Avat Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 (edytowane) Witam! Mam płytę jak w temacie, rev 1.0. Próbowałem podkręcać procka na boxowym chłodzeniu i nie idzie mi zbytnio. Udało mi się podkręcić do max 8*360MHz, ale niestabilnie - stabilnie jest dopiero na 8*333MHz (1,6GHz @ 2,6GHz). Myślę, że jest wina płyty głównej, ew. pamięci, bo po wyższym podkręceniu komputer uruchamia się kilkakrotnie i wraca do ustawień domyślnych. Poczytałem trochę w internecie i wiem, że Memory Clock Multiplier (SPD) w BIOSie ma być ustawiony na 2.0 (swoją drogą - dlaczego? Może mi ktoś dać linka z wytłumaczeniem tego SPD, bo nie potrafiłem znaleźć łopatologicznie). Timingi w BIOSie dałem na manual i ustawiłem na 5-5-5-15 (tak jak pisało w necie), ale to chyba nie dało dużej różnicy bo na AUTO timingi są ustawiane na 5-5-5-18 - a więc chyba niewiele? Próbowałem z różnymi kombinacjami napięć - na procku nawet 1,45V z domyślnych 1,325V, pamięci +0,2V, FSB +0,2V - za każdym razem nie wychodziło. Zrobiłbym zdjęcie ustawień BIOSu, ale nie mam aparatu. Proszę o nie usuwanie tematu, chciałbym się dowiedzieć co robię źle. Załączam screen z CPU-Z Aha, mój zasilacz to Modecom MC-400ATX 2.0. I jeszcze jedno - procesor po kilku godzinach grania w Call of Duty 4 nie przekracza temperatury 40* (sprawdzanie w BIOSie) Edytowane 24 Grudnia 2007 przez Avat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avat Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Nikt nie wie, co może być źle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...