Skocz do zawartości
Mardok

RAID 0 - Wydajność

Rekomendowane odpowiedzi

cos tu jest nie tak. ze screanu wynika ze w biosie plyty masz ustawione ahci a powinno byc raid. moze odinstaluj intel managera, resetnij kompa, sprawdz bios, sciagnij nowa wersje managera i zainstaluj. jesli dalej bedzie to samo, to zrob raida na nowo. pierwszy raz spotykam sie z czyms takim

czas dostepu - seria Green Power tak ma. obnizaja zuzycie energii kosztem wydajnosci.

Edytowane przez siwydym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz czyms co daje smart pod dosem czy czasem 1 z dyskow nie dostal bada. Jesli tak to sie nic raczej nie dzieje. Tam bodajze w sofcie od raidu trzeba zacznaczy,c z z dyskiem jest ok i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaznaczyłem, że jest ok. Zrobiłem test HDTach i wykres jest troszkę bardziej poszarpany ale nie odstaje znacząco od czystej macierzy. Pewnie system coś zapisywał. Ściągnę Hiren's Boot CD i zobaczę co i jak:/ Thx

edit: na dyskach zero bad esktorów. W informacji było coś o niemożliwości odczytu z dysku ale kopiowałem ważne dane na zapasowy dysk i wszystko działało ok. Nie wiem czy to nie jakiś błąd spowodowany przez WBC.

Edytowane przez sosen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Arni - czas dostępu można troche poprawić zmieniając nastawy AAM. Np programem od Toshiby, spod dos więc nawet kiedy są w macierzy odpalasz bootującą płyte i możesz sobie to zmienić. Albo spod windy CrystalDiskInfo ale nie może być w macierzy.

Jednak j.w. GP ma być cichy więc i te czasy sa długie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję pilnie informacji na temat wydajności Raid 0 na chipsecie SB750 od AMD (płyta ASUS M4A79XTD EVO ) , czy ktoś ma info jak to się ma do ICH10R od Intela. Znajomy planuje postawić raid 0 na 2 szt. Samsung 500GB z serii F3 ( 7200obr/min) a ja mam tylko info jak to sie ma na ICH10R :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję pilnie informacji na temat wydajności Raid 0 na chipsecie SB750 od AMD (płyta ASUS M4A79XTD EVO ) , czy ktoś ma info jak to się ma do ICH10R od Intela. Znajomy planuje postawić raid 0 na 2 szt. Samsung 500GB z serii F3 ( 7200obr/min) a ja mam tylko info jak to sie ma na ICH10R :)

Płyta Asusa Crosshair + 2 X Samsung F1 (po 250GB) Raid O i w testach, ale żadnych rewelacji nie ma. Szybciej około 20 %. Index w Win 7 wcale się nie zmienił a predzej był Seagate 500 seria 12. Porównanie wyników i jestem zawiedziony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta Asusa Crosshair + 2 X Samsung F1 (po 250GB) Raid O i w testach, ale żadnych rewelacji nie ma. Szybciej około 20 %. Index w Win 7 wcale się nie zmienił a predzej był Seagate 500 seria 12. Porównanie wyników i jestem zawiedziony.

czyli może sobie darować raid 0 na AMD i zainwestować ewentualnie w SSD 64GB ( bo tylko chce na tym system stawiać + programy ) a resztę trzymać na jakimś HDD 1TB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli może sobie darować raid 0 na AMD i zainwestować ewentualnie w SSD 64GB ( bo tylko chce na tym system stawiać + programy ) a resztę trzymać na jakimś HDD 1TB

Z tym nie da sie polemizować ;) Oczywiście że będzie dużo szybciej.

BTW Index w W7 to sobie można wsadzić głęboko...i nigdy o nim nie wspominać :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW Index w W7 to sobie można wsadzić głęboko...i nigdy o nim nie wspominać :lol2:

Zwlaszcza, ze dyski ECO maja identyczna ocene jak Raid 0 z roznych dyskow czy pojedynczy F1...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla tych dyskow to wynik w normie. gdyby wykres nie byl taki poszarpany to byloby pewnie jakies 10Mb wiecej. ale jesli jest to dysk systemowy i w tle pracuja jakies nawet drobne rezydenty to wykres zawsze bedzie wygladal tak lub bardzo podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi