Skocz do zawartości
CLAU

Automatic Acoustic Management

Rekomendowane odpowiedzi

Hejo.

Uzytkuje od pazdziernika nowy dysk twardy: WD3200AVJB. Poprzednio mialem Caviara RE 250 ktory ogolnie rzecz biorac byl srednio cichy. AVJB od poczatku pochwalil sie relatywnie niskim halasem w trakcie pracy glowic. Dzwiek podczas testu hd tune jest rowny, miekki i cichy, brak pojedynczych glosnych 'stukow'. Oczywiscie jest slyszalny, zaden Green Power to to nie jest. Bawiac sie ostatnio ultimate boot cd sprawdzalem wszystkie programy od diagnostyki i testow dyskow twardych i w ktoryms troche cos poprzestawialem. Od tamtej pory dysk stal sie wyraznie glosniejszy, zarowno przy normalnej pracy z kompem jak i w tescie HD Tune. Myslalem, ze cos sie psuje bo dzwiek byl wyrazny i denerujacy dosyc w porownaniu do wczesniejszej pracy dysku. Poszukalem wiec oprogramowania ktorym moglbym pustawiac funkcje Acoustic Management. Pierwsze co wpadlo w rece:

http://hdparm-win32.dyndns.org/hdparm/

Po instalacji mamy utworzone kilka skrotow z juz wpisanymi parametrami m in do ustawienia AAM.

Set 1st disk AAM to 'quiet' (-M 128 hda)

Uruchomilem, program ustawil nizsza wartosc i dysk od razu zaczal ciszej pracowac, wrocilo wszystko do normy. Wlaczylem test w hd tune i istotnie wszystko gra, jest znacznie ciszej. Uruchomilem hdparm'a aby ustawil AAM na 'fast', test w hd tune i znowu glosno. Ameryki nie odkrylem co prawda ale chcialbym wiedziec jak z Waszymi innymi dyskami sie to zachowuje, moze komus bedzie po tym lepiej i sie przyda.

A ponizej cytat:

Automatic Acoustic Management, or AAM, is a feature available in most modern hard drives, although usually disabled by default. The feature reduces the seek noise produced by hard drives, at the cost of a small performance hit.

Seagate hard drives are the most common exception as they do not feature AAM, due to a dispute they had. Some people believe that the PATA 7200.7's had AAM enabled by default, whereas the SATA (non-native) had it disabled, as the SATA drives tended to be a little faster and noisier.

AAM has to be enabled by the end-user, using a software tool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym chętnie sobie mojego WD3200AAKS wyciszył bo chrupie i chrupie ale jak daje ten skrót żeby na Quiet ustawił to mi wywala:

C:\Documents and Settings\Miver>hdparm -M 128 /dev/hda

/dev/hda:

setting acoustic management to 128

HDIO_DRIVE_CMD:ACOUSTIC failed: Function not implemented

acoustic = 254 (128=quiet ... 254=fast)

C:\Documents and Settings\Miver>

:/ Co z tym zrobić? Nic w biosie nie robiłem z emulacją IDE i AHCI bo nic nawet nie znalazłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi