Skocz do zawartości
wookie85

Wc By Wookie Rev 4.000000

Rekomendowane odpowiedzi

Maly up tzn tak zestaw zlozony poki co na dupnych celfastach 12/16 - swiftech gtx , mcw60 i mcw30 na nb , laing 1+t na 12v , 2x bwu 123 , kedna tylko z nawiewem na 5v

Proc e4300 , abit ip35-e

i teraz tak :

1.8 ghz - idle 35' stres - 48-50'

3.15 ghz i 1.405v z biosu - idle 38-39' stres - 63-65' :/

Czy to normalne ze taki duzy skok temp ?

dalem nawiew 6x 12v z jednej strony na kazda chdlonice raptem 1-2 stopnie lepiej :/ ze tak powiem nie tego sie spodziewalem ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to normalne ze dam wentyle na 5v wszystkie czy 12v nie ma zadnej roznicy w temperaturach ?

powietrzea to ani zdziebka nia ma ;] w ukladzie jest 1.5l plynu

Generalnie lepsze efekty mialem na jednej gorszej chlodnicy i w sumie slabszych blokach ( inna plyta ) wiec sam juz nie wiem.

post-147300-1201291979_thumb.jpg

jest jedno zagiecie ale plyn i tak ma dobry przeplyw , z tymi dupnymi wezami nic nie zrobie :/ po weekendzie zamawiam tygona

20 minut prime i temperatura 70 stopni :/ , nawiew 5v na obie

Edytowane przez wookie85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsza temperatura wody. Jeśli ciecz jest zimna to masz odpowiedz = bloki źle przylegają do rdzeni/a. Jeśli natomiast woda jest gorąca, to z chłodnicami coś nie halo. Proste!

tak btw po grzyba takie grube węże? Czyżby następny który myśli, że na złączki 10/12 zakłada się węże 12/16? :o

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda zimna , chlodnice tez czyli nadal bloki hmm ok posprawdzam przy zmianie wezy. W sumie temp plyty i grafy jest ok , jedynie proca nadal do kitu wiec pewnie z tym blokiem ciagle problem :/.

Czy z takim ukladem , zakladajac ze mam dobrze zalozone bloki , da sie namacalnie ze tak powiem wyczuc ta cieplote weza/wody/chlodnicy ? Chyba najlepiej na pasywce bedzie sprawdzac czy grzeje sie mniej badz bardziej.

A czemu musze miec chudsze weze ? To jakas regula ? ;] Podobaja mi sie grube i tyle , choinki sa NK12 i to juz waz jest 12. Niestety tej grubosci waz musi byc jednak lepszy niz te gowienka z hipermarketow ;].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsza temperatura wody. Jeśli ciecz jest zimna to masz odpowiedz = bloki źle przylegają do rdzeni/a. Jeśli natomiast woda jest gorąca, to z chłodnicami coś nie halo. Proste!

tak btw po grzyba takie grube węże? Czyżby następny który myśli, że na złączki 10/12 zakłada się węże 12/16? :o

Miazga niestety ale do PL zaczyna wkraczać moda z XS (czyli węże pow. 12-14mm). Mi się tam to średnio podoba, ale jeśli ktoś chce to niech ma ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rok temu juz widzialem ze ludzie pakowali grube wezyki ;] , wiec moda nie moda kazdy sklada tak jak mu sie podoba , malo jest WC z grubymi wezami to nie przyzwyczajeni jestescie ;]

Nawiew 6 x12v i temp idle 38-39 pozniej sprawdze jak stres. Nadal jednak dla mnie troche za duzo jak na taki uklad , weza ani chlodnica nawet letnie nie sa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rok temu juz widzialem ze ludzie pakowali grube wezyki ;] , wiec moda nie moda kazdy sklada tak jak mu sie podoba , malo jest WC z grubymi wezami to nie przyzwyczajeni jestescie ;]

Mało jest WC z grubymi wężami ? oh, ciekawe... A taka moda w PL zaczeła się baaardzo niedawno, więc nie mów ze widziałeś jak rok temu ludzie zakładali takie węże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie spokój, założył sobie grube węże bo mu się tak podobało i tyle, jego sprawa. Choć osobiście wolałbym 10/12...

A taka moda w PL zaczeła się baaardzo niedawno, więc nie mów ze widziałeś jak rok temu ludzie zakładali takie węże.

Dawno, dawno temu, gdy o WC miałeś pojęcie jeszcze mniejsze niż teraz, ludzie z braku laku stosowali węże m.in. zacnej firmy Eheim. A ponieważ innych rozmiarów dostępnych nie było, a poza tym panowało przekonanie, że im grubsze tym lepsze, więc w obudowach królowały 12/16, a 8/10 określało się pogardliwie mianem "słomki". Więc "baaardzo niedawno" ta "moda" do nas nie dotarła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak juz pisalem i tlumaczyc sie nie mam co , juz od dawna planowalem grubsze weze a braku laku dopiero teraz wyladowaly , tak jestem emo elo dzezzi trendi i mam grube weze...

wracajac do tematu pompka obok bo jak juz pisalem weze sa bardzo sztywne i nie mialem poki co jak jej wpakowac , ten rez co mam za duzy jednak , do tak malej budy i zalozylem z powrotem top alphacoola pompka jest w budzie , majac tak malo miejsca trzeba dobrze wszytko rozplanowac i majac takie weze sztywne jest to nie mozliwe do zlozenia

temp nawiew 6x12v przy E4300 3.15ghz i 1.4v to idle 37-38

dokupie tego tygona 11/14 , jeszcze 4szt zlaczek swiftecha bo te plastyki sa dziadoskie i 6szt wentyli wtedy ostatecznie powienienm to zlozyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie widze ze celfast po paru dniach ma tendencje do zsuwania sie i nie trzyma tak czy owak zmiana na tygona 11/14 wiec tym bardziej powinno byc lepiej bo zaciskow w zadnej postaci nie chce miec , tygon powinien sobie poradzic

zrazilem sie do plastykowych bo problem je wkrecic w top/rez od pompki i chlodnice :/ , same w sobie faktycznie lepiej trzymaja waz wew 12 od tych metalowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez weze grubosci kciuka sie dosyc ciezko wyginaja, po co zakladac takie giganty? Dodatkowo przez nie mozemy nie miec rownomiernego docisku bloku do calej powierzni rdzenia. Wystarczy ze zrobimy troche za maly luk i juz niezle naprezenia dzialaja na blok. A juz jak mocowanie bloku jest na dwa punkty, a podspodem mamy gole (male) jajo to jest strasznie. Wiem po swoich wezach, a mam troche mniejsze (10/13). Gdyby nie koszty wymiany zlaczek (11sztuk) to juz dawno bym "siedzial" na 8/10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal jest hmm dziwnie heh juz sam nie wiem.

Wyszlifowana czapa proca i bloku , przylega ladnie , zlozylem uklad z jedna chlodnica i nawiew 12v+5v , efekt taki sam jak przy 2 chlodnicach :D , tzn proc 3150 1.405v - idle 37 stres 65 , plyta 35-38 ... proc w stresie i weze nie sa cieple :/ a mam juz tygona , jest cienszy i bardziej miekki , moze nie nagrzewa sie ale watpie ( swoja droga 11.1/14.2 kiepsko sie uklada :/ niestety przy tej grubosci lepiej inwestowac w grubsza scianke , za to swietnie sie "klei" )

Jest sens w ogole ta druga chlodnice dawac skoro taki wynik ? Chyba lepiej dolozyc druga pompke i zrobic uklad na proca i na reszte np.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłącz nawiew zupełnie i zobacz jaki będzie efekt.

Jaką masz pastę na procu? Jak będziesz przy okazji blok zdejmować to zobacz czy czapa jest równo odciśnięta na paście.

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasta zalman stg1 , juz sprawdzalem przy zmianie weza i przylega ladnie , pasta odniscieta na alym bloku/czapce

po odpieciu wentyli i zapuszczeniu prime temp do 85 stopni , idle 42-43 , teraz wyraznie weze cieple , chlodnica tez

teraz sam juz nie wiem co i jak , jak dla mnie roznica 15 stopni bez a z wentylami jest mala no ale moze ktos inny sie wypowie

ps to co jest sens dawac ta druga chlodnice ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Ostatnie tchnienie ;]

Po zmianie bloku na nexos , zalozeniu sprezynek , wstepnie tak mialo wygladac.

Niestety sito w bloku zapchalo sie , wyrwalo waz i zalalo plyte z grafa , komp trup na chwile obcena , nie odpala po wyczyszczeniu i wysuszeniu , i zalozeniu ac.

Poki co mam dosc wc i koncze zabawe , jesli sie plyta zjarala tylko to pol biedy jak cos wiecej to gorzej , tylko dziwne skoro polecial feser na to , no nic w poniedzialek oddaje do serwisu zeby obadali sprawe co sie stalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez nie wiem co by dalo rade :D

Ps Jesli 3 rozne bloki to ciagla zmiana to nie mam pytan ;] bez przesady , zmieniam bo mam jakis powod , ochote , a moze ja nie widze sensu bulenia 700 zl za proca ktory da mi tyle co nic ? Darujmy sobie wiec takie dyskusje co by lepiej bylo gdyby to czy tamto ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyna rzecz której nie sprawdziłeś to chyba przepływ wody...

Jeśli z pompką coś jest nie tak to woda przy za małym ciśnieniu nie wciśnie się pomiędzy piny :S

No ale skoro masz już dość LC to nie ma co "teoryzowac"...

Btw. Jak można zapchać blok? O.o

Edytowane przez LiquidForce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi