Skocz do zawartości
Mardok

Core i7 - Bloomfield (LGA 1366)

Rekomendowane odpowiedzi

taaaa.. Woda się zagotuje :) Jak zmienię na 3x120 to wtedy pomyślę o tym.

looknij na mój kibelek z siga

3x120 PA to min. to tego konfig-a i niestety męczę się okrutnie na swif-ie 2x120 a to tylko E8400 i jakaś EVGA po pencil-modzie ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli do 3.8GHz potrzebujesz minimalnie 1.36v z biosu? a ile do 3.6GHz, no i ile robi max na napięciu "normal" z biosu?

A muszę to jeszcze gruntownie przetestować. Podałem tylko orientacyjnie.

Wkurzają mnie te biosy GB - jeden gorszy od drugiego. 

W końcu zapodałem oficjalny bios F5. Biosy F6 niestety to porażka.

1.3V bios

Dołączona grafika

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A muszę to jeszcze gruntownie przetestować. Podałem tylko orientacyjnie.

Wkurzają mnie te biosy GB - jeden gorszy od drugiego. 

W końcu zapodałem oficjalny bios F5. Biosy F6 niestety to porażka.

1.3V bios

Dołączona grafika

widać zbytnich różnic w relacji oc/volty nie ma, ja do 3.6GHz używałem 1.3v z biosu, do 3.8GHz już było bodajże 1.35v, a teraz i tak obniżyłem do 3.4GHz i do tego wystarcza napięcie "NORMAL" czyli przynajmniej się obniża jak się siedzi na necie i nic konkretnego nie robi, a prawda jest taka, że gra się od święta (a i tak 3.4GHz spoko wystarczy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walczyłem wczoraj z 4GHz z włączonym HT i niestety póki co porażka. Nawet 1.5V nie dawało rady. Winna płyta główna.

Są nowe biosy F6 i F7a. Trzeba będzie potestować :)

Vcore "normal" dzisiaj przetestuję wieczorem :)

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

965 Extreme to inna bajka. Swoją drogą ładnie się kręci :)

Napięcie Vcore NORMAL ustawia na 1.3125V. Nie ma co testować :)

powiem Ci, że u mnie na NORMAL mniej ustawia, bodajże poniżej 1.3v przy 3.4GHz, wygląda na to, że płyta w sobie tylko wiadomy sposób ustala wartość NORMAL, najprawdopodobniej w zależnośći od taktów procka. zaleta jest przynajmniej taka, że vcore się obniża w idle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Zamierzam zamowic nowy PC. Mam 3800zł na samą bude. Miałem juz brac zestaw kwietniowy na AMD, ale wpqadłem na pomysł ( dobry czy nie?) by kupic najtanszego i7 oraz najtansza plyte gigabyte socket 1366 + tylko na to bys starczylo 9800gtx lub 4850, jest jakis sens kupowac taki sprzet ?

Gigabyte EX58-UD3R _> to ta najtansza płytka

Edytowane przez kiepura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem Ci, że u mnie na NORMAL mniej ustawia, bodajże poniżej 1.3v przy 3.4GHz, wygląda na to, że płyta w sobie tylko wiadomy sposób ustala wartość NORMAL, najprawdopodobniej w zależnośći od taktów procka. zaleta jest przynajmniej taka, że vcore się obniża w idle...

U mnie na NORMAL ustawia 1,18V, co daje pod OSem teoretycznie 1,15V. Akurat starcza na 3,61GHz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Zamierzam zamowic nowy PC. Mam 3800zł na samą bude. Miałem juz brac zestaw kwietniowy na AMD, ale wpqadłem na pomysł ( dobry czy nie?) by kupic najtanszego i7 oraz najtansza plyte gigabyte socket 1366 + tylko na to bys starczylo 9800gtx lub 4850, jest jakis sens kupowac taki sprzet ?

Gigabyte EX58-UD3R _> to ta najtansza płytka

Tania są też Asus P6T SE, Asrock Delux, MSI Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchajcie jakis czas temu gdzieś czytałem o jakiejś nowej seri i7. lepiej sie kreci itd. jak znaleźć taki procesor i jak sa on oznaczone??

Masz na myśli nowy Stepping D0 ? Znaleźć na razie nie znajdziesz bo prawdopodobnie intel trzyma je na magazynach dopóki nie zejdzie wcześniejsza seria . A oznaczenie procesora znajdziesz w specyfikacji na stronie Intel-a, tam jest wzmianka o dwóch rewizjach i ich odpowiednich oznaczeniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Japonii sprzedawana jest już najnowsza wersja procesora Intel Core i7 920 (nowa rewizja rdzenia). Jak twierdzi portal Akiba PC Hotline, podatność na podkręcanie Core i7 920 z rdzeniem D0 jest większa niż w przypadku układów z rdzeniami C0 i C1.

CPUID najnowszych procesorów został zmieniony z 0×000106A4 na 0×000106A5, zaś kod produktu z SLBCH na SLBEJ, co oznacza, że do ich obsługi wymagana jest aktualizacja BIOS-u płyty głównej.

Źródło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry jak coś przegapiłem w wątku już poruszane ale zaciekawiły mnie procesory Dual-Core Intel Xeon Processor E5502 - 1.86 GHz (po opisie na pewno wiecie z skąd pochodzi) oraz E5520 (8M Cache, 2.26 GHz, 5.86 GT/s Intel® QPI) Czy są to procesory kompatybilne z "cywilnymi" płytami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry jak coś przegapiłem w wątku już poruszane ale zaciekawiły mnie procesory Dual-Core Intel Xeon Processor E5502 - 1.86 GHz (po opisie na pewno wiecie z skąd pochodzi) oraz E5520 (8M Cache, 2.26 GHz, 5.86 GT/s Intel® QPI) Czy są to procesory kompatybilne z "cywilnymi" płytami?

szczerze .... to HGW :rolleyes:

Xeon W3520 D0 śmiga na płytach X58

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cytat z XS:

it should work. have tried 5570 ES ( 2.93Ghz, 6.4 GTs ) on MSI eclipse and X58 pro and i have not seen any problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewidywana platforma i7 920 D0 minimum 3,8GHz

ktore pamieci lepsze do codziennego uzytkowania gry/multimedia

6GB OCZ DDR3 PC3-16000 CL9-9-9-30 2000MHz Blade Series 140£

6GB OCZ DDR3 Platinum PC3-12800 CL7-7-7-24 1600MHz 90£

To samo odnosnie plyt glownych : Asus P6T Vs Asus P6T Deluxe

ta druga ma ponoc lepsza sekcje zasilania P6T 8+2 Fazy

P6T Deluxe 16+2 fazy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam rozumiec ze Asusy P6T..... niedolegaja z QPI ?

To moze by tak ktos zapodal ranking najlepszych mobasow pod i7

oczywiscie pod wzgledem OC

Przypuszczam ze DFI T3eH8 bedzie na topie ,ale cena troche odstrasza

ja jakos nie narzekam na swoja plytke...qpi w normie 1.325v bios (odczyt 1.28-1.29v)

pamieci puszczone 1684 cl8

za niedlugo dostane ramy z cl7 to zobaczymy ,wsumie bezgotowkowo wymiana a poleca z nizszym cl a te same mhz

Edytowane przez Blue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jakos nie narzekam na swoja plytke...qpi w normie 1.325v bios (odczyt 1.28-1.29v)

pamieci puszczone 1684 cl8

za niedlugo dostane ramy z cl7 to zobaczymy ,wsumie bezgotowkowo wymiana a poleca z nizszym cl a te same mhz

Ale problem jest znany przy ramkach 2000/920

dobrze wiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi