Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam

ostatnio zacząłem się zastanawiać nad zmianą karty dźwiękowej ale nie wiem czy to ma sens. Obecny zestawik trzęsie całym blokiem ;p mam audigy 2 ZS + Creative 5.1 GigaWorks ProGamer G500 THX. Głównie wykorzystuje go do muzyki i filmów HD, sporadycznie w coś pykne, w chwili obecnej zestawik gra cudownie ale czy może być cudowniej ...? Naczytałem sie troche opinii o x-fi i tak mi jakoś naszło, do dyspozycji na karte miałbym max 500zł, ewentualnie jeśli bedzie taka potrzeba to i więcej nastykam, z tego co wyczytałem to żeby odczuć różnice w jakości dźwięku musiałbym zakupić Sound Blaster X-Fi Elite Pro, pozostałe x-fi to raczej gra nie warta świeczki (niby). Prosze o jakąś fachową pomoc, czy zamieniał już ktoś a2 zs na jakiegoś xfi? czy odczuje różnice (najbardziej zalezy mi na muzyce i filmach, gry mnie praktycznie nie obchodzą), czy opłaca sie wogóle wywalać pieniądze? czy może lepiej za te pieniądze zrobić impreze ;p i dawać czadu na godnym A2 ZS.

Zestawy xfi jakie wchodzą w gre zaczynają sie od Sound Blaster X-Fi Extreme Music i w góre, a nie w dół :D Nie zalezy mi zbytnio na wyposażeniu i panelach, najistotniejsza jest karta ;)

prosze o opinie.... z góry thx

B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli potrafisz te audigy odpowiednio "skonfigurowac" to bedzie miala jakosc dzwieku na podobnym poziomie co karty X-FI. Mowiac "konfiguracja" mam tutaj na mysli przede wszystkim programowy resampling czestotliwosci 44.1 khz - to jest rzecz absolutnie niezbedna. Jesli nie grasz mozesz jeszcze zainstalowac sterowniki "KX project", ktore eliminuja problemy DSP [ ktory ponoc wprowadza pewne znieksztalcenia w sygnale ] podczas zwyklego sluchania muzyki... ale to juz sprawa drugorzedna.

Jesli chodzi o karty X-Fi to wszystkie od Xtreme Music w gore do modelu Elite pro wyłącznie graja identycznie, a roznia sie wlasnie obecnoscia paneli/pilotow i xramu. Z kolei elite pro kosztuje ok 900... wiec w tej sytuacji jego zakup zupelnie mija sie z celem.

Jesli zalezy ci glownie na muzyce i filmach, a mniej na grach to lepszym wyborem od creative'a bedzie zakup np. Audiotraka Prodigy HiFi.

A tak btw... uwazam ze karta ktora posiadasz jest absulutnie wystarczajacym zrodlem do sprzetu tej klasy i szczerze watpie czy wogole uslyszalbys jakas realna [dajaca sie okreslic w slepym tescie] roznice w dzwieku. Innymi slowy : to glosniki sa tutaj zdecydowanym ograniczeniem dla mozliwosci wyjsc karty, a nie odwrotnie.

Wiec moja rada jest taka: chcesz lepszego dzwieku? Zbieraj na jakies porzadne stereo.

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wiesz najlepszy dźwięk wydobywa sie

1. dobrych głośników w obudowie drewnianej

2. jakość MP3 jest mierna w porównaniu do jakości CD odtwarzanego z wierzy

Też miałem taki dylemat, ale doszedłem do wniosku, że jest to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Jedyne co możesz kupić to dekoder Creative DDTS 100. W sklepach internetowych może wyhaczysz, ponieważ wycofali jest z produkcji :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli potrafisz te audigy odpowiednio "skonfigurowac" to bedzie miala jakosc dzwieku na podobnym poziomie co karty X-FI. Mowiac "konfiguracja" mam tutaj na mysli przede wszystkim programowy resampling czestotliwosci 44.1 khz - to jest rzecz absolutnie niezbedna. Jesli nie grasz mozesz jeszcze zainstalowac sterowniki "KX project", ktore eliminuja problemy DSP [ ktory ponoc wprowadza pewne znieksztalcenia w sygnale ] podczas zwyklego sluchania muzyki... ale to juz sprawa drugorzedna.

Jesli chodzi o karty X-Fi to wszystkie od Xtreme Music w gore do modelu Elite pro wyłącznie graja identycznie, a roznia sie wlasnie obecnoscia paneli/pilotow i xramu. Z kolei elite pro kosztuje ok 900... wiec w tej sytuacji jego zakup zupelnie mija sie z celem.

Jesli zalezy ci glownie na muzyce i filmach, a mniej na grach to lepszym wyborem od creative'a bedzie zakup np. Audiotraka Prodigy HiFi.

A tak btw... uwazam ze karta ktora posiadasz jest absulutnie wystarczajacym zrodlem do sprzetu tej klasy i szczerze watpie czy wogole uslyszalbys jakas realna [dajaca sie okreslic w slepym tescie] roznice w dzwieku. Innymi slowy : to glosniki sa tutaj zdecydowanym ograniczeniem dla mozliwosci wyjsc karty, a nie odwrotnie.

Wiec moja rada jest taka: chcesz lepszego dzwieku? Zbieraj na jakies porzadne stereo.

OK, są dwie opcje: Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi lub Audiotrak Prodigy HD2 zbierają sporo pozytywnych opinii, ceny są takie same obydwie 350zł na allegro, czy warto ? Gry to drugi plan także nie bazuje tylko na creativie ;p Nie powiem ten prodigy hifi to niezłe cacko, już budową i wyglądem wzbudza respect, tak wogóle to czym róznia się te dwa modele ? Obawiam sie kupowania w ciemno, mimo wielu dobrych opinii, ponieważ za dużo o tej firmie nie słyszałem, ale chyba za te pieniądze nie bedzie gorzej niż na A2 zs, może chyba być tylko lepiej...

Może ktoś z Audiotrackowców sie wypowie i mnie przekona... ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do mp3 to nie przesadzajmy. Założe się że większość ludzi z tego forum nie była by w stanie odróżnić mp3 --preset standard od oryginału, nawet nie wspominam od --preset insane. W ślepym teście ;]

Bierzesz płytę z zapisanym fragmentem trzasków płyty winylowej ( niektóre utwory tak mają - efekt artystyczny ) ... i nawet mp3 kompresowane na maksymalnej dokładności przy bitrate ~256 kb odróżnisz na średnim sprzęcie od oryginału ( sprawdzałem na Edirol MA-20D ).

Na "normalnej" muzyce faktycznie jest gorzej (max quality i ~256 kb/s ... ale z 256 kb/s kompresowane dawno temu = kodek kiepski , płyta Mike'a Oldfield'a nie miałem większego problemu z identyfikacją ) ... ale ten sprzęt też do najlepszych nie należy ... więc na wyższej klasy ustrojstwie powinno być łatwiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do mp3 to nie przesadzajmy. Założe się że większość ludzi z tego forum nie była by w stanie odróżnić mp3 --preset standard od oryginału, nawet nie wspominam od --preset insane. W ślepym teście ;]

Zalezy o jakiej kompresji [bitrate, kodek] i jakiej muzyce mowimy. Jesli chodzi o wspolczesna muzyke rozrywkowa to nie sadze zeby dalo sie odroznic dobrze zrobionego mp3 od oryginalu. Biorac pod uwage to jak wyglada mastering takiej muzyki to nie sadze zeby uzywanie kompresji statnej bylo tutaj jakims zlem wcielonym... :)

Natomiast dobrze zrealizowane nagrania z muzyka klasyczna to zupelnie inna bajka, sadze ze tutaj, przy jakims sensownym sprzecie, roznice daloby sie odczuc bez wiekszych problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze twoj zestaw do muzyki jest cudowny w odniesieniu do plastików 5.1, do trzęsienia blokiem że się nada to mogę uwierzyć,, rozumowanie typowe :]

jakby nie to to napisałbym że zmieniłem 2zs na xfi (coś jak dzisiejszy gold.. pełna bez pamięci) i nie byłem zadowolony bo to kupa marketingu i zwalone drivery zmieniające brzmienie karty,, ciężko powiedzieć jak ona grała bo co driverek to inaczej, powiedziałbym też że są karty w cenie xfi grające kilka klas lepiej ale z obsługą eax do 2 max..

ale że jest jak jest to powiem inaczej - no pewnie, bierz,, ustawisz sobie crystalizer i będziesz łupał jeszcze mocniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosze wybaczyć podłączenie się.

chciałbym kupić jakąś kartę muzyczną bo niestety na mojej pł. głów dźwięk jest porażkowy. Przyzywczaiłem się do przyjemnego grania z soundstorma od NF7. Przeszukując net natrafiłem na xtreme music x-fi. Ale tak się zastanawiam czy wogóle usłysze różnice pomiędzy X-fi(za 250zł), a tańszą dobrą kartą(coś z audigy czy jakoś tak:) ). Szczególnie, że mam marne głośniki 2.1. Mam za to teac 5.1 słuchawony, które naprawdę fajnie grają. Poszukuję karty do przejścia przyjemnego ut3 i wiedźmana, a potem to tylko do filmów i muzyki. Chętnie tak coś w okolicach 100zł.

dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosze wybaczyć podłączenie się.

chciałbym kupić jakąś kartę muzyczną bo niestety na mojej pł. głów dźwięk jest porażkowy. Przyzywczaiłem się do przyjemnego grania z soundstorma od NF7. Przeszukując net natrafiłem na xtreme music x-fi. Ale tak się zastanawiam czy wogóle usłysze różnice pomiędzy X-fi(za 250zł), a tańszą dobrą kartą(coś z audigy czy jakoś tak:) ). Szczególnie, że mam marne głośniki 2.1. Mam za to teac 5.1 słuchawony, które naprawdę fajnie grają. Poszukuję karty do przejścia przyjemnego ut3 i wiedźmana, a potem to tylko do filmów i muzyki. Chętnie tak coś w okolicach 100zł.

dziękuję

Przeczytaj uważnie cały wątek a znajdziesz odp...

ps

ja nie zamieniam mojego A2 ZS na xfi, w styczniu kupuje audiotracka prodigy HiFi ;p

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi