Mardok Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2010 ... 4,6GHz 4C/4T 1,55V to każdy zrobi, tylko trzeba mieć czym chłodzić. No może nie każdy, bo niektórzy potrzebują prawie 1,4v do "zaledwie" 4GHz ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chaos`theory Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2010 No może nie każdy, bo niektórzy potrzebują prawie 1,4v do "zaledwie" 4GHz ;/ Też się zdarza... ale to już padaki totalne :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2010 (edytowane) Też się zdarza... ale to już padaki totalne :P Nie ma co, kolega to mnie umie pocieszyć ;) * * taka "padaka" to właśnie mój procesor ;) Edytowane 15 Sierpnia 2010 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2010 A jak tłumaczyc to. Pdkrecam procka na 4100. Ok 1,34v pokazuje w cpuz. Zwiekszam na 4200 delikatne podwyzszenia napiecia. Linx, Prime dziala ok przez kilka godzin czyli niby stabilny. A nieraz komp nie wstaje? Nieraz w windzie przy przegladaniu stron sie wywala? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chaos`theory Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Nie ma co, kolega to mnie umie pocieszyć ;) * * taka "padaka" to właśnie mój procesor ;) Ale masz WC, więc nie robi Ci tak naprawdę wielkiej różnicy czy jest 1,2V czy 1,4V :) Jak ktoś ma możliwość używania tylko AC, to ewentualnie byłaby to duża różnica ;) Zawsze możesz sprzedać na allegro i spróbować kupić nówkę sztukę jak Ci zależy na większych taktowaniach :P A jak tłumaczyc to. Pdkrecam procka na 4100. Ok 1,34v pokazuje w cpuz. Zwiekszam na 4200 delikatne podwyzszenia napiecia. Linx, Prime dziala ok przez kilka godzin czyli niby stabilny. A nieraz komp nie wstaje? Nieraz w windzie przy przegladaniu stron sie wywala? Po przejściu 20 loopów linxa, max ram, nigdy mi się system nie wysypał, więc ciężko powiedzieć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Moje ustweaienia na 4100 i7 920 D0 - stabilne: Co mozna zmienic w ustawieniach zeby np na 4200 smigalo ok. Pamieci GoodRam 2000 cl 7. Plyta Foxconn Bloodrage. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2010 A jak tłumaczyc to. Pdkrecam procka na 4100. Ok 1,34v pokazuje w cpuz. Zwiekszam na 4200 delikatne podwyzszenia napiecia. Linx, Prime dziala ok przez kilka godzin czyli niby stabilny. A nieraz komp nie wstaje? Nieraz w windzie przy przegladaniu stron sie wywala? LinX dla mnie już wyznacznikiem stabilności, po tym jak proc przechodził z luzikiem 4 godziny linx a pewien projekt w BOINC wywalił kompa po kilkunastu godzinach. Wniosek, testować wszystkim czym się da. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2010 (edytowane) Moje ustweaienia na 4100 i7 920 D0 - stabilne: Co mozna zmienic w ustawieniach zeby np na 4200 smigalo ok. Pamieci GoodRam 2000 cl 7. Plyta Foxconn Bloodrage. Sprobuj zmniejszyc UnCore- ustaw na 2xMem i moze zwieksz napiecie na NB - moze pomoze. Edytowane 15 Sierpnia 2010 przez NuKeR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Ale masz WC, więc nie robi Ci tak naprawdę wielkiej różnicy czy jest 1,2V czy 1,4V :) Jak ktoś ma możliwość używania tylko AC, to ewentualnie byłaby to duża różnica ;) Zawsze możesz sprzedać na allegro i spróbować kupić nówkę sztukę jak Ci zależy na większych taktowaniach :P W/C mam bo na A/C nie dało się go schłodzić aby 4GHz mieć na co dzień a to był mój cel jak zmieniałem platformę na LGA1366, w zmianie z 4-rdzeniowca na innego 4-rdzeniowca nie widzę sensu jak już to jakiś 6-rdzeni o ile kiedykolwiek stanieje powiedzmy do 2000zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Sprobuj zmniejszyc UnCore- ustaw na 2xMem i moze zwieksz napiecie na NB - moze pomoze. A dokładniej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2010 (edytowane) CPU UNCORE MULTIPLIER = x16 IOH CORE spróbuj 1.14 lub coś koło tego. Edytowane 15 Sierpnia 2010 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Lysyn ja kiedys mialem identyczny problem, wszsytko stabilne, pieknie wygrzewacze sprawdzaly proca i co z tego, niewiadomo kiedy mogl sie przywiesic. Okazalo sie po paru tygodniach, ze jak zmienilem wersje win7 problem zniknl. Nie twierdze ze tak jest u ciebie, tylko sugeruje ze czasami mimo prawidlowego OC cos innego moze wykrzaczac kompa:) najlepiej postaw linuxa, albo livecd jakiegos i zostaw kompa/uzywaj pare dni na linuxie - przynajmniej sprawdzisz czy to system czy oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2010 (edytowane) Linx 10x max 91 stopni + w pokoju ze 30. Przeszlo - czyli procek stabilny? W stresie ok. 1.36v i 4200. Edytowane 15 Sierpnia 2010 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2010 jak nie będzie się wywalać w codziennej pracy to znaczy, że stabilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2010 (edytowane) Następny, ktory kiepsko czyta i nie umie interpretować screenow. Pierwszy screen wklejony przeze mnie - pisze wszystko co i jak, i jak BYK widać "ambient temp 22'C". Roznica - tak jak mowilem - serio OC to serio podejscie do sprawy - loopy typu 2x feser 360 lub 480 TYLKO DLA PROCKA + coś więcej niż wentyle 800rpm. A nie tak jak u nas w PL, wszyscy pakuja wszystko w jeden obieg, a potem temperatury te same co ja mam na AC ;| Dual versus Single v1 Dual versus Single v2 Swiftech Edytowane 16 Sierpnia 2010 przez NuKeR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Lysyn miałem identyko na BR a pomagało mi zwiększenie CPU VTT. Dawałem >100 mV i było OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anika91 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 (edytowane) Panowie czy 1.4v na procesorze i QPI 1.37v, RAM 1.69v , czy takie ustawienia będą ok do pracy 24/7 ??? I drugie pytanie jaka może być przyczyna wieszania się po OC ? Tj. LinXa przechodzę OCCT też a np. w grze nagle wszystko się wiesza, obraz staje w miejscu i muszę restartować komputer... Płyta to RIIE . Grafika nie jest kręcona, PCIE mam na 110MHz, Jakieś sugestie ? Edytowane 7 Września 2010 przez anika91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Podaj swój config i twoje cele jakie chcesz osiągnąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DIZEL Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 (edytowane) Panowie czy 1.4v na procesorze i QPI 1.37v, RAM 1.69v , czy takie ustawienia będą ok do pracy 24/7 ??? I drugie pytanie jaka może być przyczyna wieszania się po OC ? Tj. LinXa przechodzę OCCT też a np. w grze nagle wszystko się wiesza, obraz staje w miejscu i muszę restartować komputer... Płyta to RIIE . Grafika nie jest kręcona, PCIE mam na 110MHz, Jakieś sugestie ? A może jak proc dostanie "obrotów" podczas gry+ grafika to zasilacz już nie wyrabia i dlatego pojawiają się problemy? Edytowane 7 Września 2010 przez DIZEL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anika91 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 (edytowane) Póki co trochę pogrzebałem i 20 prób LinXa przeszedłem... zobaczymy jak w pracy na co dzień ... PCI-E zmniejszyłem do 101MHz , 209x21, HT ON, C1E Disabled i inne wyłączone . vcore 1.408v cpu pll 1.83v qpi/vtt 1.36v (w stresie spada do 1.33-132v) IOH - 1.09v (co ciekawe ustawienia w biosie powyżej 1.12v powodują niestabilność <- wiesza się nawet podczas bootowania do systemu) ICH - zostawilem Auto podobnie jak IOH PCIE , ICH PCIE - odczyty z ProbeII jak na screenie . Pamięci puszczone na 1675MHz 8-8-8-22 TRfC-88 ,1T . (są to G.sKille Pi Black 3x2GB 1600Mhz) Reszta konfiguracji jak w podpisie . Zasilacz raczej odpada, tym bardziej że system potrafił się zawiesić nawet podczas jakiejś pracy w Photoshopie czy przeglądarce , gra też niewymagająca bo to CounterStrike Source. Jak sądzicie ? Czym jeszcze kombinować jeśli okaże się niestabilny ? Dzięki za pomoc . Edytowane 7 Września 2010 przez anika91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Po 1 to zrob sobie porzadek na pulpicie. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 I7 jest dość wytrzymałe, mój na 1,38v lata już ponad rok czasu i jakoś niespecjalnie robi to na nim wrażenie, tak więc i 1,4v przeżyje jak temperatury nie będą powyżej 100stC w "mocnym stresie". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 (edytowane) zasilacz tez oczywiscie odpada masz swietny model malo ktory jest tak stabilny jak twoj enermax o mocy juz nie wpomne bo pewnie twoje dziecko wiecej niz 500 W nie zje szukaj lepiej problemu z ramem Edytowane 7 Września 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anika91 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 No i tak... komputer przeszedł LinXa , grałem kilka dobrych godzin mając nadzieję że już jest stabilnie i niestety znowu ZWIECHA . Zwiększyłem ponownie PCIe do 110MHz i sprawdzam dalej.. Co do RAMów do kombinowałem jeszcze z ustawieniem vdimm na auto, ale ustawiło napięcie 1.79v O_o więc szybko ustawiłem na te 1.66-68v . Sam nie wiem czy to możliwe że pamięć ? Taka moja obserwacja jeszcze podczas stressu LinXem , na komputerze praktycznie nie da się nic zrobić, przycina się kursor, LinX też nie idzie cały czas ''płynnie'' nie wiem czy to normalne czy nie... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 (edytowane) PCi-E raczej nie jest tutaj winne. Domyślne 100 powinno styknąc. 110 to już przesada. Spróbuj zwiększyć vcore. trochę mało na 4.4 jak na mój gust. mozliwe jest również to, że płyta wysiada przy tym bclk. Edytowane 7 Września 2010 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 QPI nie wyrabia, zjedź poniżej 3700 = (mniej OC) p.s. masz całkiem dobre temp. jak na takie katowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DIZEL Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 PCi-E raczej nie jest tutaj winne. Domyślne 100 powinno styknąc. 110 to już przesada. Spróbuj zwiększyć vcore. trochę mało na 4.4 jak na mój gust. mozliwe jest również to, że płyta wysiada przy tym bclk. Mój i7 leci chyba przy 4,4hgz w occt na 1,35v wiec do Linxa jeżeli trzeba by dodać V to myślę że było by tyle co u kolegi lub włos wyżej i z tego wnioskuje że raczej vcore jest git, - zresztą widać że test przechodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anika91 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 (edytowane) Mój i7 leci chyba przy 4,4hgz w occt na 1,35v wiec do Linxa jeżeli trzeba by dodać V to myślę że było by tyle co u kolegi lub włos wyżej i z tego wnioskuje że raczej vcore jest git, - zresztą widać że test przechodzi. A jeszcze taka sprawa... Mam kartę dźwiękową na PCI-E którą mam wsadzoną w slot PCI... czy to może mieć jakiś wpływ.... Grafika operuje i tak w x16 Edytowane 7 Września 2010 przez anika91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2010 (edytowane) nie ma to znaczenia. Spróbuj obniżyć bclk o 1-2 oczka i zobacz czy się poprawi. Spróbuj ramy 9-9-9-x. Edytowane 8 Września 2010 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 Hmm, Panowie, mam problem. Czy to nie są za wysokie temperatury jak na spoczynek i7 ? :) Zalman CNPS10X , na tym 2x Fander 120mm , zaraz za tym kolejny Fander 120mm, pasta Zalman ZMSTG1, obudowa LianLi A70F z przodu z 2x140mm i z tyłu 2x 120mm. Fakt, mamy pod tym GF GTX 470 SOC od Gigabyte, ale on utrzymuje stałą ~ 45*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...