Wyspa Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 juz nie ma asusa do kupienia :ploom: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Ale wtedy i Penryny potanieją. A jak ma się dwa proce o podobnej wydajności (mówię o grach i zastosowanaich domowych) w różnych cenach, to którego się bierze? Tańszego.Tak, przy takim postawieniu sprawy masz rację. Ja miałem na myśli argumenty "procesor jest do pupy bo drogi" - drogi, bo nowy, po miesiącu czy dwóch stanieje i wtedy będzie można warunek cenowy brać pod uwagę - szczególnie do takich porównań, jakie Ty przytoczyłeś. Z drugiej strony, Intel nie po to wywalał kupę kasy na nowy projekt żeby nie zapewnić mu stosownego udziału w rynku. Będą cięcia cen - wyższe w przypadku Nehalemów, niższe lub zerowe w przypadku starszej architeORT: ORT: ktury, więc różnica cenowa straci na znaczeniu, a finalnie za rok czy półtora dostaniemy ogłoszenie o wycofywaniu Q9xxx. Interes musi się kręcić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Myślę, że to może poważnie zniechęcić do nehalemów jeśli ktoś zamierzał je podkręcać: Mój poczciwy tagan u35 600W ledwo dałby sobie radę z tym monstrum. Ja rozumiem, że dodali mu kontroler pamięci i 8 mega cache no ale żeby system z 9800GTX pobierał w sumie 560W? To ja dziękuję. Lepiej brać yorkfielda ewentualnie poczekać na 32nm, albo jak kto woli, zmienić zasilacz na 900W i brać tą grzałkę. Swoją drogą interesujące testy HT pojawiły się na egiełdzie, z wyłączonym HT nehalem w wielu testach jest słabszy od quadów. Szkoda, że yorkfieldy nie mają wielowątkowości. 8 wątków robi swoje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Faktycznie, taki pobór jest przerażający.... Oj zdecydowanie poczekam na 32 nm... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkamil Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Olafo, a skad wziales ta tabele z wynikami jesli mozna wiedziec? Bo ten skok poboru mocy jest co najmniej zastanawiajacy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4601-22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkamil Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4601-22 No juz sam znalazlem :-) Ale moze mi ktos to lopatologicznie wytlumaczyc (mam wyksztalcenie humanistyczne ;) jak to jest mozliwe przy podkreceniu proca o 800 Mhz zeby az o prawie 260 W wiecej procek pociagnal??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaPi Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4601-22 IMHO baaaaaardzo podejrzane liczby. Dla porownania : http://www.tomshardware.com/reviews/Intel-...em,2057-10.html Nie twierdze, ze TH jest nieomylne ale wzrost clocka procesora o 800 MHz (czyli okolo 20%) powoduje wzrost zapotrzebowania CALEGO zestawu na prad o 70%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amarant Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Chyba źle przeczytałeś wykres? i7 920 podkręcony został z 2,67GHz do 4 GHz - to daje 1,33 GHz a nie 800 MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sledziq Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Mój poczciwy tagan u35 600W ledwo dałby sobie radę z tym monstrum. Wez pod uwage jeszcze sprawnosc zasilacza. Zakladajac ze wynosi ona wsrod markowych zasilaczy 80% i troche, to realnej mocy masz jakies 500W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaPi Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Chyba źle przeczytałeś wykres? i7 920 podkręcony został z 2,67GHz do 4 GHz - to daje 1,33 GHz a nie 800 MHz. Faktycznie. Tak czy owak, to podkrecenie tylko procesora a mamy prawie dwukrotny wzrost poboru mocy przez system. Tym bardziej, ze WATy z TH sa nieco inne niz z przytaczanego tu testu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Może są trochę odmienne konfiguracje, a co do poboru W, to od taktowania większe znaczenie ma napięcie zasilające. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukens Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 (edytowane) O kurde tyle prądy to zżera a jak to się musi grzać po takim OC i w stresie :blink: . większy radiator i mamy kaloryfer (jak ktoś ma grzejnik elektryczny to nawet spory plus bo będzie go mógł wyłączyć i dogrzewać się procesorem :lol: ) Może i głupia prośba ale czy mogli byście zrobić taki mały teścik dla wszystkich. A mianowicie Weście takiego Q9300 i asusa P5Q DELUX i wykręcicie go na maxa Potem np Q9550 płyte DFI lanparty LT X48 i wykręćcie maksymalnie tego proca i np QX9650 i DFI DK P45 T2RS plus i także wykręćcie na maxa Oczywiście podkręcajcie używając zwykłego chłodzenia radiatorem z wentylatorem albo chłodzenia wodnego A potem porównajcie tego Q9300 do I7 920( nie podkręconego) Q9550 do 965 i QX9650 do tego extrema (nie pamiętam dokładnej nazwy :razz: ) Podajcie wyniki ale z gier pobór mocy i morzę jakiś teścik z konwersji jakiegoś pliku video a i oczywiście temperaturę Ja i spora rzesza ludzi będziemy wdzięczni B-) A kolejna fajna informacja mieli dostawę asusów i teraz jest ich aż 5 więc brać nie narzekać :D Edytowane 6 Listopada 2008 przez nukens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 ja jestem przerazony tym poborem mocy :blink: czy oni oszaleli? :huh: czemu oni nie zrobią małego poboru mocy? a nie lepiej byłoby zrobic nową podstawke + lepszo o jakies 10-15% procek ale za to zjadający np 50% mniej prądu? mysle ze byłoby to lepsze rozwiązanie... ze szliby tak aby procek jak najmniej prądu zjadał... moc poczeka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 ...jak to jest mozliwe przy podkreceniu proca o 800 Mhz zeby az o prawie 260 W wiecej procek pociagnal???Kiepawy proces technologiczny, kiepawo się zachowuje przy podwyższonych napięciach, bardzo wysoki wzrost przecieków przez bramki zapewne, czyli pewnie kwestia dielektryków i grubości ich warstwy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Czyli że już mam nie zbierać na i920 :unsure: :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 (edytowane) Czyli że już mam nie zbierać na i920 :unsure: :DZanim dobierasz mogą nowy poprawiony stepping wypuścić :P Albo dozbieraj jeszcze na nowy zasilacz :P Edytowane 6 Listopada 2008 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 Różnica między nami a TH jest taka, że my napisaliśmy jak testy zostały wykonane. TH nie. Ja byłem nieco zdziwiony, ale co fakt to fakt. Zarówno X58 jak i CPU produkują wystarczająco dużo ciepła, zeby w okolicy zrobiło się cieplej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 Ciekawostka: zestaw z iCore7 w Komputroniku Swoją drogą ciekawe jaki tam zasilacz wrzucili.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 ram moglby byc lepszy... to samo sie tyczy grafy ale takiego złożyli potworka tak na pokaz... : P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 ram moglby byc lepszy... to samo sie tyczy grafy ale takiego złożyli potworka tak na pokaz... : PA co masz tej grafice do wytknięcia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 po prostu do takiego kompa moglaby byc szybsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 (edytowane) eee w sumie odnosnie tej grafy to mi sie pomieszało coś :D -> ale ram mogliby dac np 1600 albo 1800 a jest tylko 1333 ;) a chyba chodzą szybsze takty z tego co wiem ramu na tych mobach... tak? a moze sie myle hmm : > Edytowane 9 Listopada 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 W czwartek (mam nadzieje) testy nowej platformy. Tylko chlodzenie jak narazie box. Czekam na nowe zapinki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 (edytowane) W czwartek (mam nadzieje) testy nowej platformy. Tylko chlodzenie jak narazie box. Czekam na nowe zapinki.No to zacieram ręce... Chciałbym zobaczyć jakieś porównanie i920 do wykręconego na ~4GHz E8*** i w końcu dowiedzieć się jak jest z tym zużyciem prądu/grzaniem się kręconego 920 <_< Edytowane 9 Listopada 2008 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 W czwartek (mam nadzieje) testy nowej platformy. Tylko chlodzenie jak narazie box. Czekam na nowe zapinki. Co tam fajnego zamówiłes, jaki cpu, mobo i ram? Ile cię kosztowała taka przyjemność? Czekam równiez na testy, jak takie cacko sie sprawuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogi Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 (edytowane) Qrcze jak widzę te temperatury, to zdrowo daje to na wstrzymanie z zakupem. Myślałem o i7 920@3.6-3.8 ale jak na thermalright ..jest 83c to hmmm. Click Edytowane 10 Listopada 2008 przez Ogi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukens Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Jeb@ny ale temperatury :blink: normalnie to na boxe pewnie można jajecznice zrobić (i jeszcze przypiec ją :razz: :lol2:) a tak serio to chyba poczekam na 22nm albo najwcześniej 32 ale to zależy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) ta a 22nm albo 32nm bedzie miał po 120stopni :D:D:D beda do kazdego zestwu zamiast powietrznego chlodzenia bedą dodawac mini zestaw freonowy :D:D:D Edytowane 11 Listopada 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) a ja szukam sprawdzone info, ktore plyty posiadaja nf200 - chodzi o 16x/16x/16x w trybie 3way sli znane mi to MSI Eclipse+ i Asus P6T6 WS Revolution Edytowane 11 Listopada 2008 przez Sulaco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...