Skocz do zawartości
Bulizzor

Wiedzialem Ze Tak Bedzie...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Własnie skonczylem składać pierwszy raz nowego kompa (jak w sigu). No i mam problem. Najpier potrójny start ale jak już poszło to wydaje sie ze wszystko ok. Diody na płycie głównej nie wskazują błedów, problem jest taki ze wyskakuje okno wyboru: urochom windows normalnie, ostatnia dobra konfiguracja, tryb awaryjny itp. co bym nie dał nagle jest blue screen ze cos windows nie mógł sie uruchomić poprawnie (1/10 sekundy wiec nie potrafie przeczytac) i od poczatku i tak w kółko. Wydaje mi sie ze wszystko podpiąłem ok (zresztą diody o tym świadczą) - dysk sata z windowsem w gniezdzie sata6, wtyczka 8pin cpu, 6pin vga do grafy no i oczywiscie atx24. Dalem tylko 1gb ramu na poczatek w pierwsze wolne gniazdo. w biosie ustawilem by pierwsze windows ładował się z dysku sata (który oczywiscie jest wykryty), floopy dałem wogole disable. Poradzcie jak postępować by w koncu uruchomic winde. dysk przełożyłem ponownie do starego kompa by wejsc na forum ;) wyskoczylo na poczatku tez czy uruchomic winde normalnie, awaryjny itd. dałem normalnie i odrazu poszedł...bez problemu. O co kaman? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem -> dysk z systemem stawianym na kompie nr 1 z Twojego podpisu podpinasz jako dysk startowy pod komp nr 2 z podpisu i chcesz z niego wystartować system?

Jeśli tak- to nie da rady- potrzebny format i nowa instalka windy.

Edytowane przez pc_max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety- nie ma tak łatwo- tym bardziej przy przechodzeniu z amd na intela.

Możesz jeszcze spróbować uruchomić starego kompa w trybie awaryjnym i powywalać wszystkie stery od chipsetu- system powinien rechnąć na nowym kompie... Ale nie ma co stosować połowicznych rozwiązań w tym przypadku- tylko format i świeża instalka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nosz.. mam ten sam problem co Ty, taki sam sprzęt! jak Ty i tak jak Ty nie potrafię sobie z nim poradzić. Tylko, że ja jeszcze mam taki problem, że w ogóle nie mogę na nowy dysk (seagate 7200.10 250gb) zainstalować windowsa (nie formatuje się) Ani stary dysk pod nowym kompem też nie chce chodzić, więc OCB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...w ogóle nie mogę na nowy dysk (seagate 7200.10 250gb) zainstalować windowsa (nie formatuje się)...

Aby sformatowac nowy dysk jedna z jego partycji musi myć "aktywna" (activ)- nie wiem czym dzieliłeś dysk- partycję systemową musisz ustawić na aktywną. Jeśli dzieliłeś dysk na innym kompie z aktywną partycją (znaczy z zainstalowanym systemem na innym dysku/partycji) to nie nadasz żadnej partycji na nowym dysku atrybutu "aktywna"- w kompie może być tylko jedna aktywna partycja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic niczym nie dzieliłem, tylko pod instalacją windowsa wiadomo ten niebieski ekran cały i tak dalej :P i myślałem, że się instalnie na takiej partycji stworzonej pod instalatorem, ale właśnie wtedy nie chce się dysk formatować! Robię to na jednym dysku. Tylko tym nowym, gołym bez systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak zmieniałem procesor, mobo i pamięć ram, to system wystartował bez problemów po tym, jak w biosie ustawiłem, by "priorytet startu systemu", czy jakoś tak na dysku z systemem był na 1 miejscu. Nie musiałem instalować swojej sprawnej windy drugi raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi