Hanu Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) Nowe Tridenty na pokładzie i sytuacja wyjaśniona - poprzedni komplet był od początku uszkodzony. Edytowane 25 Września 2009 przez Hanu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 Moze ktos zorientowany doradzi jakies dobre kostki 3x2GB Cl8 2000MHz do sprzetu z siga ,niestety z moimi G-Skill'ami max stabilnie to CL8 1650MHz ;/ gdzies czytalem ze komus chodzily 1750MHz z CL9 ale w moim wypadku porazka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 Moze ktos zorientowany doradzi jakies dobre kostki 3x2GB Cl8 2000MHz do sprzetu z siga ,niestety z moimi G-Skill'ami max stabilnie to CL8 1650MHz ;/ gdzies czytalem ze komus chodzily 1750MHz z CL9 ale w moim wypadku porazka . A jesteś pewien że to nie wina CPU a dokładniej UnCore ? Dla przykładu u mnie ram nie jest problemem za to CPU to zupełnie inna bajka i dla 900MHz trzeba już 1.4V na VTT/QPI :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 Moze ktos zorientowany doradzi jakies dobre kostki 3x2GB Cl8 2000MHz do sprzetu z siga ,niestety z moimi G-Skill'ami max stabilnie to CL8 1650MHz ;/ gdzies czytalem ze komus chodzily 1750MHz z CL9 ale w moim wypadku porazka . Masz takie ramy? http://ddr2.home.pl/product_info.php?products_id=464 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 Masz takie ramy? Dokladnie Te :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 Jakoś specjalnie ich nie "próbowałem" ale spokojnie latały u mnie na 1760MHz CL8-8-8-21 na 1.65V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 U mnie one też za bardzo więcej niż 830 nie latają. Może masz czarne ? bo one niby są nieco lepsze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 dolecialy Tridenty i chyba kupy nie trafilem-jedno jest pewne piny w sockecie sa ok :D swietne pamieci w doskonalej cenie-tak po krotce bym je opisal,ciesze sie ze nie wpakowalem sie dominatory gt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 Jak obniżyć temperatury w tym badziewiu I7 , pomimo nadmuchu wentylatora 230mm na radiator z podpisu tempy zabójdze ponad 90 stopni w stresie <_< , już sam nie wiem , może radiator jest "uszkodzony" Jak sprawdzić poprawność docisku do procka ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 Jak obniżyć temperatury w tym badziewiu I7 , pomimo nadmuchu wentylatora 230mm na radiator z podpisu tempy zabójdze ponad 90 stopni w stresie <_< , już sam nie wiem , może radiator jest "uszkodzony" Jak sprawdzić poprawność docisku do procka ??? moze spod jest krzywy albo czapa proca,sprawdzales? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 Nie wiem czy zauważyłeś, ale masz 4,2ghz na procku :D :D :D więc jeżeli nie masz WC to takie tempy bedziesz miał przy temperaturze pokojowej i nie ma bata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 dolecialy Tridenty i chyba kupy nie trafilem-jedno jest pewne piny w sockecie sa ok :D swietne pamieci w doskonalej cenie-tak po krotce bym je opisal,ciesze sie ze nie wpakowalem sie dominatory gt jak tam z 2000 mhz ? jakie vtt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 Nie wiem czy zauważyłeś, ale masz 4,2ghz na procku :D :D :D więc jeżeli nie masz WC to takie tempy bedziesz miał przy temperaturze pokojowej i nie ma bataTo ile będzie miał zależy w dużej mierze od Procesora / jakiego napięcia potrzebuje do tych 4.2 etc. Osobiście przy swoim poprzednim i7 przy 200x21 na Prolimatech Megahalems + 2xNoctua NF-P12 miałem max po grzaniu Linx-em 83 stopnie . @Hans - sprawdź czapę procesora i może nałóż jeszcze raz pastę , swoją drogą jej wybór też ma wpływ na temperatury o ile oczywiście prawidłowo się ją nałoży. Może z 90C nie spadnie do 80 ale warto spróbować... PS. I jakie wentyle na tym Prolimatechu ? U siebie na Thermalright 120 eXtr & Prolimatech Megahalems przy Dwóch wentylatorach 120mm spadek temperatur o 3-4 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 (edytowane) To ile będzie miał zależy w dużej mierze od Procesora / jakiego napięcia potrzebuje do tych 4.2 etc. Osobiście przy swoim poprzednim i7 przy 200x21 na Prolimatech Megahalems + 2xNoctua NF-P12 miałem max po grzaniu Linx-em 83 stopnie . @Hans - sprawdź czapę procesora i może nałóż jeszcze raz pastę , swoją drogą jej wybór też ma wpływ na temperatury o ile oczywiście prawidłowo się ją nałoży. Może z 90C nie spadnie do 80 ale warto spróbować... PS. I jakie wentyle na tym Prolimatechu ? U siebie na Thermalright 120 eXtr & Prolimatech Megahalems przy Dwóch wentylatorach 120mm spadek temperatur o 3-4 stopni. Nic odkrywczego nie napisałeś, bardzo ciężko będzie mu zejść niżej, może kombinować z mocniejszymi wentylami, poprawionym dociskiem i wygladzeniem powierzchni radiatora oraz lepsza pastą. Może także poczekać na chlodniejsze dni zanim zacznie się sezon grzewczy to dopiero tempy spadną i poprawi mu się humor. U siebie na TR ultra extreme i 2x120 na pająku miałem też 81C w linx na 4.0 HT 1.29V, ale w budzie juz 6C wiecej. Generalnie ten "typ" tak ma i na AC cudów nie będzie. Chcesz mieć chlodniej to kup sobie WC. Edytowane 28 Września 2009 przez wampir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 jak tam z 2000 mhz ? jakie vtt 200x21 spi 32m za pierwszym podejsciem 1.4v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 ... w tym badziewiu I7 ... nie gadam z Toba judaszu ! :D a tak powaznie, to Hyper dobrze prawi, ja tez przy 4.2 i 1.28 w stresie mialem z noctua+1 wentyl od 80-86 rdzenie, przy prime spadaly do 79-83 i bylem zadowolony, przecie to bardzo dobre tempy, podczas grania pracy i tak max 60-65 skacza, po co sie martwic? No chyba ze Ci o OC chodzi..ale na AC to raczej nie tedy droga @wampir a tam LC :) Ludzie montuja LC a potem siedza i w wordzie pisza albo google przegladaja calymi dniami :P Troche zajety bylem ostatnimi czasy, a doszedl mi miernik w weekend. I dopiero teraz uspokoilem sie troche mimo niemalze 100% pewnosci ze zle nie bedzie :) Tylko komp do miernika podpiety, miernik w gniazdku w scianie. i7 na 3.2GHz , 1.06 v HT on - idle, 2 monitory (gpu w 3d niestety) - ok 180-185 W - idle 1 monitor - 150W - Sacred 2, 320-330W - lynx 1 monitor - 260W - lynx+furmark - skakalo 300-320W i7 na 4.2GHz , 1.25 v HT on - idle, 2 monitory - 215W - idle,, 1 monitor - 190-195W - lynx, 2 monitory - 430W - prime, 2 monitory - 395W - furmark- 365W - furmark+lynx - 450W - sacred 2, 1 monitor - 375W Myslalem ze bedzie troszke mniej, szczegolnie na 4.2 bo mam dosc niskie vcore :/ Zauwazylem fajna rzecz - grajac w Sacred 2 z malym wentylem na grafie, zaczela sie grzac. Miernik zaczal rosnac z 360..370...i o dziwo rosl dalej, do 400W kiedy to grafa sie przegrzala i zwis :) PRzy graniu dluzej z grafa i wentylem ok, przy 375 sie zatrzymuje, ciekawe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 (edytowane) Ja aktualnie na 4150MHz UnCore 3460MHz vcore 1,42 vtt 1,42 vmem1,7v mam na cepie 70 stopni (stress 100% 24/7) Chłodzę Sythe Mugen 2 bez budy i przy oknie. Bywało i 80+ 90 to już byłoby imho ciut dużo ale rzeczywiście może to być spowodowane np słabym dociskiem coolera do Cepa lub egzemplarzem z krzywą czapą. Lub po prostu słaby cooler. Edytowane 29 Września 2009 przez majkel84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Zauwazylem fajna rzecz - grajac w Sacred 2 z malym wentylem na grafie, zaczela sie grzac. Miernik zaczal rosnac z 360..370...i o dziwo rosl dalej, do 400W kiedy to grafa sie przegrzala i zwis :) PRzy graniu dluzej z grafa i wentylem ok, przy 375 sie zatrzymuje, ciekawe :) ciekawa masz w takim razie grafe skoro sie przegrzewa i sa zwisy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 No jak wentyl na stale 33% (default 40% i jak rosnie temp to do 50skacze) to nie dziwne ze sie zawiesi :D Po prostu wlaczajac sacreda zapomnialem ze do pracy wyciszylem (a wtedy jak tempy rosna, wentyl dalej 33%) i .. tak sie stalo . Ot ciekawostka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 @Hans - sprawdź czapę procesora i może nałóż jeszcze raz pastę , swoją drogą jej wybór też ma wpływ na temperatury o ile oczywiście prawidłowo się ją nałoży. Może z 90C nie spadnie do 80 ale warto spróbować... PS. I jakie wentyle na tym Prolimatechu ? U siebie na Thermalright 120 eXtr & Prolimatech Megahalems przy Dwóch wentylatorach 120mm spadek temperatur o 3-4 stopni. W weekend zmienie paste i zobacze czapę procka , co do wentylatora to 2x230mm 700RPM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Ja aktualnie na 4150MHz UnCore 3460MHz vcore 1,42 vtt 1,42 vmem1,7v mam na cepie 70 stopni (stress 100% 24/7) Chłodzę Sythe Mugen 2 bez budy i przy oknie. Bywało i 80+ 90 to już byłoby imho ciut dużo ale rzeczywiście może to być spowodowane np słabym dociskiem coolera do Cepa lub egzemplarzem z krzywą czapą. Lub po prostu słaby cooler. 1.42 vcore i 1.42 vtt do 4150Mhz nie chce nic mowic,ale proc sredni do AC,LC ile pojdzie max? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 (edytowane) Ja aktualnie na 4150MHz UnCore 3460MHz vcore 1,42 vtt 1,42 vmem1,7v mam na cepie 70 stopni (stress 100% 24/7) Chłodzę Sythe Mugen 2 bez budy i przy oknie. Bywało i 80+ 90 to już byłoby imho ciut dużo ale rzeczywiście może to być spowodowane np słabym dociskiem coolera do Cepa lub egzemplarzem z krzywą czapą. Lub po prostu słaby cooler. ] męczyłeś go linx'em ?? bo strasznie niskie tempy jak na takie napiecia :| też mam mugena2 też bez budy, niższe napięcia i w linx mam 80+ :| Edytowane 29 Września 2009 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 męczyłeś go linx'em ?? bo strasznie niskie tempy jak na takie napiecia :| też mam mugena2 też bez budy, niższe napięcia i w linx mam 80+ :| poniewaz procki z wyzszym ratio poczawszy od i7 950 grzeja sie mniej na wyzszym napieciu tylko,ze w wiekszosci przypadkow potrzebuja wiekszego vcore aby osiagnac te same zegary co np: i7 920 na nizszym vcore :D potwierdzone np:moj stary i7 950 na 1.4v 4.2Ghz mial ok 68'C a i7 920 na tych samych taktach z vcore 1.3v mial takie same tempy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Bardzo często zdarza się, że wysokie Vcore nie przekłada się na wysoką temperaturę. Mój C0 do 4 GHz potrzebuje napięcia w okolicach 1,27 real , a jednak grzałką nie jest. Chłodzenie to raptem Ultra 120, a wszystko siedzi w budzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 wow, az sie wierzyc nie chce, pokaz foto Twojej budy.... jakie masz wentyle i ile sztuk, a takze ile rpm ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 (edytowane) WOW zmiana pasty i odrazu temp mniejsze o ~15 stopni :blink: próbuje go teraz pchnąc na 4,6GHz Edytowane 30 Września 2009 przez Hans15336 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 wow, az sie wierzyc nie chce, pokaz foto Twojej budy.... jakie masz wentyle i ile sztuk, a takze ile rpm ? :) Jak widać w Linx maks sięgnęło okolic 70C... W budzie 2x 80 wyciągowe Zalmany F1, na Ultrze wentyl od TT Big Typhoona 1300 rpm, budka otwarta. I to tyle, żadnych wichrów, Delt i innych szatańskich nawiewów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 (edytowane) A no proc średni. Linx wiadomo, duużo bardziej wygrzewa. Ale tak czy siak mugen dobrze ciągnie :-) i nieestety na AC 4,4 to max Edytowane 1 Października 2009 przez majkel84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 witam. jak myslicie jakie max napiecia dla poszczegolnych ukladow 24/7 przy chlodzeniu powietrzem jest wstanie zniesc i7 920 C0 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 witam. jak myslicie jakie max napiecia dla poszczegolnych ukladow 24/7 przy chlodzeniu powietrzem jest wstanie zniesc i7 920 C0 ?im mniej tym lepiej ja mam 1,4 a C0 potrafi znieść nieco więcej. Ja bym jednak nie przekraczał 1,4 na codzień... to już bardzo dużo BTW: OCCT też wygrzewa mi cepa do maks 70 stopni :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...