flasht Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 (edytowane) Witam, Wlasnie zakupilem Cosmosa, wsadzilem mojego sprzeta tam i sie rozczarowalem na maxa temperaturami... Wczesniej bez budy na tych samych usatwieniach, na jakiejs pascie dodawanej z Ultrą 120 extreme mialem w stresie 73-74'C ... (procek podkrecony do 3.4Ghz, na 1.35V) ... teraz wsazdilem wszystko do budy, zmienilem paste na AS5 i temperatury w stresie 83-84'C!!! Co jest?? 10'C wiecej? Dotykam ultry i jest ciepla ale nie goraca... sensor z panelu pokazuje ze jest na niej 42'C ... znaczy ze cos zjebalem z pasta czy po prostu AS5 jest do [gluteus maximus]? A moze po prostu tak to jest ze w budzie temperatury sa o 10 stopni wieksze??? Pozdrawiam, FlashT Edit: moze pasty za malo nalozylem? tak z 1.5 zarenka ryzu... Edit2: a moze trzeba paste wygrzac?? Edytowane 20 Grudnia 2007 przez flasht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Sądzę że masz jakieś wentyle w budzie, i proponuje sprawdzić docisk coolera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 (edytowane) Sądzę że masz jakieś wentyle w budzie, i proponuje sprawdzić docisk coolera. No wentyle tak jak w standardzie... jeden wwiewajacy od dolu, 3 wyciagajece (2 gorya, jeden bok) ... na ultrze sa 2 xthermale... Docisk jest taki jaki sie da na maxa... sprezyny go reguluja... wyglada ok. Edytowane 20 Grudnia 2007 przez flasht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zdejmij wentyle z coolera bądź wyłącz i zobacz czy jest duża różnica temperatur. Jeśli nie to oznacza że masz coś ze stykiem CPU + Cooler. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 No wentyle tak jak w standardzie... jeden wwiewajacy od dolu, 3 wyciagajece (2 gorya, jeden bok) ... na ultrze sa 2 xthermale... Docisk jest taki jaki sie da na maxa... sprezyny go reguluja... wyglada ok. Sam mam taki radiator i przez pewien czas męczyły mnie problemy z temperaturą. Problem był innej natury ale przy okazji przeczytałem parę opisów, że maksymalny docisk jest zbyt mały. Ludziki stosują cienkie podkładki pomiędzy górą podstawki radiatora a tym krzyżem do unieruchomienia radiatora i przykręcenia do backplane'a. Sam nie mogę tego potwierdzić ponieważ moim problemem był krzywy IHS. Poza tym czy zbyt duża siła docisku właśnie na IHS nie wpłynie? Pogoogluj trochę. Na bank znajdziesz tego typu problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRym Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 W moim CM Cosmos procesor w stresie ma 70 - 71 C (6600 podkrecony na 3,4 ). Chłodzenie Tower Tuniq 120, Zalman STG1. Uważam że zdecydowanie za wysokie temp. mimo że wentylacja w Cosmosie jest wzorowa. Zmień pastę i jeszcze raz zamontuj chłodzenie, jestem pewien że pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Sam mam taki radiator i przez pewien czas męczyły mnie problemy z temperaturą. Problem był innej natury ale przy okazji przeczytałem parę opisów, że maksymalny docisk jest zbyt mały. Ludziki stosują cienkie podkładki pomiędzy górą podstawki radiatora a tym krzyżem do unieruchomienia radiatora i przykręcenia do backplane'a. Sam nie mogę tego potwierdzić ponieważ moim problemem był krzywy IHS. Poza tym czy zbyt duża siła docisku właśnie na IHS nie wpłynie? Pogoogluj trochę. Na bank znajdziesz tego typu problemy. Jak juz mowilem ta sama konfiguracja bez budy i z pasta dawana z ultra miala max temp 70' ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Jak juz mowilem ta sama konfiguracja bez budy i z pasta dawana z ultra miala max temp 70' ... W obudowie, zwłaszcza zamkniętej zawsze będzie większa temperatura choć byś nie wiem co robił. Swoją drogą iż większa o 10stC to trochę za dużo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 flasht zainwestuj w końcu w "jakiekolwiek" WC/LC ten proc potrafi duuuużo więcej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 flasht zainwestuj w końcu w "jakiekolwiek" WC/LC ten proc potrafi duuuużo więcej :) No kupilem cosmosa bo myslalem ze na AC bedzie ok ... :/ teraz to musialbym bude zmieniac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 na Qłada tylko WC/FC nie myśl nawet o niczym więcej ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Tylko przy bezposrednim tunelu zimnego powietrza z zewnatrz moglbys spodziewac sie takiej samej temperatury na procku. Wykluczajac oczywiscie slaby docisk ultry czy tez nierowny spod ( grawitacja jest jednak bezwzledna - poloz bude na boku i patrz czy jest nizsza niz "stojaca" ;] Do tego mozna polemizowac o temp ultry - nie ma pomiaru z wczesniejszych warunkow. Teoretycznie moglo sie nic nie zmiescic tylko zamkniecie gratow w budzie ( wyzsza temp otoczenia radiatora ) daje wrazenie ze jest "tylko" letnia. Pozatym wydawalo mi sie ze widzialem zbiorczy o Q6600... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...