Mario2k Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Jakie macie temperatury w IDLE ?? i na jakim chlodzeniu ? U mnie na WC od 42-48 przy taktach 3.7GHz i VCore 1.168 jak na moj gust stanowczo za duzo jak na tak male Vcore :/ w stresie bloczek lekko cieply po bokach ,a backplate z tylu CPU goracy na oko 70'C no jaja z tym procem , czapka krzywa albo garbate aniolki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 (edytowane) No to dołączam się do tematu, wprawdzie czasu mam teraz jak po złości mało i testy nowej platformy póki co ubogie to 1sze uwagi o D0 : Na Thermalrighcie True + wentyl Noctua 1200 , na i920 D0 [stock] , tempy w Idle po całej nocy najniższa 37C , przeciętnie przy klikaniu myszką jak teraz 39 . Po całej nocy wygrzewaniu Prime95 temp. max 57C . Nie wiem jak te tempy się mają , czy aby nie za wysokie ? Napięcie CPU 1.072V , ustawione w Biosie w ciemno i QPI 1.21V <-- niższe w Biosie jest niedostępne + NB na sztywno 1.1V W Biosie na razie wyłączyłem tylko EIST-a , reszta jest domyślnie . Dodatkowo zwiększyłem tRFC na 85. Macie jakieś sugestie co tu jeszcze zmienić ? Martwią mnie te temperatury @Mario , widzę że ta sama płyta i proc, może coś zdziałamy razem :) Edytowane 25 Kwietnia 2009 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Glowa mnie peka od tych testow , ogolnie jestem zawiedziony i7 920 D0 wiekszosc servisow pociska lipe ( chyba zeby poprawic sprzedaz Intelowi ) Jest nie mozliwym zeby ludziska mieli VCore 1.4 proca wykreconego na 4.2GHz i do tego chlodzonego powietrzem , no chyba ze do SuperPi i internetu :) Przy takich ustawieniach ten proc wydziela 170-180Wat !!!! albo i wiecej hyper_2002 QPI 1.21V jezeli na Ramach masz napiecie rzedu 1.6V to spoko ale zalecane jest zeby roznica pomiedzy napieciem QPI i Ramem nie byla wieksza niz 0,40V niektorzy zalecaja 0,35V Ja mam QPI 1.24 i na Ramie 1.6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak01 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 panowie mam pytanie; jaka płyta główna pod i920 i gtx280? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 panowie mam pytanie; jaka płyta główna pod i920 i gtx280? Jaką chcesz.... , jaki budżet i jakie potrzeby . KAŻDA płyta pod X58 obsłuży Ci GTX-a i i920 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak01 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 a mógłbyś coś polecić bo w tym temacie high-endowym znam tak jak na balecie. Nie chce kumplowi polecić jakiegoś bubla... wiesz ocb ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 (edytowane) a mógłbyś coś polecić bo w tym temacie high-endowym znam tak jak na balecie. Nie chce kumplowi polecić jakiegoś bubla... wiesz ocb ;]Z tego co się naczytałem: Foxconn Blood Rage (trudno dostępna) DFI Lanparty UT X58-T3eH8 GIGABYTE GA-EX58-EXTREME / UD5 Asus Rampage II Extreme Asus P6T Deluxe V2 ^^ to chyba czołówka, najczęściej wybieranych płyt pod nową platformę. Edytowane 25 Kwietnia 2009 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 a mógłbyś coś polecić bo w tym temacie high-endowym znam tak jak na balecie. Nie chce kumplowi polecić jakiegoś bubla... wiesz ocb ;]Zależy jeszcze jakie ramy będziesz miał pod to mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak01 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zależy jeszcze jakie ramy będziesz miał pod to mobo będzie takie coś http://www.allegro.pl/item607178060_ddr3_1...um_nowa_gw.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 (edytowane) te ramy się nie nadają się pod i7 działać mogą ale nie będą latały na 1,65V na nominalnych ustawieniach pod i7 3x1 lub 3x2gb Edytowane 25 Kwietnia 2009 przez DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 (edytowane) szczupak - daj nura w dzial 1366/1160 i zobaczysz magiczny temat "jaka płyta do i7" aktualizowany kilka dni temu. Edytowane 25 Kwietnia 2009 przez Harry Lloyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziby Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Jest nie mozliwym zeby ludziska mieli VCore 1.4 proca wykreconego na 4.2GHz i do tego chlodzonego powietrzem , no chyba ze do SuperPi i internetu :) 4,2GHz na 1,4v to raczej górna granica AC, ale jest to możliwe przy temperaturach przekraczających 90st pod prime. Tylko, że D0 potrafią się zadowolic napięciem ~1,3v przy takim taktowaniu, a to nie stanowi już problemu dla dobrego AC. ale zalecane jest zeby roznica pomiedzy napieciem QPI i Ramem nie byla wieksza niz 0,40V niektorzy zalecaja 0,35V Nie wie skąd masz takie info, ale sam intel w specyfikacji przewidują vqpi ~1,2v i vmem do 1,65v, różnica na ~045v nie stanowi problemu, często jako bezpieczna podawana jest wręcz wartość 0,5v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Ziby Chyba jestes mistrzem Teori Ja od kilku dni juz praktykuje ;) Informacje mam z zachodnich sajtow ktore przegladam od ponad tygodnia polecam google.com wklepac ( DFI X58-T3eH8 i7 920 D0 ) znajdziesz , poczytasz ,kupisz porownasz z tym co pisza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 4,2GHz na 1,4v to raczej górna granica AC, ale jest to możliwe przy temperaturach przekraczających 90st pod prime. Tylko, że D0 potrafią się zadowolic napięciem ~1,3v przy takim taktowaniu, a to nie stanowi już problemu dla dobrego AC. Tylko, ze D0 duzo bardziej sie grzeja na tych samych mhz i napieciach co wczesniejsze procki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziby Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 (edytowane) Ziby Chyba jestes mistrzem Teori Ja od kilku dni juz praktykuje ;) A ja użytkuje i7 od grudnia, pierw C0 teraz D0. Gdybyś przejrzał choć pobieżnie ostatnie kilka stron tematu, nie pisał byś takich głupot. Tylko, ze D0 duzo bardziej sie grzeja na tych samych mhz i napieciach co wczesniejsze procki. Dla mnie wygląda to raczej na odwrót. Na C0 4GHz ~1,38v, miałem podobne odczyty w stresie jak na obecnym D0 4,3GHz ~1,33v (ta sama płyta i to samo chłodzenie). Pewnie zależy to od sztuki. Edytowane 25 Kwietnia 2009 przez Ziby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Ziby W sygnaturze masz cos innego wiec sie nie dziw Jak uzytkujesz to spoko , niech ci smiga na maxa wiec zapodaj na szybkensa screena 4-5 minut z LinX'a w tle RealTemp i CPU-Z z gory dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Pytanko do praktyków. Takie 80 stopni w stresie na dłuższą metę jest jeszcze bezpieczne ? Ogólnie mi się to nie podoba ale nie mogę siedzieć przy kompie z korkami w uszach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziby Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Ziby wiec zapodaj na szybkensa screena 4-5 minut z LinX'a w tle RealTemp i CPU-Z Napisze to jeszcze raz, obejrzyj poprzednie strony tematu, są moje screeny przy różnych taktach (min. 3h prime small fft na 4,3GHz) LinX 100 przejść na 4,2GHz. Temp maks widać w real temp. Tym razem test z zamkniętą obudową. I tak jak chciałeś 4 min obciążenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Sorka ze pytanie troche nie na miejscu obecnie chlodze mojego i7 bloczkiem polskiej produkcji Prison Pro V2 calkiem przyzwoita konstrukcja swego czasu przez wielu uwazany za najbardziej wydajna rodzima konstrukcje produkowana masowo. Jak myslicie czy zakup takiego ustrojstwa moze obnizyc powiedzmy 3-4 'C tempy na moim procu http://www.watercoolinguk.co.uk/catalog/pr...roducts_id=1185 ponoc to bardzo dobry i wydajny bloczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 My się LinXa nie boimy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 @Mario2k Bloczek nawet fajny trzeba przyznac :) http://www.overclock3d.net/reviews.php?/ca...lock_shootout/6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 My się LinXa nie boimy :) :blink: :blink: :blink: Czemu przy 3.8 masz takie napiecia duze na procku? Widzialem screeny z 3.8 i niecale 1.1 vcore ... Masakra tempy .... Kurde czy to juz oficjalne? ze D0 sie grzeje mocniej niz wczesniejsze wersje? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 (edytowane) :blink: :blink: :blink: Czemu przy 3.8 masz takie napiecia duze na procku? Widzialem screeny z 3.8 i niecale 1.1 vcore ... Masakra tempy .... Kurde czy to juz oficjalne? ze D0 sie grzeje mocniej niz wczesniejsze wersje? :unsure: 1. Kolega jacekcz , nie ma D0 2. Ma wodę Czy D0 się bardziej grzeją ?? Nie powiedziałbym. Napewno znoszą niżze napięcia. U siebie na 199x21=4.179GHz w Linxie (przy napięciu 1.2v spod Biosu i 1.168v podczas obciążenia) temp. max (NA Powietrzu) 80C . @ilear - nie przeżywaj tak tych temperatur :) nic się nie spali :P jak przekroczy te granicę bezpieczeństwa, samo POWINNO sie wylaczyc :D Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 (edytowane) hehe dobra nie bede ;) Sugerowalem sie twoimi temperaturami i napieciem z tego screena Swoja droga, ciekawe porownanie twoich wynikow z wynikami kolegi jackekcz :) edit: wogole to mozna je porownywac? Czy testy na prime95 vs linx sa niemiarodajne? Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 (edytowane) :blink: :blink: :blink: Czemu przy 3.8 masz takie napiecia duze na procku? Widzialem screeny z 3.8 i niecale 1.1 vcore ... Masakra tempy .... Kurde czy to juz oficjalne? ze D0 sie grzeje mocniej niz wczesniejsze wersje? :unsure: Bo na niższym niestabilny. nie poradzę. mam C0. przy wyłączonym HT vcore zdecydowanie niższe. @ilear przy testach LinXem tempy są wyższe. U mnie około 8*C w stosunku do OCCT. Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 (edytowane) mój C0 zachowuje się właściwie identycznie jak kolegi jacekcz w końcu płyty mamy takie same :P z moich doświadczeń wynika, że C0 potrzebuje vcore: NORMAL do ok. 3.4GHZ 1.3v do 3.6GHZ ok. 1.35-1.36v do 3.8GHZ natomiast przy 4GHZ z vcore 1.4v i HT wali BSOD-em, natomiast po wyłączeniu HT liczy LinX-a no problem... poza tym spostrzeżenie jeszcze jedno, że można (bynajmniej u mnie) mieć albo wysoko memki taktowane i niżej procka, albo na odwrót, bo do wyższych taktów proca jedynym działającym dzielnikiem (mnożnikiem?) pamięci jest x8... Aha, i jeszcze odnośnie wskazań vcore w CPU-Z, u mnie przy ustawionym 1.375v i niezależnie czy włączone LOADLINE CALIBRATION, CPU-Z pokazuje pod obciążeniem 1.68v. Pozostawię to bez komentarza ;) Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez wozaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 natomiast przy 4GHZ z vcore 1.4v i HT wali BSOD-em, natomiast po wyłączeniu HT liczy LinX-a no problem... Za niskie V. Zapodaj 1.475V :) będzie stabilny z włączonym HT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziby Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Jak myslicie wysokie taktowanie QPI daje jakies konkretne kozysci ??Nie Co do częstotliwości magistrali QPI to dla 920/940/950 wynosi 18x takt BCLK (mnożnik QPI jest zablokowany, tylko 965/975 mają odblokowany) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 (edytowane) Ziby Sorka , porabalem QPI z UnCore Frequency wiec Jaka czestotliwosc taktowania UnCore bedzie bardziej optymalna/wydajna 2x czestotliwosc taktowania RAM czy czestotliwosc rowna taktowaniu CPU ? b.t.w Podajcie swoje napiecia CPU VTT czyli QPI jak dobrze rozumiem Ja obecnie dalem 1.3 ale podczas Stressu automatycznie podnosie sie do 1.34 Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Z tego co pisali w recenzjach podczas premiery to taktowanie Uncore ma mały wpływ na wydajność, a z kolei podkręcanie tego "elementu" potrzebowało sporego podpicia napięcia, co owocowało dodatkowym poborem prądu i wzrostem temperatury. Na AnandTechu polecali nie zawracać sobie tym głowy, no ale jeśli ktoś walczy o Super PI to pewnie warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...