Skocz do zawartości
Mardok

Core i7 - Bloomfield (LGA 1366)

Rekomendowane odpowiedzi

Mobo pod FC - Gigabyte EX58 DS4, który później idzie do kompa znajomego :)

Wybacz Raptorku, ale już twojego intela nie chciałem wsadzać pod freon z oczywistych względów, chyba, że pozwolisz :P

Ogólnie spostrzeżenia gigaodbyt kontra intel - gigaodbyt bardziej userfriendly, ale proca to kręci o jakies 200 herców gorzej od intela pomimo, ze ma 12 faz kontra 5 w intelu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xtreme Addict napisał(a):

Mobo pod FC - Gigabyte EX58 DS4, który później idzie do kompa znajomego :)

Wybacz Raptorku, ale już twojego intela nie chciałem wsadzać pod freon z oczywistych względów, chyba, że pozwolisz :P

Ogólnie spostrzeżenia gigaodbyt kontra intel - gigaodbyt bardziej userfriendly, ale proca to kręci o jakies 200 herców gorzej od intela pomimo, ze ma 12 faz kontra 5 w intelu :D

A jestes pewien, ze tam jest 12, a nie np 6 albo 4?:>

PS. Fanboy ;]

Edytowane przez ryba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że w gigaodbycie jest jeden sterownik do dwóch faz zamiast po jednym sterowniku na każdą fazę to jeszcze nie oznacza, że z 12 faz robi mu się 6 :wink: w teorii działa to jak 12 faz. W praktyce - trudno ocenić , ja wiem natomiast, że faza zasilania fazie nie równa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

guderian napisał(a):

hm wieksyego blck sie nie da?? cos ten asus nie jest rewelacyjny dfi robi 230 niby to nie wiele wiecej ale przy zablokowanym mnozniku kazdy mhz sie liczy:)

ta... robi ale na jakich napięciach. Do testów tylko. nie ma pewnosci, że każda tyle zrobi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

guderian napisał(a):

hm wiekszego blck sie nie da?? cos ten asus nie jest rewelacyjny dfi robi 230 niby to nie wiele wiecej ale przy zablokowanym mnozniku kazdy mhz sie liczy:)

Czemu sie nie da? 210 mi bez problemow chodzilo. Nie mam wc jak narazie i chyba 3800 na powietrzu i przy tak niskich napieciach nie jest zle.

A chlodzenie to Noctua NH-U12P SE1366.

Jeszcze mala obserwacja: otoz jak mialem GTX260 w sli to procek potrezbowal o wiele wiekszego napiecia do uzyskania podobnych wyników. Teraz mam GTX295 i juz potrzebuje o wiele mniej. Ale testy nadal trwaja. Moze uda mi sie dojsc do 1,22v na procku :)

Edytowane przez Lysyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Wersje pudełkowe nowych procesorów dostępne będą już od 2 marca, natomiast sprzedaż edycji OEM rozpocznie się 10 kwietnia br"

Najbardziej mnie ciekawi potencjał oc nowej rewizji. Oby lekko i stabilnie chodzily z 3,8 na zegarze i nie na jakis ultra wypasionych podzespolach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

póki co to moja stara rewizja jakoś również pracuje "lekko i stabilnie" na 3.8GHz, a tak naprawdę póki co to wszystkie płyty pod i7 prezentują raczej ten sam stopień "wypasienia" z racji tego, że wszystkie wykorzystują ten sam chipset, a różnią się tak naprawdę marketingowymi ciach!łami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

saleen napisał(a):

Ciekawostka, wykopałem dziś Komputer Świat z 2002 roku a tam....

Widzisz, wszystko mialo troche inaczej wygladać ;)

Miało być: Pentium 4 90nm -> Tejas 65nm -> Nehalem 45nm

Jest: Pentium 4 90nm -> Pentium 4 65nm -> Core 65nm/45nm -> Nehalem 45nm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi