grzesi0 Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Tak jak w temacie chciałbym troszkę podkręcić mojego kompa. Pograłbym sobie w jakieś mmorpg ale mam tylko karte graficzną Radeon 9200 SE i 256 ramów DDR... No właśnie co do tych ramów - nie znam się, a nie chcę w jednostce grzebać przed zakupem nowych części. Wyczytałem w necie, że jest taki programik o nazwie Sandra który pokazuje wszystkie parametry komputera. Chodzi mi o to, żebyście mi powiedzieli jakąś inną albo skróconą nazwę tych ramów, bo jak wpisuje to w allegro to nic nie ma :-P. No to może ja dam screena :): Cz. 1 Cz. 2 Cz. 3 Proszę ekspertów jeszcze o to, żeby powiedzieli mi co by jeszcze pasowało wymienić :). :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Tak jak w temacie chciałbym troszkę podkręcić mojego kompa. Pograłbym sobie w jakieś mmorpg ale mam tylko karte graficzną Radeon 9200 SE i 256 ramów DDR... No właśnie co do tych ramów - nie znam się, a nie chcę w jednostce grzebać przed zakupem nowych części. Wyczytałem w necie, że jest taki programik o nazwie Sandra który pokazuje wszystkie parametry komputera. Chodzi mi o to, żebyście mi powiedzieli jakąś inną albo skróconą nazwę tych ramów, bo jak wpisuje to w allegro to nic nie ma :-P. No to może ja dam screena :): Cz. 1 Cz. 2 Cz. 3 Proszę ekspertów jeszcze o to, żeby powiedzieli mi co by jeszcze pasowało wymienić :). :) Po pierwsze primo w tym kompie już nie ma co grzebać. Po drugie te screeny nic nie dają- można z nich jedynie odczytać ile masz ramu i z jaką prędkością pracują. Zainstaluj Everest Home Edition click i Menu/Płyta główna/SPD w nazwie modułu powinien sie pojawić producent ramców. Po trzecie IMHO jak już masz w tym grzebać to lepiej jakiś nowy tani komp - ale do tego typu dyskucji jest dział "Co Kupić" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesi0 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 no dobra, to co pisze mi w tym program co dales: Pole Wartość Właściwości mostka północnego (Northbridge) Mostek północny (Northbridge) Intel Brookdale i845PE Numer wydania 02 Typ obudowy 760 Pin FC-BGA Wymiary obudowy 3.75 cm x 3.75 cm Napięcie rdzenia 1.5 V In-Order Queue Depth 12 Taktowanie pamięci CAS Latency (CL) 2T RAS To CAS Delay (tRCD) 3T RAS Precharge (tRP) 3T RAS Active Time (tRAS) 6T Korekcja błędów ECC Nieobsługiwane ChipKill ECC Nieobsługiwane RAID Nieobsługiwane ECC Scrubbing Nieobsługiwane Liczba gniazd pamięci Gniazdo DRAM nr 1 256 MB (PC2700 DDR SDRAM) Kontroler AGP Wersja AGP 2.00 Stan AGP Wyłączone Urządzenie AGP Yuan Radeon 9200 SE Rozmiar pamięci fizycznej dostępnej dla AGP 64 MB Obsługiwane szybkości AGP 1x, 2x, 4x Fast-Write Obsługiwane, Wyłączone Side Band Addressing Obsługiwane, Wyłączone Producent mikroukładu płyty głównej Nazwa firmy Intel Corporation Informacje o produkcie http://www.intel.com/products/browse/chipsets.htm Uaktualnienie sterowników http://support.intel.com/support/chipsets/index.htm Problemy i Sugestie Problem AGP jest wyłączone. To może zmniejszyć wydajność. >TYM< moglbym zasilic swoje ramy ? :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scythe Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Dlaczego masz wyłaczone agp :? ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 no dobra, to co pisze mi w tym program co dales: >TYM< moglbym zasilic swoje ramy ? :razz: Wszystko pięknie ładnie ale to nie ta zakładka o której pisałem ;] Menu/Płyta główna/SPD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesi0 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 (edytowane) Pole Wartość Właściwości modułu pamięci Nazwa modułu Siemens BDU03264B5BB1DC-60 Numer seryjny 07020000h Data produkcji Tydzień 35 / 2003 Rozmiar modułu 256 MB (1 rank, 4 banks) Typ modułu Unbuffered Typ pamięci DDR SDRAM Szybkość pamięci PC2700 (166 MHz) Szerokość modułu 64 bit Napięcie modułu SSTL 2.5 Metoda detekcji błędów Brak Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh Taktowanie pamięci @ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS) @ 133 MHz 2.0-3-3-6 (CL-RCD-RP-RAS) Własności modułu pamięci Early RAS# Precharge Nieobsługiwane Auto-Precharge Nieobsługiwane Precharge All Nieobsługiwane Write1/Read Burst Nieobsługiwane Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane Differential Clock Input Obsługiwane Redundant Row Address Nieobsługiwane Producent modułu pamięci Nazwa firmy Siemens AG Informacje o produkcie http://www.memory-modules.com/englisch/Standardmodule.htm :) ps. co to jest to agp ? :P Edytowane 23 Grudnia 2007 przez grzesi0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 OMG to chyba jednak 100% podstawowe zagadnienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 jonathan Zluzuj ;] Za kilka h bede sie zastanawiac od czego jest myszka :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesi0 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Tacy z Was moderatorzy a gadacie nie na temat ;> ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Poczuj magie swiat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...