Skocz do zawartości
romek

Świąteczny konkurs Pentagram - wypowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Wyniki są już na portalu:

* Pierwsze miejsce: Maniakalny

* Drugie miejsce: Raps

* Trzecie miejsce: VoltZ

Gratulujemy wygranych.

Pytania okazały się bardzo, ale to bardzo proste - 90% udzielonych odpowiedzi było poprawnych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Coby nie było ponarzekać trzeba. Dwóch gości-praktycznie początkujący i nie udzielają sie na forum. Na jakiej zasadzie było losowanie? Mówiłem że dam w łape żeby wygrać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz to przełożyć na potoczny? :blink:

A przepraszam to niby swahili czy mandaryński był? Znajomość elementarnych podstaw SQL jest raczej standardem niż wyjątkiem w szczególności że jak nazwa mówi jest to Structured English Query Language więc zrozumienie zapisów zapytań w szczególności tak banalnych nie stanowi problemu dla osoby która chce włożyć w to wysiłek intelektualny dłuższy niż 5 sekund i posiada cenną umiejętność czytania ze zrozumieniem.

Jeszcze raz więc powtórzę dla tych którzy mieli w szkole tylko rosyjski lub bengali:

ORDER - sortuj

RAND - RANDOM - losowo

LIMIT 3 - pierwsze 3

oczywiście wcześniej jest odpowiedni select który wybiera tylko te krotki z poprawnymi odpowiedziami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe, nigdy nie mialem szczescia do nagród, nawet pena nie wygralem :( , gratuluje szefom zwyciezcom

Polecam śledzić PurePC w poszukiwaniu kolejnych konkursów (obiecujemy, będą) - szanse wygrany zdecydowanie większe niż w lotto (nawet 5tki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przepraszam to niby swahili czy mandaryński był? Znajomość elementarnych podstaw SQL jest raczej standardem niż wyjątkiem w szczególności że jak nazwa mówi jest to Structured English Query Language więc zrozumienie zapisów zapytań w szczególności tak banalnych nie stanowi problemu dla osoby która chce włożyć w to wysiłek intelektualny dłuższy niż 5 sekund i posiada cenną umiejętność czytania ze zrozumieniem.

No tak, w koncu SQL jest jezykiem niezbednym kazdemu i bez niego jak bez reki... ;)

marco, wyjdz czasem na dwor :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, w koncu SQL jest jezykiem niezbednym kazdemu i bez niego jak bez reki... ;)

Oczywiście, operator koparki tudzież konserwator powierzchni płaskich nie potrzebuje. Mamy 21 wiek, epokę postindustrialną w której to INFORMACJA jest produktem, a tak się składa, że w chwili obecnej relacyjne bazy danych są najefektywniejszym sposobem przechowywania informacji. Nie wymagam, żeby każdy potrafił zrobić w 15 minut strukturę bazy w 3NF, ale umiejętność wyciągania danych jest bardzo powszechna i przydatna. Zresztą tak jak mówiłem - nie potrzeba ukończenia kursu żeby zrozumieć ORDER, RAND i LIMIT.

marco, wyjdz czasem na dwor :P

Dziękuje, spacerowałem sobie. Miło śnieg pod butami trzeszczy ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, operator koparki tudzież konserwator powierzchni płaskich nie potrzebuje. Mamy 21 wiek, epokę postindustrialną w której to INFORMACJA jest produktem, a tak się składa, że w chwili obecnej relacyjne bazy danych są najefektywniejszym sposobem przechowywania informacji. Nie wymagam, żeby każdy potrafił zrobić w 15 minut strukturę bazy w 3NF, ale umiejętność wyciągania danych jest bardzo powszechna i przydatna. Zresztą tak jak mówiłem - nie potrzeba ukończenia kursu żeby zrozumieć ORDER, RAND i LIMIT.

Jak by Ci to powiedziec... takie zagadnienia to ja zostawie projektantom owych baz danych - jako uzytkownika interesuje mnie efekt koncowy, a nie to, co jest pod maska ;)

Tak jak Ciebie zapewne nie obchodzi skad sie bierze telewizja w Twoim TV, choc tez moglbym wyjechac, ze jest to obecnie najpotezniejsze medium i kazdy powinien znac przynajmniej zarys procesu produkcyjnego i emisyjnego. Mi to jest niezbedne do pracy (i to nawet wiecej, niz zarys), ale wymaganie takiej wiedzy od przecietnego Kowalskiego jest bez sensu - tak jak wymaganie znajomosci relacyjnych baz danych (ba! w ogole swiadomosci, ze istnieje cos takiego) od przecietnego uzytkownika komputera.

To sa rzeczy siedzace "pod maska" i nikogo, poza "mechanikami" obchodzic nie musza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi