Bulizzor Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Witam Własnie skonczylem składać pierwszy raz nowego kompa (jak w sigu). No i mam problem. Najpier potrójny start ale jak już poszło to wydaje sie ze wszystko ok. Diody na płycie głównej nie wskazują błedów, problem jest taki ze wyskakuje okno wyboru: urochom windows normalnie, ostatnia dobra konfiguracja, tryb awaryjny itp. co bym nie dał nagle jest blue screen ze cos windows nie mógł sie uruchomić poprawnie (1/10 sekundy wiec nie potrafie przeczytac) i od poczatku i tak w kółko. Wydaje mi sie ze wszystko podpiąłem ok (zresztą diody o tym świadczą) - dysk sata z windowsem w gniezdzie sata6, wtyczka 8pin cpu, 6pin vga do grafy no i oczywiscie atx24. Dalem tylko 1gb ramu na poczatek w pierwsze wolne gniazdo. w biosie ustawilem by pierwsze windows ładował się z dysku sata (który oczywiscie jest wykryty), floopy dałem wogole disable. Poradzcie jak postępować by w koncu uruchomic winde. dysk przełożyłem ponownie do starego kompa by wejsc na forum ;) wyskoczylo na poczatku tez czy uruchomic winde normalnie, awaryjny itd. dałem normalnie i odrazu poszedł...bez problemu. O co kaman? :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 (edytowane) Nie wiem czy dobrze zrozumiałem -> dysk z systemem stawianym na kompie nr 1 z Twojego podpisu podpinasz jako dysk startowy pod komp nr 2 z podpisu i chcesz z niego wystartować system? Jeśli tak- to nie da rady- potrzebny format i nowa instalka windy. Edytowane 20 Grudnia 2007 przez pc_max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 hehehe :) nie wiedzialem :) myslalem ze to jeden ch... Wlasnie wydawalo mi sie ze sprzetowo wszystko git, ze cos z systemem. Zaraz zabieram sie za formata. Wielki dzieki pc max! ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 No niestety- nie ma tak łatwo- tym bardziej przy przechodzeniu z amd na intela. Możesz jeszcze spróbować uruchomić starego kompa w trybie awaryjnym i powywalać wszystkie stery od chipsetu- system powinien rechnąć na nowym kompie... Ale nie ma co stosować połowicznych rozwiązań w tym przypadku- tylko format i świeża instalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwidon Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 nosz.. mam ten sam problem co Ty, taki sam sprzęt! jak Ty i tak jak Ty nie potrafię sobie z nim poradzić. Tylko, że ja jeszcze mam taki problem, że w ogóle nie mogę na nowy dysk (seagate 7200.10 250gb) zainstalować windowsa (nie formatuje się) Ani stary dysk pod nowym kompem też nie chce chodzić, więc OCB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 ...w ogóle nie mogę na nowy dysk (seagate 7200.10 250gb) zainstalować windowsa (nie formatuje się)... Aby sformatowac nowy dysk jedna z jego partycji musi myć "aktywna" (activ)- nie wiem czym dzieliłeś dysk- partycję systemową musisz ustawić na aktywną. Jeśli dzieliłeś dysk na innym kompie z aktywną partycją (znaczy z zainstalowanym systemem na innym dysku/partycji) to nie nadasz żadnej partycji na nowym dysku atrybutu "aktywna"- w kompie może być tylko jedna aktywna partycja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwidon Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Nic niczym nie dzieliłem, tylko pod instalacją windowsa wiadomo ten niebieski ekran cały i tak dalej :P i myślałem, że się instalnie na takiej partycji stworzonej pod instalatorem, ale właśnie wtedy nie chce się dysk formatować! Robię to na jednym dysku. Tylko tym nowym, gołym bez systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Ja jak zmieniałem procesor, mobo i pamięć ram, to system wystartował bez problemów po tym, jak w biosie ustawiłem, by "priorytet startu systemu", czy jakoś tak na dysku z systemem był na 1 miejscu. Nie musiałem instalować swojej sprawnej windy drugi raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 gwidon Jaki windows i jaki rozmiar partycji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwidon Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Partycja 10gb, Windows MX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Windows MX? A co to? Nie lepiej XP+sp2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwidon Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 To jest xp+sp2 odchudzony, poprawiony, zoptymalizowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...