Skocz do zawartości
Gumis7

Kolejny Dylemat Lcdkowy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuje rady waszej w wyborze LCD ale niechce wiecej wydac jak 1300 zl

Mam od 3 lat LCD Neca 1760NX 17 i zamierzam powoli zmienic na cos innego wiekszego.

Monitora bede uzywal do Gier MMORPG jak WOW ,EVE ,LOTR online itd

Czytajac rozne opinie wpadly mi w oko 3 lcdeki

- Samsung SM 2232BW (za wyglad i TN III generacji ? ale loteria matrycowa)

- Samsung 226CW (TN III gen ? ponoc nowe lampy ale wcale nie taki lepszy od poprzednika bo gorsze katy )

- LG L227WT (nowe dziecko z kontrastem 5000 ale ponoc przereklamowany czyt stary lcd w nowym opakowaniu i ten kontrast realny ponoc wynoszacy niecale 900 )

A moze co innego ?

Edytowane przez Gumis7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Potrzebuje rady waszej w wyborze LCD ale niechce wiecej wydac jak 1300 zl

Mam od 3 lat LCD Neca 1760NX 17 i zamierzam powoli zmienic na cos innego wiekszego.

Monitora bede uzywal do Gier MMORPG jak WOW ,EVE ,LOTR online itd

Czytajac rozne opinie wpadly mi w oko 3 lcdeki

- Samsung SM 2232BW (za wyglad i TN III generacji ? ale loteria matrycowa)

- Samsung 226CW (TN III gen ? ponoc nowe lampy ale wcale nie taki lepszy od poprzednika bo gorsze katy )

- LG L227WT (nowe dziecko z kontrastem 5000 ale ponoc przereklamowany czyt stary lcd w nowym opakowaniu i ten kontrast realny ponoc wynoszacy niecale 900 )

A moze co innego ?

Prawie wszędzie jest loteria matrycowa, ja obstawiam N1 samsunga 2232BW, albo N2 LGka 227 który mimo tej samej elektroniki ma matrycę z nowszym podświetleniem (tak jak samsung 226cw)

są jeszcze 19" na lepszych matrycach w tej cenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"są jeszcze 19" na lepszych matrycach w tej cenie.."

myslalem o pva ale ja glownie bede uzywal lcdka do gier ,wiec niewiem czy smuzenie nie bedzie widoczne

Zastanawialem sie nad GATEWAY 2185W ale ponoc awaryjne sa

http://www.allegro.pl/item282855181_piekny...s_fv_gw36m.html

Aha ,czym sie roznia te nowe lampy od starych wlasciwie ?

Edytowane przez Gumis7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha ,czym sie roznia te nowe lampy od starych wlasciwie ?

w skrócie: lampy z ulepszonym materiałem fluorescencyjnym dającym możliwość reprodukcji szerokiej palety barw spektrum widzialnego - np zielony jest bardziej zielony (głębszy odcień)

stare lampy miały pokrycie 72% zakresu NTSC, te mają 100%

Dołączona grafika

tyle teorii a w praktyce jeszcze nie miałem możliwości pobawić się LCDkiem z takimi lampami...

Gateway: - jak trafisz na dobry to będzie OK, w przeciwnym wypadku wymiany, zwroty i miesiąc z głowy :D

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyboru wsrod TNek specjalnego nie ma, zostaje albo Samsung SM 2232BW - nie slyszalem aby ten modelmial loterie matrycowa, prawie zawsze jest tam AUO albo Samsung, albo Samsung SM 226CW, ktory ma lepsze lampy, ale w praktyce tego nie widac,... lecz tutaj tez raczej nie ma az takiej loteri matrycowej jak w przypadku 226BW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kategorii cenowej do 1800 zł masz tylko Eizo 1931 który jest jak solidny japoński samochód ( Honda czy Toyota) albo Gateway 2185W który jest jak włoski sportowy samochód ( Alfa Romeo) piękny , ma super parametry ale często wizytuje serwis.

Reszta monitorów to jest jakiś żart. Nadają się do pracy w biurze a nie do multimediów. Matryce TN są po prostu fatalne- pasuja do laptopów co najwyżej.

Edytowane przez Lupota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"są jeszcze 19" na lepszych matrycach w tej cenie.."

myslalem o pva ale ja glownie bede uzywal lcdka do gier ,wiec niewiem czy smuzenie nie bedzie widoczne

nie powinno, a tym bardziej w 'wolnych' grach mmorpg ;)

nowe matryce pva/spva sa szybsze niz dawne mva.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rozumiem to porownanie ale nie mam zamiaru kupic monitora i bawic sie w serwis po miesiacu a na EIZO mnie nie stac.Druga sprawa dynamiczne gry PVA sa rozne opinie a w MMORPG to wazne.

No i te PVA w Gatevayach to jest ponoc matryca bez akceleracji od samsunga ,gdzies czytalem na konkurencyjnym forum.Wiec troche przereklamowana ponoc i tania wersja.

A pod wzgledem zmeczenia oczu jaki monitor byscie polecili dla osoby ktora bardzo duzo spedza czasu przed monitorem i ma slaby wzrok np ?

Sa gdzies jakies rankingi czy cos ?

Edytowane przez Gumis7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam żadnego smużenia nie widze na lcdtv pva (albo s-pva) 8ms więc o to nie musisz się martwić (używamy jest do PC) na twoim miejscu kierował bym się jakośćią matrycy a nie rozmiarem. Wierz mi TN a coś lepszego to jak niebo i ziemia :P

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi