla mnie w ogóle nie zauważalne. Ale wracając do tematu nie o hałas pytałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

A oto i nowa macierz. 3x320GB Samsung F1. Pasek 128kB. Nie eksperymentowałem z innymi wielkościami.

Po moich wszystkich eksperymentach z dyskami rozwiązanie z trzema odczuwam jako najlepsze w codziennym użyciu.

Co ciekawe poziom hałasu 3 samsungów jest mniej więcej taki sam jak 2 WD.

Co jeszcze ciekawsze 4 Seagate z gorszym czasem dostepu wydawały się szybsze niż 2 ostatnie WDki z mniejszym o 3ms czasie dostepu...

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę wejść do konfiguratora RAID. Naciskam ctrl+I, ale nic sie nie dzieje podczas startu kompa. W BIOSie zmienilem Mode na RAID. Co jest grane?

Tak jak ci napisałem na prv +

Istenieje jeszcze jedna możliwość jeśli bios nie reaguje na klawisze wejścia. Prawdopodobnie masz klawiature USB - musisz w biosie w opcjach USB zmienic na "Keyboard by BIOS" (lub podobnie brzmiące nie pamiętam dokładnie). Jeśli jest "by OS" to nie wejdziesz do raida.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dość nietypowy problem z raid 0. Nie dawno padła mi płyta główna P5W64 WS Pro. Miałem na niej raid 0 z 2 dysków 80GB. Teraz mam płyte główna P5B-E. I chciałbym na tą P5B-E przenieść ten raid 0 z tych 2 dysków. Z tego co załwarzyłem to te płyty główne różnia sie chipsetami odpowiedzlnymi za Raid P5W64 WS Pro ma ICH7R a P5B-E ma ICH8R. Czy da sie odplić na tej P5B-E raida 0 z tymi dyskmi i odzsyakć z nich dane. Jak to zrobić? Ma ktoś pomysł :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego nie potrzeba żadnych pomysłów. Podłącz dyski, skonfiguruj Raid w biosie i odpalaj. W trybie awaryjnym doinstaluj nowsze sterowniki do kontrolera - chyba że juz wcześniej miałes zainstalowane najnowsze.

A nie utrace danych z dysków? :blink: . Bo utrata dnych nie wchodzi w grę :sad: Musze dane z nich odzyskac w całości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samo podłączenie do innego kontrolera nie wymazuje danych. Po podłaczeniu kontroler powinien wykryć dyski jako "member disk" czyli będącymi składowymi macierzy.

Nie chodzi o odzyskiwanie - one mają normalnie działać jak dotychczas!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samo podłączenie do innego kontrolera nie wymazuje danych. Po podłaczeniu kontroler powinien wykryć dyski jako "member disk" czyli będącymi składowymi macierzy.

Nie chodzi o odzyskiwanie - one mają normalnie działać jak dotychczas!

Aha Spróbuje ma nadzije że się uda :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

A oto i nowa macierz. 3x320GB Samsung F1. Pasek 128kB. Nie eksperymentowałem z innymi wielkościami.

Po moich wszystkich eksperymentach z dyskami rozwiązanie z trzema odczuwam jako najlepsze w codziennym użyciu.

Co ciekawe poziom hałasu 3 samsungów jest mniej więcej taki sam jak 2 WD.

Co jeszcze ciekawsze 4 Seagate z gorszym czasem dostepu wydawały się szybsze niż 2 ostatnie WDki z mniejszym o 3ms czasie dostepu...

oooo to u mnie w takim razie bardzo slabo.... burst na poziomie 280mb (pisalem, ponoc wina kontrolera nvidii), a ogolny wynik o polowe gorszy niz Twoj.

Przy hashowaniu plikow na dc transfer idzie na poziomie 80mb, a obciazenie procesora wynosi 100%.

Ten test wypadl wypadl wyjątkowo dobrze, zazwyczaj jest zauwazalnie gorzej... Moze sterowniki zmienic?

post-12856-1225634560_thumb.jpg

Edytowane przez -Paluch-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ,

a moze znajdzie sie ktos kto pomoze laikowi, ktory dopiero cwiczy i uczy sie ?? :(

bo niby wszystko proste , tyle ze po 3 dniach mam dosc raid, matrix etc :)

a dlaczego , a no dlatego ze wedlug mojej subiektywnej oceny raid w biosie ok wlaczony

nastepnie utworzony na dwoch dyska 80gb /raid0 - 50 gb na viste , raid1 - reszta , powiedzmy na dane /

i do tej pory wsztko ok

instalka vistyx64 i pierwsza porazka , niby sterownik raid ma byc a go nie ma , nie problem doinstalowany

system stoi , sterownik etc , i wgranie Intel® Matrix Storage Console

raid1 nie dziala partycja ciagle nie sformatowana , dzialam tylko na raid0

przy ktoryms tam wgrywaniu programu , sterownikow sytem przestaje sie wyrabic , pada explorer, pewnie cos jeszcze , niestety reset i problemy na calego , system sie nie dzwiga , nawet tryb awaryjny , wszystko staje na magicznym crcdisk.sys

przywrocenie systemu do wczesniejszej wersji pomaga na tyle ze w tryb awaryjny mozna wejsc

po uruchomieniu Intel® Matrix Storage Console jeden dysk z czerwonym krzyzykiem , acha po zaladowaniu biosu jeden dysk occurred, drugi member

wlanczam go w tej konsoli , cos tam sobie robi ta konsola ,

po zakonczeniu mozna jakos wejsc normalnie w viste

troche dzial , ale przy kolejnych instalka sytuacja sie powtarza , szcegolnie przy operacjach na duzych plikach

szukalem juz na temat tego crcdisk.sys opinni sporo , od padajacego dysku, przez zle ustawiony bios i tuzin innych ktos gdzies pisal ze znalazl na stronach intela , ze trzeba cos w rejestrach zmienic i wszystko zaczyna dzialac, no ale niestety nie napisal co :(

sorry ze moze chaotycznie , ze jak dyletant, etc , no ale coz mniej mnie to wkurzalo jak syn mi popsul kompabo za 2godz mialem wszysko postawione od nowa

p35c-ds3r

ddr2 dual / 2x1024/

dwa dyski sata 80 gb , starsze wiec bledow moga walic sporo :(

opozniony zapis nie jest wlaczony

acha i identyfikuje volumin z bledami ten ktory jest na raid1 i jest niesformatowany co najlepsze

jak go sformatujowalem , przy wczesniejszych instalacjach , a bylo ich 3, to bylo to samo

tu gwoli wyjasnienie instalowane wszystko jest na raid 0 po zainstalowaniu wyskakuje blada na volumienie raid1 ktory widnieje jako nieprzydzielone miejsce , ja osobiscie nic z tego nie rozumiem :(

Edytowane przez biszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerabiałem podobny układ na płycie Gigabyte, na części raid0 wszystko funkcjonowało prawidłowo a na częsci raid1 były problemy z dostępem do plików (np odtwarzanie muzyki z tej partycji w winampie wieszało system) a IMSM pokazywał błąd macierzy. Ostatnio wszystko ustawiłem na jeden wolumin raid0 i od tej pory żadnych problemów.

Albo to wina Gigabyte albo sterownikow/kontrolera Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja następująca - mobo jak w podpisie, zbudowany testowo RAID 0 w oparciu o dwa Hitachi 7k500 320 GB. Działa cacy, niby wsio ok. W tym momencie do kontrolera ICH9 podłączyłem nie będące częścią RAID-u Seagate 7200.9 250 GB oraz Hitachi 7k250 160 GB. I tu pojawia się zonk. Przy poście komp na wykrywaniu dysków zamiera. Jak tylko wypnę Hitachi 160 GB jest ok, w konfiguracji kontrolera widać pięknie trzy pozostałe dyski. To samo jak wypną Seagate 250 GB i zostawię Hitachi - wsio cacy. Wygląda to tak jakby dołączenie czwartego dysku do kontrolera przy uaktywnionym RAID powodowało jakiś konflikt. Macie jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialem zapytać. ile osób z was stracilo dane przez pad macierzy? tyle sie o tym mowi, ale jak to jest w rzeczywistosci. osobiscie mi nie padl nigdy zaden dysk, ale nie nie byly one nigdy spiete w raid 0. wiec teoretycznie gdyby byly spiete to macierz dzialala by do dzis nienaruszona. tyle, ze dochodzi do tego kwestia kotrolera softu do raidu itp. (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja następująca - mobo jak w podpisie, zbudowany testowo RAID 0 w oparciu o dwa Hitachi 7k500 320 GB. Działa cacy, niby wsio ok. W tym momencie do kontrolera ICH9 podłączyłem nie będące częścią RAID-u Seagate 7200.9 250 GB oraz Hitachi 7k250 160 GB. I tu pojawia się zonk. Przy poście komp na wykrywaniu dysków zamiera. Jak tylko wypnę Hitachi 160 GB jest ok, w konfiguracji kontrolera widać pięknie trzy pozostałe dyski. To samo jak wypną Seagate 250 GB i zostawię Hitachi - wsio cacy. Wygląda to tak jakby dołączenie czwartego dysku do kontrolera przy uaktywnionym RAID powodowało jakiś konflikt. Macie jakieś sugestie?

Może coś z kablami? Miałem różne takie kombinacje na ICH9 i 10 i nie ma z tym żadnych problemów więc cos ewidentnie tylko u Ciebie.

@Piqipon - ani soft ani kontrolery nie sa awaryjne. A jak Ci pada płyta główna to macierz i tak dalej działa.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi