svende Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Są jeszcze dwie ważne kwestie. Ciekawe czy blokują jajko na oślep, czy blokują to najsłabsze. Drugą sprawa jest stabilność, bo w wiekszości wypadków jest to screen z cpu-z, a nawet wielogodzinne primestable, wysypuje nie dłużej niż po minucie w smarkach. Nie wystarczy wtedy dovoltowac, bo trzeba tez obniżyc taktowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Akurat nie każdy X3 będzie robił 3GHz i więcej. Najlepiej do tego nadaje się oczywiście 8750. Mam okazję potestować 8650. Udało mi się uzyskać 2.9GHz, dalsze zwiększanie napięcia - do 1.4/1.45V nie wpływa na O/C. Na 2,9GHz pracuje bezproblemowo na 1,3V. Gdyby miał wyższy mnożnik pewnie niższe taktowanie szyny pozwoliło by pojechać nieco ponad 3GHz. Problemem też może być płyta - powyżej 2,933 włącza się zabezpieczenie przed zbyt wysokim O/C. Podnoszenie napięć we wszystkich sekcjach (NB/HTLink/Mem) niestety nic nie daje. Ale i na 2.9GHz ten proc osiąga nieco lepsze wyniki od X4 taktowanego standardowym zegarem. W grach jest już znacznie lepiej na @X3. Proc fajny, tylko jeszcze ciut za drogi. Do dalszej zabawy przydałaby się jeszcze AX78 :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Akurat nie każdy X3 będzie robił 3GHz i więcej. Najlepiej do tego nadaje się oczywiście 8750. Mam okazję potestować 8650. Udało mi się uzyskać 2.9GHz, dalsze zwiększanie napięcia - do 1.4/1.45V nie wpływa na O/C. Na 2,9GHz pracuje bezproblemowo na 1,3V. Gdyby miał wyższy mnożnik pewnie niższe taktowanie szyny pozwoliło by pojechać nieco ponad 3GHz. Problemem też może być płyta - powyżej 2,933 włącza się zabezpieczenie przed zbyt wysokim O/C. Podnoszenie napięć we wszystkich sekcjach (NB/HTLink/Mem) niestety nic nie daje. Ale i na 2.9GHz ten proc osiąga nieco lepsze wyniki od X4 taktowanego standardowym zegarem. W grach jest już znacznie lepiej na @X3. Proc fajny, tylko jeszcze ciut za drogi. Do dalszej zabawy przydałaby się jeszcze AX78 :rolleyes: Po zabawie z X3 moge stwierdzic, ze potrzeba teraz Phenomka X2, ktory jeszcze bedzie mogl sie dobrze clockowac do gory... ale wolfdale to to nie bedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Po zabawie z X3 moge stwierdzic, ze potrzeba teraz Phenomka X2, ktory jeszcze bedzie mogl sie dobrze clockowac do gory... ale wolfdale to to nie bedzie.X2 raczej nie będzie ciekawą propozycją. Chyba, że jego cena oscylowała by w granicy 220-250zł. Trzyrdzeniowy Toliman ma jednak szansę na walkę z Wolf'em, właśnie przez dodatkowy rdzeń, a nie możliwości O/C. Dla mnie ten procek poniżej 350-400zł byłby propozycją godną uwagi. Powyżej 450zł to już nie jest takie oczywiste. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 X2 raczej nie będzie ciekawą propozycją. Chyba, że jego cena oscylowała by w granicy 220-250zł. Trzyrdzeniowy Toliman ma jednak szansę na walkę z Wolf'em, właśnie przez dodatkowy rdzeń, a nie możliwości O/C. Dla mnie ten procek poniżej 350-400zł byłby propozycją godną uwagi. Powyżej 450zł to już nie jest takie oczywiste. Wez pod uwage, ze wiekszosc osob nie potrzebuje wiecej jak 2 rdzeni i bardziej im zalezy na MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 ryba, na ile podkręciłeś x3 ? mniemam, ze wkrótce będzie recka, rajt ? :D ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 ryba, na ile podkręciłeś x3 ? mniemam, ze wkrótce będzie recka, rajt ? :D ;) ;) Szukaj dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 (edytowane) Wez pod uwage, ze wiekszosc osob nie potrzebuje wiecej jak 2 rdzeni i bardziej im zalezy na MHz.Dokładnie tak, z tym że sytuacja będzie się powoli zmieniać; oczywiście wszystko zależy od chęci programistów na ile "powoli", chociaż już sam silnik UT3 całkiem nieźle sobie radzi z więcej niż 2-oma rdzeniami. Do tego dochodzi lepiej rozłożona wielowątkowość pod Windą. Ale zgadzam się, że obecnie pod kątem gier lepiej zaopatrzyć się w dobrze kręcące się Core2Duo, niż inwestować w x-rdzeni (no chyba że zajmujemy się profesjonalnie grafiką, video recordingiem i tym podobnymi zadaniami). Z drugiej strony w grach i tak najwięcej zależy od "grafiki"; więc czy to będzie X3, czy dwurdzeniowy Wolfsdale odczucia co do grywalności będą podobne. Pomijam podkręcanie dla "sportu", bo tu 4GHz na AMD jest póki co nieosiągalne. EDIT: Widzę, że ryba też osiągnąłeś max FSB na poziomie 260MHz. U mnie zmniejszanie mnożnika HT też nic nie daje. Przydaje się jednak wysoki/odblokowany mnożnik. Ciekawe gdzie leży problem, bo na pewno nie w chipsecie. Stawiam na kontroler L3 / HTLink. Trochę dziwne, że L3 taktowane nawet grubo ponad 2GHz nie wpływa za bardzo na możliwości OC, a tylko zmniejsza się nieco stabilność. Wynika z tego, że procki z niskimi mnożnikami będą mieć problem z 2,7/2,8GHz choć teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie aby pracowały na 3GHz. Sam przyrost MHz na wszystkich prockach z zablokowanym mnożnikiem będzie praktycznie taki sam (2,1 -> 2,7) : 600MHz (2,3 -> 2,9) : 600MHz (2,4 -> 3,0) : 600MHz itp. ;) Edytowane 3 Maja 2008 przez Evil One Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Ciekawe gdzie leży problem, bo na pewno nie w chipsecie. HTT Wall Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opson6667 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 (edytowane) HTT Wall Weź chwile pomyśl, zanim zaczniesz tworzyć mity :unsure: Podpowiem : Chodzi o pamięci Edytowane 4 Maja 2008 przez Opson6667 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Podpowiem : Chodzi o pamięciWeź rzuć jakieś dowody pierw na to, że jakieś pamięci pozwalają zrobić phenomom na przykład 300MHz HTref conajmniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opson6667 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 (edytowane) Weź rzuć jakieś dowody pierw na to, że jakieś pamięci pozwalają zrobić phenomom na przykład 300MHz HTref conajmniej. Dowodami są moje testy, ileż to razy zacinało mi się HTT na jakimś tam poziomie. Zawsze po manipulacji dzielnikami, timingami, SPD, wymianie kości na inne szło dalej :wink: 295 wytrzaskałem od tak na Phenomie 9550, z GR PRO 800. Z innymi pamięciami nie jest tak słodko Edytowane 4 Maja 2008 przez Opson6667 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_inf Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Dowodami są moje testy, ileż to razy zacinało mi się HTT na jakimś tam poziomie. Zawsze po manipulacji dzielnikami, timingami, SPD, wymianie kości na inne szło dalej :wink: 295 wytrzaskałem od tak na Phenomie 9550, z GR PRO 800. Z innymi pamięciami nie jest tak słodko a probowałeś może z OCZ platinum rev. 2? Pytam bo myślę nad kupnem Phenoma 8450 i przydało by się co najmniej 3GHz czyli jakieś 285MHz na HTT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opson6667 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 a probowałeś może z OCZ platinum rev. 2? Pytam bo myślę nad kupnem Phenoma 8450 i przydało by się co najmniej 3GHz czyli jakieś 285MHz na HTT. Aktualnie nie mam już tych kości, ale z A64 nie były zbyt rewelacyjne. Do takiego HTT będziesz już potrzebował DIVa 667, myśle że musiałbyś nieco "poprawić" SPD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_inf Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Poprawić SPD? Tzn? Obecnie mam na Athlonie X2 i chodzą na 900MHz przy CL 4, więc nie jest najgorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 295 wytrzaskałem od tak na Phenomie 9550, z GR PRO 800. Z innymi pamięciami nie jest tak słodkoA linka to już nie łaska wrzucić żadnego? Skąd ja mam wiedzieć gdzie są te twoje testy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Opson6667, mógłbyś przybliżyć/wyjaśnić "poprawić" SPD ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal92 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Sorry za offtop ale jak poprawić takie SPD bo mam podobny problem u siebie. i nie wiem co dalej z moimi pamięcaim zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opson6667 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 A linka to już nie łaska wrzucić żadnego? Skąd ja mam wiedzieć gdzie są te twoje testy? No jakl to gdzie, egielda :) Ale akurat tego wątku artykuł nie porusza więc nie dawałem linka :razz: Ściągnijcie sobie Thaiphoona najnowszą wersję, wczytajcie SPD z kości i sobie pooblądajcie. Myśle że od razu zobaczycie o co kaman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_inf Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 No dobra, ale co trzeba poprawić? Bo to że w spd mam przy 400MHz(800MHz w trybie ddr) zapisane CL5 a powinno być 4 to widać w evereście, ale to chyba nie jest problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 (edytowane) (...) Ściągnijcie sobie Thaiphoona najnowszą wersję, wczytajcie SPD z kości i sobie pooblądajcie. Myśle że od razu zobaczycie o co kaman no odpaliłem, obczaiłem co i jak, ale dalej nie wiem o co chodzi, sorry nie mam dostępu do sprzętu żeby wiedzieć co i jak jest nie tak ;) edit opson, to może wrzuć przykładowy screen z "dobrym" spd dla amd i dla porównania screen, który pokazuje "złe" spd :) rozwiejesz wszystkie wątpliwości. Edytowane 4 Maja 2008 przez FatAlbert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Weź chwile pomyśl, zanim zaczniesz tworzyć mity :unsure: Podpowiem : Chodzi o pamięci Ok, czyli htt wall pojawil sie dlatego, ze zaczeli pamieci z niefajnymi alphami robic :lol: Jak się ta twoja modyfikacja odbija w wydajnosci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opson6667 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 W tej chwili nie mam dostępu do AM2, będe miał jutro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 W tej chwili nie mam dostępu do AM2, będe miał jutro nikt Cie nie pogania, chodzi tylko o pokazanie różnicy między dobrym a złym SPD ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 Narazie tak na szybko: Strasnie nisko HTT wall :/ te proce byłby niezłe z odblkowanym mnożnikiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 na czym kręcisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 m2n32-sli dlx... DFI leży ale musze poczekać aż druga zasiłka dojdzie.. Chłodzenie Scythe Mugen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 bleha, może kiedyś wyjdzie 8850 i będzie odblokowany multi ;) Milans się nie szczyp tylko wkładaj procka do dfi i jazda :D btw opson jak do tej pory nie pokazał "dobrego" i "złego" spd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 bo nie ma proca :) wysłał na gware do mnie i czeka :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal92 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Mam takie pytanko, czy zachodzi na mojej płycie głównej jakiś phenom X3 lub X4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...