siwydym Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 daj jeszcze raz aktualnego screana z Intel Matrix Storage Console Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) i gratis hdtune czas dostępu mnie martwi cristal : Edytowane 16 Listopada 2009 przez Arni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydym Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) cos tu jest nie tak. ze screanu wynika ze w biosie plyty masz ustawione ahci a powinno byc raid. moze odinstaluj intel managera, resetnij kompa, sprawdz bios, sciagnij nowa wersje managera i zainstaluj. jesli dalej bedzie to samo, to zrob raida na nowo. pierwszy raz spotykam sie z czyms takim czas dostepu - seria Green Power tak ma. obnizaja zuzycie energii kosztem wydajnosci. Edytowane 16 Listopada 2009 przez siwydym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) Instalacja systemu na raidzie i pogrzebanie w biosie i : WB włączone: Edytowane 16 Listopada 2009 przez Arni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydym Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 A co teraz pokazuje Ci raid manager? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 To co powinien :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydym Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 no to super Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) Prawie , dyski mogły być lepsze :) ale nie ma tego złego 2x 500 pójdzie na magazyn a na sys poszukam jakiegoś/ jakiś ssd :) Edytowane 16 Listopada 2009 przez Arni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosen Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 No i koniec radości płynącej z RAID0: "Awaria dysku w woluminie RAID0" Robić restart i liczyć, że wszystko ok. Czy kopiować wszystkie dane na drugi dysk? Póki co system działa jak trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Sprawdz czyms co daje smart pod dosem czy czasem 1 z dyskow nie dostal bada. Jesli tak to sie nic raczej nie dzieje. Tam bodajze w sofcie od raidu trzeba zacznaczy,c z z dyskiem jest ok i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosen Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 (edytowane) Zaznaczyłem, że jest ok. Zrobiłem test HDTach i wykres jest troszkę bardziej poszarpany ale nie odstaje znacząco od czystej macierzy. Pewnie system coś zapisywał. Ściągnę Hiren's Boot CD i zobaczę co i jak:/ Thx edit: na dyskach zero bad esktorów. W informacji było coś o niemożliwości odczytu z dysku ale kopiowałem ważne dane na zapasowy dysk i wszystko działało ok. Nie wiem czy to nie jakiś błąd spowodowany przez WBC. Edytowane 17 Listopada 2009 przez sosen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 @Arni - czas dostępu można troche poprawić zmieniając nastawy AAM. Np programem od Toshiby, spod dos więc nawet kiedy są w macierzy odpalasz bootującą płyte i możesz sobie to zmienić. Albo spod windy CrystalDiskInfo ale nie może być w macierzy. Jednak j.w. GP ma być cichy więc i te czasy sa długie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Z tym AAM to bym uważał raz mi się udało rozwalić macierz przez zabawę z AAM :D, oczywiście brałem pod uwagę taką ewentualność i byłem na to przygotowany ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 4 fun 2 x500 wg aads + f1 322hj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 Potrzebuję pilnie informacji na temat wydajności Raid 0 na chipsecie SB750 od AMD (płyta ASUS M4A79XTD EVO ) , czy ktoś ma info jak to się ma do ICH10R od Intela. Znajomy planuje postawić raid 0 na 2 szt. Samsung 500GB z serii F3 ( 7200obr/min) a ja mam tylko info jak to sie ma na ICH10R :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio.k Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 Potrzebuję pilnie informacji na temat wydajności Raid 0 na chipsecie SB750 od AMD (płyta ASUS M4A79XTD EVO ) , czy ktoś ma info jak to się ma do ICH10R od Intela. Znajomy planuje postawić raid 0 na 2 szt. Samsung 500GB z serii F3 ( 7200obr/min) a ja mam tylko info jak to sie ma na ICH10R :) Płyta Asusa Crosshair + 2 X Samsung F1 (po 250GB) Raid O i w testach, ale żadnych rewelacji nie ma. Szybciej około 20 %. Index w Win 7 wcale się nie zmienił a predzej był Seagate 500 seria 12. Porównanie wyników i jestem zawiedziony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 Płyta Asusa Crosshair + 2 X Samsung F1 (po 250GB) Raid O i w testach, ale żadnych rewelacji nie ma. Szybciej około 20 %. Index w Win 7 wcale się nie zmienił a predzej był Seagate 500 seria 12. Porównanie wyników i jestem zawiedziony.czyli może sobie darować raid 0 na AMD i zainwestować ewentualnie w SSD 64GB ( bo tylko chce na tym system stawiać + programy ) a resztę trzymać na jakimś HDD 1TB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 czyli może sobie darować raid 0 na AMD i zainwestować ewentualnie w SSD 64GB ( bo tylko chce na tym system stawiać + programy ) a resztę trzymać na jakimś HDD 1TBZ tym nie da sie polemizować ;) Oczywiście że będzie dużo szybciej. BTW Index w W7 to sobie można wsadzić głęboko...i nigdy o nim nie wspominać :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 BTW Index w W7 to sobie można wsadzić głęboko...i nigdy o nim nie wspominać :lol2:Zwlaszcza, ze dyski ECO maja identyczna ocene jak Raid 0 z roznych dyskow czy pojedynczy F1... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 true true :D u mnie na f1 2xwd eco i f1+ 2xeco nadal 5,9 :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 Pytanko mam takie, bo jakos mi sie wydaje, ze sredni odczyt chyba powienien byc wiekszy. A moze sie myle ? Prosze o rozwianie moich watpliwosci. Sklad rajdowy : ICH9R 2 x Maxtor 6V250F0 Strip size 32KB WB on Zworki ofc wyciagniete z dyskow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydym Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 jak dla tych dyskow to wynik w normie. gdyby wykres nie byl taki poszarpany to byloby pewnie jakies 10Mb wiecej. ale jesli jest to dysk systemowy i w tle pracuja jakies nawet drobne rezydenty to wykres zawsze bedzie wygladal tak lub bardzo podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Devilek puściłeś longa czy quickbencha? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Devilek puściłeś longa czy quickbencha?To byl quickbench. Long nie wiele zmienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Quick nie wiele tez pokazuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 To wedle sugestii prosze oto wykres z testu long ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 No i to wygląda już sporo lepiej. Więcej z tych dysków nie wyciśniesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 (edytowane) A ja mam troszkę inne pytanie - testował z Was ktoś RAID'a 1 ? Jeśli tak, to jak duże są spadki wydajności - chodzi mi tu bardziej o "organoleptyczną" ocenę a nie o same benche... Edytowane 30 Listopada 2009 przez Wreq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Podobnie jak z jednym dyskiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 No i to wygląda już sporo lepiej. Więcej z tych dysków nie wyciśniesz.Dzieki za rozwianie moich watpliwosci. Mogloby byc cosik lepiej, ale lepsze to niz jeden taki Maxtor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...