Cor3y Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 (edytowane) Wczoraj braciszkowi dokładałem drugą kostkę Kingstona 1GB 667MHz CL5 SO-DIMM do lapka (stara kostka ma niecały rok). Lapek jest na chipie Intel 945. Żeby sprawdzić poprawność Dual-Channel zgrałem MemTesta 3.4. Lekko się zdziwiłem, kiedy zobaczyłem, jak po 5-10 sek na teście nr 2 zaczął sypać błędami, po czym po wywaleniu 32k błędnych odczytów się zawieszał. Pomyślałem, że albo druga kostka jest walnięta, albo dual-channel nie bangla. Postanowiłem więc przetestować obie kostki osobno - na każdej kostce w tym samym miejscu błąd, taki sam jak w dualu. Już myślałem, że albo obie kości padły, albo jest coś nie tak z płytą główną. Dla pewności zgrałem modowaną wersję MemTesta86+ 1.70 oraz MemTesta 3.3. No i jakie moje zdziwienie - testował się dual po 3h na każdym programiku i ZERO błędów. Do tego wszystkiego: Windows chodził bez problemu przez rok na starej kości (żadnych BSOD, błędów kompresji/dekompresji, zwiech itp.). No i chodzi dobrze przy dualu. Więc czy mam zakładać, że coś jest nie tak z kompem, czy raczej z tą konkretną wersją MemTesta (zgrywana ze strony producenta)? Skłaniam się do tego, że to MemTest 3.4 nie działa dobrze akurat z konfigiem mojego brata. Może ktoś z was też ma problemy z tą wersją? Sprawdziłbym jeszcze kostki w innym lapku, ale póki co nie mam takiej możliwości. EDIT: Puściłem MemTesta 3.4 na moim kompie (config z siga) i na nowiutkich Patriotach wykłada się dokładnie w tym samym momencie, co u braciszka - tylko zawiesza się praktycznie od razu. Na forum znalazłem podobny post - takie samo zachowanie programu, pamięci OCZ. Czyli werdykt jest jeden - wersja 3.4 jest skopana na maksa, pozostaje używać starszej 3.3 lub modowanej 1.70. Edytowane 20 Grudnia 2007 przez Cor3y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bioly1910 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Siemasz. A ja się bałem, ale widzę że to wina wersji 3.4. Miałem dokładnie to samo co ty. Na 3.4 po kilku sekundach wywalało masę błędów i nic się nie dało zrobić. Zainstalowałem wersję 3.3 i po kilku godzinach testowania wszystko było ok. Moje ramy to twinmos twister PC-6400 lekko kręcone. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...