yellow_ Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Witaj. Posiadam 2 x 2x1 Ocz Platinium rev 2. Chcialbym sie zapytac jakie ustawienia mam dac w plytce glownej by chodzily one na timingach 4-4-4-15 czyli takich jakie podaje producent na 900mhz? docelowo pamiatki dzialaja na 800 i wtedy moge w biosie je przestawic na 4-4-4-15 jednak jak zwiekszam FSB proca i pamiatki ida na 900mhz to timingi utrzymują sie na tym poziomie 5-5-5-15 a gdy przestawiam na 4 to wyskakuje mi niebieski ekran i musze wracac do pierwotnych ustawien. Posiadam plyte glowna abita ip35. Chcialem sie zapytac czy moze musze cos dodatkowo w biosie przestawic poza Cl , RCD , Rp i Ras. Dziekuje z gory za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki5011 Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Ustaw Timingi ręcznie bo płyta będzie je sama zwiększać. Mój kolega na tych pamięciach osiagnoł 1066 mhz przy 4-4-4-12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Ustaw Timingi ręcznie bo płyta będzie je sama zwiększać. Mój kolega na tych pamięciach osiagnoł 1066 mhz przy 4-4-4-12 jasne a za 1 sek miał Blue screena :wink: yellow_ pobaw sie troche napięciami okolice 2.0-2.1 może 2.2 ale nie wiem czy w przypadku rev 2 coś da wyższe napięcie jak 2.1v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yellow_ Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Hm ale ja wlasnie w biosie probowalem ustawiac i mam blue screena :( napiecie dalem juz na 2.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) jaką masz płyte główną i jaki procek i zasilacz? Chcesz ustawić 900 Mhz cl4 tak? z tymi pamięciami nie jest to nic pewnego próbuj ustawić: 1. 900 4-4-4-12 sub tajmy 10-42-10-10-10 na 2.1v lub 2.2v 2. 900 4-5-4-18 sub tajmy 10-42-10-10-10 na 2.1 - 2.2 v masz gotowca ale trzeba było samemu troche sie pomęczyc i poszukac ustawień :wink: ps masz 2 czy 4gb Edytowane 22 Grudnia 2007 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yellow_ Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Mam E6850 , 4 giga ramu i abita ip35 zasilacz to corsair 550W. Za chwile przetestuje to co napisales mam nadzieje ze bedzie dzialalo bylo by super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 w takim razie z 4gb może byc wiekszy problem niz z 2gb proponuje potestowac osobno najpierw jeden komplet 2x1gb a pózniej drugi żeby wykluczyć czy któryś nie ogranicza w oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 w takim razie z 4gb może byc wiekszy problem niz z 2gb proponuje potestowac osobno najpierw jeden komplet 2x1gb a pózniej drugi żeby wykluczyć czy któryś nie ogranicza w oc. Widzę iż znasz te pamiątki. Dlatego ośmielę się zapytać czy jest realne aby przy 5-5-5-15 na 1000 poszły bez dalszych komplikacji? Niestety sam sprawdzić nie mogę bo jeszcze nie mam płyty zdolnej do takich wyczynów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yellow_ Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Hmm czyli nie probowac ustawien ktore podales? odrazu? bo wiesz troche zabawy z tym by testowac kazda pare osobno a jak ktora ogranicza to co? i tak nie ustawie :[ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) Hmm czyli nie probowac ustawien ktore podales? odrazu? bo wiesz troche zabawy z tym by testowac kazda pare osobno a jak ktora ogranicza to co? i tak nie ustawie :[ spróbuj najpierw na 4gb jesli nie pójdzie to warto potestowac osobno Zigi nie miałem tych pamiątek osobiscie i tak każda pewnie troszkę inaczej sie kreci , z tego co wiem to płyta która masz na pewno Cie ogranicza , weź cos na P35 to lepiej poprowadzi pamięci Edytowane 22 Grudnia 2007 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yellow_ Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Heh w Biosie nie moge ustawic np RFC na poziomie 42 tak samo nie moge RC ustawic na 10 bo w Biosie zaczyna sie to od 15 :) Ale CL , RCD , RP , Ras moge ustawiac normalnie. Nie wiem jak spowodowac bym mogl ustawic tak jak ty proponujesz :) czyli 4-4-4-12 10-42-10-10-10. Mam w zasadzie jeszcze jeden problem. Kiedy uruchamiam jakas gre czuje wyrazne zacinanie spowodowane pracą dysku. Mam np 200 fpsow i po chwili 7.9 i widze jak pracuje kontrolka dysku. Dysk to segate 250giga na sata 2 w pelni sprawny , testowalem go kilkoma roznymi programami i wszystkie wykazuja ze sprawnosc dysku = Excellent , tak samo nie mam z nim problemow w windowsie czy w wykonywaniu innych czynnosci. Tylko w gierkach czuje takie zacinki , wymienilem kabel od sata nie pomoglo , zdefragmentowalem dysk tez nie pomoglo , system ma kilka dni. Czego to moze byc wina? Moze zbyt duzo pamieci wirtualnej ? ile powinienem ustawic do 4 giga ramu? Z gory dzieki za odp :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Heh w Biosie nie moge ustawic np RFC na poziomie 42 tak samo nie moge RC ustawic na 10 bo w Biosie zaczyna sie to od 15 :) Ale CL , RCD , RP , Ras moge ustawiac normalnie. Nie wiem jak spowodowac bym mogl ustawic tak jak ty proponujesz :) czyli 4-4-4-12 10-42-10-10-10. Mam w zasadzie jeszcze jeden problem. Kiedy uruchamiam jakas gre czuje wyrazne zacinanie spowodowane pracą dysku. Mam np 200 fpsow i po chwili 7.9 i widze jak pracuje kontrolka dysku. Dysk to segate 250giga na sata 2 w pelni sprawny , testowalem go kilkoma roznymi programami i wszystkie wykazuja ze sprawnosc dysku = Excellent , tak samo nie mam z nim problemow w windowsie czy w wykonywaniu innych czynnosci. Tylko w gierkach czuje takie zacinki , wymienilem kabel od sata nie pomoglo , zdefragmentowalem dysk tez nie pomoglo , system ma kilka dni. Czego to moze byc wina? Moze zbyt duzo pamieci wirtualnej ? ile powinienem ustawic do 4 giga ramu? Z gory dzieki za odp :) widocznie Abit ma inne (co płytka to obyczaj zapytaj ludzi w temacie o Abitach p35 jak ustawic subtajmy) lub daj te luźniejsze , na 4 giga ramu na xp to mozna sie pokusic o wyłaczenie pamięci wirtualnej na Viście nie wiem. Ja mam 3 gb na sztywno wirtualnej. Dysk sprawny (odczyty SMART w normie) jeśli to barka 1 talerzowa to masz temat o nich może tam cos pisze lub tam zapytaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yellow_ Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 ok dzieki za pomoc. A co do pamieci wirtualnej to ustawiasz tylko na dysku z systemem ? minimum i max na 3 giga czy jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Na dysku z systemem (kiedys kombinowałem z Fat 16 i na innym dysku swap ale róznice marginalne). Ustawiam na sztywno rozmair poczatkowy 3072 MB , rozmiar maksymalny 4096 MB . Ale i tak nie wykorzystuje w pełni nawet tych 3 GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Dopiszę sie do tematu bo mam problem z tymi pamięciami. Kupiłem dwa komplety po 2gb rev2, czyli w sumie cztery kości i 4GB. Wszystkie poniższe testy przy 400 mhz czyli standard. Zacząłem od sprawdzania stabilności na ustawieniach z spd czyli 5-5-5-15 na 1,95v . Memtest ok. żadnych błędów. Potem ustawiłem w biosie 2,1v i timingi ze strony ocz 4-4-4-15 i memtest wywalił błąd w teście nr 5. Myślałem, że któraś para jest walnięta więc sprawdziłem każdą parę osobno na 4-4-4-15 i 2,1 v i memtest jest ok. Sprawdziłem też oba kanały na płycie osobno i kanały też są ok. Kości są więc sprawne, kanały na płycie są sprawne. Problemem jest praca czterech kości przy 4-4-4-15. Memtest wywala błąd i nawet ustawienie 2,15 v nie pomaga. Przy czterech kościach 5-5-5-15 jest ok. Nie wiem co tu jest problemem i czy mogę w związku z tym coś reklamować. Pamięci są niby ok bo każdy zestaw osobno chodzi na ostrzejszych timingach. Nie wiem czy płyta nadaje sie do reklamacji. Może taka jej uroda , że przy czterech kościach musi mieć luźniejsze timingi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Dopiszę sie do tematu bo mam problem z tymi pamięciami. Kupiłem dwa komplety po 2gb rev2, czyli w sumie cztery kości i 4GB. Wszystkie poniższe testy przy 400 mhz czyli standard. Zacząłem od sprawdzania stabilności na ustawieniach z spd czyli 5-5-5-15 na 1,95v . Memtest ok. żadnych błędów. Potem ustawiłem w biosie 2,1v i timingi ze strony ocz 4-4-4-15 i memtest wywalił błąd w teście nr 5. Myślałem, że któraś para jest walnięta więc sprawdziłem każdą parę osobno na 4-4-4-15 i 2,1 v i memtest jest ok. Sprawdziłem też oba kanały na płycie osobno i kanały też są ok. Kości są więc sprawne, kanały na płycie są sprawne. Problemem jest praca czterech kości przy 4-4-4-15. Memtest wywala błąd i nawet ustawienie 2,15 v nie pomaga. Przy czterech kościach 5-5-5-15 jest ok. Nie wiem co tu jest problemem i czy mogę w związku z tym coś reklamować. Pamięci są niby ok bo każdy zestaw osobno chodzi na ostrzejszych timingach. Nie wiem czy płyta nadaje sie do reklamacji. Może taka jej uroda , że przy czterech kościach musi mieć luźniejsze timingi ? po prostu plyta nie wyrabia przy 4 obsadzonych bańkach.u mnie jest tak samo na AB9 a czy to moze byc powod do reklamacji tego juz nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 (edytowane) Pewnie masz rację. Przed wyjściem z domu spróbowałem jeszcze ustawień 4-5-4-15 przy czterech kościach i memtest przeszedł bez błędów. :D Zawsze coś. A poza tym wesołych świąt wszystkim :) Boxer - po co ci 3 GB swapa przy 2GB ramu ? To trochę marnotrawienie miejsca na dysku. Nie starczyłoby Ci 1 - 1,5 GB ? Edytowane 24 Grudnia 2007 przez elf_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 Boxer - po co ci 3 GB swapa przy 2GB ramu ? To trochę marnotrawienie miejsca na dysku. Nie starczyłoby Ci 1 - 1,5 GB ? Zawsze rezerwuję 1.5x razy więcej miejsca na dysku niz mam Ramu, kiedys czytałem że tak sie powinno ustawiać i zostało mi to"zboczenie" do dzisiaj , w niczym mi to nie przeszkadza (miejsca na dysku jest dość) :wink: Wewsołych Świąt :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...