Skocz do zawartości
Mardok

Core i7 - Bloomfield (LGA 1366)

Rekomendowane odpowiedzi

Pare osob juz wczesniej pisalo a ja obiecalem,ze sprawdze no i w koncu moge podac jakies konkrety i obalic troche mitow zwiazanych z kupowaniem 1kw zasilaczy pod i7 i gtx 260 :D

WAtomierz jakis tam nienajgorszy :D

Vista ultimate 32

i7 950@3.6Ghz HT ON

Asus rampage Extreme 2

3x1gb ddr3 1600 8-8-8-21

GTX 260 216SP @666/2300

Audigy 4

Aerogate 3 + Akasa

Logitech x-540 5.1

6x12cm fan

pompka Laing ddc 1plus

Be-Quiet 750W Dark Pro

Samsung 21" 215TW

internet i progsy w tle

250-270W

srednio 262W

stress GTA 4

322-416W

srednio 389W

czyli jak widac przy 3.6Ghz i podkreconym GTX 260 sredni pobor pradu podczas gry,ktora korzysta ze wszystkich rdzeni wynosi ok 390W,pozniej dorzuce drugiego gtx 260 i zobaczymy ile sie zmieni

Nie moge niestety powiedziec jakie w danym momencie wystepuje natezenie na lini 12v-szkoda mi gwarancji

Jakies sugestie czy cos to chetnie wyslucham

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie pytanei z innej beczki.

nie wiem czy to ja, czy nie ale mam wcisniete dwa piny na sockecie, na samej gorze.Wydaje mi sie, ze ja zakladajac ta oslonke na socket cos uszkodzilem.Proc dziala, testowany prime i linX'em (od 3 dni z reszta) nic sie zlego nie dzieje.

Teraz tak, czy cos moz ew koncu walnac ?

Z drugiej strony nie powinien wystartowac gdyby bylo cos nei teges.

Sory za zla jakosc foty, ale innej nei mam.

http://img3.imageshack.us/i/111qs.jpg/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie napięcia na CPU i GPU dałeś podczas testów? - bo to ważne

gpu deafult

cpu Vcore 1.225v Qpi 1.21v

vmem 1.65v

reszta napiec najnizsze mozliwe na sztywno

jak sa propozycje to slucham,chetnie sprawdze

zapomnialem dopisac,ze w konfigu znajduje sie Samsung 21" 215TW,ktory zzera 50W ;)

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podał byś ile to zżera na 4ghz na 1.4v pożyczony enermax 530w kumpla w takiej konfiguracji wyłaczał się, bez ht to można było grafę dociążyć i chodziło :wink:

Sam ma chiefa 750w tylko dlatego żę był 20 zeta droższy do wersji 650w, która moim zdaniem ma już spory zapas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podał byś ile to zżera na 4ghz na 1.4v pożyczony enermax 530w kumpla w takiej konfiguracji wyłaczał się, bez ht to można było grafę dociążyć i chodziło :wink:

Sam ma chiefa 750w tylko dlatego żę był 20 zeta droższy do wersji 650w, która moim zdaniem ma już spory zapas

mialem to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie pytanei z innej beczki.

nie wiem czy to ja, czy nie ale mam wcisniete dwa piny na sockecie, na samej gorze.Wydaje mi sie, ze ja zakladajac ta oslonke na socket cos uszkodzilem.Proc dziala, testowany prime i linX'em (od 3 dni z reszta) nic sie zlego nie dzieje.

Teraz tak, czy cos moz ew koncu walnac ?

Z drugiej strony nie powinien wystartowac gdyby bylo cos nei teges.

Sory za zla jakosc foty, ale innej nei mam.

http://img3.imageshack.us/i/111qs.jpg/

nie panikuj masz fart bo nie wszystkie piny są wykorzystywane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na zyczenie ;)

167x24@4Ghz 1.4v/1.25v HT OFF

gtx 260 666/2300 1.125v

konfig jak pare postow wyzej

internet progsy w tle max 290W

internet,programy + GTA 4 max 426W

internet programy + 3dm06 max 416W(cpu test max 393W)

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niezle, no moze oprocz tego napiecia :] na pajaczku testy? jak tempy?

@71proste

uuaa cos duzo w idle pobiera Ci..gdzie mierzysz? w gniazdku czy przy zasilaczu? zrob jeszcze pobor przy furmark+prime95 powinno najwiecej ciagnac

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niezle, no moze oprocz tego napiecia :] na pajaczku testy? jak tempy?

@71proste

uuaa cos duzo w idle pobiera Ci..gdzie mierzysz? w gniazdku czy przy zasilaczu? zrob jeszcze pobor przy furmark+prime95 powinno najwiecej ciagnac

co z tym napieciem???bo narazie lekko pol smieszne jest ustawilem tak od reki i tyle(jako dojade do 2v to mi tu zaczniesz pikiete robic :) ),plyta w budzie tempy znosne Edytowane przez maax990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nic, ale 1.6 to chyba duzo :] tempy znosne na air? tzn moglbys jakis screen wkleic albo podac wartosci ? bo myslalem ze na granicy beda...przy powietrzu i takich ustawieniach wysokich, szczegolnie to napiecie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nic, ale 1.6 to chyba duzo :] tempy znosne na air? tzn moglbys jakis screen wkleic albo podac wartosci ? bo myslalem ze na granicy beda...przy powietrzu i takich ustawieniach wysokich, szczegolnie to napiecie..

te napiecie to jest pryszcz dla tego proca,przeciez nie mam tak 24/7

TEMPA

obok zegarka masz na 4.8 jakie temy sa w idle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko cacy tylko pusc chociaz jakies spi ;)

ilear

pod listwe mam podlaczone wszystko komputer,monitor,audio a listwa idzie do gniazdka w ktorym jest watomierz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a no to temu tak duzo :) ok

max dawaj jakiegos screena z tempami przy 4.8 przy obciazeniu bo mi sie nie chce wierzyc ze przy 1.6 na powietrzu to wyrabia :]

jakie obciazenie przy 4.8 o czym ty gadasz????????pi 16 moze policzy to wszystko a czy mi wierzysz-szczerze malo mnie obchodzi

ten cud niskich temp to zimny nawiew klimy i w pokoju ololo 20 stopni

wszystko cacy tylko pusc chociaz jakies spi ;)

ilear

pod listwe mam podlaczone wszystko komputer,monitor,audio a listwa idzie do gniazdka w ktorym jest watomierz ;)

71proste jakies tam pi masz w linku powyzej nie chcialo ci sie otwierac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz zrobić pomiar: prime + furmark?

oczywiscie,ze moge tylko podaj mi zegar i napiecia vcore/qpi jakie Cie interesuja to zapodam i sprawdze ;)

ilear

dlatego napisalem,ze w sklad zestawu wchodzi monitor oraz logitech x-540,bez tych dwoch elementow mysle,ze pobor spadnie o ok 65-70W,czyli tak jakbys chcial :D zapewne

maax

teraz widze,zacna sztuka,zeby 4.9Ghz na powietzru zrobic z ht on-masakra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie obciazenie przy 4.8 o czym ty gadasz????????pi 16 moze policzy to wszystko a czy mi wierzysz-szczerze malo mnie obchodzi

ten cud niskich temp to zimny nawiew klimy i w pokoju ololo 20 stopni

tu nie o wiare chodzi, tylko o pewne zasady :) ja ich nie znam, rozumiem ze wystarczy wykrecic wysoko zeby system odpalil, walnac validacje cpuz, ew. policzyc spi i zaliczone tak :)? bo ja przestalem walczyc jak przy 4.5 bez ht mialem tempy przy lynxie na sekcji zasilania 99 stopni :P

@71proste

no tak to by sie zgadzalo :) mozesz zrobic porownanie np 3.8/4.0 (dowolne) z ok 1.25v a 3.0/3.2 z jak najmniejszym vcore? (1.04 u mnie) - chce zobaczyc roznice, starzy cos juz zaczeli przebakiwac ze rachunek za prad wzrosl, mi przez 2 monitory caly czas tryb 3d chodzi..i pewnie idle u mnie zre z 300W jak nic, do tego 2x52W monitory...masakra :]

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie,ze moge tylko podaj mi zegar i napiecia vcore/qpi jakie Cie interesuja to zapodam i sprawdze ;)

ilear

dlatego napisalem,ze w sklad zestawu wchodzi monitor oraz logitech x-540,bez tych dwoch elementow mysle,ze pobor spadnie o ok 65-70W,czyli tak jakbys chcial :D zapewne

maax

teraz widze,zacna sztuka,zeby 4.9Ghz na powietzru zrobic z ht on-masakra

21x233zrobione ,na plycie p6t max widzialem 237 bclk wiec cos kolo 5 giga by szlo atakowac z ht on tylko ze nie mam czym zchlodzic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu nie o wiare chodzi, tylko o pewne zasady :) ja ich nie znam, rozumiem ze wystarczy wykrecic wysoko zeby system odpalil, walnac validacje cpuz, ew. policzyc spi i zaliczone tak :)? bo ja przestalem walczyc jak przy 4.5 bez ht mialem tempy przy lynxie na sekcji zasilania 99 stopni :P

Są ustawienia dla testów, dla screen'a i na co dzień. Przy pierwszych dwóch nie używa się ani LinX'a ani OCCT ani nic podobnego :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Mogą być takie jak podawałeś wcześniej czyli:

167x24@4Ghz 1.4v/1.25v HT OFF

gtx 260 666/2300 1.125v

Ogólnie to stabilne 4GHz z HT ON (napięcia oczywiście najniższe z możliwych) i podkręconą grafą :) Aaa i dobrze jakbyś podpiął pod miernik samą budę, jakoś zużycie energii monitora mnie nie interesuję :wink: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są ustawienia dla testów, dla screen'a i na co dzień. Przy pierwszych dwóch nie używa się ani LinX'a ani OCCT ani nic podobnego :P

no wlasnie a ja bylem raczej pewny ze trzeba jakos stabilnosc testowac, zeby wynik byl uznany przez ogol :]

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to moj taki skromny wynik na co dzień :)

Dołączona grafika Dołączona grafika

nie chcialo mi sie czekac do konca jak linx przeleci ale mysle ze ponad poltora godziny wygrzewania jest ok stabilnie :)

Edytowane przez spoxxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi