Skocz do zawartości
Mardok

Core i7 - Bloomfield (LGA 1366)

Rekomendowane odpowiedzi

Mario2k napisał(a):

Moze ktos zorientowany doradzi jakies dobre kostki 3x2GB Cl8 2000MHz

do sprzetu z siga ,niestety z moimi G-Skill'ami max stabilnie to CL8 1650MHz ;/

gdzies czytalem ze komus chodzily 1750MHz z CL9 ale w moim wypadku porazka .

Masz takie ramy?

http://ddr2.home.pl/product_info.php?products_id=464

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dolecialy Tridenty i chyba kupy nie trafilem-jedno jest pewne piny w sockecie sa ok :D

swietne pamieci w doskonalej cenie-tak po krotce bym je opisal,ciesze sie ze nie wpakowalem sie dominatory gt

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak obniżyć temperatury w tym badziewiu I7 , pomimo nadmuchu wentylatora 230mm na radiator z podpisu tempy zabójdze ponad 90 stopni w stresie <_< , już sam nie wiem , może radiator jest "uszkodzony"

Jak sprawdzić poprawność docisku do procka ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hans15336 napisał(a):

Jak obniżyć temperatury w tym badziewiu I7 , pomimo nadmuchu wentylatora 230mm na radiator z podpisu tempy zabójdze ponad 90 stopni w stresie <_< , już sam nie wiem , może radiator jest "uszkodzony"

Jak sprawdzić poprawność docisku do procka ???

moze spod jest krzywy albo czapa proca,sprawdzales?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wampir napisał(a):

Nie wiem czy zauważyłeś, ale masz 4,2ghz na procku :D :D :D więc jeżeli nie masz WC to takie tempy bedziesz miał przy temperaturze pokojowej i nie ma bata

To ile będzie miał zależy w dużej mierze od Procesora / jakiego napięcia potrzebuje do tych 4.2 etc.

Osobiście przy swoim poprzednim i7 przy 200x21 na Prolimatech Megahalems + 2xNoctua NF-P12 miałem max po grzaniu Linx-em 83 stopnie .

@Hans - sprawdź czapę procesora i może nałóż jeszcze raz pastę , swoją drogą jej wybór też ma wpływ na temperatury o ile oczywiście prawidłowo się ją nałoży. Może z 90C nie spadnie do 80 ale warto spróbować... PS.

I jakie wentyle na tym Prolimatechu ? U siebie na Thermalright 120 eXtr & Prolimatech Megahalems przy Dwóch wentylatorach 120mm spadek temperatur o 3-4 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyper_2002 napisał(a):

To ile będzie miał zależy w dużej mierze od Procesora / jakiego napięcia potrzebuje do tych 4.2 etc.

Osobiście przy swoim poprzednim i7 przy 200x21 na Prolimatech Megahalems + 2xNoctua NF-P12 miałem max po grzaniu Linx-em 83 stopnie .

@Hans - sprawdź czapę procesora i może nałóż jeszcze raz pastę , swoją drogą jej wybór też ma wpływ na temperatury o ile oczywiście prawidłowo się ją nałoży. Może z 90C nie spadnie do 80 ale warto spróbować... PS.

I jakie wentyle na tym Prolimatechu ? U siebie na Thermalright 120 eXtr & Prolimatech Megahalems przy Dwóch wentylatorach 120mm spadek temperatur o 3-4 stopni.

Nic odkrywczego nie napisałeś, bardzo ciężko będzie mu zejść niżej, może kombinować z mocniejszymi wentylami, poprawionym dociskiem i wygladzeniem powierzchni radiatora oraz lepsza pastą. Może także poczekać na chlodniejsze dni zanim zacznie się sezon grzewczy to dopiero tempy spadną i poprawi mu się humor.

U siebie na TR ultra extreme i 2x120 na pająku miałem też 81C w linx na 4.0 HT 1.29V, ale w budzie juz 6C wiecej.

Generalnie ten "typ" tak ma i na AC cudów nie będzie. Chcesz mieć chlodniej to kup sobie WC.

Edytowane przez wampir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hans15336 napisał(a):

... w tym badziewiu I7 ...

nie gadam z Toba judaszu ! :D

a tak powaznie, to Hyper dobrze prawi, ja tez przy 4.2 i 1.28 w stresie mialem z noctua+1 wentyl od 80-86 rdzenie, przy prime spadaly do 79-83 i bylem zadowolony, przecie to bardzo dobre tempy, podczas grania pracy i tak max 60-65 skacza, po co sie martwic? No chyba ze Ci o OC chodzi..ale na AC to raczej nie tedy droga

@wampir

a tam LC :) Ludzie montuja LC a potem siedza i w wordzie pisza albo google przegladaja calymi dniami :P

Troche zajety bylem ostatnimi czasy, a doszedl mi miernik w weekend. I dopiero teraz uspokoilem sie troche mimo niemalze 100% pewnosci ze zle nie bedzie :)

Tylko komp do miernika podpiety, miernik w gniazdku w scianie.

i7 na 3.2GHz , 1.06 v HT on

- idle, 2 monitory (gpu w 3d niestety) - ok 180-185 W

- idle 1 monitor - 150W

- Sacred 2, 320-330W

- lynx 1 monitor - 260W

- lynx+furmark - skakalo 300-320W

i7 na 4.2GHz , 1.25 v HT on

- idle, 2 monitory - 215W

- idle,, 1 monitor - 190-195W

- lynx, 2 monitory - 430W

- prime, 2 monitory - 395W

- furmark- 365W

- furmark+lynx - 450W

- sacred 2, 1 monitor - 375W

Myslalem ze bedzie troszke mniej, szczegolnie na 4.2 bo mam dosc niskie vcore :/

Zauwazylem fajna rzecz - grajac w Sacred 2 z malym wentylem na grafie, zaczela sie grzac. Miernik zaczal rosnac z 360..370...i o dziwo rosl dalej, do 400W kiedy to grafa sie przegrzala i zwis :)

PRzy graniu dluzej z grafa i wentylem ok, przy 375 sie zatrzymuje, ciekawe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja aktualnie na 4150MHz UnCore 3460MHz vcore 1,42 vtt 1,42 vmem1,7v mam na cepie 70 stopni (stress 100% 24/7)

Chłodzę Sythe Mugen 2 bez budy i przy oknie. Bywało i 80+

90 to już byłoby imho ciut dużo ale rzeczywiście może to być spowodowane np słabym dociskiem coolera do Cepa lub egzemplarzem z krzywą czapą. Lub po prostu słaby cooler.

Dołączona grafika

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ilear napisał(a):

Zauwazylem fajna rzecz - grajac w Sacred 2 z malym wentylem na grafie, zaczela sie grzac. Miernik zaczal rosnac z 360..370...i o dziwo rosl dalej, do 400W kiedy to grafa sie przegrzala i zwis :)

PRzy graniu dluzej z grafa i wentylem ok, przy 375 sie zatrzymuje, ciekawe :)

ciekawa masz w takim razie grafe skoro sie przegrzewa i sa zwisy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak wentyl na stale 33% (default 40% i jak rosnie temp to do 50skacze) to nie dziwne ze sie zawiesi :D Po prostu wlaczajac sacreda zapomnialem ze do pracy wyciszylem (a wtedy jak tempy rosna, wentyl dalej 33%) i .. tak sie stalo . Ot ciekawostka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyper_2002 napisał(a):

W weekend zmienie paste i zobacze czapę procka , co do wentylatora to 2x230mm 700RPM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

majkel84 napisał(a):

Ja aktualnie na 4150MHz UnCore 3460MHz vcore 1,42 vtt 1,42 vmem1,7v mam na cepie 70 stopni (stress 100% 24/7)

90 to już byłoby imho ciut dużo ale rzeczywiście może to być spowodowane np słabym dociskiem coolera do Cepa lub egzemplarzem z krzywą czapą. Lub po prostu słaby cooler.

Dołączona grafika

1.42 vcore i 1.42 vtt do 4150Mhz nie chce nic mowic,ale proc sredni do AC,LC

ile pojdzie max?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

majkel84 napisał(a):

]

męczyłeś go linx'em ?? bo strasznie niskie tempy jak na takie napiecia :|

też mam mugena2 też bez budy, niższe napięcia i w linx mam 80+ :|

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raptor napisał(a):

męczyłeś go linx'em ?? bo strasznie niskie tempy jak na takie napiecia :|

też mam mugena2 też bez budy, niższe napięcia i w linx mam 80+ :|

poniewaz procki z wyzszym ratio poczawszy od i7 950 grzeja sie mniej na wyzszym napieciu tylko,ze w wiekszosci przypadkow potrzebuja wiekszego vcore aby osiagnac te same zegary co np: i7 920 na nizszym vcore :D

potwierdzone

np:moj stary i7 950 na 1.4v 4.2Ghz mial ok 68'C a i7 920 na tych samych taktach z vcore 1.3v mial takie same tempy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo często zdarza się, że wysokie Vcore nie przekłada się na wysoką temperaturę. Mój C0 do 4 GHz potrzebuje napięcia w okolicach 1,27 real , a jednak grzałką nie jest. Chłodzenie to raptem Ultra 120, a wszystko siedzi w budzie.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wampir napisał(a):

wow, az sie wierzyc nie chce, pokaz foto Twojej budy.... jakie masz wentyle i ile sztuk, a takze ile rpm ? :)

Jak widać w Linx maks sięgnęło okolic 70C... W budzie 2x 80 wyciągowe Zalmany F1, na Ultrze wentyl od TT Big Typhoona 1300 rpm, budka otwarta. I to tyle, żadnych wichrów, Delt i innych szatańskich nawiewów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no proc średni. Linx wiadomo, duużo bardziej wygrzewa. Ale tak czy siak mugen dobrze ciągnie :-)

i nieestety na AC 4,4 to max

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrzejs82 napisał(a):

witam. jak myslicie jakie max napiecia dla poszczegolnych ukladow 24/7 przy chlodzeniu powietrzem jest wstanie zniesc i7 920 C0 ?

im mniej tym lepiej

ja mam 1,4 a C0 potrafi znieść nieco więcej. Ja bym jednak nie przekraczał 1,4 na codzień... to już bardzo dużo

BTW: OCCT też wygrzewa mi cepa do maks 70 stopni :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dla cpu vtt max 24/7 i dla IOH/ICH . strasznie mi sie oporony procek trafil mecze sie i mecze i stabilnych 4 Ghz nie moge uzyskac :( moze ktos ma jakies porady jak najlatwiej to zrobic :)

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrzejs82 napisał(a):

a dla cpu vtt max 24/7 i dla IOH/ICH . strasznie mi sie oporony procek trafil mecze sie i mecze i stabilnych 4 Ghz nie moge uzyskac :( moze ktos ma jakies porady jak najlatwiej to zrobic :)

nie spodziewaj,ze ktos Ci powie co i jak i raptem zadziala jezeli podnoszenie vcore i qpi nic nie daje ;)

jak masz dobre tempy to 1.45v nie powinno go zdegradowac,choc osobiscie vtt 1.4v 24/7 to moim zdaniem max

wylacz c1e

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi