Skocz do zawartości
ath

Amd Phenom X3 8400 / 8450 / 8600 / 8650 / 8700

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Czy są jakieś specyficzne serie modele itp. phenoma x3 , modernizuję kompa znajomemu i mam mu kupić x3 tylko teraz nie wiem jaki, który model itp. Czy na najniższym modelu da radę na oc z 2100 mhz na więcej i na ile. Czy idzie w nim zmienić mnożnik na mniejszy. Co mam mu zakupić, a może dołożyć trochę ponad 100 zł i kupić 4 jajka najtańsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy są jakieś specyficzne serie modele itp. phenoma x3 , modernizuję kompa znajomemu i mam mu kupić x3 tylko teraz nie wiem jaki, który model itp.

Zależy co rozumiesz przez "specyficzny". Właściwie to różnią się tylko rewizją (B2/B3) i mnożnikiem. Wersja BE ma się dopiero pojawić w tym miesiącu.

Czy na najniższym modelu da radę na oc z 2100 mhz na więcej i na ile.

Dopóki płyta nie "przyblokuje" albo HTT-wall nie złapie - myślę, że jakieś 2,6-2,7GHz jest realne.

Czy idzie w nim zmienić mnożnik na mniejszy.

Idzie - o ile dobrze pamiętam do 5x. W niektórych przypadkach można też ustawić mnożniki 1/4 (np: 5,25x).

Co mam mu zakupić, a może dołożyć trochę ponad 100 zł i kupić 4 jajka najtańsze.

Jak chcesz, to mam swojego 8650 do sprzedania za 260zł + przesyłka. Jak coś, to PW. Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wam się kręcą te X3? Bo chcę sobie kupić nowe MOBO i pobawić się w O/C, nudno u AMD strasznie ale też ceny nie są specialnie wysokie. Tym najtańszym Phenomem 8450 sie 3 GHz zrobi? Chciałbym mieć jakiś realny zysk wydajności do tego co mam :> Czyli Athlona X2 @2.7 GHz

Edytowane przez Nicolass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ym najtańszym Phenomem 8450 sie 3 GHz zrobi?

Nie ma takiej opcji, za niski mnożnik, góra 2600MHz, może 2700 jeśli będziesz miał niesamowitego farta. Zysk wydajności będzie duży jeśli będziesz używał aplikacji wykorzystujących te 3 rdzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na płycie z SB700 aż tak źle nie jest - sam dodatkowy generator HTT potrafi dać ze 100, możne nawet 200MHz.

Ale naprawdę dużo zależy od samego procka - na BE często da się dobić do tych 3GHz - ale gwarancji nie ma - niektóre zrobią maks. 2,7-2,9GHz. Na zwykłych Phenomach może być nawet gorzej - u mnie na przykład na 8650 po przesiadce na płytę z SB700 mogłem zwalidować proca trochę powyżej 2,9GHz (wcześniej 2,8GHz), ale i tak stabilne w 100% maksimum to 2720MHz, niezależne od płyty.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie za dużo wymagasz? 300MHz to już sporo poza granicami możliwości przeciętnego egzemplarza tych wspaniałych procesorów :D.

Z tego co pamiętam to chyba svende miał coś w okolicach 280MHz na 8450, u mnie na 8650 koniec był na 273MHz.

Zależy co masz na myśli pisząc "NB" - kontroler pamięci czy chipset?

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe jak nie bede wymagał to samo sie nie zrobi:)

Procka i płyte mam pare dni wiec jeszcze sie za duzo nie bawiłem ale mysle ze jak pamieci na sztywno poustawiać to sam mostek nie bedzie z htt 300 marudził, jak bede miał wiecej czasu to rozszyfruje od czego są te napiecia i powalcze troche o mhz, moze chłodze sb mieć wpływ bo zauwazyłem ze po oc temp sb znacznie wzrasta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i zapraszam na zawody OC Phenoma X3 i X4, których organizatorem jestem ja wraz z kolega Bruno z AMD. Zawody odbywają się na forum pclabu tak więc obawiam się że nie będę mógł tutaj wkeić bezpośredniego linka ale w razie czego poprostu proszę o usunięcie go z mojej wypowiedzi.

Zawody OC Phenoma X3 i X4

W zawodach za zajęcie jednego z 3 pierwszych miejsc przewidziane są nagrody rzeczowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe jak nie bede wymagał to samo sie nie zrobi:)

Procka i płyte mam pare dni wiec jeszcze sie za duzo nie bawiłem ale mysle ze jak pamieci na sztywno poustawiać to sam mostek nie bedzie z htt 300 marudził, jak bede miał wiecej czasu to rozszyfruje od czego są te napiecia i powalcze troche o mhz, moze chłodze sb mieć wpływ bo zauwazyłem ze po oc temp sb znacznie wzrasta

I jak tam? Bo dwa dni temu kupiłem 8450 i po kilku godzinach zabawy wychodzi mi 284x10.5 << click me <<

Mobo to Gigabyte MA790X-DS4 (SB600) i za cholere nie chce iść dalej - zwiększe fsb o 1 i komp nie wstaje, normalnie jakby blokada była... a chce przekroczyć te 3GHz jak cholera ;]

Na pewno chłodzenie NB nadaje się do wymiany - nie mam nawet grafy na PCIE a mostek parzy... Póki co jednak jestem zadowolony - płytka i procek kupione w ciemno, kosztowało mnie to w sumie <700zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niższym mnożnikiem teraz mi się bawić nie chce - i tak mnie to czeka po zakupie pamięci (na razie jadę na pożyczonych kingstonach value 667@568 ^^), ale przy następnym reboocie sprawdzę tylko, czy dam radę

btw: jakie vcore będzie bezpieczne na powietrzu? Ponoć 1.45V ludzie dają... ja mam +0.175, czyli 1.425 i nie dobijam do 50*C pod orthosem (freezer 64, jeszcze z poprzedniego konfiga mi został)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, aż tyle? Dobrze, może mi się uda te 3GHz zrobić...

I jeszcze jedno pytanko - sorry za lekkie śmiecenie, ale szukam i nie mogę znaleźć: co z softową zmianą mnożnika/napięcia przy K10? Bo mój ulubiony crystalcpuid nie robi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki MILANS - ostatnio strasznie jestem do tyłu w "tych sprawach" ;]

Acz overdrive to z mojego punktu widzenia straszny bloatware - a mi chodziło o mały program, który działając w tle będzie zrzucał mnożnik i napięcie proca, gdy nie jest obciążony; crystal cpuid był idealny... Fajną rzeczą w overdrive jest natomiast stability test - orthos pracuje "tylko" na dwu rdzeniach, a overdrive na wszystkich, temperaturę robi wyższą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi