Skocz do zawartości
venez

Procesor I Płyta Do Tworzenia Muzyki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś się orientuje, czy programy muzyczne typu Nuendo, ProTools + wszelkie instrumenty i wtyczki VST wykorzystują 4 rdzenie?

Zamierzam zmienić sprzęt i zastanawiam się, czy wystarczy mi np. E6750, czy lepiej Q6600?

Jeśli chodzi o płytę główną, to jest pewne ograniczenie. Mam kartę muzyczną M-Audio Firewire Solo, która gryzie się z firewire na chipsecie VIA, za to idealnie pracuje na Texas Instrument.

Które płyty posiadają taki chipset, bo nie zawsze jest podana ta informacja. Wiem, że płyty MSI i Asusa mają FW na VIA, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji, co posiada np taki Abit IP35.

Pzdr

Edytowane przez venez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy ktoś się orientuje, czy programy muzyczne typu Nuendo, ProTools + wszelkie instrumenty i wtyczki VST wykorzystują 4 rdzenie?

Zamierzam zmienić sprzęt i zastanawiam się, czy wystarczy mi np. E6750, czy lepiej Q6600?

Jeśli chodzi o płytę główną, to jest pewne ograniczenie. Mam kartę muzyczną M-Audio Firewire Solo, która gryzie się z firewire na chipsecie VIA, za to idealnie pracuje na Texas Instrument.

Które płyty posiadają taki chipset, bo nie zawsze jest podana ta informacja. Wiem, że płyty MSI i Asusa mają FW na VIA, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji, co posiada np taki Abit IP35.

Pzdr

Pan Google zaprowadził mnie do poniższych linków z których wynika iż powyższe programy wykożystajatego Quada ;)

Nuendo, ProTools 1 i 2

Co do mobo i FW to np Gigabyte ma kontroler TI click ale ABIT raczej też - napewno wersja Pro click

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foxconn P35A-S też ma FireWire na Texas Instruments.

Hmmm, jesteś pewien? Jedyne co znalazłem o Foxconnie to ta aukcja KLIK

Jeśli jednak P35A-S ma Texas, to którą płytę na P35 wziąć najlepiej pod Quada (wybierając z Abita, Gigabyte'a i Foxconn'a)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, jesteś pewien? Jedyne co znalazłem o Foxconnie to ta aukcja KLIK

Jeśli jednak P35A-S ma Texas, to którą płytę na P35 wziąć najlepiej pod Quada (wybierając z Abita, Gigabyte'a i Foxconn'a)

Fox też ma kontroler TI na 100% . Co do mobo to ja bym obstawiał Abita IP35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fox też ma kontroler TI na 100% . Co do mobo to ja bym obstawiał Abita IP35

OK, na tego Abita jestem właśnie nastawiony.

Mam jeszcze parę pytań.

1. Które pamięci chodzą z tą płytą najlepiej? Myślę o 2x1GB 800Mhz

2. Czy do Quada i jego lekkiego OC wystarczy zasilacz Amacrox Warrior AX450-PNF 400W, czy może coś mocniejszego? (np CHIEFTEC GPS-500AA-101A 500W)

3. Jeśli chodzi o chłodzenie procka, to czy ARCTIC COOLING FREEZER 7 PRO sobie poradzi, czy może zainwestować w Scythe Ninja lub Infinity?

Edit: jako że jest to komputer do robienia muzyki, zależy mi głównie na "ciszy". Im mniej dB, tym lepiej :)

pzdr

Edytowane przez venez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi