Ostyn Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 (edytowane) moze ktos z bloodrage sprawdzi na biosie G25 najnizszy mozliwy pll Sprawdzę jeszcze ale wydaje mi się, że coś koło 1,6V Edytowane 31 Lipca 2009 przez Ostyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 (edytowane) @71proste Teoretycznie PC Probe pokazywal mi cos kolo 45 - 47 stopni. Teraz wsumie nei wiem ile mam bo na Win7 nie chce mi dzialac :) No ale wczesniej jak probowalem nizszego VQpi na passiv to sie komp wywalal... Edytowane 30 Lipca 2009 przez czolo7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 (edytowane) @71proste Teoretycznie PC Probe pokazywal mi cos kolo 45 - 47 stopni. Teraz wsumie nei wiem ile mam bo na Win7 nie chce mi dzialac :) No ale wczesniej jak probowalem nizszego VQpi na passiv to sie komp wywalal... Zakładam że zrobiłeś to co napisałem w poście na temat TurboV skoro ci ono działa, to tera pobierz tą wersję Probe II Download!, zainstaluj i ciesz się działającym Probe II ;) Jakie to masz szczęście że też mam ASUS'a ;) Choć osobiście wolę to: HWMonitor x64 : http://www.cpuid.com/hwmonitor.php Temp MB jest oznaczona jako SYSIN. Edytowane 30 Lipca 2009 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 No w zasadzie to ten PC Probe mi sie nie podoba :D ale dzieki za info Mardok. HW pokazjue, ze w idle mam 37 stopni na NB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 No w zasadzie to ten PC Probe mi sie nie podoba :D ale dzieki za info Mardok. HW pokazjue, ze w idle mam 37 stopni na NB. Hym masz zwodowane i mniej do chłodzenia o jeden chip bo u mnie 51stC w idle na 3,2GHz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 (edytowane) a te wskazania Power - Procesor w HWMonitor to jak sa dokladne? Widzialem takie wyliczenia w screenach z everesta, ale mam ultimate i tam niewidze nigdzie :( Szybkie porownanko i ..maly zonk - moj green profile (sic!) w idlu pobiera wiecej niz ... na 4.2 z wlaczonym C1E :D 198x17 vcore 1.0 z C1E 201x21 vcore 1.23/1.28 stress z C1E dziwne nieprawdaz? Edytowane 30 Lipca 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 (edytowane) nie przejmuj się - to raportuje procesor z zapisanych danych i chyba niewiele ma to wspólnego z rzeczywistością, ja miałem maks 147W przy 21x200/1.34V Edytowane 30 Lipca 2009 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 tak jak piszesz,nie ma to nic wspolnego z rzeczywistoscia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtremesystems Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 a te wskazania Power - Procesor w HWMonitor to jak sa dokladne? Widzialem takie wyliczenia w screenach z everesta, ale mam ultimate i tam niewidze nigdzie :( Szybkie porownanko i ..maly zonk - moj green profile (sic!) w idlu pobiera wiecej niz ... na 4.2 z wlaczonym C1E :D 198x17 vcore 1.0 z C1E 201x21 vcore 1.23/1.28 stress z C1E dziwne nieprawdaz? a ja nie mam takich zakladek wogole..jaka wersje hw monitora masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 1.14 moze to od plyty zalezy :) Ja na screenach widzialem w Everescie taka zakladke, u siebie niemam. Zreszta, malo przydatna jak koledzy wyzej napisali ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Żeby mieć tą funkcję trzeba mieć mobo ASUS albo Gigabyte. One mają chipy odpowiednio EPU i DES. Nie wiem jak na i7, ale na LGA 775 działa to bardzo dobrze. Podczas różnych wartości OC pobór prądu pokazany przez soft mniej więcej proporcjonalnie zmienia się do tego co pokazuje watomierz (uwzględniając jakąś tam sprawność). Na pewno nie jest idealnie, ale orientacyjnie tak. Testowałem z E8400, Q6600 i E5200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 (edytowane) Mam nadzieje ze nie dostane zrypy za zasmiecanie watku, ale mam problem a boje sie ze osobny topic nie bedzie tak "popularny". <cwaniak> Mam ogromna prosbe do posiadaczy win7 RC 7100 Otoz podczas operacji dodawania fotek na naszym nowym serwisie ktory tworzymy, komp mi sie przywiesza :) Na viscie dziala all bez problemu, a na win7 niezaleznie jakiego browsera uzywam (probowalem chrome i ff 3.5 / 3.0.0.12 ) to podczas dodawania fotek do tematow mam zawsze zwis (sprawdzalem nawet na stockowych ustawieniach proca - wiec to raczej nie on) http://wyrazsie.coloco.pl/temat/nowy Wystarczy kliknac dodaj fotke, i wstawic jakies, czy podczas wyswietlania "dodaje fote" sie komp Wam przywiesi czy nie? Kontentem sie nie przejmowac bo to serwer testowy serwisu. Z gory dzieki za sprawdzenie, nie daje mi to spokoju, czy to wina win7 czy kodu, czy mojego kompa :) edit: sprobujcie jak cos 2..3 razy dodac, czasami mi przechodzi a czasmai co chwile zwis...nieczaje zarzucilem posta w watku o win7 2 osoby sprawdzily i smiga ok. Nie moge dociec z czym to moze miec zwiazek - sprawdzalem na kazdym swoim profilu oraz defaulcie (plus ustawienie vdimm 1.65) i mam to samo. Zwis wszystkiego. Wnioskuje ze skoro nie procek...pamieci? Jakies pomysly? Dodam ze fotki sa na swfuploaderze, na flashu edit: powtorzenie ;) Edytowane 1 Sierpnia 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Mam nadzieje ze nie dostane zrypy za zasmiecanie watku, ale mam problem a boje sie ze osobny topic nie bedzie tak "popularny". <cwaniak> ... zarzucilem posta w watku o win7 2 osoby sprawdzily i smiga ok. Nie moge dociec z czym to moze miec zwiazek - sprawdzalem na kazdym swoim profilu oraz defaulcie (plus ustawienie vdimm 1.65) i mam to samo. Zwis wszystkiego. Niemam pojecia z czym to moze miec zwiazek, wnioskuje ze skoro nie procek...pamieci? Jakies pomysly? Dodam ze fotki sa na swfuploaderze, na flashu U mnie jak jest wina pamięci to łapię reset nie zwis ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Widac moje pamieci nie lubia sie z i7 bo w 95% testow max oc lapalem Resety/BlueScreeny Orientuje sie ktos moze czy jest jakas lista zalecanych przez Intela pamieci od 1600MHz w gore ?? wiem ,wiem ze to ponad standard ale moze ......? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 zainstaluj sobie 7600 x64 i tyle.. ja na niej jadę i nie mam problemów z niczym :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 (edytowane) Widac moje pamieci nie lubia sie z i7 bo w 95% testow max oc lapalem Resety/BlueScreeny Orientuje sie ktos moze czy jest jakas lista zalecanych przez Intela pamieci od 1600MHz w gore ?? wiem ,wiem ze to ponad standard ale moze ......? Na i7 zabawa z MHz na ramie powyżej 800 zaczyna się lekko komplikować, trzeba ostro targać VTT/QPI w górę, uważać na różnicę między VDDR nie mówiąc już o zależnościach względem VCore :/ U siebie jak na razie udało mi się ustabilizować 850MHz 7-7-7-24-1T/N na w miarę znośnym napięciu VTT/QPI: 1.3v oraz VDDR 1.68V, z napięciem pewnie będę mógł jeszcze trochę zejść ale jak na razie nie mam siły na kolejną zabawę ;) * wszystkie wartości podane w MHz a nie marketingowych 2x MHz zwanych też DDR MHz ;) zainstaluj sobie 7600 x64 i tyle.. ja na niej jadę i nie mam problemów z niczym :wink: O ile nie jesteś testerem MS posiadanie tego systemu nie jest zgodne z regulaminem forum ;) Edytowane 2 Sierpnia 2009 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tygrysek20022 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 (edytowane) Panowie wczoraj poskladalem graty do kupy i zaczela sie zabawa I7. Kilka pytan. Mam niby szybkie pamieci 2000 ale jak krece proca na 3.4 to mam dwie opcje 1300 (cos tam ) oraz 1700 (cos tam).Na 1300 dziala wszystko stabilnie pamieci na 1.5V , na 1700 nawet jak zwieksze napiecie do 1.65 kicha system albo niestartuje albo zaladuje sie i wczasie testu blue. Na co zwrocic uwage. moze zamale napiecie proca ? Co ciekawe jak zwieksze proca na np 4,2 i pamieci tez wyzej to wszystko dziala stabilnie (oczywiscie wieksze napiecia dla proca). Ustawiacie czasy dla pamieci recznie czy zostawiacie na auto (moze tu lezy problem bo zostawiam na auto) ? Jak wyglada sprawa z profilami ? chcialbym np do netu miec profil np standardowe 2,6 a np do obrobki HD 4.0 Z poziomu windows dziala wam to sprawnie (program TurboV). Czy robicie profile z poziomu biosu ? Edytowane 5 Sierpnia 2009 przez tygrysek20022 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Ustaw timingi 9-9-9-24 na sztywno. Napięcie 1.65v na pamięci. Choć problem na 95% leży w tym że uncore jest za duże ( daj najmniejsze jakie możesz dać ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 profile tylko z biosu czemu pamieci nie ida?hmm,pewnie za niskie qpi ;) poza tym nie piszesz dokladnych ustawien,dzielniki,mnozniki itp konkretniej prosze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tygrysek20022 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 (edytowane) profile tylko z biosu czemu pamieci nie ida?hmm,pewnie za niskie qpi ;) poza tym nie piszesz dokladnych ustawien,dzielniki,mnozniki itp konkretniej prosze Narazie dalem sobie luz ( do poniedzialku ). Spisze wszystko z biosu i dam info (poprosze o rade i zrobie sobie profil na 4 lub wiecej do kodowania). Zostawilem narazie na 3.4 (wystarczy mialem q6600 tez na 3.4 i starczalo do wszystkiego) tylko pamieci zmienilem na 8 8 8 20. Sadze ze z ramem przedobrzylem zakupem ;) Jeszcze mam jeden problem gry pod XP smigaja a pod 7 blue zrzut pamieci i blad win32.dll mial ktos cos takiego ? Edytowane 5 Sierpnia 2009 przez tygrysek20022 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 a czego Ty sie spodziewales,ze na becie win 7 beda gry chodzily bez zarzutow co pojdzie to pojdzie,ale bez jaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Poza tym 7 lubi testować sama w sobie stabilność OC B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tygrysek20022 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 a czego Ty sie spodziewales,ze na becie win 7 beda gry chodzily bez zarzutow co pojdzie to pojdzie,ale bez jaj na RTM gry niechodza ? bez przesady Poza tym 7 lubi testować sama w sobie stabilność OC B-) dziwne ze OCCT chodzi pod 7 2 godz i sie nic niedzieje ledwo gre odpale i juz zwis (nawet sie nie zaladuje) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 na RTM gry niechodza ? bez przesady Masz RTM ? Piractwa tu nie propagujemy ! dziwne ze OCCT chodzi pod 7 2 godz i sie nic niedzieje ledwo gre odpale i juz zwis (nawet sie nie zaladuje) Stawiał bym na RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tygrysek20022 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Masz RTM ? Piractwa tu nie propagujemy ! Napisalem ze mam ? ostatnia beta to prawie RTM Stawiał bym na RAM. na 1300 9 9 9 24 i napiecie nawet na 1.65 niewyrabial by ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 na 1300 9 9 9 24 i napiecie nawet na 1.65 niewyrabial by ? Pisząc RAM miałem na myśli duet Kontroler + Kości, więc są dwa napięcia do operowania i zależności między nimi. Różnica między QPI a VDDR nie powinna być większa od 0.5v a żeby było jeszcze śmieszniej różnica między napięcie QPI i a VCore też powinna być jak najmniejsza ale ta wartość jest już zależna od konkretnego procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tygrysek20022 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 (edytowane) Pisząc RAM miałem na myśli duet Kontroler + Kości, więc są dwa napięcia do operowania i zależności między nimi. Różnica między QPI a VDDR nie powinna być większa od 0.5v a żeby było jeszcze śmieszniej różnica między napięcie QPI i a VCore też powinna być jak najmniejsza ale ta wartość jest już zależna od konkretnego procesora. Wiec mam takie ustawienia (zwiekszylem napiecie proca i qpi 1.2 i to samo) BLUE taki sam jak opisany tutaj http://www.frazpc.pl/news/26231-Piewszy_wi...w_Windows_7_RTM Cpu R x20 BCLK 170 PCIE 100 Dram 1363 CPU V 1.20 CPU PLL 1.85567 QPI 1.21 DRAM 1.55 (na 1.65 jest to samo) DRAM 8 8 8 20 reszta na auto jak cos zle to mnie wyzywac :) oraz prosze o pomoc co zmienic , co wlaczyc itp Edytowane 6 Sierpnia 2009 przez tygrysek20022 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Wiec mam takie ustawienia (zwiekszylem napiecie proca i qpi 1.2 i to samo tylko na WIN 7) Cpu R x20 BCLK 170 PCIE 100 Dram 1363 CPU V 1.20 CPU PLL 1.85567 QPI 1.21 DRAM 1.55 (na 1.65 jest to samo) DRAM 8 8 8 20 reszta na auto jak cos zle to mnie wyzywac :) oraz prosze o pomoc co zmienic , co wlaczyc itp Na początek daj QPI na 1.25v oraz timingi na 8-8-8-24 i zobacz czy coś pomogło. Ciężko mi zgadywać jak się zachowa konkretnie twoja konfiguracja ale taki mój "strzał" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Wiec mam takie ustawienia (zwiekszylem napiecie proca i qpi 1.2 i to samo) A uncore masz x16 przy pamięciach x8? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 A uncore masz x16 przy pamięciach x8? Nie wiem jak na GB ale na ASUS'ie jest w MHz i nie da się dać mniejszego niż 2x RAM ( zresztą tak ma być ;) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...