Skocz do zawartości
Mardok

Core i7 - Bloomfield (LGA 1366)

Rekomendowane odpowiedzi

2x4870X2 i wszystko jasne :D ale i tak chyba cos za duzo...

dlaczego? te karty potrafią zeżrzeć po 280W na standardowych taktach, po podkręceniu pewnie z 350, x2 = 700 + 250 podkręcony i7 i już blisko 1000 + pompa wentyle dyski dźwiękówka bla bla bla... ;) Edytowane przez prznar1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możecie mi powiedziec co daje tak na prawde HT?W grach roznicy ne widze, w superpi tez nie to samo w renderingu - wtf?

Zastanawiam sie wlasnie czy tego nie wylaczyc i dzieki temu tempy spadna znacznei w stresie i mnie papu bedzie trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no czyli dobrze sobie liczylem :) u mnie SLI z 275 i podkrecony i7 wychodzilo mi z wyliczeni 540 W gdzies, i 650W wzialem - zle chyba nie zrobilem :] Zapas na SLI jest...tylko jak te nowe radki beda tak dobre...to pewnie i tak sli nie bedzie :)

ten najwiekszy pobor to prime95/linx+furmark?

i jeszcze prosba, wez zmierz obciazenie pod prime95 przy 4.5 i przy stockowych zegarach, ciekawi mnie roznica

wiesz 540w poboru i wiecej z zasilaczam 620w hmm,poza tym nie wiem jaka ma obciazalnosc itd...ale sporego zapasu tam nie ma

musialem oddac cpu znajomemu jakis czas temu a moj juz sprzedany kolo 2tyg temu,takze jak przyjdzie nowy i7 950 to sprawdze-chyba 4.5ghz pojdzie lol

Blue

te karty to pradozerne kombajny :)

Blackwhite

jak sie sugerujesz benchami to odpal wprime,3dm06,vantage,pc mark i zobacz czy jest roznica ;)

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do prądożerności zestawów z i7 to spotakałem sie już z tym kilkukrotnie że zasilacz nie może być kupowany na miarę.Trzeba bezpiecznego zapasu bo inaczej zasilacze potrafia sprawic psikusa <_<

Mój konfig na maxa podkręcony Z 3-Way SLI GTX285 lub Quad SLI GTX295 z zasilaczem Enermax Rev. 950W hulał bez problemu nie zauważyłem oznak "pocenia" się zasiłki.Corsair HX1000W natomiast poległ na lini 12V.Co do historii typu "legendy 1KW'atowych zasilaczy"powiem jedno jak jeszcze raz kupowałbym zasilacz kupiłbym Enermaxa Revo. 1250W!!!!(perspektywa GT300X2 Quad SLI)I miałbym spokój przez "kilka miesięcy" :wink:

Co do urządzeń pomiarowych to jak ktos juz słusznie zauważył pomiary potrafią się róznić od siebie nawet kilkadziesiąt procent!Wszystko zależy kto mierzy ,czym mierzy,jak mierzy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mierze,opisalem jak mierze i mam dwa rozne watomierze w chwili obecnej i albo sie zgadaly albo pokazuja praktycznie to samo ;)

jeden taki:

http://allegro.pl/item738561680_licznik_zu...ernik_mocy.html

a drugi taki :

http://allegro.pl/item743917618_watomierz_...ycznej_f_v.html

te nowe enermaxy maja chyba 90A na 12v z tego co pamietam,wiec nic dziwnego ze sie nie poca

jak bedziesz wymienial swoj to moze sie dogadamy ;)

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mialem 2x 4870x2 i i7 to wtedy mialem jeszcze chiefteca 1200w , tak zaczął piszczeć ,że później jak tylko jedną kartę miałem to w windowsie jak myszką ruszałem to było słychać lekkie piski a w markach to nawet nie gadam bo bałem się ,że do końca nie dojdzie i wybuchnie ale udało sie. Zmieniłem później na enermaxa i jestem zadowolony, myślę ,że żadna konfiguracja mu nie straszna puki co.... :rolleyes:

Edytowane przez Blue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem z chiefem jest taki,zę teraz robi dla niego zsilki chyba 4 czy 5 producentów jednoczesnie i naprawde trzeba się rozeznać co w jakim modelu siedzi...

Ja tam bym się np chiefa od delty czy cwt nei bał- mozę będzie gorzej wykonany niz topowe konstrukcje ale mocy im nie będzie brakować...

Pokrewny model do tego z mojego siga napedzal bez problemu i7 po ostrym o/c oraz triple sli z gtx 260 więc źle nie jest :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się pochwalę moją sztuką - nic specjalnego ale jak na nową rewizję daje radę:)

I7 920 Batch:3921A629

190x21@3990

Płyta słabiutka Gigabyte UD3R@V1

V QPI - 1.25V

V CPU - 1.264V

Reszta na AUTO

Tempy na Ultra 120 Ex + TriCool 1000 obr.:

81 Stopni na najcieplejszym rdzeniu, średnio 79 stopni.

Iddle ok. 45-47 Stopni

Oczywiście LinX

Podczas grania mam 65 stopni;)

Potem pochwale się screen-ami. I zapodam pewnie ile mu trzeba do 4.2 - jeśli da radę na tej płycie;P

Pozdrawiam

Edytowane przez quinki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przed kupnem nasłyszałem się jakie to teraz padoki są, że na 1.4 V 4.0 robią i to nie zawsze;P No więc na moją nie narzekam:) Zwłaszcza, że jeszcze płyta słaba, na lepszej może by troszkę lepiej poszedł:) Płyta robi niestety 203 BLCK więc nie jest to demon;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz 540w poboru i wiecej z zasilaczam 620w hmm,poza tym nie wiem jaka ma obciazalnosc itd...ale sporego zapasu tam nie ma

musialem oddac cpu znajomemu jakis czas temu a moj juz sprzedany kolo 2tyg temu,takze jak przyjdzie nowy i7 950 to sprawdze-chyba 4.5ghz pojdzie lol

52A na 12v ale moze cos lepiej bedzie soon :] , tak czy siak i tak sli raczej nie wejdzie w rachube z racji gt300. Na nastepne miesiace moj pojedynczy gtx styknie spokojnie na 22' monitor.

@quinki

napiecia calkiem calkiem, ale tempy juz nie :) tak z 4-5 stopni nizsze powinienes miec

@71proste

mowisz ze ten za 30 miernik spokojnie wystarczy? bo jutro chcialem zamawiac

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety bardzo ciepła szuka się trafiła cóż zrobić;) No ale powiem że miernikiem zewnętrznym IHS Procka ma niecałe 70 stopni;) Pamiętaj ja mam 1000 obr. wentyl, to jest dosyć już wolno;)

Poza tym tutaj nie można tego bezpośrednio porównywać, rozbieżności w tempach są ogromne w I7 wręcz zadziwiająco:) Powiem, że jak wstępnie go kręciłem to nawet miałem po 100 stopni na rdzeniach:D Ale to już wtedy 1.4V dostał:) Do tego płyta nie jest najlepsza, więc na pewno samo zasilanie nie jest za ciekawe, na innej pewnie mógł by mniejsze V dać:)

Edytowane przez quinki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura procesora u quinki jak na to VCore i MHz chłodzone Ultra 120 są w normie, trochę wysokie idle więc pewnie oszczędzanie energii wyłączone i proc na blisko 4GHz zasuwa cały czas. Co do samego procesora całkiem przyzwoity moja pada potrzebuje 1.350v dla 20x200 :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proce raczej nie lubią x20. próbowałeś na x19? powinno spaść zapotrzebowanie na V.

@quinki

Włacz C1E/EIST - spadnie temp w idle. Zainstaluj DES. Nie wiem czy jest do tej płyty.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie sie dzieja rozne dziwne rzeczy.Wszystko bylo ladnie i pieknie, prime, linX , gry itp wszystko latalo bez problemow.Teraz zaczelo mnie wywalac z COD 4 przy graniu na sieci - APPcrash.

Ustawilem wiec w Biosie default i jeszcze gorzej - zatrzymalo gre i jeden wielki pisk sie rozlegl, gra z reszta bardzo kaltkowala.

Pozniej ocnalem ponownie odpalilem COD i wszystko bylo oki - czyzby Memki cos fixowaly?

Jakie trfc powinno byc?Ja mam na auto i przy 1522 MHz mam 88 - reszta 8-8-8-24.

A moze zasilka nie wyrabia - choc szczerze watpie w to bo dosc mocna i powinna w zupelnosci styknac.

I jeszcze jedna dziwna sprawa - nie wazne, czy default, czy OC jak mam Windows defendra wlaczonego to superpi lapie jakis blad i przestaje liczyc.

EDIT.

Wywalilo mi blad po 2 h prime blend na 2 rdzeniach.Zawsze testowalem na ftt small - jednak trzeba blenda ;)

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie spróbuję zawalczyć z 19x213 z x4 na ramie da ~852MHz na 7-demkach przynajmniej ram trochę wyżej będzie jak proc nie chce... HPI32M już leci potem 1h OCCT no i przynajmniej 1h LinX jak się nie wywali to się w grach przetestuje choć co do gier to nie mam na czym szaleć ;) Przy okazji zobaczy się jak prądożerny jest mnożnik 20x w porównaniu do 19x.

EDIT: No i doopa 19x213 reset pod koniec OCCT 1h próbujemy szczęścia z 19x212 albo jeszcze dźwignę V o "jedno oczko" w górę...

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi