Skocz do zawartości
ITpro

Liquid Cooling Revision Ii By Mpconroe

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Tak więc w końcu udało mi się złożyć drugą rewizję mojego LC!

Revision I

Temat dotyczący rewizji pierwszej: http://forum.purepc.pl/temat/Galeria-WC/92...-238070/238070/

Ostatnia fotka pierwszej rewizji: http://mpconroe.jalbum.net/first%20revis...statni%20dzien/

Problemy

Po złożeniu komputera do kupy, okazało się, że na monitorze nie ma obrazu. Monitor był niepodłączony :D . Żartowałem :( . Otóż padła EVGA 680i SLI :( .

Tak więc po otrzymaniu nowej płyty jako prezent na urodziny - DFI LanParty UT P35 udało się zmajstrować działający komputer :) .

Fotografie

Teraz pora na pokaz zdjęć z montażu:

http://mpconroe.jalbum.net/Revision%20II%20-%20montaz/

I wreszcie prezentacja rewizji drugiej:

http://mpconroe.jalbum.net/revision%20II/

A tu jak działa układ, czyli filmik (do ściągnięcia):

http://www.plikus.pl/zobacz_plik-Liquid_Co...nroe-95249.html

Temperatury

Temperatury przy 24.25*C w pokoju, uchylone lewe małe skrzydkło okien 5 komorowych plastikowych, grzejnik starej generacji ustawiony na 5. Dwa wiatraki Fander Białe rewizji drugiej ustawione na maksa (testy jeszcze bez czarnego Fandera i Scythe'a z Ninjy). Wywiewają ciepłe powietrze chłodnicy w dół.

IDLE:

- Mozilla Firefox

- Gadu-Gadu

- Avast Home Edition

- Explolator Windows

- Sterowniki itp.

Temperatura najniższa zanotowana:

rdzeń pierwszy: 37*C

rdzeń drugi: 40*C

STRESS:

- Mozilla Firefox

- Gadu-Gadu

- Avast Home Edition

- Explolator Windows

- Sterowniki itp.

- ORTHOS BETA Blend stress CPU and RAM na 10 minut

Wachania temperatur od 45-48*C, później 48-50*C.

Temperatura po stresie to:

rdzeń pierwszy: 40*C

rdzeń drugi: 43*C

Powoli zaczęła spadać, po kilku sekundach na drugim rdzeniu było już 42*C.

Po 10 minutach temperatura była już tak jak przed STRESSem.

Edytowane przez mpConroe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. IMO dodawanie zdjęć do albumów i później wklejanie linków do nich jest głupotą i jakoś tego nie popieram tak więc osobiście bym wkleił zdjęcia na forum.

2. Zdjęcia. Wybacz , nie umiesz robić zdjęć. Nie chodzi tutaj tylko o flash tylko np. to co fotografujesz. Dales 4 zdjęcia układu z czego dwa przedstawiają wnętrze a i tak nic "ciekawego" nie da się wywnioskować. Popatrz jak inni robią zdjęcia i zrób przynajmniej podobnie. Jeżeli jesteś leniwy i nie chce ci się szukać zobacz jak zdjęcia zrobił Grzechu.

3.Jak napisał Misiek buda ma ogromny potencjał a ty tylko ją kupiłeś , podłączyłeś i masz we wszystko "wyjeb***". Nie wiem jaki był cel twojego wc. Cisza , wydajność czy może wygląd. Nie wiem czy osiągnąłeś , któryś z tych punktów ale w żaden sposób ci nie wyszło. Uporządkuj kable chociaż trochę.

4. Sam układ ma standardowe rozmieszczenie jak na taką budę i jakiś rewelacyjny nie jest. Mogłeś dać lainga na dół razem z zasilaczem. Złączka kątowa moim zdaniem całkowicie "marnuje" dteka na cpu. Proponowałbym abyś zmienił ją na prostą , moim zdaniem odczujesz (bardzo prawdopodobnie minimalną) zmianę temperatury. Moim zdaniem warto.

5.Filmik ? Zawsze lubie jak jest coś więcej niż zdjęcia lecz w tym przypadku zobaczyłem "prawie" to samo co na zdjęciu lecz coś się ruszało w rezie. Mogłeś dać gifa :) O wiele fajniej by było gdybyś umieścił np. film z zalewania. To jest ciekawe i fajnie wygląda.

To chyba tyle ;p Wybacz jeżeli swoją wypowiedzią popsułem ci humor na wieczór ale miałeś dwie opcje. Albo zrobić bardzo fajne wc albo wszystko spieprzyć. Moim zdaniem zrobiłeś to drugie.

the end

Edytowane przez kądziel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po złożeniu komputera do kupy, okazało się, że na monitorze nie ma obrazu. Monitor był niepodłączony :D . Żartowałem :( . Otóż padła EVGA 680i SLI :( .

Tak więc po otrzymaniu nowej płyty jako prezent na urodziny - DFI LanParty UT P35 udało się zmajstrować działający komputer :) .

Hahaha, ja miałem tak samo, naskładałem się cały dzień tylko po to żeby zobaczyć że EVGA padła :) także witam w "klubie", tyle że mi na Maximusa wymienili...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, ja tez sie naskładalem cały dzien zeby pozniej wszystko rozkładac i sprawdzac czy padł cpu czy mobo (zmiana na wszystkie mozliwosci e2140, e6600, p5k dlx, p5w dh dlx).. okazalo sie ze to e6600.

Co do układu to zrob porzadek w kablach, reszta dla mnie ok. Fajna obudowa, ladne klocki i woda w rezie niezle skacze. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

REVISION II.I - LIQUID COOLING BY mpConroe (ITpro)

Witajcie!
W sierpniu 2008 roku przyszedł czas na kolejną edycję mojego LC - ostatnią (planuję wrócić do LC w przyszłe wakacje [aczkolwiek nie obiecuje], jednak teraz wracam do AC).

Chłodzenie funkcjonowało sobie do 8 listopada 2008 roku :) . Tego weekndu zrobiłem fotki (wcześniej mi się nie chciało ;P).
Kabelek od wiatraczka odpięty, bo testowałem (nie wchodząc dalej niż do BIOSu) temperatury Chipsetu bez dmuchawki.

Zmiany, jakie nastąpiły:
- EVGA 780Sli (w zamian za 680Sli z serwisu po nieudolnej próbie wymiany jej fabrycznego chłodzenia na bloki wodne xD) tymczasowo na miejsce DFI P35 T2R UT
- Corsair 520W (kupiony już w styczniu 2008r xD)
- 9800GTX (kupiona w maju/czerwcu 2008r)

Wywaliłem również O-tanka, ponieważ nie sposób zamontować tego bo opada z uchwytu i jego przydatność kończy się na trzymaniu go w pionie! A fabryczne uchwyty jak zwykle pękły :lol: . Pierwotnie do Lainga miał pójść top OC-labs, jednak po wpadce z O-tankiem, tamten nigdy nie podołał swojemu przeznaczeniu i siedzi dalej, nieodpakowany... Natomiast na laingu jest top Alphacool z rezerwuarem.

Złączki również uległy zmianie - na wersję szerszą o milimetr, by łatwiej było Tygona zamontować :D .

No i oczywiście nie został zamontowany blok na kartę graficzną - i tak ją wymienię w przyszłym roku ^^.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Kolejne zmiany w sprzęcie: powrót DFI, procesor Intel Xeon E3310 i pamięci G.Skill 2x2GB :). Edytowane przez mpConroe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi