CLAU Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Hejo. Uzytkuje od pazdziernika nowy dysk twardy: WD3200AVJB. Poprzednio mialem Caviara RE 250 ktory ogolnie rzecz biorac byl srednio cichy. AVJB od poczatku pochwalil sie relatywnie niskim halasem w trakcie pracy glowic. Dzwiek podczas testu hd tune jest rowny, miekki i cichy, brak pojedynczych glosnych 'stukow'. Oczywiscie jest slyszalny, zaden Green Power to to nie jest. Bawiac sie ostatnio ultimate boot cd sprawdzalem wszystkie programy od diagnostyki i testow dyskow twardych i w ktoryms troche cos poprzestawialem. Od tamtej pory dysk stal sie wyraznie glosniejszy, zarowno przy normalnej pracy z kompem jak i w tescie HD Tune. Myslalem, ze cos sie psuje bo dzwiek byl wyrazny i denerujacy dosyc w porownaniu do wczesniejszej pracy dysku. Poszukalem wiec oprogramowania ktorym moglbym pustawiac funkcje Acoustic Management. Pierwsze co wpadlo w rece: http://hdparm-win32.dyndns.org/hdparm/ Po instalacji mamy utworzone kilka skrotow z juz wpisanymi parametrami m in do ustawienia AAM. Set 1st disk AAM to 'quiet' (-M 128 hda) Uruchomilem, program ustawil nizsza wartosc i dysk od razu zaczal ciszej pracowac, wrocilo wszystko do normy. Wlaczylem test w hd tune i istotnie wszystko gra, jest znacznie ciszej. Uruchomilem hdparm'a aby ustawil AAM na 'fast', test w hd tune i znowu glosno. Ameryki nie odkrylem co prawda ale chcialbym wiedziec jak z Waszymi innymi dyskami sie to zachowuje, moze komus bedzie po tym lepiej i sie przyda. A ponizej cytat: Automatic Acoustic Management, or AAM, is a feature available in most modern hard drives, although usually disabled by default. The feature reduces the seek noise produced by hard drives, at the cost of a small performance hit. Seagate hard drives are the most common exception as they do not feature AAM, due to a dispute they had. Some people believe that the PATA 7200.7's had AAM enabled by default, whereas the SATA (non-native) had it disabled, as the SATA drives tended to be a little faster and noisier. AAM has to be enabled by the end-user, using a software tool Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paczka01 Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 świetnie, tego szukałem! po przestawieniu w AHCI HDD life PRO nie potrafił u mnie tym zarządzać, po przestawieniu na quiete, straciłem na odczycie 1MB/s i 2 MB/s z szyny, super program! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienislaw Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 piekny soft, wczesniej pozostawal tylko hitachi feature tool, ktory nie za bardzo banglal z innymi kontrolerami niz te wbudowane w plyte, no i nie chodzil z windy. dzieki za namiar, robi jak nalezy;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 Nie ma za co. Hdparm jest bodajze czescia skladowa pakietu smartmontools zawierajacych duzo ciekawych rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miver Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 ja bym chętnie sobie mojego WD3200AAKS wyciszył bo chrupie i chrupie ale jak daje ten skrót żeby na Quiet ustawił to mi wywala: C:\Documents and Settings\Miver>hdparm -M 128 /dev/hda /dev/hda: setting acoustic management to 128 HDIO_DRIVE_CMD:ACOUSTIC failed: Function not implemented acoustic = 254 (128=quiet ... 254=fast) C:\Documents and Settings\Miver> :/ Co z tym zrobić? Nic w biosie nie robiłem z emulacją IDE i AHCI bo nic nawet nie znalazłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) Stary jak swiat, ale tu sie nic nie zmienia, nie ma potrzeby instalacji czegokolwiek SilentDrive 2.4 Na stronie autora, rowniez wersja pod linuxa. Edytowane 15 Stycznia 2008 przez Manial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 ten Hdparm jest pod linuxa a Cygwin pozwala mu pracować na Windows, bo Hdpram jest programem od wieków obecnym w każdym Linux-ie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...