Skocz do zawartości
Avat

E2140 Na Gigabyte Ga-p35-ds3l - Problem Z Podkręceniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam płytę jak w temacie, rev 1.0. Próbowałem podkręcać procka na boxowym chłodzeniu i nie idzie mi zbytnio.

Udało mi się podkręcić do max 8*360MHz, ale niestabilnie - stabilnie jest dopiero na 8*333MHz (1,6GHz @ 2,6GHz).

Myślę, że jest wina płyty głównej, ew. pamięci, bo po wyższym podkręceniu komputer uruchamia się kilkakrotnie i wraca do ustawień domyślnych.

Poczytałem trochę w internecie i wiem, że Memory Clock Multiplier (SPD) w BIOSie ma być ustawiony na 2.0 (swoją drogą - dlaczego? Może mi ktoś dać linka z wytłumaczeniem tego SPD, bo nie potrafiłem znaleźć łopatologicznie). Timingi w BIOSie dałem na manual i ustawiłem na 5-5-5-15 (tak jak pisało w necie), ale to chyba nie dało dużej różnicy bo na AUTO timingi są ustawiane na 5-5-5-18 - a więc chyba niewiele?

Próbowałem z różnymi kombinacjami napięć - na procku nawet 1,45V z domyślnych 1,325V, pamięci +0,2V, FSB +0,2V - za każdym razem nie wychodziło. Zrobiłbym zdjęcie ustawień BIOSu, ale nie mam aparatu.

Proszę o nie usuwanie tematu, chciałbym się dowiedzieć co robię źle. Załączam screen z CPU-Zpost-144444-1198538698_thumb.jpg

Aha, mój zasilacz to Modecom MC-400ATX 2.0. I jeszcze jedno - procesor po kilku godzinach grania w Call of Duty 4 nie przekracza temperatury 40* (sprawdzanie w BIOSie)

Edytowane przez Avat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi