Mario2k Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2011 Na 1366 będzie jeszcze tylko 990X, co zapewne spowoduje lekką obniżkę ceny 970-tki. Nic poza tym już nie wyjdzie na ten socket. Obys sie mylil kolego , Ja ciagle mam nadzieje na jakiegos tanszego szesciordzeniowca ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) w koncu udalo mi sie osiagnac wymarzone 4 Ghz na moim staruszku ( to jest rewizja C0 ) jedyne ustawienia ktore sa stabilne to: CPU VID 1,375v CPU VTT 1,4v 21x190 RAM 1,66v zamiast nominalnych 1600 Mhz mam 1522 Mhz , NB F 3420 Mhz zamiast nominalnego CL8 mam timingi na 9,9,9,24 21x190 temp. max CPU 78 C Chipset 44 System 68 CPU 56 co o tym myslicie ? Edytowane 7 Stycznia 2011 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Myślimy, że Twój procesor to padaka jest okropna. Przejdź na sandy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 (edytowane) czekam na 1356 , hmmm padaka jak na rewizje C0, chyba nie jest jeszcze jakas tragedia one sie nie kreca tak jak D0 a co do napiec na CPU VTT i VID nie sa one przesadzone czytaj zabójcze dla plyty czy procka na 24/7 ? Edytowane 8 Stycznia 2011 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 jak na C0 to jest to bardzo dobry proc. myślę, że napięcia są do zaakceptowania. napiecie dla ramów pewnie można obniżyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 (edytowane) tez mi sie tak wydawało ze jak na C0 to wcale nie ma tragedii az do odpowiedzi atomela , najważniejsze ze w koncu sie udalo osiagnac te 4 Ghz a temperatury mimo podniesienia napiecia wzgledem wcześniejszych wartości ( 3,9Ghz , VID - 1,3v Vtt-1,29v Ram 1630 Mhz 8,8,8,24 1,65v 19x204) pozostały na takim samym poziomie (sygnatura), mam tylko nadzieje ze aktualne napięcia nie sa zbyt duże dla płyty i procka atomel@ zmieniac i7 4 Ghz na SB wydaje mi sie ze to strata pieniędzy i krok wstecz , wole poczekac na nastepce s1366 udało sie zejść z napięciem na nominalne 1,65v. co to sa za temperatury z biosu CPU Core Temp ( CPU DIE ) mam 46 C CPU Core Temp Super IO mam 37 C Edytowane 8 Stycznia 2011 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forin Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2011 Procesor jest dobry. 3.8-4Ghz to optymalne podkręcenie dla i7 (s.1366) - potem zaczynają potrzebować więcej napięcia i temperatury za bardzo rosną. Sama myśl o zmianie na SB jest kuriozalna. tez mi sie tak wydawało ze jak na C0 to wcale nie ma tragedii az do odpowiedzi atomela , najważniejsze ze w koncu sie udalo osiagnac te 4 Ghz a temperatury mimo podniesienia napiecia wzgledem wcześniejszych wartości ( 3,9Ghz , VID - 1,3v Vtt-1,29v Ram 1630 Mhz 8,8,8,24 1,65v 19x204) pozostały na takim samym poziomie (sygnatura), mam tylko nadzieje ze aktualne napięcia nie sa zbyt duże dla płyty i procka atomel@ zmieniac i7 4 Ghz na SB wydaje mi sie ze to strata pieniędzy i krok wstecz , wole poczekac na nastepce s1366 udało sie zejść z napięciem na nominalne 1,65v. co to sa za temperatury z biosu CPU Core Temp ( CPU DIE ) mam 46 C CPU Core Temp Super IO mam 37 C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brutus Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2011 Witam! Mam pytanie, zy i7 970 bedzie bezproblemowo dzialal na plycie Asus P6T Deluxe V2? Pytam sie dlatego, ze zamierzam zmienic na 6 rdzeni z i7 920 D0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2011 po aktualizacji biosu jak najbardziej :) biosy: http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1366/P6T_Deluxe_V2/#download obsługiwane cpu: http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1366/P6T_Deluxe_V2/#CPUS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brutus Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2011 EXTRA, wiec za 2 tygodnie sobie go kupie, musze opchnac swojego... Bios i reszta zawsze aktualizowana jest u mnie wiec dzieki za informacje! cena teraz jest juz w miare przystepna by sobie pozwolic na zmiane wysluzonego mego 920, w podpisie uzyskalem stabilne 4ghz ale na czas testu tylko, tak to caly czas na socku jade, wystarczajaca jest dla mnie ta predkosc! Czas na zmiane wiec bedzie luz na jakis czas:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 Orientuje sie ktos jak sie kreca obecnie sprzedawane 950 tki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shXh Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 Lepiej kupić raczej sprawdzonego już procka (tym bardziej, że są już tanie) niż nowego z nie wiadomo jakim OC :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 No w sumie to do konca nie wiadomo. X6 1100T czy 1075T jak patrze na XS robia naprawde kosmiczne wyniki w wyniku dopracowania procesu produkcji, wiec ciekawe jak to wyglada w Bloomfieldach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter18 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2011 (edytowane) Witam , złożyłem zestaw oparty na Core i7+gigabyte 1336 x58UD4 + dysk intel SSD 40GB , zamontowałem chłodzenie Arctic Frezzer 13 , trzyma się pewnie , nałożyłem pasty ZALMAN STG-1 tak aby cały procesor i chłodzenie były pokryte pastą , procesor podkręciłem do 3,2Ghz+ Turbo+Eist i problem polega na tym że w idle procesor ten osiąga bardzo wysokie temperatury 60-80C , a w GTA4 i Prime95 aż 100C i na takim poziomie się utrzymuje , na normalnych ustawieniach 2,6Ghz dalej temp w idle to 55C , próbowałem już wszystko , mam włączone wszystkie stany oszczędzania procesora i obniżanie tatkowania i dalej to samo , cooler zamontowany aby wiał na lewo , próbowałem aby wiał do góry lecz nic nie poprawiło , paste nakłdałem kilka razy różne ilości i ciągle to samo , napięcia ustawione na normal a na procku obniżyłem do 1,235V niestety ciągle to samo tutaj link http://forum.purepc.pl/Socket-136611561155-f112/core-i7-920-D0-bardzo-t337822.html Edytowane 21 Czerwca 2011 przez Hunter18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faunuk Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 Mam pytanie do ludzi, którzy używali zarówno i7 920 i i7 990x. Mam opcję 'wyboru' pomiędzy jednym, a drugim. Pytanie, czy warto brać 990x, ze względu na kolosalną różnicę cenową. Macie jakieś przemyślenia na ten temat? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gdosiu Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 Mam problem z napięciami: Płyta DFI LanParty DK X58-T3EH6 Procesor i7 920 Ustawiłem VCore na 1.3250V a cpu-z pokazuje 1.376V (pod obciążeniem 1.408V) bios w zakłedce PC health status pokazuje 1.37V Ustawiłem VTT na 1.37v a w biosie pokazuje mi 1.22v Takie różnice są na każdym napięciu. Na którą wartość patrzeć, która jest prawdziwa Ustawienia w biosie: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forin Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 Ustawiłem VTT na 1.37v a w biosie pokazuje mi 1.22v ciekawe, mam tak samo, aby mieć VTT 1.23 ustawiam 1.3coś, za prawdziwą uznaję wartość jaką podaje PC Health Status, u mnie nie ma to wpływu na pracę kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokk Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2014 Chciałbym podkręcić procesor i7 930 Box 1366 ale nie wiem jak i narazie próby zpełzły na restartowaniu ustawień fabrycznych. Posiadam taki oto sprzęt Procesor - Inter Core i7 930 S.1366 Box Wentylator - Scythe Mugen 2 Rev.B Zasilacz - Corsair Tx750 Cmpsu Pamięć - Kingston 3x2GB 1600 Hyper-X Karta Graficzna - Evega GF GTX480 SC 1536 Pci-e Płyta Główna - Gigabyte GA-EX58-UD3R Tutaj standardowe ustawienia na którycg chodzi komputer CPU VCore 1.27500V [Auto] QPI/Vtt Voltage 1.175V [Auto] IOH 1.100V [Auto] Dram Voltage 1.500V [Auto] CPU Clock Ratio [21x] Base Clock (BCLK) Control [DIS] Advance CPU Features ALL Enabled QPI Link Speed [Auto] Jak potrzeba zdjęc to moge dorobić aparatem z biosu. Jeżeli post nie jest zgodny z tematem prosze podpiąc go do właściwego. Prosze o pomoc w tej sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2014 CPU VCore zmień koniecznie z [Auto] , na to, co jest ustawione, czyli 1.275V . No i potem lecisz z BCLK, zwiększaj małymi krokami aż osiągniesz limit. Potem będziesz mógł jeszcze zwiększyć napięcie, i znowu jedziesz z BCLK, ale kontroluj temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2014 Włącz LOAD LINE CALIBRATION, Ustaw ramy na 1333, vcore i vtt manualnie a nie Auto. Podnoś BCLK i sprawdzaj stabilność oraz temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokk Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2014 Dziękuje za rady, nie omieszkam spróbować i zdam raport :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junx1 Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2014 A ja mam takie zapytanie. Czy mając procesor np. i7 920 a porównując go do i5 24(5)00 jest duża różnica w wydajności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaan Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) @UP http://www.purepc.pl/procesory/amd_fx_8370e_wydajnosc_bez_zmian_ale_pobor_mocy_spadl?page=0,9 ;) Pytanie: Myślałem o poskładaniu nie drogiej platformy na 1366. Jaką płytę polecacie? Interesuje mnie sensownie najwyższe OC na AC. Edytowane 3 Grudnia 2014 przez jaan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2014 Ale po co chcesz to zrobić ? Jak koniecznie chcesz już wspomóc swojego dostawcę prądu, to zostaw światło na noc, przynajmniej nie będziesz musiał kupować nowych gratów. ;) Jeśli już składać, to ja bym próbował z czymś energooszczędniejszym. Chyba, że masz takie marzenie, albo do czegoś Ci konkretnie potrzebne 1366 ? Ja mam tą : http://www.asus.com/pl/Motherboards/P6X58DE/ i osiągalne jest 4.4 GHz na i7 930, benchmarki przechodzi, niestety w niektórych grach się wysypuje, no i po burn testach osiąga prawie 100*C. Ostatnie w pełni stabilne ustawienie to 4.3GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaan Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2014 Po to aby mieć całkiem wydajną platformę bez wyrzucania fortuny za sprzęt. A znaleźć sandy bridge w sensownej cenie to wyczyn ;) Chyba, że warto polecieć w 1156? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2014 Dopiero zobaczyłęm, że i7 930 można dostać za 150zł a 2600K za 600zł :lol: ta dysproporcja cenowa nie jest ani trochę sensowna, bo 930ka wcale nie odstaje od 2600K ... A 400zł na prąd prędko nie wydasz, także zwracam honor, łykaj 1366. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 Przy normalnym użytkowaniu, czyli nety i inne <span style='color: red;'>[ciach!]</span>łki + granie ~3h dziennie, to prądem nie ma sobie co głowy zawracać. Jedynie na co trzeba zwrócić uwagę, to to, żeby mobas miał dobrą sekcję zasilania i żeby zasilacz nie był jakiś leciwy lub markowo podejrzany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2014 Różnice cenowe biorą się z tego, że nikt proców (a już szczególnie i7-ek) na 1155 nie sprzedaje - bo po co, wzrost wydajności sięga od 0 (jak mamy dobrą sztukę, której 5 gigów nie straszne) do kilkunastu %. Absolutnie nie warte tych kilkuset złotych wydajnych na nowe mobo i cpu. Absolutnie to samo mogę powiedzieć o 1366, więc gdzie indziej jest haczyk. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 w X58 nie było natywnej obsługi SATA 6Gb/s, rzadko kiedy było USB3.0 a prądu żarły tyle, co Quady, czyli prawie najwięcej w historii Intela, także myślę, że po prostu 1366 jest tańsze, bo starsze. Co z tego, że moc obliczeniowa nie odstaje od 1155, jak niestety nie ma pewnych ficzerów i ciągnie ten prąd. Jak ktoś szyfruje dane, to doceni sprzętowy AES w nowych i7, na 1366 tego nie było etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2015 tyle jesli chodzi o max 24GB na x58 z core i7 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...