jacool Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 właśnie zakończyłem modyfikacje kompa foty mówią same za siebie czekam na opinie ewentualnie co jeszcze poprawić Wydajność pamięci jakaś marna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simon68 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 Wydajność pamięci jakaś marna.fakt everest dziwnie pokazuje pamięci ważne by porównywać jabłka z jabłkami pare testów z sisoft sandra, oraz pi i fota środka kompa jak zakończę zabawę z kręceniem i testowaniem to kable poukładam jakoś sensowniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 (edytowane) fakt everest dziwnie pokazuje pamięci ważne by porównywać jabłka z jabłkami pare testów z sisoft sandra, oraz pi i fota środka kompa jak zakończę zabawę z kręceniem i testowaniem to kable poukładam jakoś sensowniej. pokazuje cakiem normalnie,cos masz skopcone bo zadziwiajaco nisko z takimi ustawieniami. Edytowane 27 Grudnia 2009 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simon68 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 pokazuje cakiem normalnie,cos masz skopcone bo zadziwiajaco nisko z takimi ustawieniami.a możesz sprawdzić w sisoft sandra jakie masz wyniki gdyż znalazłem coś takiego ijest podobnie jak u mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 a możesz sprawdzić w sisoft sandra jakie masz wyniki gdyż znalazłem coś takiego ijest podobnie jak u mnieDam ci kompleksowe wyniki i zobacz że coś masz nie tak poustawiane twoje -7-7-7-18@1640 powinno być szybsze niż moje 8-9-9-22@1682 a masz jeszcze 100Mhz więcej na rdzeniu. a wychodzi że jesteś daleko daleko do tyłu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simon68 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 Dam ci kompleksowe wyniki i zobacz że coś masz nie tak poustawiane twoje -7-7-7-18@1640 powinno być szybsze niż moje 8-9-9-22@1682 a masz jeszcze 100Mhz więcej na rdzeniu. max co udało mi się wycisnąć, everest dalej pokazuje mniej niż u ciebie lecz sandra jest lepsza, muszę potestować wsio jeszcze na nowej instalce windy gdyż miałem chyba z 1000 blue screnów - latam na WIN7 64bit miałem raz dziwny przypadek everest pokazał po ponad 33000MB/s w read write i copy nie zrobiłe screana było to bardzo ciekawe pamiątki jakie mam to KINGSTONE KHX2000C9D3T1FK3/6GX 6GB 2000MHz DDR3 Non-ECC CL9 (Kit of 3) XMP Tall HS w/Fan i na 2055MHz poleciały dopiero jak QPI/DDRAM poszło na 1,7V pamiątki 1,65 pomogło podgląd ustawień z XMP będę wdzięczny za ewentualne sugestie odnośnie dalszego OC dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 (edytowane) miałem raz dziwny przypadek everest pokazał po ponad 33000MB/s w read write i copy nie zrobiłe screana było to bardzo ciekawemiałem to samo - błąd programu :) u mnie zauważyłem że everest w mniejszym stopniu uzależnia wyniki od szybkości proca (brak różnicy pomiedzy ustawieniami 18x200, 19x200) Edytowane 30 Grudnia 2009 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 (edytowane) @Maxforce A jakie ty masz UNCORE i VTT przy tych taktach? Edytowane 30 Grudnia 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 na poprzedniej stronie jest QPI 1.275V VTT 1.25 i na 2055MHz poleciały dopiero jak QPI/DDRAM poszło na 1,7V ]Ciekawe jak długo to pochodzi,nie czytamy pierwszej strony z FAQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 @up wrzuć screen z CPU-TWEAKERa z SUB-ami. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 tam nic nie ruszałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simon68 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 Ciekawe jak długo to pochodzi,nie czytamy pierwszej strony z FAQwróciłem na 4,2 i pamiątki na 2005 odczyt zapis pod everest bez zmian sisoft sandra po 33GB/s lecz QPI/DDR w biosie musi być na1,55V pisałem z technikiem z kingstona i pan twierdzi że powinny latać na QPI/DDR 1,5V ja niestety musiałem dołożyć, pan przyznał że "XMP profile 1 2000MHz with this memory is not supported but yes..." screen z napięciami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 (edytowane) @jacekcz coś się ładuje do 7 i spadaja wyniki w everescie, postawiłem system od nowa i wyniki wróciły do normy. Zrobiłem kilka przebiegów y-cruncher na starym sysie i nowym ale nie widziałem róznicy w wynikach. btw na 1156 mam takie wyniki przy 2000MHz Edytowane 1 Stycznia 2010 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simon68 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 (edytowane) To teraz mam ciekawostkę niezależnie jak pod biosem ustawię wartość Write Recovery time to i tak po załadowaniu windy cpu-tweaker widzi wartość 12 i przez przypadek wprowadziłem kompa w stan uśpienia ACPI S3 i po przebudzeniu .... prosze WR ustawia się na 4, ciekawe jest natomiast to że cpu-tweaker widzi CL na 4 co jest nie możliwe, sandra pokazuje że jeden bank jest na 9-9-8 a dwa są na 10-9-8 nominał 8-9-8 cpu-z pokazuje 9-9-8 i co najlepsze po normalnym starcie windy everest READ 16600 WRITE 17100 a po powrocie z uśpienia lata na READ 20300 WRITE 17400, sandra czy przed czy po uśpieniu ma po 34GB/s może ktoś wie o co chodzi, bo coś jest nieźle pokręcone dodam że WIN7 64bit EVEREST NORMALNIE EVEREST PO UŚPIENIU CPU-TWEAKER NORMALNIE CPU-TWEAKER PO UŚPIENIU SANDRA NORMALNIE SANDRA PO UŚPIENIU Edytowane 1 Stycznia 2010 przez simon68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 (edytowane) CPu_tweaker chyba zwariował. Nawet opcja APPLY się pojawiła :) Wartości po uśpieniu są bardziej realne. Edytowane 1 Stycznia 2010 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brutus Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 witam! chcilbym sie doradzic was na ile moge podkrecic swojego proca. chodzi o to, ze mam pamieci 3 x 2gb 1333 hynixa reszta to: i7 slbej d0 i asus p6t deluxe v2. przy auto, napiecie na procu jest 1.208V gdy chodzi normalnie tak pare godzin to temp jest na poziomie ok 40C chlodzenie to Scythe Mugen 2 buda to chieftec matrix full tower i jest b.dobrze wentylowana, ma zamontowanych 3 x 80mm front, 1 na scythe 120mm, 2 x 80mm tyl a wszystko zasilane jest 750W 80+ thermaltake zasilaczem w budzie jest zamontowane jeszcze: sapphire hd 4870 x2 3 x hdd 2 x dvdrw sb x-fi extreme music Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 (edytowane) witam! chcilbym sie doradzic was na ile moge podkrecic swojego proca. chodzi o to, ze mam pamieci 3 x 2gb 1333 hynixa reszta to: i7 slbej d0 i asus p6t deluxe v2. przy auto, napiecie na procu jest 1.208V gdy chodzi normalnie tak pare godzin to temp jest na poziomie ok 40C chlodzenie to Scythe Mugen 2 buda to chieftec matrix full tower i jest b.dobrze wentylowana, ma zamontowanych 3 x 80mm front, 1 na scythe 120mm, 2 x 80mm tyl a wszystko zasilane jest 750W 80+ thermaltake zasilaczem w budzie jest zamontowane jeszcze: sapphire hd 4870 x2 3 x hdd 2 x dvdrw sb x-fi extreme music Na tyle ile Ci umożliwia twój procesor/płyta i reszta podzespołów . Nikt Ci prawdy nie powie , póki sam nie sprawdzisz . Wyłącz niepotrzebne rzeczy w Biosie / Zacznij od zwiększania BCLK / ustaw odpowiednio mnożniki , napięcia najlepiej ustaw na sztywno i kontroluj jedno z drugim. Wszystko jest od siebie zależne. Jak się zacznie wysypywać (BSODY i zwiechy) podnoś stopniowo napięcia (vcore/qpi (zachowaj róznice co najmniej 0.5v między QPI a DRAMv /dram/ioch/ich) itd. Porad jak podkręcać i7 itd. jest w tym temacie od groma, podobnie jak licznych proponowanych ustawień w biosie itd. Edytowane 6 Stycznia 2010 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brutus Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 Na tyle ile Ci umożliwia twój procesor/płyta i reszta podzespołów . Nikt Ci prawdy nie powie , póki sam nie sprawdzisz . Wyłącz niepotrzebne rzeczy w Biosie / Zacznij od zwiększania BCLK / ustaw odpowiednio mnożniki , napięcia najlepiej ustaw na sztywno i kontroluj jedno z drugim. Wszystko jest od siebie zależne. Jak się zacznie wysypywać (BSODY i zwiechy) podnoś stopniowo napięcia (vcore/qpi (zachowaj róznice co najmniej 0.5v między QPI a DRAMv /dram/ioch/ich) itd. Porad jak podkręcać i7 itd. jest w tym temacie od groma, podobnie jak licznych proponowanych ustawień w biosie itd.dzieki ziom za odp. , wczesniej sie bawilem na p5q-e i q6600 wiec tam bylo latwiej moim zdaniem a tu sa zaleznosci miedzy napieciami vdram i qpi ale zaczne wieczorem... glownie chodza mi po glowie te pamieci bo szybkosc maja 1333 a jak podniose ze 133 na plycie np na 20xMHz to czy sie ich predkosc nie zmieni ale wszystko zobacze za chwile... obiad pierw potem akcja satysfakcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Koledzy, takie pytanie. Czy ten procek daje się jakoś ludzko schłodzić ( AC ) przy mocniejszym oc, w granicach 4GHz? Bo jak tak poprzeglądałem, to wiele z Was ma WC a tempy i tak spore. Cooler to np. Ultra z podpisu lub Prolimatech Megahalems. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Heh, spalić się nie spali, najwyżej ciepło będzie, ale bezpiecznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 w granicach 4 Ghz to raczej mocniejsze OC to to nie jest do tego mugen ci nawet wystarczy ja ma u siebie 35-38 w idle w stresie max 68 a to sa calkiem przyjemne tempy, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 No mocniejsze tzn. 4GHz, mi tam w zupełności wystarczy. :razz: Czyli wychodzi na to, że nie jest tak źle. Dobrze, bo myślałem że bez WC tego nie ma co tykać. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 spokojnie mozna krecic a jak trafisz dobra sztukę to do 4,2 Ghz pójdzie ze znośnymi tempami a 80 stopni w stresie jest jak najbardziej znosne dla procka nawet przy dluuuuugo trwałym obciążeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 No mocniejsze tzn. 4GHz, mi tam w zupełności wystarczy. :razz: Czyli wychodzi na to, że nie jest tak źle. Dobrze, bo myślałem że bez WC tego nie ma co tykać. :wink: To mój procesor jeden z gorszych D0 robił 4GHz na A/C z temp (w upalne lato) poniżej 90stC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 To mój procesor jeden z gorszych D0 robił 4GHz na A/C z temp (w upalne lato) poniżej 90stC. A 80oC to już taka graniczna wartość, chyba? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 umowna. oficjalna to chyba 106* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 (edytowane) A 80oC to już taka graniczna wartość, chyba? :) Temp jakie podaję to podczas testu LinX'em, nic poza nim nawet nie zbliżyło się do takich temp, tak więc spokojnie ;) Edytowane 8 Stycznia 2010 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Temp jakie podaję to podczas testu LinX'em, nic poza nim nawet nie zbliżyło się do takich temp, tak więc spokojnie ;) Aaa, no to luzik, mogę być spokojny. Dzięki koledzy za info. Po zmianie platformy jeszcze Wam tyłki pozawracam odnośnie OC, bo coraz ciężej to wygląda, VID'y, CUDA ( a, to nie tu ;) ) i inne takie. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brutus Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Ja widzialem gdzies ops ze do 100C i ze gdy proc osiagnie ta wartosc to ze sie w bezpieczny tryb przelacza! Ja z braku czasu dopiero teraz jakos sie moge do tego przymierzyc krecenia ale chyba ze woimi pamieciami to daleko nie zajade, co o tym sadzicie??? pamieci to 1333mhz hynixa i7 D0/p6t deluxe v2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 (edytowane) pamieci zawsze mozesz zostawic albo lekko podkrecic a procka ciągnij w gore , Mhz w ramie daja rezultaty w wydajności tylko w testach przy normalnej pracy różnicy nie odczujesz Edytowane 8 Stycznia 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...