Skocz do zawartości
Mardok

Core i7 - Bloomfield (LGA 1366)

Rekomendowane odpowiedzi

@71proste

Teoretycznie PC Probe pokazywal mi cos kolo 45 - 47 stopni. Teraz wsumie nei wiem ile mam bo na Win7 nie chce mi dzialac :)

No ale wczesniej jak probowalem nizszego VQpi na passiv to sie komp wywalal...

Edytowane przez czolo7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@71proste

Teoretycznie PC Probe pokazywal mi cos kolo 45 - 47 stopni. Teraz wsumie nei wiem ile mam bo na Win7 nie chce mi dzialac :)

No ale wczesniej jak probowalem nizszego VQpi na passiv to sie komp wywalal...

Zakładam że zrobiłeś to co napisałem w poście na temat TurboV skoro ci ono działa, to tera pobierz tą wersję Probe II Download!, zainstaluj i ciesz się działającym Probe II ;) Jakie to masz szczęście że też mam ASUS'a ;)

Choć osobiście wolę to:

HWMonitor x64 : http://www.cpuid.com/hwmonitor.php

Temp MB jest oznaczona jako SYSIN.

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a te wskazania Power - Procesor w HWMonitor to jak sa dokladne? Widzialem takie wyliczenia w screenach z everesta, ale mam ultimate i tam niewidze nigdzie :( Szybkie porownanko i ..maly zonk - moj green profile (sic!) w idlu pobiera wiecej niz ... na 4.2 z wlaczonym C1E :D

198x17 vcore 1.0 z C1E

Dołączona grafika

201x21 vcore 1.23/1.28 stress z C1E

Dołączona grafika

dziwne nieprawdaz?

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a te wskazania Power - Procesor w HWMonitor to jak sa dokladne? Widzialem takie wyliczenia w screenach z everesta, ale mam ultimate i tam niewidze nigdzie :( Szybkie porownanko i ..maly zonk - moj green profile (sic!) w idlu pobiera wiecej niz ... na 4.2 z wlaczonym C1E :D

198x17 vcore 1.0 z C1E

Dołączona grafika

201x21 vcore 1.23/1.28 stress z C1E

Dołączona grafika

dziwne nieprawdaz?

a ja nie mam takich zakladek wogole..jaka wersje hw monitora masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Żeby mieć tą funkcję trzeba mieć mobo ASUS albo Gigabyte. One mają chipy odpowiednio EPU i DES.

Nie wiem jak na i7, ale na LGA 775 działa to bardzo dobrze. Podczas różnych wartości OC pobór prądu pokazany przez soft mniej więcej proporcjonalnie zmienia się do tego co pokazuje watomierz (uwzględniając jakąś tam sprawność). Na pewno nie jest idealnie, ale orientacyjnie tak. Testowałem z E8400, Q6600 i E5200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje ze nie dostane zrypy za zasmiecanie watku, ale mam problem a boje sie ze osobny topic nie bedzie tak "popularny". <cwaniak>

Mam ogromna prosbe do posiadaczy win7 RC 7100

Otoz podczas operacji dodawania fotek na naszym nowym serwisie ktory tworzymy, komp mi sie przywiesza :) Na viscie dziala all bez problemu, a na win7 niezaleznie jakiego browsera uzywam (probowalem chrome i ff 3.5 / 3.0.0.12 ) to podczas dodawania fotek do tematow mam zawsze zwis (sprawdzalem nawet na stockowych ustawieniach proca - wiec to raczej nie on)

http://wyrazsie.coloco.pl/temat/nowy

Wystarczy kliknac dodaj fotke, i wstawic jakies, czy podczas wyswietlania "dodaje fote" sie komp Wam przywiesi czy nie?

Kontentem sie nie przejmowac bo to serwer testowy serwisu. Z gory dzieki za sprawdzenie, nie daje mi to spokoju, czy to wina win7 czy kodu, czy mojego kompa :)

edit:

sprobujcie jak cos 2..3 razy dodac, czasami mi przechodzi a czasmai co chwile zwis...nieczaje

zarzucilem posta w watku o win7 2 osoby sprawdzily i smiga ok. Nie moge dociec z czym to moze miec zwiazek - sprawdzalem na kazdym swoim profilu oraz defaulcie (plus ustawienie vdimm 1.65) i mam to samo. Zwis wszystkiego. Wnioskuje ze skoro nie procek...pamieci? Jakies pomysly? Dodam ze fotki sa na swfuploaderze, na flashu

edit:

powtorzenie ;)

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje ze nie dostane zrypy za zasmiecanie watku, ale mam problem a boje sie ze osobny topic nie bedzie tak "popularny". <cwaniak>

...

zarzucilem posta w watku o win7 2 osoby sprawdzily i smiga ok. Nie moge dociec z czym to moze miec zwiazek - sprawdzalem na kazdym swoim profilu oraz defaulcie (plus ustawienie vdimm 1.65) i mam to samo. Zwis wszystkiego. Niemam pojecia z czym to moze miec zwiazek, wnioskuje ze skoro nie procek...pamieci? Jakies pomysly? Dodam ze fotki sa na swfuploaderze, na flashu

U mnie jak jest wina pamięci to łapię reset nie zwis ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widac moje pamieci nie lubia sie z i7 bo w 95% testow max oc lapalem Resety/BlueScreeny

Orientuje sie ktos moze czy jest jakas lista zalecanych przez Intela pamieci od 1600MHz w gore ??

wiem ,wiem ze to ponad standard ale moze ......?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widac moje pamieci nie lubia sie z i7 bo w 95% testow max oc lapalem Resety/BlueScreeny

Orientuje sie ktos moze czy jest jakas lista zalecanych przez Intela pamieci od 1600MHz w gore ??

wiem ,wiem ze to ponad standard ale moze ......?

Na i7 zabawa z MHz na ramie powyżej 800 zaczyna się lekko komplikować, trzeba ostro targać VTT/QPI w górę, uważać na różnicę między VDDR nie mówiąc już o zależnościach względem VCore :/ U siebie jak na razie udało mi się ustabilizować 850MHz 7-7-7-24-1T/N na w miarę znośnym napięciu VTT/QPI: 1.3v oraz VDDR 1.68V, z napięciem pewnie będę mógł jeszcze trochę zejść ale jak na razie nie mam siły na kolejną zabawę ;)

* wszystkie wartości podane w MHz a nie marketingowych 2x MHz zwanych też DDR MHz ;)

zainstaluj sobie 7600 x64 i tyle.. ja na niej jadę i nie mam problemów z niczym :wink:

O ile nie jesteś testerem MS posiadanie tego systemu nie jest zgodne z regulaminem forum ;)

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie wczoraj poskladalem graty do kupy i zaczela sie zabawa I7.

Kilka pytan. Mam niby szybkie pamieci 2000 ale jak krece proca na 3.4 to mam dwie opcje 1300 (cos tam ) oraz 1700 (cos tam).Na 1300 dziala wszystko stabilnie pamieci na 1.5V , na 1700 nawet jak zwieksze napiecie do 1.65 kicha system albo niestartuje albo zaladuje sie i wczasie testu blue. Na co zwrocic uwage. moze zamale napiecie proca ? Co ciekawe jak zwieksze proca na np 4,2 i pamieci tez wyzej to wszystko dziala stabilnie (oczywiscie wieksze napiecia dla proca). Ustawiacie czasy dla pamieci recznie czy zostawiacie na auto (moze tu lezy problem bo zostawiam na auto) ?

Jak wyglada sprawa z profilami ? chcialbym np do netu miec profil np standardowe 2,6 a np do obrobki HD 4.0 Z poziomu windows dziala wam to sprawnie (program TurboV). Czy robicie profile z poziomu biosu ?

Edytowane przez tygrysek20022

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

profile tylko z biosu

czemu pamieci nie ida?hmm,pewnie za niskie qpi ;)

poza tym nie piszesz dokladnych ustawien,dzielniki,mnozniki itp konkretniej prosze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

profile tylko z biosu

czemu pamieci nie ida?hmm,pewnie za niskie qpi ;)

poza tym nie piszesz dokladnych ustawien,dzielniki,mnozniki itp konkretniej prosze

Narazie dalem sobie luz ( do poniedzialku ). Spisze wszystko z biosu i dam info (poprosze o rade i zrobie sobie profil na 4 lub wiecej do kodowania). Zostawilem narazie na 3.4 (wystarczy mialem q6600 tez na 3.4 i starczalo do wszystkiego) tylko pamieci zmienilem na 8 8 8 20. Sadze ze z ramem przedobrzylem zakupem ;)

Jeszcze mam jeden problem gry pod XP smigaja a pod 7 blue zrzut pamieci i blad win32.dll mial ktos cos takiego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czego Ty sie spodziewales,ze na becie win 7 beda gry chodzily bez zarzutow co pojdzie to pojdzie,ale bez jaj

na RTM gry niechodza ? bez przesady

Poza tym 7 lubi testować sama w sobie stabilność OC B-)

dziwne ze OCCT chodzi pod 7 2 godz i sie nic niedzieje ledwo gre odpale i juz zwis (nawet sie nie zaladuje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 1300 9 9 9 24 i napiecie nawet na 1.65 niewyrabial by ?

Pisząc RAM miałem na myśli duet Kontroler + Kości, więc są dwa napięcia do operowania i zależności między nimi. Różnica między QPI a VDDR nie powinna być większa od 0.5v a żeby było jeszcze śmieszniej różnica między napięcie QPI i a VCore też powinna być jak najmniejsza ale ta wartość jest już zależna od konkretnego procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisząc RAM miałem na myśli duet Kontroler + Kości, więc są dwa napięcia do operowania i zależności między nimi. Różnica między QPI a VDDR nie powinna być większa od 0.5v a żeby było jeszcze śmieszniej różnica między napięcie QPI i a VCore też powinna być jak najmniejsza ale ta wartość jest już zależna od konkretnego procesora.

Wiec mam takie ustawienia (zwiekszylem napiecie proca i qpi 1.2 i to samo)

BLUE taki sam jak opisany tutaj http://www.frazpc.pl/news/26231-Piewszy_wi...w_Windows_7_RTM

Dołączona grafika

Cpu R x20

BCLK 170

PCIE 100

Dram 1363

CPU V 1.20

CPU PLL 1.85567

QPI 1.21

DRAM 1.55 (na 1.65 jest to samo)

DRAM 8 8 8 20

reszta na auto

jak cos zle to mnie wyzywac :) oraz prosze o pomoc co zmienic , co wlaczyc itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec mam takie ustawienia (zwiekszylem napiecie proca i qpi 1.2 i to samo tylko na WIN 7)

Cpu R x20

BCLK 170

PCIE 100

Dram 1363

CPU V 1.20

CPU PLL 1.85567

QPI 1.21

DRAM 1.55 (na 1.65 jest to samo)

DRAM 8 8 8 20

reszta na auto

jak cos zle to mnie wyzywac :) oraz prosze o pomoc co zmienic , co wlaczyc itp

Na początek daj QPI na 1.25v oraz timingi na 8-8-8-24 i zobacz czy coś pomogło. Ciężko mi zgadywać jak się zachowa konkretnie twoja konfiguracja ale taki mój "strzał" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi