CUBEGAME Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 (edytowane) Witam Przedstawiam mój wynik: 4x WD3000HLFS VelociRaptor 300GB, Raid0 , rozmair pasma danych czy jak to sie zwie ustawiłem na 32KB. -i martwi mnie poszarpany wykres, przeczytałem prawie połowe postów tutaj i nie znalazłem odpowiedzi. 1. Czy to ma jakies znaczenie na zywotnośc dyskow? 2. Czy tak mogę zostawić ustawienia, 3. Czy czoś poprawic bardzo proszę o odpowiedz. Uploaded with ImageShack.us Edytowane 24 Października 2012 przez CUBEGAME Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2012 Pasek (z ang. stripe) ustaw na 128kb zamiast 32. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 (edytowane) że się tak nieśmiało zapytam. tworzycie oddzielną partycje na swap? osobiście nigdy jej nie miałem na raid0. ale spotykam sie z różnymi opiniami. stawiając od zera macierz chciałem coś z tym zrobić, zrobić bądź nie 3 dyski w raid, 4GB ramu i W7 x64 jako podstawa. w przyszlości chciałem dokupić SSD, tylko pod system. wiec już nie wiem, czy zawracać sobie głowe odzielną partycją na SWAP. Edytowane 10 Listopada 2012 przez Sarkazm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 kup ssd i daj sobie spokój z osobnymi partycjami dla mnie to są jakieś totalny bzdury. sens to ma jedynie wtedy kiedy system masz na jednym dydku HDD a na innym HDD ustawiasz SWAPA wtedy czuć przyśpieszenie ale prawdziwą prędkość poczujesz po wrzuceniu ssd :D ja gdy pierwszy raz odpaliłem swojego kompa z dyskiem ssd szczęki szukałem na podłodze :D 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Heh że tak powiem czysto 4fun ;) Odgrzebałem swoje 640GB AAKS ze zmodyfikowanym AAM 3x WD640AAKS RAID0 zbudowanie za czasów LGA775 i przenoszone "bez bólu" na już chyba 5 albo 6 płytę główną ;) Dalej działa choć wypadało by po tych chyba już 5latach SMART im sprawdzić :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Ja po przesiadce na SSD zaczlaem katowac 2x WD RE4 500GB w trybie RAID0. Biedzie uzywany jako dodatkowy storage, gdzie beda same g... ktore moga zginac. Ogolnie wiadomo, ze stripe size powinen byc wiekszy od rozmaru klastra NTFS, przy czym w mojej konfiguracji ICH10R daje domyslnie stripe na 16kb. Zaczalem robic testy, aby sprawdzic ktory jak dziala. Poniewaz juz wczesniej robilem testy z 4x 1TB, to pomyslalem, ze zastosuje ten sam soft uzywany do testu czyli CrystalDiskMark 64bit 3.0.1c na Windows 7 64bit. Z rozpędu zrobiłem też test aby rozpiąć te dyski z macierzy i przekształcić je w dynamiczny wolumin ze stripingiem. Co ciekawe, byłem bardzo zaskoczony wynikiem tego ostatniego. https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0At5YBEAPOSmcdDcxS0h6M0dsWWd0NTIxSFFzRTgzYmc&usp=sharing Ogólnie dynamiczny wolumin jest skuteczniejszy niż jakakolwiek konfiguracja RAID 0 na mojej płycie. Czyzby najnowszy sterownik Intela dawał aż taką różnicę? Edytowane 24 Czerwca 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocjano Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2015 (edytowane) Prowadzę teoretyczne (narazie) rozważania nad stworzeniem macierzy Raid 0 zbudowanej z 4 (może nawet 6) dysków SSD. Pytanie, czy to ma sens, a dokładniej mówiąc... Dyski SSD oferują ogromne transfery przy odczycie sięgające ponad 500 MB/s (w teorii). W praktyce niech wyjdzie choćby jedna trzecia tego, więc mamy ok. 200 MB/s. Połączenie 4 lub 6 takich dysków dawałoby hipotetycznie transfer rzędu ok. 1 GB/s. Zastanawiam się, czy taka prędkość odczytu jest w praktyce osiągalna. Kontroler SATA III ma masymalną przepustowość 6 Gb/s, czyli 750 MB/s. Nie wiem tylko, jak dokładnie takie kontrolery działają. Czy to jest 6 Gb/s na każde fizyczne gniazdo SATA, czy raczej 6 Gb/s dla całego kontrolera, które następnie dzieli się między wszystkie napędy podłączone do kontrolera? Jeżeli macierz będzie działała jedynie z maksymalną prędkością kontrolera (6 Gb/s), to wniosek z tego taki, że nie opłaca się budować macierzy, która będzie szybsza niż kontroler. Czy dobrze myślę? Inna sprawa, to czy pozostałe podzezpoły komputera są w stanie przetwarzać dane w takim tempie. Czy warto pchać się w takie coś, czy może jest to gra nie warta świeczki i lepiej poprzestać na max. 2 dyskach SSD spiętych w macierz i to wystarczy. Co o tym sądzicie? Edytowane 28 Czerwca 2015 przez kocjano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2015 Do takiej zabawy są dyski na pci-e. Robisz to tak lub wcale. Na 4 dyskach też są testy w sieci. Pomysł jest szalony, w takie sytuacji nie zadaje się pytań "warto", "opłaca się" tylko się realizuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2015 Co o tym sądzicie? Podstawowe pytanie - do czego ma służyć taka macierz? A jak dla funu to nie ma o co pytać tylko budować, radoche da posiadanie a nie koniecznie realnie duży zysk ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydor Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2017 Jak podlacze w RAID 0 dwa dyski, jeden Sata II drugi Sata III to predkosc bedzie 2x wolniejszy dysk, czyli 2 x sata II? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2017 Nie robi się takich idiotyzmów jak łączenie dwóch różnych dysków. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydor Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2017 A mozesz argumentowac? Nie bedzie dzialac jak nalezy? Nie odczuje przyszpieszenia? Bedzie wieksza awaryjnosc? Dyski roznia sie tylko interfejsem Sata, wszystko w sumie pozostale takie samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2017 Będzie działać. Ale nie optymalnie. Dlatego się nie zaleca takich kombinacji. Prędkości liniowe mniej więcej x2 najwolniejszego. Czas dostępu to już jakaś wypadkowa w okolicy najwolniejszego z dysków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...