Skocz do zawartości
Cor3y

Kingston 2x1gb 667 So-dimm I Memtest86 3.4

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj braciszkowi dokładałem drugą kostkę Kingstona 1GB 667MHz CL5 SO-DIMM do lapka (stara kostka ma niecały rok). Lapek jest na chipie Intel 945. Żeby sprawdzić poprawność Dual-Channel zgrałem MemTesta 3.4. Lekko się zdziwiłem, kiedy zobaczyłem, jak po 5-10 sek na teście nr 2 zaczął sypać błędami, po czym po wywaleniu 32k błędnych odczytów się zawieszał. Pomyślałem, że albo druga kostka jest walnięta, albo dual-channel nie bangla.

Postanowiłem więc przetestować obie kostki osobno - na każdej kostce w tym samym miejscu błąd, taki sam jak w dualu. Już myślałem, że albo obie kości padły, albo jest coś nie tak z płytą główną. Dla pewności zgrałem modowaną wersję MemTesta86+ 1.70 oraz MemTesta 3.3. No i jakie moje zdziwienie - testował się dual po 3h na każdym programiku i ZERO błędów.

Do tego wszystkiego: Windows chodził bez problemu przez rok na starej kości (żadnych BSOD, błędów kompresji/dekompresji, zwiech itp.). No i chodzi dobrze przy dualu.

Więc czy mam zakładać, że coś jest nie tak z kompem, czy raczej z tą konkretną wersją MemTesta (zgrywana ze strony producenta)? Skłaniam się do tego, że to MemTest 3.4 nie działa dobrze akurat z konfigiem mojego brata. Może ktoś z was też ma problemy z tą wersją? Sprawdziłbym jeszcze kostki w innym lapku, ale póki co nie mam takiej możliwości.

EDIT:

Puściłem MemTesta 3.4 na moim kompie (config z siga) i na nowiutkich Patriotach wykłada się dokładnie w tym samym momencie, co u braciszka - tylko zawiesza się praktycznie od razu. Na forum znalazłem podobny post - takie samo zachowanie programu, pamięci OCZ. Czyli werdykt jest jeden - wersja 3.4 jest skopana na maksa, pozostaje używać starszej 3.3 lub modowanej 1.70.

Edytowane przez Cor3y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemasz. A ja się bałem, ale widzę że to wina wersji 3.4. Miałem dokładnie to samo co ty. Na 3.4 po kilku sekundach wywalało masę błędów i nic się nie dało zrobić. Zainstalowałem wersję 3.3 i po kilku godzinach testowania wszystko było ok. Moje ramy to twinmos twister PC-6400 lekko kręcone.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi