Skocz do zawartości
Kaeres

Oglądalność oraz zarabianie na reklamach w TV

Rekomendowane odpowiedzi

Wytłumaczy mi ktoś jak krowie na rowie jakim cudem telewizje wiedzą ile osób oglądało w tym czasie jakiś program bądź jeszcze dziwniejsza dla mnie sprawa skąd wiedzą ile pięniędzy zarobili na reklamach ?

Albo ostatnia akcja na Polsat 6 grudnia o 18:45

Im więcej osób będzie oglądało blok reklamowy tym więcej oni zarobią na dzieciaki.

JAKIM SPOSOBEM przyczyniam się do zarobków telewizji oglądając jakąś reklamę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo, selekcjonowane są grupy badawcze np. 1000 osób, którym płaci się za regularne wypełnianie ankiet. Rodziny takie piszą w ankietach, kiedy oglądają telewizję, jakie programy, jakie kanały itd. Z tego liczy się % i ekstrapoluje na całość społeczeństwa. Badanie obarczone jest błędem oczywiście -- tym mniejszym, im większa jest grupa badawcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj rachunek prawdopodobieństwa to ja znam ze średniaka oraz ze studiów i wiem jak się pobiera próbę aby określić stan faktyczny ale coś mi tutaj śmierdzi delikatnie "ogólnikowością" i WIELGACHNYMI błędami w tych liczbach.

A nadal nie wiem jaki mam wpływ na zarabianie przez telewizję pieniędzy w zależności czy oglądam w danej chwili reklamę czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wpływy z reklam zależą od przewidywalnej oglądalności nadawanego programu przed którym i w trakcie którego są wyświetlane reklamy. im program popularniejszy tym reklamy zapewne droższe. nie ma więc różnicy, czy podczas reklam wyjdziesz do wc czy przełączysz na inny program. co do akcji polsatu nie chcę się wypowiadać, bo nie wiem.

Edytowane przez mr^_^max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mnie to od zawsze ciekawiło jak mierzona jest oglądalność TV. Często w serwisach informacyjnych chwalą się, że w tym a tym dniu oglądało ten program ileś tam mln ludzi z dokładnością bodaj nawet do setek. Szczerze wątpie, aby liczone to było na (nie)reprezentatywnej grupie 1000 osób bo takie wyniki IMO by było g.wno warte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj rachunek prawdopodobieństwa to ja znam ze średniaka oraz ze studiów i wiem jak się pobiera próbę aby określić stan faktyczny ale coś mi tutaj śmierdzi delikatnie "ogólnikowością" i WIELGACHNYMI błędami w tych liczbach.

A nadal nie wiem jaki mam wpływ na zarabianie przez telewizję pieniędzy w zależności czy oglądam w danej chwili reklamę czy nie.

To super ze znasz rachunek prawdopodobienstwa :)

Dopoki nie jestes tym ankietowanym twoj wplyw jest zerowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mieszacie, sami pewnie nie wiedząc tylko spekulując.

Skoro jest jak mówi mr max to dlaczego Polsat ogłosił na następny dzień ile zarobili pieniędzy na dzieci podczas tej akcji ?

Jeżeli jest tak jak mówi kucyk to jak z tej małej próby mogą istnieć takie zyski skoro to potencjalny odbiorca taki jak ja nie ma na to wpływu i po drugie dlaczego mnie namawiali do oglądania tegoż bloku reklamowego skoro nie mam na to wpływu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może obliczają to na podstawie danych z odbiorników satelitarnych tzn. telewizji cyfrowej :P wydaje mi się, że jeżeli masz np. cyfrowy polsat i oglądasz w tym momencie program polsatu to może gdzieś tam u nich jest to odnotowywane, że tyle i tyle osób w aktualnym momencie ogląda taki a taki program na ich platformie... nie wiem, takie przypuszczenie.

z kolei na goglach znalazłem:

"Kilka tysiecy rodzin ma specjalne urzadzenie, ktore przekazuje do centrum badawczego 'kto' i 'co' oglada w danej chwili - kazdy czlonek rodziny ma swoj profil, ktory trzeba przelaczyc, jezeli przed telewizorem nastepuje zmiana. i wszyustkie dane poddawane sa analizie i statystyce i stad mamy milionowe dane o ogladalnosci - respondenci podzieleni sa wedlug przynaleznosci spolecznej, wyksztalcenia... i jest!"

Edytowane przez slavOK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro jest jak mówi mr max to dlaczego Polsat ogłosił na następny dzień ile zarobili pieniędzy na dzieci podczas tej akcji ?

Bo sobie przeliczyli ile teoretycznie osób oglądało i ile za to dostali...

Jeżeli jest tak jak mówi kucyk to jak z tej małej próby mogą istnieć takie zyski skoro to potencjalny odbiorca taki jak ja nie ma na to wpływu

Bo Ty nie oglądasz reklam ale ktos inny je ogląda

i po drugie dlaczego mnie namawiali do oglądania tegoż bloku reklamowego skoro nie mam na to wpływu ?

Bo jak juz obejrzałes to, to jest duze prawdopodobienstwo ze nie przełączysz i bedziesz oglądał dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może obliczają to na podstawie danych z odbiorników satelitarnych tzn. telewizji cyfrowej :P wydaje mi się, że jeżeli masz np. cyfrowy polsat i oglądasz w tym momencie program polsatu to może gdzieś tam u nich jest to odnotowywane, że tyle i tyle osób w aktualnym momencie ogląda taki a taki program na ich platformie...

Nie istnieje cos takiego, ty tylko dobierasz z satki dane, dekoder nie moze wysylac danych nigdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wszystkie sondaże są szyte grubymi nicmi! Gdybyśmy dokładnie przeanalizowali te wszystkie wyniki z różnych stacji w Polsce, to by się okazało, że pół Europy oglądało tylko polskie stacje...

A co do reklam to jest to zwykła nagonka - nie lepiej żeby sponsorzy bezpośrednio przekazali fundusze potrzebującym? Przecież mało kto ogląda reklamy - większośc na czas reklam przerzuca na inny kanał!

Jest to po prostu sztuczna próba 'zwiększenia' oglądalności danej stacji... a tv może czuc się ostatnio bardzo zagrożona i nie zapowiada się żadna poprawa - wejście tv nowej generacji (oglądam co chcę i kiedy chcę - ma się rozumiec: bez reklam) oraz internet mogą się skutecznie przyczynic do upadku tradycyjnej tv, i nawet abonament nic tu nie pomoże, jeśli nikt tradycyjnej tv już nie będzie oglądał, a niedlugo pokolenie do niej 'przyzwyczajone' przeminie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tak jak Ci mówią Kaeres - oglądalność szacuje się w oparciu o dane statystyczne, które z kolei oparte są na jakiejś grupie reprezentatywnej (przynajmniej w założeniu). Wyniki oglądalności podawane często przez różne stacje obarczone są więc bardzo dużym marginesem błędu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tej akcji polsatu... ten blok reklamowy był emitowany przed ich serwisem informacyjnym więc też pewnie mają jakieś dane statystyczne dotyczące ile osób ogląda Wydarzenia. Moim zdaniem i tak nie było żadnej zależności ile osób zasiądzie przed TV tyle będzie kasy. Bardziej promocja charytatywnej strony telewizji oraz własnych programów. Jeżeli już ktoś oglądał ten spot reklamowy to i pewnie zobaczył Wydarzenia oraz reklamy w czasie przerwy i na zakończenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyśmy dokładnie przeanalizowali te wszystkie wyniki z różnych stacji w Polsce, to by się okazało, że pół Europy oglądało tylko polskie stacje...

:blink:

Co do akcji Polsatu - kontrakty reklamowe podpisuje sie "z gory", stawka za emisje jest znana wczesniej - jest to wiec czyste nakrecanie ogladalnosci i robienie telewidzom wody z mozgu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego sie nie da zliczyc, na szczescie nie mam polszitu, bo uwazam go za padlo, ale jak mialem, to w trakcie kazdego bloku reklamowego, nie tylko na polszicie, udawalem sie do toalety w celu odcedzenia kartofelkow ;] Wydzwonia 100 osob, albo i nie i na tej podstawie ocenia kilkunasto_milionowa publicznosc :lol: Woda z mozgu, reklamy to dno, sa perelki, ale malo...

Stawka znana jest wczesniej, bo zleceniodawcy wykupuja bloki, aczkolwiek nie zawsze w gre wchodza pieniadze ;)

Edytowane przez CBZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

statystycznie ja i mój pies mamy po trzy nogi...

nie wspominając o tym że polsat czasem naprawde przesadza z reklamami, mogli by przynajmniej darować sobie zapowiedzi programów... a oni ni hu hu...

no i oczywiście mamy takie szczęście że na 99.7% będziemy mogli zobaczyć w święta całą serie kevin sam w domu... hurra... ;(

Edytowane przez TOMAHAWK_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otoz niespodzianka - w tym roku Kevina nie przewiduja w ramowce :shock: Normalnie swiat sie konczy, jak takie tradycje swiateczne upadaja :lol:

statystycznie ja i mój pies mamy po trzy nogi...

Statystyka jest jak bikini - wiele ujawnia, ale najciekawsze szczegoly pozostawia zakryte ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

costi, nie strasz, jak napisales, ze Kevina nie bedzie, to myslalem, ze mamy koncowke 2011...

Co tym razem zapodali ? Skoro nie ma tego, co bylo rokrocznie, to ja nie wiem, pomysli nawet nie mam... :|

Edytowane przez CBZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Same hity, jol! Polszit ?

Wigilijnie... Wesolych Swiat oraz Diabel Ubiera Sie u Prady

25.12 - Dlaczego Nie!, Plan Doskonaly, Moja Wielka Wsciekla Rodzina, Ostatnie Wakacje

26.12 - Mission Impossible 3, Ja Ty i On, Wyznania Gejszy, Teoria Chaosu

Tak na szybko, ale tez nie zachwyca. Imo lepsze niz Szklana Przyssawka...

Ogolnie to takie Polskie, Swieta z telewizorem ;) Lepsze to niz w Ulsterze, czekaja na Christmas Day, zeby sie schlac do nieprzytomnosci :lol:

Co kraj to obyczaj ;)

Edytowane przez CBZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyśmy dokładnie przeanalizowali te wszystkie wyniki z różnych stacji w Polsce, to by się okazało, że pół Europy oglądało tylko polskie stacje...

Chodziło mi o relację: liczba płaconych abonamentów / rzeczywista ilośc odbiorników tv / dane z sondaży...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawe pytanie i żadnej konkretnej odpowiedzi :D

Pójdę dalej czasami w faktach podawali informację: "Wczorajsze fakty obejrzało 7mln widzów!". Pytanie skąd taka informacja? Jak można to tak precyzyjnie (mniej lub bardziej) określić i podać takie liczby? Czy przeprowadzili ankietę dzień później i przeliczyli to na całe społeczeństwo i zrobili to w kilka godzin? Czy wszystko opiera się na domysłach i statystyce? :? pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jejq ludzie przeciez to jasne jak slonce i wiele postow wyzej juz o tym mowilo, bierze sie to z badan przeprowadzanych przez firmy zewnetrzne jak chocby GFK Polonia, Oni maja swoich ankieterow ktorzy na reprezentatywnej grupie osob przeprowadzaja ankiete. Co do blokow reklamowych typu "reklama dzieciom" - tam podejrzewam wartosc kontraktu nie jest z gory ustalona, cena jest proporcjonalna do ogladalnosci... stad wczesniejszy "lans" firm ktore biora udzial w bloku... pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego więc liczba oglądalności jest podawana w tak dokładnie

np lost w TVP 1

12 stycznia 2006 5 386 431

19 stycznia 2006 5 895 498

26 stycznia 2006 5 952 831

oraz stacje podają takie informacje nawet gdy oglądalność spada (równoznaczne z mniejszymi wpływami za reklamy emitowane w tym czasie) oraz statystyki są prowadzone dla większości programów, ci ankieterzy chyba sa na pełnym etacie no i na dobrą sparwę od ankieterów zależą wysokośc tych wpływów, przecież nie muszą mówic prawdy.

Ciekawe jak eliminuje się te błędy, bo wpływa na nie wiele czynników i kto kontroluje firmy badające oglądalność (domyslam, się że po czesci sami reklamodawcy ;p)

Edytowane przez mihalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehehehehe, uśmiałem się z tych ankiet pytających o programy. XXI wiek i forum komputerowe, a nie kombinujecie w tą stronę :)

Działa to tak najpierw przeprowadzone są ankiety aby wybrać statystyczną grupę społeczną. Około 1800 osób.

Potem do każdego ich mieszkania instalowany jest telemetr (dlatego to się dane telemetryczne nazywa ;)), który mierzy co o której minucie oglądał statystyczny kowalski i wysyła dane do centrali.

Osoby takie muszą tylko w pilocie wybrać ile osób z rodziny ogląda dany kanał.

A potem to już zwykła statystyka.

Edytowane przez Gustaf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli podawanie z dokładnością co do jednego ludzia :) jest zwykłą ściemą bo błąd jest większego rzędu, dużo większego. Mogliby podawać, że oglądało około iluś tam bo takie dokładne liczby jak np "12 stycznia 2006 5 386 431" to trochę śmieszne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi