Skocz do zawartości
Mardok

Core i7 - Bloomfield (LGA 1366)

Rekomendowane odpowiedzi

Kuba_TM - bo teraz podobno wszystkie potrzebują tyle V do 4GHz i takie batche są do pupy.

Już bardzo rzadko się trafiają dobre sztuki - jeśli w ogóle :D

Intel chyba zaczął nieco przycinać w jakiś sposób OC na tych prockach, żeby sprzedaż wyższych modeli wzrosła, bo wcześniejsze 920 były po prostu "better binned" :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed tymi miesiacami co podales tez kilka sztuk bylo sprawdzonych i moze jeden z nich blyszczal :)

Jak niefart to po calosci :)  

Oczywiscie cepy sprawdzone na MSI ECLIPSE PLUS, REX2, GENE oraz nawet pod DFI byl podjazd ;)

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KUBA: moj kupiony w lutym (napisalem wczesniej we wrzeniu - nie wiem dlaczego :| ) - selekt jeden na dziewiec i chyba ogolnie mam szczescie...

wozaq: ja podejrzewam cos innego - wszyscy jak jeden macie wpiety proc w jeden obwod z gpu... serio - nie wiem ile to zre w 2d (moze ktos wrzucic ile W oddaje w idle taki 280 i inne mocne karty? bo takty to pewnie na gpu sa obnizane x2, a pamiec chodzi tak samo - tylko - ile W wytwarza ten tryb?) i to one podgrzewaja Wam wode... bo inaczej, to ja nie widze sensu wydawania 2-3 razy wiecej kasy tylko po to, aby miec te same wyniki co na dobrym AC za 300PLN (mowa o chlodzeniu samego cpu!!!).

Edytowane przez webjay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema... moze nie w tym temacie ale szukalem neta i jakos niezbyt jednoznacznie sie dowiedzialem. Wiec z tad moje pytanie:

chce zakupic 2 karty 5850 i polaczyc je w crossfire (4 x 6pin), zasilacz to 750W thermaltake 80+ gdzie ma 2 x pci-e 6pin oraz jedno 8pin.

pierwsze pytanie:

czy moge podlaczyc karty w nastepujacy sposob?:

1 karta podlaczona przez 6pin pci-e oraz 6pin przez przejsciowke molex->6pin

2 karta podlaczona przez 6pin pci-e oraz 6pin przez przejsciowke molex->6pin

czyli w skrocie mowiac podlaczenie po jednym kablu z zasilacza 6pin pci-e oraz drugie wejscie na karcie podlaczone z przejsciowki molex.

drugie pytanie to czy jak podlacze 2 karty w crossfire to czy beda one pracowaly w trybie x16 / x16 czy x8 / x8?

bardzo by mi pomogly rady dotyczace tychze pytan bo chce zamowic te karty.

pozdrawiam!

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

webjay napisał(a):

KUBA: moj kupiony w lutym (napisalem wczesniej we wrzeniu - nie wiem dlaczego :| ) - selekt jeden na dziewiec i chyba ogolnie mam szczescie...

wozaq: ja podejrzewam cos innego - wszyscy jak jeden macie wpiety proc w jeden obwod z gpu... serio - nie wiem ile to zre w 2d (moze ktos wrzucic ile W oddaje w idle taki 280 i inne mocne karty? bo takty to pewnie na gpu sa obnizane x2, a pamiec chodzi tak samo - tylko - ile W wytwarza ten tryb?) i to one podgrzewaja Wam wode... bo inaczej, to ja nie widze sensu wydawania 2-3 razy wiecej kasy tylko po to, aby miec te same wyniki co na dobrym AC za 300PLN (mowa o chlodzeniu samego cpu!!!).

szybka piłka :)

miałem przez 2 dni odpiętą z układu GTX285 i temp. nie spadły znacznie tj. 2-3C (wniosek - w 2D ok. 40W z tego co pamiętam) , bardziej grzeje fullcover na mobo i CPU

w 3D jednak taki GTX daje czadu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

webjay napisał(a):

To nie ATI i pamięć też obniża takty (300core/600shader/100mem), w 2D karta jest chłodna, w 3D całe plecy się grzeją gdzie backplejt mam założony, w 2D mam ok. 45 stopni na każdym GT200, w 3D 55 stopni - uzyskaj coś takiego na AC (tak wiem, że pisałeś o samym CPU). Ale jak patrze na te przerośnięte radiatory na cpu, grafiki chipsety itp. to wolę wodę zapodać, a chłodnica ładnie wywala ciepło na zewnątrz budy, przynajmniej kaloryfera nie muszę odkręcać w pokoju (serio) :P Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racuch & wozaq: dzieki za wyjasnienia. I wracajac do mojego porownania AC vs LC w ujeciu kosztow, jakby rozumiem plusy (blok na gpu z cala pewnoscia ujmuje wielu dBA - zwlaszcza jesli zamieniamy male pierdzikolka na 12/14cm wentylatory na chlodnicy) i walory 'estetyczne' - nie to, zebym tylko krytykowal, ze pieniadze w bloto, bo tansze AC zrobi to samo ;) Ale jesli ktos wstawia tylko LC do proca, to IMHO jesli nie jest totalnym maniakiem, to jednak wyrzuca kase w piach ;) (maniacy sa usprawiedliwieni, z racji manii ;) )

A na oslode (jesli ktos poczul sie urazony powyzszym), to sam 4 dzien bodaj blaszaka nie wlaczylem... Jestem jeszcze lepszy w trwonieniu PLNow ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja w końcu daje radę 4,4GHz HT ON :D

Leci linx jak to pisze, zobaczymy :D Voltage bump w stosunku do 4,3GHz - +0,03V.

Dołączona grafika

Pamięci też dużo lepiej, niż wcześniej, ale żeby zrobić im 8-8-8-21 z 8-9-8-24 potrzebowały az 1,75B, a wcześniej było 1,69 :)

Cogage arrow + Scythe UK3 @ 2100rpm. 2800rpm kiedy temperatura któregoś z rdzeni przekracza 85stopni (pod linxem załączy się raz na minutę na 10 sekund).

Ach ten speedfan :D

Edytowane przez shoxeh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.42V - szalony :D tylko cos te gipsy nie tak - troche jakby ich malo... moze sie rozkreca (powylanczaj wszystkie ciach!-diodki na desktopie), przy 4.4 powinno byc raczej na 100% powyzej 55GFlops (wazna jest tez pamiec, ale przy 1600 tyle juz powinno byc) i zycze 20 przebiegow bez czerwonego paska ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież 1.42 to spoko napięcie. Wg. samego Intela granica to dopiero 1.45V.

Niestety wywaliło około 14 przebiegu :F

Więc narazie 1,44V i jazda :D Dla sportu to akurat bardziej, bo tak 24/7 nie będę jechał CHYBA! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie padło mi 2 pod rząd mobo - najpierw asrock x58 extreme, przed chwilą msi x58 platinium.

Obie mobo zabiło occt @4ghz z ht. :damage_wall:

Wygląda to tu i tu na awarię sekcji zasilania. Miał ktoś takie przygody ? Zasialacz trzyma napięcia, nawet go teraz rozebrałem i wygląda ok...

Asrocka jeszcze usiłowałem zrozumieć, ale dla msi 4ghz @1.33v to za dużo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

99tomcat napisał(a):

Prawdopodobnie padło mi 2 pod rząd mobo - najpierw asrock x58 extreme, przed chwilą msi x58 platinium.

Obie mobo zabiło occt @4ghz z ht. :damage_wall:

Wygląda to tu i tu na awarię sekcji zasilania. Miał ktoś takie przygody ? Zasialacz trzyma napięcia, nawet go teraz rozebrałem i wygląda ok...

Asrocka jeszcze usiłowałem zrozumieć, ale dla msi 4ghz @1.33v to za dużo ?

Wampir tak zabił chyba trzy asrock'i, dopiero po zmianie na Asus'a problemy z ubijaniem mobo ustały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mobokiller... ;) ide wlacze blaszaka, zobacze co slychac na pulpicie ;)

shoxeh: 14 przebiegow to i tak sporo wytrzymal - jest szansa, ze dasz rade 20 przejsc :)

jacekcz: dawaj wiecej! :) przeciez poza linxem bedziesz mial temp. max - 20^C (i tak jest ladnie).

ps. co jest z ta bariera dla 200Mhz? 203 i juz wali zong - czyzby cache prefetching byl tak przeciazony, ze to wlasnie on powoduje problemy z wyzsza czestotliwoscia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, że prędzej mobo padnie niż proc od takich częstotliwości, ale chyba t3eh8 do lowendu nie nalezy ;)

webjay napisał(a):

shoxeh: 14 przebiegow to i tak sporo wytrzymal - jest szansa, ze dasz rade 20 przejsc :)

Wlasciwie to jeszcze sie z nim troche pobawie, ale jak dla mnie po 14 przebiegach i tak jest rock stable i zadna normalna aplikacja obciazajaca nawet 8 watkow go nie wysypie, bo nic nie daje takiego obciazenia jak linx ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tfu tfu odpukać Asus chodzi... Gorzej, że licencja na Win7 RC się skończyła i musiałem przywrócić sobie Win XP HE 32bit SP3 box. System wstał pomimo, że to już 3 płyta, którą zaliczył :)

Jak mnie boli to, że muszę kupić win7.. na nic tak źle mi sie nie wydaje kasy jak na soft :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pocieszę cię wampir że moja vista od czasu zakupu przeszła już jakieś 8 konfiguracji i nigdy nie mam kłopotów z aktywacją, dzwonię do microsoftu podaję kod i automat podaje co mam klepać na klawie, robiłem to już sporo razy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ptys napisał(a):

pocieszę cię wampir że moja vista od czasu zakupu przeszła już jakieś 8 konfiguracji i nigdy nie mam kłopotów z aktywacją, dzwonię do microsoftu podaję kod i automat podaje co mam klepać na klawie, robiłem to już sporo razy

wampirowi chyba chodziło o to że przywrócił system (prawdopodobnie z Ghost'a lub czegoś podobnego) z poprzedniej konfiguracji a nie że zainstalował od nowa i aktywował. Poza tym w poście napisał że to BOX więc może aktywować ile razy chce i gdzie chce (oczywiście nie więcej niż jeden na raz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ns5

Dobry proc ,napewno lepszy od mojego .

Ja do stabilnych 4GHz potrzebuje Vcore 1.29

choc z fsb 190MHz nie probowalem ,moze mu zaraz zapodam .

Ns5

Dobry proc ,napewno lepszy od mojego .

Ja do stabilnych 4GHz potrzebuje Vcore 1.29

choc z fsb 190MHz nie probowalem ,moze mu zaraz zapodam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi