Gumis7 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 (edytowane) Witam Szukajac ostatnio monitora LCD stwierdzilem ze chyba zostane przy mojej 17 lcd i dokupie sobie projektor i mam pare pytan bo jestem zielony w tym. Zastosowanie do gier i filmow na PC win XP Czy z odleglosci 1-2m mozna wyswietlac obraz ? 1280:1024 (rozdzielczosc kompresowa SXGA) co to jest bo interesuje mnie ta rozdzialka wyswietlania ,bardzo to pogarsza obraz ? Mozna zmniejszyc/zwiekszyc obraz wyswietlania na scianie ? Jaki model byscie polecili do 1500 max Pod PC i i do zastosowan typu gry/filmy ? pozdr Edytowane 23 Grudnia 2007 przez Gumis7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Po 1: dlaczego pytanie o projektor laduje w dziale Laptopy? :blink: Po 2: z 1m puszczanie obrazu to jakas pomylka w ogole, nawet z 2 bedzie ciezko JESLI projektor nie bedzie posiadal fukncji ZOOM (a w tej cenie moze byc o to bardzo ciezko jesli w ogole). Po 3: rozdzielczosc kompresowa w ogole cie nie powinna obchodzic, liczy sie tylko natywna a ta pewnie w twoim wypadku nie wyjdzie poza 800x600. Po 4: Za taki hajs daruj sobie projektor i zainwestuj w porzadny LCD, moze nawet TV LCD. Sam mam projektor i na nim gram (Xbox360), ale z takimi wytycznymi jakie podales, nawet bym do tematu nie podchodził. Oczywiście to tylko moje zdanie. Po 5: przenosze, ale jeszcze nie wiem gdzie. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumis7 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 (edytowane) Wrzucilem tam bo znalazlem tam jakis temat z projektorami. A tu sie mylisz mozna kupic modele medion i acera do 1500 z projektorow i jeszcze jakis oraz sa jeszcze uzywane modele.Z tego co czytalem projektor od metra mozna obslugiwac. Tylko martwi mnie zywotnosc lampy 3000-4000 godzin to jakis rok grania i ta rozdzialka bo 800-600 to kaszanka i dlatego sie pytalem o 1280-1024. Moze ktos mi wyjasnic jak wyglada obraz w SXGA 1280 x 1024 ? Edytowane 23 Grudnia 2007 przez Gumis7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 czasem gumis zdaży Ci sie zagrać :) 4000 godz to 10godz dziennie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wookie85 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 A tu sie mylisz mozna kupic modele medion i acera do 1500 z projektorow i myslisz to bedzie dobrej jakosic ? zwlaszcza medion... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Wrzucilem tam bo znalazlem tam jakis temat z projektorami. A tu sie mylisz mozna kupic modele medion i acera do 1500 z projektorow i jeszcze jakis oraz sa jeszcze uzywane modele.Z tego co czytalem projektor od metra mozna obslugiwac. Tylko martwi mnie zywotnosc lampy 3000-4000 godzin to jakis rok grania i ta rozdzialka bo 800-600 to kaszanka i dlatego sie pytalem o 1280-1024. Moze ktos mi wyjasnic jak wyglada obraz w SXGA 1280 x 1024 ? Po 1: nigdzie nie pisales, ze moze byc uzywka. A co do reszty to Ci odpowiem poslugujac sie przykładem najtanszego projektora NOWEGO jaki znalazlem (pomijam oferty z Pixmanii, firme Medion też, bo dla mnie to synonim tandety) http://www.afgcomputers.pl/acer-xd1150-svg...nsi-p-7519.html Piszesz, że mozna z metra puszczac. Pewnie, ze MOZNA. Tak samo jak kupic małego Fiata i jechac na wyścigi na 1/4 mili, też MOŻNA. Ale jaki w tym sens? Projektor jest po to aby osiagnac DUZA przekątna, rzedu 70"<, a nie po to zeby ustawić go metr od sciany. Jak klikniesz w link to zobaczysz, ze minimalna przekatna to 60cm czyli 24" (tyle osiagniesz z 1m). I teraz pytanie: czy za 1,5kPLN wolisz kupic dobry ekran LCD czy NAJTANSZY projektor? (Zoom tez zdaje sie cyfrowy, wiec mozna go sobie wsadzic tak samo gleboko jak rozdzielczosc interpolowana). Kolejna sprawa to zywotnosc lampy: w tej klasie cenowej masz blizej 2000, a nie 4000. Poza tym to jest wartosc PRZYBLIZONA czyli rownie dobrze moze przestac swiecic po 1500 godzin. Inna rzecz, ze przelicz sobie ile to jest godzin swiecenia? 2000 to 5,5h grania CODZIENNIE przez rok. Wystarczajaco, poza tym chyba masz swiadomosc, ze raczej nie ma mozliwosci zebys taki limit w rok wyrobil <_< 800x600 to standard w tej klasie a to dlatego, ze pomijajac cene, sa to glownie projektory biurowe, do prezentacji, gdzie nie wymaga się super rozdzielczosci to gier czy materialu w HD. SVGA w zupelnosci wystarcza do wyswietlania arkuszy Excela czy puszczaniu filmow na szkoleniach, ktore maja rozdzielczosc co najwyzej 480p czyli DVD. O rozdzielczosci interpolowanej nawet nie ma co wspominac, bo to jest pic na wode i nic wiecej. Tutaj przy okazji klania sie tez kontrast, 2200:1. I znowu. Jest to DEKLAROWANY przez producenta i mierzony "jego" sposobami czyli defacto bedzie duuuuzo mniejszy w realu. Wspomnę tylko, że moj projektor (wcale nie żaden hi-end) ma 7000:1, a obecnie 10000:1 też nie jest czymś mega wypasionym (oczywiscie mowa o projektorach dedykowanych do kina) Na koniec dochodza jeszcze złącza, a raczej ich niedobór: brak jakiegokolwiek cyfrowego, nie ma DVI, nie ma HDMI. Jeśli dla Ciebie to nie są wystarczające argumenty za tym, żeby jednak NIE KUPOWAĆ projektora to ja pasuje i faktycznie: kup Mediona i niech Ci "dobrze" sluzy. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumis7 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 (edytowane) Dzieki za odp ale zrozum ja niemam kasy na lepsze a bajery HDTV mi nie potrzebne bo glownie do gier bede uzywal.Pozatym przewaga w projektorze tkwi brak walenia lamp po oczach co na LCD czy CRT niemoge dlugo pracowac. Tego kupie najprawdopodbniej Acer P1165 albo x1160 za niecale 1600zl ma przyzwoite parametry a min 23 cale spokojnie mi starcza. Zamienniki na ebayu sa po niecale 600zl. Tylko ja zamiezam uzywac tej natywnej rozdzielczosci i to musze w realu sprawdzic jak to widac Edytowane 23 Grudnia 2007 przez Gumis7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Dzieki za odp ale zrozum ja niemam kasy na lepsze a bajery HDTV mi nie potrzebne bo glownie do gier bede uzywal.Pozatym przewaga w projektorze tkwi brak walenia lamp po oczach co na LCD czy CRT niemoge dlugo pracowac.Stary, a myslisz ze jak bedziesz gral na projektorze 5h w ciemnym pomieszczeniu (ciemnym, bo inaczej malo co zobaczysz) to cie nie beda bolec?? :lol2: Beda, a do tego jeszcze dojdzie bol glowy. Zaufaj mi, wiem co mowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 brak walenia lamp po oczach? ;) dobre . projektor jest do filmów, nie do pracy. a co do projektorka - szukaj w używkach lub tego acera. dobrze by bylo gdyby projektorek miał przynajmniej 1024x768 a nie 800x600. Wiem że w tej cenie ciężko ale idzie cos znaleźć na allegro. w tej cenie to całe dvi czy hdmi olej bo to psu na dupę. Najważniejsze żeby było wejście VGA bo i tak będziesz z kompa podłączał a wyśietlić dobry sygnał 60hz przy 800x600 / 1024x768 przez VGA to naprawdę żadna sztuka. lampą się nie przejmuj bo zanim ją wyświecisz to za 600 pln kupisz następny lepszy projektor. Trzeba tylko uważać na spadki napięcia bo wtedy moze zarowka eksplodować nieschłodzona. i zastanów się ile max możesz odsunąć projektor od ściany . I szukaj projektorow z zoomem szerokokątnym, są i takie co z 1.8m zrobią prawie 100 cali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...