Skocz do zawartości
Bolo8888

Asus P5k Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Haze napisał(a):

Davvid - szczęściarz z Ciebie, u mnie ten moment trwa czasami 15 s., dysk podnosi się za 4-5 razem, skończyły mi się pomysły co z tym zrobić ...

zmień dysk? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

z góry sory za offtop

teoretycznie max rated fsb dla p5k pro to 1333, jeżeli po podkręceniu cpu sięga 1800 albo i więcej jest to bardzo szkodliwe ? ilew Wy trzymacie na codzień na tej płycie ?

btw mam bios0904 narazie stabilnie

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

waswoy napisał(a):

witam,

z góry sory za offtop

teoretycznie max rated fsb dla p5k pro to 1333, jeżeli po podkręceniu cpu sięga 1800 albo i więcej jest to bardzo szkodliwe ? ilew Wy trzymacie na codzień na tej płycie ?

btw mam bios0904 narazie stabilnie

pzdr

Od Biosu bodajże 0701 płyta obsługuje oficjalnie FSB 400Mhz (1600).

U mnie problemy zaczynają się po przekroczeniu FSB 500Mhz (2000), trzeba wtedy lekko podbić napięcie chipsetu i można jechać wyżej.

Także to o czym piszesz to jeszcze nic szczegółnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klami85 napisał(a):

Od Biosu bodajże 0701 płyta obsługuje oficjalnie FSB 400Mhz (1600).

U mnie problemy zaczynają się po przekroczeniu FSB 500Mhz (2000), trzeba wtedy lekko podbić napięcie chipsetu i można jechać wyżej.

Także to o czym piszesz to jeszcze nic szczegółnego.

nie no wiesz ja się nie chwale, tylko poprostu nie wiedziałem bo jestem świeży :lol:

dzięki za info

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gofeer napisał(a):

Tak czytam i widze rozne opinie, a przymierzam sie do zakupu.

Czy ta plyta jest stabilna(bez krecenia proca) ?

planuje kupic ja z E8400 + 2x2GB RAMu

Pewnie, że stabilna...

Jeżeli nie potrzebujesz WiFi i masz jakąś dźwiękówkę typu audigy i wyżej to szkoda dopłacać do droższych modeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbował ktoś BIOSa 0904? Głównie chodzi mi tutaj o podkręcanie pamięci (czy lepiej to robią na najnowszym BIOSie). U mnie sprawa wygląda troszke dziwniej. Zdowngradowałem BIOS z 0701 do 0601 i niby jest OK, wszystko wstaje nawet na 525*8 etc, tylko że jest bardzo niestabilnie. Częste bluescreeny, zawiasy smarka (zostaje ostatni stabilny obraz i nic się nie rusza, 0 fps dosłownie). Ustawiałem alpha timingi (to chyba te, które są pod czterema podstawowymi) na najniższe i nic to nie daje. AUTO to samo. Jakie znaczenie w podkręcaniu pamięci ma napięcie nb? Jakie zalecacie maksymalne bezpiecznie? Przy tym jest notka, że chłodzenie stockowe wystarcza na <1.75, czy to prawda? Co polecacie ustawić by było stabilnie? Pamięci to Patriot LLK 2*1GB (do tego 1052MHz ustawiałem nawet 5 6 6 18 - nadal nic, a mam wrażenie, że na P5B i 1060 przeszło SPI 32M). Zwiększanie napięcia też nic nie daje - 2,3V jest niestabilne przy tym taktowaniu, dawanie większego może się chyba źle skończyć dla pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

omkosmok napisał(a):

Próbował ktoś BIOSa 0904? Głównie chodzi mi tutaj o podkręcanie pamięci (czy lepiej to robią na najnowszym BIOSie). U mnie sprawa wygląda troszke dziwniej. Zdowngradowałem BIOS z 0701 do 0601 i niby jest OK, wszystko wstaje nawet na 525*8 etc, tylko że jest bardzo niestabilnie. Częste bluescreeny, zawiasy smarka (zostaje ostatni stabilny obraz i nic się nie rusza, 0 fps dosłownie). Ustawiałem alpha timingi (to chyba te, które są pod czterema podstawowymi) na najniższe i nic to nie daje. AUTO to samo. Jakie znaczenie w podkręcaniu pamięci ma napięcie nb? Jakie zalecacie maksymalne bezpiecznie? Przy tym jest notka, że chłodzenie stockowe wystarcza na <1.75, czy to prawda? Co polecacie ustawić by było stabilnie? Pamięci to Patriot LLK 2*1GB (do tego 1052MHz ustawiałem nawet 5 6 6 18 - nadal nic, a mam wrażenie, że na P5B i 1060 przeszło SPI 32M). Zwiększanie napięcia też nic nie daje - 2,3V jest niestabilne przy tym taktowaniu, dawanie większego może się chyba źle skończyć dla pamięci.

1. Bios wgraj najnowszy!

2. Strap oczywiście ustaw ręcznie na 400 (jeżeli używasz tak wysokiego FSB (>500MHz)).

3. U mnie powyżej 500MHz FSB niestabilność wynika ze zbyt niskiego napięcia na NB, jego zwiększenie rozwiązuje problem, ale bez przesady do czego Ci aż 1,75v?

4. Z tego co się orientuje to twoje pamięci powinny śmigać na 1000MHz 5-5-5-15 - zajrzyj do tematu o nich i sprawdź dokładnie na ile średnio się podkręcają. Pamiętaj, że kilka dodatkowych MHz nie jest warte świeczki - no chyba, że kompa używasz tylko do benchmarków.

5. Timmingi o których piszesz nie są alpha timmingami.

Sprawdzałeś ustawienia typu słabo przetaktowany proc, a wysoko pamięci?

Musisz wyeliminować inną przyczynę niestabilności czyli płytę i CPU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem już ta płytke teraz problem z pamięciami . Chciałbym zestaw 2x2GB tylko jaki?? proszę o jakies propozycje i sugestie . Spotykałem się z opiniami że najgorzej plyta współpracuje z pamięciami OCZ czy to prawda?? Znalazłem Patrioty

http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/Pami...pelny,id,47645/

a może lepsze były by te

http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/Pami...pelny,id,47243/

????

Jeszcze problem z zasilaczem !! chciałem kupić Corsair 450W ale gdy wrzucam w konfiguratorze w komputroniku wyświetla mi że

"płyta główna nie jest kompatybilna z zasilaczem" dlaczego?? Czy to rzeczywiście możliwe??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AvioMarin napisał(a):

Witam

Na wstępie sry za OT

Mam 'mały' problem ze moim sprzętem

E8200

Asus P5K PRO

Geil 2*1gb cl4 800mhz

xfx 8800gt

corsair 520w

barracuda 160gb

problem polega na tym ze komp wogole niewstaje tzn. włączam i cisza (nic nie piszczy) na ekranie nic sie niepojawia takze po wcisnieciu del. Kiedy wyjmuje mem to piszczy. przekladalem pamieci na rozne sloty nadal nic. probowalem uruchomi w jak najmniejszy zestawie czyli proc mobo ram vga i zasilka i nadal nic. :-| Jakies rady/pomysly :unsure: ?

Mam to samo. Wszystko podpięte ale żadnych pisków przy włożonych memkach. Moze gdy włożę inne i wgram nowy bios odpalą mi te "muszki", co myślicie?

E8400 + Noctua 12P

ASUS P5K Pro

mushkin 2x2GB XP2 8000 Redline

MSI NV 8800 GT Zilent

corsair 520W

Seagate 500 gb

buda- Thermaltake armour

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam umnie zmiana biosu na 0904 zmienila na dobre zero samorestartow i tym podobnych,czy ktos zmienial chlodzenie proca na thttp://www.allegro.pl/item340904225_scythe_mugen_s_775_am2_nowa_wersja_gw_fv_.htmlo lub http://www.allegro.pl/item343191822_therma...eat_pipes_.html czy wystepuja jakies problemy z zamontowanie nowego chlodzenia.pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

właśnie dołączyłem do grona posiadaczy Asusa z tytułu wątku. Graty już wylądowały w budzie, na nich kibelek, który właśnie się odpowietrza. Mam pytanie odnośnie RAMu na tej płycie - planuję wsadzić tam 2x1GB + 2x2GB i nie wiem teraz jak rozdzielić te kostki na kanały. Czy dać je tak: kanał1: 1GB + 2GB kanał 2: 1GB+2GB, czy też lepiej będzie, jeśli upchnę je tak: kanał 1: 2GB+2GB, kanał 2: 1GB+1GB? Macie jakieś rady dla początkującego użytkownika Asusa w kwestii ustawień tejże MOBO (siedzi w niej E8200, który podobno lata 4,4GHz)?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blade napisał(a):

Witam,

właśnie dołączyłem do grona posiadaczy Asusa z tytułu wątku. Graty już wylądowały w budzie, na nich kibelek, który właśnie się odpowietrza. Mam pytanie odnośnie RAMu na tej płycie - planuję wsadzić tam 2x1GB + 2x2GB i nie wiem teraz jak rozdzielić te kostki na kanały. Czy dać je tak: kanał1: 1GB + 2GB kanał 2: 1GB+2GB, czy też lepiej będzie, jeśli upchnę je tak: kanał 1: 2GB+2GB, kanał 2: 1GB+1GB? Macie jakieś rady dla początkującego użytkownika Asusa w kwestii ustawień tejże MOBO (siedzi w niej E8200, który podobno lata 4,4GHz)?

Pozdrawiam!

Teoretycznie wszystko jedno, a w praktyce naprzemiennie, żeby działał dual channel.

Po co Ci 6GB RAMu? Jaki masz system operacyjny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klami85 napisał(a):

Teoretycznie wszystko jedno, a w praktyce naprzemiennie, żeby działał dual channel.

Po co Ci 6GB RAMu? Jaki masz system operacyjny?

Mam licencje na 2 OS-y: xp pro X64 i Vista home premium 64bity (noobem nie jestem, i o fizycznych ograniczeniach adresowania pamięci w 32 bitowych systemach operacyjnych wiem). A Ramu nigdy nie za dużo, zwłaszcza do projektowania CAM/CAD i Visty. Naprzemiennie znaczy się: kanał1:(1+2), kanał2:(1+2)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blade napisał(a):

Mam licencje na 2 OS-y: xp pro X64 i Vista home premium 64bity (noobem nie jestem, i o fizycznych ograniczeniach adresowania pamięci w 32 bitowych systemach operacyjnych wiem). A Ramu nigdy nie za dużo, zwłaszcza do projektowania CAM/CAD i Visty. Naprzemiennie znaczy się: kanał1:(1+2), kanał2:(1+2)?

Włóż oba moduły 1GB w żółte sloty i oba moduły 2GB w czarne sloty (czyli 1GB-2GB-1GB-2GB naprzemiennie.)

i wtedy będzie kanał1(1GB+1GB), kanał2(2GB+2GB), czyli tak jak MaSell napisał przy użyciu minimum znaków.

To masz bardziej złożone projekty. Mnie 4GB styka.

Edytowane przez klami85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, system postawiony (na RAID 0, 2x Samsung SP2504C 250GB), na razie 2GB RAMu, ale mam jeden zonk...

Winda (XP X64) nie rozpoznała mi procka i w menadżerze urządzeń w zakładce procesor mam 2 razy unknown device.... BIOS już wrzucony najnowszy oficjalny ze strony ASUSA. What the hell?

p.s. jakie macie u was temperatury po starcie w BIOSIE (na ustawieniach domyślnych procesora)? U mnie po zmianie BIOSA z 5xx na 10xx temperatura sporo podskoczyła.

Edytowane przez Blade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blade napisał(a):

Ok, system postawiony (na RAID 0, 2x Samsung SP2504C 250GB), na razie 2GB RAMu, ale mam jeden zonk...

Winda (XP X64) nie rozpoznała mi procka i w menadżerze urządzeń w zakładce procesor mam 2 razy unknown device.... BIOS już wrzucony najnowszy oficjalny ze strony ASUSA. What the hell?

p.s. jakie macie u was temperatury po starcie w BIOSIE (na ustawieniach domyślnych procesora)? U mnie po zmianie BIOSA z 5xx na 10xx temperatura sporo podskoczyła.

hmm... aktualizacja systemu.

Na VIŚCIE 64 śmiga ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mam takie pytanko, już jakiś czas mam te mobo i sobie smigam z e6600 24/7 na 3.4Ghz (1.42v) i memki corsarze675@1000mhz(2.24v) ale powyzej 3.6 nie udalo mi się go podniesc a niby powinien chodzić wyżej (jak twierdził poprzedni właściciel, też z pure )

500x6 full stable

no i jak z nowymi biosami? zmienia coś na plus? zatrzymałem się na 806 warto zapodać 904 albo 1001?

i jeszcze jedno, zawsze flaszowałem programikiem asusa pod XP, a teraz mam tylko vista, podobno jakieś problemy z flaszowaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi