Skocz do zawartości
ath

Amd Phenom X3 8400 / 8450 / 8600 / 8650 / 8700

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki procent ludzi potrzebuje procesor do serwera a jaki do pogrania na visciesmiscie? :)

Dlatego nie ulega kwestii przewaga intela w grach ale jednocześnie core2quad kosztuje 820 w góre a phenom x4 da się kupić za 650 w górę i zapewne phenom x3 i x2 będą nieco tańsze od swoich 4 rdzeniowych braci, tak więc wszystko pozostaje stosunkiem ilości banknotów w kieszeni do wydajności jaką możemy kupić a w przypadku remisu szczegółowych wyników w najczęściej użytkowannych aplikacjach lub sympatii do marki. Ja na przykład sympatyzuję z AMD i jak bym miał za te same pieniądze mieć tak samo wydajnego Intela lub tak samo wydajnego AMD to wybiorę "Zielonych" :)

Spowodowane to jest przyzwyczajeniem i niechęciom do monopolistów. Zawsze miałem AMD choć pierwszego pcta na Cyrix ;) a teraz mam Intela jakoś nie jestem z tego powodu szczęśliwy (wiem wiem, to kiep P4 jest).

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na przykład sympatyzuję z AMD i jak bym miał za te same pieniądze mieć tak samo wydajnego Intela lub tak samo wydajnego AMD to wybiorę "Zielonych" :)

Spowodowane to jest przyzwyczajeniem i niechęciom do monopolistów. Zawsze miałem AMD choć pierwszego pcta na Cyrix ;) a teraz mam Intela jakoś nie jestem z tego powodu szczęśliwy (wiem wiem, to kiep P4 jest).

Wiesz jakby bylo cos tak samo wydajnego za te same pieniadze to tez bym wybral AMD. Tylko , ze jak na razie nie widze nic u nich co byloby lepsze niz procseror jaki mam w sygnaturce za ta cene.

Skusilbym sie na mobo z CFx4 i X3 sensownie krecacym sie no ale do tego to te plyty musialyby byc tansze niz 400 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz jakby bylo cos tak samo wydajnego za te same pieniadze to tez bym wybral AMD. Tylko , ze jak na razie nie widze nic u nich co byloby lepsze niz procseror jaki mam w sygnaturce za ta cene.

Skusilbym sie na mobo z CFx4 i X3 sensownie krecacym sie no ale do tego to te plyty musialyby byc tansze niz 400 :)

Naprawdę chciał byś zamontować 4 grafiki? Mi wystarczy jedna pewnie z zapasem jak kupię 3850. Po prostu masz wypasione wymagania :D

Co do 2160 to nie jest wcale taki dobry jak o nim piszesz, zwykłe x2 go wyprzedza bez OC

Zresztą po trzech latach wszystkie procki przestaną się już kręcić i ledwo wyrobią swoje normatywne takty, ja tak miałem swego czasu z superkręcocącym się bartonem ;) więc pewnie coś wtedy sobie nowego będzies zmusiał kupić.

Ok, w sprawie opłacalności:

Załóżmy cenę najtańszego x3 napoziomie 440zł

Do niego płyta główna Biostar TA770 za 260 zł tyle powinna kosztować w Polsce z vat ale pewnie znowu hurtownia nabije cenę do 300...

Pamięci grafika dyski i zasilacz to już sprawa drugoplanowa bo tyle samo może kosztować pod Intela i pod AMD.

Więc za zestaw O konkretnej wydajności, nowoczesny i prawdopodobnie zdolny do OC (dobra regulacja napięć na płycie biostara) zapłącę pod koniec marca 700 zł. Mogę się mylić co do tych kwot ale na takie liczę.

OCzywiście nie w najdroższych sklepach ;)

Teraz podaj mi jaki zestaw mi możesz zaproponować na intelu w tej kwocie i odpowiem Ci czy mnie przekonałeś

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę chciał byś zamontować 4 grafiki? Mi wystarczy jedna pewnie z zapasem jak kupię 3850. Po prostu masz wypasione wymagania :D

Co do 2160 to nie jest wcale taki dobry jak o nim piszesz, zwykłe x2 go wyprzedza bez OC

Zresztą po trzech latach wszystkie procki przestaną się już kręcić i ledwo wyrobią swoje normatywne takty, ja tak miałem swego czasu z superkręcocącym się bartonem ;) więc pewnie coś wtedy sobie nowego będzies zmusiał kupić.

No to zes chlopie dowalil. Moj barton mobile z defaultu 1,45V dostal 1,925V trzy lata temu i tak hula bez przerwy zdrowo OC-niety, ostatnio dostal jeszcze dodatkowa porcje woltow i MHz, i nie narzeka. Venice od dwoch lat chodzi @1,7V, na maxie jak jest w stanie lyknac i chodzic stabilnie i tez nic nie mowi. Wyliczac dalej?

Spusc czasem z tonu, bo az przykro czytac wszedzie Twoje pelne madrosci posty :mur: :ironia:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zes chlopie dowalil. Moj barton mobile z defaultu 1,45V dostal 1,925V trzy lata temu i tak hula bez przerwy zdrowo OC-niety, ostatnio dostal jeszcze dodatkowa porcje woltow i MHz, i nie narzeka. Venice od dwoch lat chodzi @1,7V, na maxie jak jest w stanie lyknac i chodzic stabilnie i tez nic nie mowi. Wyliczac dalej?

Spusc czasem z tonu, bo az przykro czytac wszedzie Twoje pelne madrosci posty :mur: :ironia:

Pisze jak było na moim bartonie, jeśli masz inne wyniki to dobrze ale ja mam takie. Może chłodzenie już nie wyrabiało, może stara pasta straciła swoje właściwości, tego nie wiem? Dodam, że czytałem temat, w którym więcej osób miało proboloemy z kręceniem starszych procków, które wcześniej dobrze się kręciły.

Edit: swoją drogą masz dziwny problem :P przecież nikt Cie nie zmusza do czytania postów innych użytkowników, jeśli Cię nie interesują to nie czytaj.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie ładnie :D

Po pierwsze przewaznie jak ktos kupuje 2160 to kreci a wtedy x2 zostaje daleko w tyle. A nawet jak nie kręci to tez ;)

Sprawdziłem porównanie procków na egieldzie (e2160 i x2 3800) i intel byl lepszy w 23 kategoriach a AMD tylko w 9. Tak więc nie widze gdzie jest lepszy??

Po drugie niewiele osób trzyma proca przez 3 lata, tylko zmienia wczesniej.

EOT

A po trzecie X3 B3 może być całkiem ciekawym procesorem, jeśli tylko cena będzie atrakcyjna no i będzie można kupić do tego jakąś nie za drogą a za razem dobrą płytkę ;) No i mógłbym mieć troszeczkę mniejsze TDP ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie ładnie :D

Po pierwsze przewaznie jak ktos kupuje 2160 to kreci a wtedy x2 zostaje daleko w tyle. A nawet jak nie kręci to tez ;)

Sprawdziłem porównanie procków na egieldzie (e2160 i x2 3800) i intel byl lepszy w 23 kategoriach a AMD tylko w 9. Tak więc nie widze gdzie jest lepszy??

Do 3800 masz rację ale do 5200 to już nie, no po mocnym Oc pewnie już tak, widziałem tylko testy non OC w tym zestawieniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, w sprawie opłacalności:

Załóżmy cenę najtańszego x3 napoziomie 440zł

Do niego płyta główna Biostar TA770 za 260 zł tyle powinna kosztować w Polsce z vat ale pewnie znowu hurtownia nabije cenę do 300...

Pamięci grafika dyski i zasilacz to już sprawa drugoplanowa bo tyle samo może kosztować pod Intela i pod AMD.

Więc za zestaw O konkretnej wydajności, nowoczesny i prawdopodobnie zdolny do OC (dobra regulacja napięć na płycie biostara) zapłącę pod koniec marca 700 zł. Mogę się mylić co do tych kwot ale na takie liczę.

OCzywiście nie w najdroższych sklepach ;)

Teraz podaj mi jaki zestaw mi możesz zaproponować na intelu w tej kwocie i odpowiem Ci czy mnie przekonałeś

To nie sa wypasione wymagania - to jest kwestia 24" monitora i jak dla mnie jedno 2900/3850 to jest absolutne minimum :)

e2160 z dobrym oc bedzie szybszy niz to co mozna osiagnac na X2 w chwili obecnej, a i nowy X2 na Phenomie nie zapowiada sie zeby go wyprzedzil.

Zestaw na nim z GB na P31 mozna miec <500 z lepsza plyta na P35 ok. 600

X3 bedzie w stanie go wyprzedzic pod jednym warunkiem - bedziesz mial aplikacje ktora nie dosc ,ze wspiera wielowatkowosc to jeszcze bedzie wspierac ja dla wiecej niz 2 rdzeni (na ile sie orientuje to na razie glownie nowy Unreal + rozne oprogramowanie profesjonalne).

No i kwestia OC - bo z tego co widzialem to poza Black Edition serwisy mialy problemy z wyciagnieciem wiecej niz 10-15% wiecej fsb.

Imho 350 za X3 i ok 500 za nowego X4 1.8 to maks co warto dac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile to dla ciebie dobre OC dla E2160?

Phenom jest kilka do kilkunastu % szybszy od K8, K8 z 2x1024kB względem E21xx tak w takt aż tak tragicznie nie wypada, więc jak będą dobrze podkrcalne niższe modele Phenoma X2 za odpowiednio małe pieniądze będzie mocno konkurencyjny, moim zdaniem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest tak tragicznie tylko w chyba w niektórych grach i aplikacjach testowych. Niestety SuperPi mówi coś innego... Ja po OC na 3Ghz 1MB licze w około 27 sekund, kolega na E2160 1.8Ghz w 29sekund

ekhm.... 3GHz nie równa się 1,8 GHz... gdybyś powiedział że na 2 GHz u siebie masz szybciej niż kolega na 1,8 c2d no to byłaby jakaś sensacja... a tak ? nie wiem po co takie porównanie.

Prawda jest taka, ze teraz to intel jest góra i to ich architektura jest obecnie najwydajniejsza.... co nie oznacza, że phenom to śledź. Inna sprawa że technicznie i rozwojowo intel został dawno za amd (dopiero w 45u będzie integracja kontrolera, a później może - być może rezygnacja z fsb na rzecz nowszego rozwiązania) tak czy inaczej fakty świadczą same za siebie. Mozna mieć pomysł i zarazem być impotentem we wdrażaniu go, a można być impotentem w innowacyjności i drążyć do perfekcji stary temat, który da radę. To kwestia "zimnego prysznica", który właśnie przydażył się AMD :) Przeciez Intel też nie miał samego pasma sukcesów. Dopiero powrót do PIII i rozwinięcie go ponad normę dał im C2D. A wczesniej były bęcki, oraz ochy i achy userów z "zielonym pod maską".

Poczekamy, zobaczymy. Intel jest pionierem technologii, AMD pionierem unowocześniania (mniej lub bardziej udanego, ale jednak).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam czekam na płytki na AMD780. Do tego jedna lub dwie hd3850/3870. W teorii i energooszczędnie i wydajnie. A jak będzie to zobaczymy po pierwszych testach i recenzjach. Do tego X3 i miodzio, nie potrzebuje bić rekordów w podkręcaniu, po prostu mnie to nie bawi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ekhm.... 3GHz nie równa się 1,8 GHz... gdybyś powiedział że na 2 GHz u siebie masz szybciej niż kolega na 1,8 c2d no to byłaby jakaś sensacja... a tak ? nie wiem po co takie porównanie.

ekhm... gdybyś przeczytał 1 post wyżej mojego wiedziałbyś dlaczego tak napisałem... hary mówił że 2x1MB vs E2160 zegar w zegar oferuje podobną wydajność, zgadzam się znim ogólnie ale podałem przykład gdzie moje 3Ghz jest takie same jak 1.8Ghz C2D...

Czytaj najpierw, a nie robisz tylko zamieszanie.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie sa wypasione wymagania - to jest kwestia 24" monitora i jak dla mnie jedno 2900/3850 to jest absolutne minimum :)

e2160 z dobrym oc bedzie szybszy niz to co mozna osiagnac na X2 w chwili obecnej, a i nowy X2 na Phenomie nie zapowiada sie zeby go wyprzedzil.

Zestaw na nim z GB na P31 mozna miec <500 z lepsza plyta na P35 ok. 600

X3 bedzie w stanie go wyprzedzic pod jednym warunkiem - bedziesz mial aplikacje ktora nie dosc ,ze wspiera wielowatkowosc to jeszcze bedzie wspierac ja dla wiecej niz 2 rdzeni (na ile sie orientuje to na razie glownie nowy Unreal + rozne oprogramowanie profesjonalne).

No i kwestia OC - bo z tego co widzialem to poza Black Edition serwisy mialy problemy z wyciagnieciem wiecej niz 10-15% wiecej fsb.

Imho 350 za X3 i ok 500 za nowego X4 1.8 to maks co warto dac

W sumie dobrze mówisz, jednak pewne przyspieszenie na phenomie x2 jest, nie jest duże ale da się zauważyć, przynajmniej na tych wstępnych testach, zawsze obsługa HT3.0 choć na razie niepotrzebna wadą na pewno nie jest, może masz rację, ale ja poczekam jeszcze, wolał bym wybrać AMD choć kupować gorszy proc ani mi w głowie, będę się jednak kierował testami bez OC a podkręcanie owszem wyłącznie jako zabawę, i tak na co dzień zależy mi na energooszczędności bo komp działa 24 na dobę.

Poczekam na więcej testów, także wersji B3.

SPi to specyficzny benchmark, można go traktować jako zabawę niż miernik rzeczywistej wydajności :)

Ciekawe, że Ci sami ludzie raz przekonują że 3dmark jest do kitu bo to tylko benchmark a potem są pewni, że procesor lepszy w SPI będzie najlepszy w każdym innym zastosowaniu.

Ja zawsze przeglądam testy na www.tomshardware.com bo są na wielu różnych aplikacjach i X2 5200 był mniej więcej na poziomie E6420 a nie E4xxx ale bardzo różnym zależnie od aplikacji raz dużo lepszym raz sporo gorszym. Ale w SPI nie jest lepszy, no to do kosza ;) coś w tej filozofii Intela/nVidii :D

średni wynik:

3dm CPU

Dołączona grafika

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co maxymili fajnie to podsumowałeś :D Ale akurat widzisz wytworzyła się już ta mentalność że jak procek wolniejszy w Su Pi i mimimalnie w 3DMarkach to już jest gorszy i spisany na straty... I jeszcze jak czytam tematy 8800GT albo 3850/3870 jak coś tam komuś nie gra z wydajnością albo wynikiem 3DM i ma AMD to odrazu wina leci na procka i lecą spekulacje typu "o najwyższy czas pożegnać się z AMD". :lol2:

Ja mam AMD od czasów K6 i (teraz troche ironicznie) kocham ten zielony kolor w mojej sygnaturce :lol:

Edytowane przez Razan_r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co maxymili fajnie to podsumowałeś :D Ale akurat widzisz wytworzyła się już ta mentalność że jak procek wolniejszy w Su Pi i mimimalnie w 3DMarkach to już jest gorszy i spisany na straty... I jeszcze jak czytam tematy 8800GT albo 3850/3870 jak coś tam komuś nie gra z wydajnością albo wynikiem 3DM i ma AMD to odrazu wina leci na procka i lecą spekulacje typu "o najwyższy czas pożegnać się z AMD". :lol2:

Ja mam AMD od czasów K6 i (teraz troche ironicznie) kocham ten zielony kolor w mojej sygnaturce :lol:

wspomóżcie AMD to nam ceny Intela spadną :lol:

poza tym who cares about non-OC battle :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wspomóżcie AMD to nam ceny Intela spadną :lol:

poza tym who cares about non-OC battle :P

Chciałeś powiedzieć nie wzrosną, Intel niedawno podniusł ceny swoich procesorów, nieznacznie bo nieznacznie ale efekt słabszego nacisku ze strony AMD juz zadziałał.

A co do tego, że testy nonOC już tutaj wyżej ktoś pisał, że 2160 łyka na śniadanie wszystkie x2 bez OC no to pokazałem tylko jak to łytanie wygląda.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko chcialem cos zauwazyc. Zwykle X2 ma tez...wyzszy zegar i to sporo. O dla przykladu. X2-3600 to 1.9GHz (Brisbek) a E2140 i 2160 to 1.6 i 1.8. Roznica na non oc musi byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko chcialem cos zauwazyc. Zwykle X2 ma tez...wyzszy zegar i to sporo. O dla przykladu. X2-3600 to 1.9GHz (Brisbek) a E2140 i 2160 to 1.6 i 1.8. Roznica na non oc musi byc.

Tak i 2160 jest tańszy, zgadza się.

Powróćmy jednak do tematu, kiedy phenomy x3 i x2 będą w sklepach w Polsce? Bo nie będę mógł czekać zbyt długo i nie chce sobie robić niepotrzebnie nadziei ;)

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było już mówione sto razy: bez OC AMD de best, z OC Intel de best. Po co taka dyskusja? Taniochy Intela są tworzone TYLKO pod OC. Trzeba mieć nie te klepki w łepetynie żeby kupować np. E2140 jeśli nie będzie się krecić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, że Ci sami ludzie raz przekonują że 3dmark jest do kitu bo to tylko benchmark a potem są pewni, że procesor lepszy w SPI będzie najlepszy w każdym innym zastosowaniu.

Ja zawsze przeglądam testy na www.tomshardware.com bo są na wielu różnych aplikacjach

...

Jak dla mnie to testy i w 3dmarku i w SPI to mozna sobie conajwyzej z nudow czytac ;) Jak czytam recenzje to od razu przeskakuje do rzeczywistych wynikow.

Aczkolwiek THG nie polecam to taka ich wersja benchmark.pl wymieszanego z pclabem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi