mathias79 Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 hem hem ... mam problemik. zaistalowałem Auroxa (RH inaczej) + LILO (do wyboru był jeszcze GRUB). po starcie kompa pokazuje się ekran startowy LILO z wyborem systemu operacyjnego. chodzi mi po o to żeby nie pokazywał się ten "graficzny fakjerwerk" :lol: tylko normalne zgloszenie LILO:... czyli zebym musiał wpisac "z palca" nazwę systemu do odpalenia. gmerałem w lilo.conf przy linii "message" ale nic z tego :x kiedyś udało mi się to zrobić ale niestety nie pamiętam jak ... :cry: wiem ze problem jest błachy i wogle...ale.. no cóż wszystko jest kwestią gustu a na "promptowym" wyborze systemu do odpalenia bardzo (!!!) mi zależy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 To chyba było zależne od wyboru pliku /boot/boot-menu.b /boot/boot-bmp.b lub /boot/boot-text.b w konfiuracji lilo, ale mogę się mylić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 Fragment pliku /etc/lilo.conf: # Installs the specified file as the new boot sector # You have the choice between: bmp, compat, menu and text # Look in /boot/ and in lilo.conf(5) manpage for details # install=/boot/boot-menu.b Komentowac nie trzeba chyba :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 Czyli dobrze mówiłem jednak ;>> Ach ten nieomylny paranoik ];PPP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathias79 Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Prosiłbym o dokładniejsze wyjaśnienia. (jestem początkujacym użytkowniekiem LINUX'A). Zmieniam w lilo.conf linię install=/boot/boot.b (tak umnie jest standartowo) na install=/boot/boot-text.b i nic. Co dokałdnie mam wpisać ? Szukałem w manie do lilo.conf i niestety nic nie znalazłem. Odsyła mnie on do txt z dokumentacją lilo. Gdzie mogę to znaleźć ? Czy w /etc mam tworzyc jakiś dodatkowy plik tekstowy ? Czy linia message nie ma z tym nic wpólnego. Kiedyś udało mi się to zrobić za jej pomocą ale teraz nie działa. HELP (i sorki za lamerstwo :oops: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Po tej zmianie wpisz w konsoli 'lilo' aby przyjął zmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathias79 Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 kombinacje z linią "install=/boot/boot-menu.b" i jej odmianami "text" itp nic nie daly. ale dodałem linie message=lokalizacja pliku tekstowego i jest ok. wyświetla się mesydż z tego pliku nie pozwalając się łądować bitmapie. nie wiem tylko dlaczego nie dziala sposób podany przez was ... ? hmm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...