fit Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 rodzik w epoxie jest wyjscie do mikrofonu na płycie (takie zeby sobie z przodu obudowy podłaczyć) a dual ddr daje gdzies 10% przyrostu przepustowosci pamięci (dla fsb 200MHz) - sound storm moze fanja rzecz ale dopóki nie zrobia sterów z emulacja A3D 2.0 to raczej tylko dla amatorów gry na głosnikach i słuchania muzy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 np.: www.sirius.pl Plytka jest bardzo fajna. Zaobserwowane błędy: Stery nforce2.03 a dokładnie sterownik IDE o nazwie sw coś tam powoduje że nero nie może nagrywać. Pominięcie go przy instalacji naprawia to, ale za to HDTach pokazuje 60% obciążenia procesora. Niewiem jak u innych ale nie mogę wejść do BIOSu SerialATA. Ctrl+S ani F4 nie dziają. Jak to wygląda u innych? Poważniejszy błąd to zaniżanie napuięcia procesora. Przy ustawieniu 1.7V płyta daje 1.66-1.68V. Jak zmienie zasiłkę sprawdzę czy przy wyższym Vcore ta różnica nie jest wyższa. Podwójny BIP jest chyba normalny podczas włączania ale trochę wkurza:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QRAK Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 niestety na siriusie mimo ze drogo to i tak niema tych plytek :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rod Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 @fit Czyli zeby miec na raz mikrofon i tylne glosniki potrzebne sa dodatkowe koszty lub samemu zrobic przejscie. Defaultowo nie ma ... sux A3D 2.0 hmm przydalobysie @ajsi co do voltage to ja mam zamiast 1.5 -> 1.52 zatem nie zaniza. zasilacz u mnie to Huntkey 300W. Aler byc moze ze przy napieciu 1.7 moze zanizac. Mam podwony BiP ale w dwoch roznych tonach :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziober Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 A moze ktos wie gdzie ta plytke dostac na necie -oczywiscie rev 1,2??sirius.pl co odczytów temp. to podobno wina BIOS'a Serce mi się sciska leży obok mnie NF7-S rev1.2 JIUHB0302 twinmosy333 a ja nie mam kasy na chłodzenie... :cry: :cry: :cry: :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kandi Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Wlasnie sie przesiadlem w tym weekendzie z Soltek 75KAV + 256 RAM 133Hz + Athlon 1700+ (Palomio) na Abit NF7-S (rev.1.2 Bios 1.6)+ 2 x DDR 256Mb 333Hz Kingstone + Athlon 1700+ (Tbird B0 0308 1.5v) Karta graficzna pozostala ta sama GF4. Oto roznice wydajnosciowe w 3D MARK 2001 Soltek KT133A - Pierwotna konfiguracja nie podkrecana: 8000 Abit nForce2 - Konfiguracja nie podkrecana, nawet pamieci mimo iz 333 chodza na 266 aby szly synchronicznie z procesorem(brak czasu na kombinacje ): 9930 Zatem taka jest minimalna roznica pomiedzy kt133a a nForce2 Zalety NF7-S wg mnie: - SoundStorm - 5 jackow (przednie, tylnie, centralny/sub, min in, line in) bezposrednio na plycie, czesto gadam z ludzmi przez internet za pomoca mikrofonu w trakcie grania lub wogole, Epox + (z SS) nie posiadal oddzielnego wejscia do mikrofonu .. czyli albo gramy na zestawie 5.1 albo gadamy przez mikrofon ... sux tylko Asus mial oddzielnego sledzia zby moz korzystac z 5.1 i mikrofonu. - IRDA - o dziwo Soltek na nForce2 nie ma IRDA ?! - Dual DDR. Zajebista rzecz zwlaszcza kiedy pamiec chodzi synchronicznie z Procesorem. - Duze mozliwosci OC FSB do 250, voltage nie sprawdzalem, oddzielne ustawienei do czestotliwosci AGP oddzielne do PCI. - Karta sieciowa Lan 100 - Cena 600 pln w Wawie w dzien powszeni w sklepie. To sa zalety ktore spowodowaly ze sposrod plyt NForce akurat wybralem Abita. Jak ktos nie chce SoundStorma, nie potrzebny mu IRDA etc to moze Soltek za 450, a moze ktos nie chce rozmawiac przez mikrofon w trakcie grania to Epox za 560. Rzecz gustu Dodatki do plyty - Dołączona przejsciówka Serial ATA na zwykle ATA. Dzieki temu mozemy podlaczyc np. 5-ty dysk. - Sledz z 2 x USB (na panelu tylnim sa juz 2 x USB) - Sledz z 2x Firewire Wady i błedy - Bios nie pokazuje RPM wentylatora podlaczonego do plyty. Pod windowsami dołaczony Hardware Monitor juz pokazuje - Raz na dziesiec razy przy odpalaniu Windows wlacza sie alarm na plycie ostrzegajacy przed przegrzaniem sie procesora, mimo iz temperatura na to nie wskazuje. - Drivery do dzwieku nie sa dopracowane. Czasem w grach wystepuja trzaski i na TS2 RC2 pierniczy sie glos po jakims czasie. - Epox ma fajne wyswietlenie temp volt etc po starcie sprzetu na ekranie .. (chyba) Abit tego nie ma. - oprogramowani dodatkowe do SoundStroma = 0 zwlaszcza w porownaniu nawet do SBLive. Jest tylko panel do ustawien (od cholery ustawien) ale zadnych demonstracyjnych dzwiekow ktore pokazywaly by mozlowsci ukladu. Na razie tyle wad ... 1.5 dnia uzywania i skladania to za malo by powiedziec cos wiecej Przy okazji mam troche pytan do Was bo wypadlem z technologi troche. 1. Czy w Athlon 1700+ Tbird B0 jest odblokowany mnoznik ? W tym abicie z tym prockiem co podalem wyzej zmienilem mnoznik na 13 i poszedl ?! Kiedys trza bylo sie olowkiem bawic. 2. W programach do tweakowania GeForce byly zazwyczaj takie opcje jak compatibility mode do roznych chipsetow: VIA, AMD etc czy jest cos takiego obecnie dla nforce2 ? 3. Jakim programem sprawdzic dane na temat pamieci DDR typu ns, cl etc... (kiedys bylo chyba ctSpd) ? AD.1 Abit Nfs-7 odblokowuje mnozniki powyzej 12,5 -pisalem o tym wczesniej :) (podobno kd-7 tez sobie z tym radzi) AD.2 Z tego co mi wiadomo to chyba nie ma takiego softu (moze Rivatuner ale nie jestem na 100%) AD.3 Ja sprawdzam przy pomocy Cpu-Z :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rod Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 @kandi dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slg Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 ja szukam wszedzie nf7 ver 1.2 bez s , orientujecie sie jak bardzo jest okrojona v1.2 bez s w stosunku do wersji s?,ma soundstorm i support dla glosnikow 5.1? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rod Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 NF7 ma Mostek MCP a NF7-S ma MCP-T Czyli NF7(bez s) nie ma : 1. SoundStorma(DD5.1, EAX2.0 etc) 2. Serial Ata 3. FireWire A co ma takiego samego jak S: 1. LAN 2. Audio connectors (Front Speaker, Line-in, Mic-in, Center/Sub, Surround Speaker) (nie wiem czy oddzielne czy laczone jak w epoxie ale stawiam na oddzielne czyli x 5) 3. Optyczne S/P DIF Output (shok) Cena z tego co sie orientowalem jak robilem sobie analize wszystkich plyt nforcowych to: 521 zl - frazpc 532 zl - sirus A Abit z S kupisz za 600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 A nie lepiej poczekac na rev.2.0 tej plyty?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 A nie lepiej poczekac na rev.2.0 tej plyty??Można tak czekać w nieskończoność :P. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slg Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 to ja juz zglupilem , jak to w koncu jest , nf7 bez s nie ma soundstorma? , na stronie abita pisza ze ma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziober Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 A nie lepiej poczekac na rev.2.0 tej plyty??Niby co takiego ma być w tej rev. ??? Vcore do 2,6v :?: :wink: :wink: :lol: 8O Czekam na nowy BIOS, który umożliwi tej płycie FSB do 250mhz... :twisted: :twisted: :twisted: 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky_Idiot Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 s.h.i.t NF7 nie ma sound storma :(((( ide zamienic plytke porownajcie te linki - specyfikacja NF7- http://www.abit.com.tw/abitweb/webjsp/engl...pMODEL_NAME=NF7 --- specyfikacja NF7-s --- http://www.abit.com.tw/abitweb/webjsp/engl...ODEL_NAME=NF7-S :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slg Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 s.h.i.t NF7 nie ma sound storma :(((( ide zamienic plytke porownajcie te linki - specyfikacja NF7- http://www.abit.com.tw/abitweb/webjsp/engl...pMODEL_NAME=NF7 --- specyfikacja NF7-s --- http://www.abit.com.tw/abitweb/webjsp/engl...ODEL_NAME=NF7-S :cry: no to prze<span style="color:red;">[ciach!]</span>e :),w takim razie zamawiam nf7-s ver 1.2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 jesli chodzi o OC te te plyki sa takie same, tak? (NF7 i NF7-s) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerz Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 np.: www.sirius.pl Plytka jest bardzo fajna. Zaobserwowane błędy: Stery nforce2.03 a dokładnie sterownik IDE o nazwie sw coś tam powoduje że nero nie może nagrywać. Pominięcie go przy instalacji naprawia to, ale za to HDTach pokazuje 60% obciążenia procesora. Niewiem jak u innych ale nie mogę wejść do BIOSu SerialATA. Ctrl+S ani F4 nie dziają. Jak to wygląda u innych? Poważniejszy błąd to zaniżanie napuięcia procesora. Przy ustawieniu 1.7V płyta daje 1.66-1.68V. Jak zmienie zasiłkę sprawdzę czy przy wyższym Vcore ta różnica nie jest wyższa. Podwójny BIP jest chyba normalny podczas włączania ale trochę wkurza:) ad. stery nforce 2.03 mam nf7s(rev1.2, bios 1.5) i takich problemow z nero nie mialem :D ad. BIOS SATA (RAID) ja tez na poczatku nie moglem, ale pozniej ruszylo Sprawdz: 1. wlacz sata w biosie ;) 2. podlacz do sata dysk 3. upewnij sie ze dysk jest na "master" i jest ata 100 lub wiecej 4. podlacz przejsciowke sata dokladnie wg instrukcji nie wiem czemu, ale bez podlaczonego dysku nie moge wejsc do biosu sata/raid.(choc to w sumie logiczne, bo po co ?) ad. BIP . Podwojny bip przy starcie jest normalny: http://www.amdforums.com/showthread.php?th...threadid=207218 nie wiem tylko co z bipami w win2k(przy oproznianiu kosza i uruchamianiu Hardware Doctora) ? ad. napiecia: ja tez przy ustawionym 1.7v mam 1.66-1.68, mysle, ze to nie problem(zawsze mozna dac w biosie o to 0,025v wiecej). Martwi mnie tylko, ze w stresie napecie spada do 1.63-1.66. Sprawdzalem dwa zasilacze przy kazdym jest to samo. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 A ja chyba poczekam na rev. 2.0. Tylko pytanie czy warto kupowac wersje "s" ?? SoundStorm jest lepszy niz zwykły SoundBlaster Live ??? A co do rev. 2.0 to ma inny mostek - więc jeszcze lepsze osiągi na magistrali :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiryt Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 To zalezy na jak dlugo kupujesz kompa. Jak plyta ma dzialac u Ciabie ze 3 latka to warto, S ma kilka przyszlosciowych dodatkow. Siesli jednak zmienisz ja po 6 miechach na cos nowszego to kupuj bez S Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziober Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 niestety na siriusie mimo ze drogo to i tak niema tych plytek :(:?: 8O Ja tam kupiłem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slg Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 niestety na siriusie mimo ze drogo to i tak niema tych plytek :(:?: 8O Ja tam kupiłem :)No niestety nie tylko w siriusie ich nie.zmartwie wszystkich ale w calej pl ich nie ma.dzwonilem wczoraj do veracompu,ktory jak wiadomo jest glownym dytrybutorem abita na polske,mieli jedna sztuke ale juz dla kogos zarezerwowana:(.nastepna dostawa nf7-2 spodziewana jest za okolo 2-3tygodnie i beda to juz plyty rev 2.0. Wiec IMHO warto poczekac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martinwu Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Dystybutorem NF7-S jest również California computer http://www.california.pl/produkty/produkty.asp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Wyszła na 100 % :) Ja taką widziałem w sklepie w Krakowie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slg Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Wyszła na 100 % :) Ja taką widziałem w sklepie w Krakowie. Widziales 2.0 w sklepie? , sory ale chyba Ci sie przywidzialo :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Widziałem NF-7 rev. 1.2 w sklepie. Ale jak pisze slg to moze warto poczekać te 2-3 tygodnie i kupić rev. 2.0 :) ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slg Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Widziałem NF-7 rev. 1.2 w sklepie. Ale jak pisze slg to moze warto poczekać te 2-3 tygodnie i kupić rev. 2.0 :) ?? nf7 bez s ver 1.2 jest prawie wszedzie,ale jak na zlosc nie ma juz nf7-s.ja w kazdym razie czekam na nf7-s 2.0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 W tym sklepie w Krakowie tez mają NF-7-S z rev. 1.2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slg Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 W tym sklepie w Krakowie tez mają NF-7-S z rev. 1.2jaki to sklep?,prowadza sprzedaz wysylkowa?,daj namiary Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Czy mają wysyłkową to nie wiem :( Ale adres do nich www.pcprojekt.pl A apropo rev. 2.0 to dowiadywałem się w California Computer i nie maja juz rev. 1.2 a dzisiaj maja dostać dostawę i prawdopodobnie będzie to juz rev. 2.0 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slg Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 dzwonilem przed chwila do california computer,dzis maja miec dostawe nf7-s ale facet nie wiedzial jaki to bedzie rev , moze juz 2.0 ? :) Jutro zamawiam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...