ryba Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 (edytowane) Po dlugich namysleniach i kreceniu bez dopalacza, 71proste postanowil wreszcie sprawic sobie nowa zabawke do oc i zglosil sie z tym do mnie ;] To co bedzie zawieral ukladzik: kompresor: Toshiba PG160-X1C parownik: Kopia parownika Chilly1 -> "spirala" + zapinka i tulejka z pianka. Ssaca: Famas 80cm + izolacja 2x9mm + niebieski oplot kapilara 0.8mm skraplacz: 1.9kW Al-Cu, wentyl 10W czynnik chlodniczy : R507 jakas tam podstawa + gumowe nozki Bedzie to praktycznie wierna kopia ukladu dla Yoto albo MaSella, nie zdecydowalem jeszcze, a wlascicielowi jest to raczej obojetne. Ponizej narazie tylko jedna fotka czesci, zeby nie bylo ze nic nie robie/ucieklem za granice :P Na zdjeciu widac rowniez niezbyt dobry miernik cyfrowy z funkcja termometru. Jako, ze auto nie posiada specjalnego termometru, a szkoda bylo kupowac byle co, zaproponowalem ten miernik zamiast drogiego CHY. Po wyjeciu z pudelka nie bylo rewelacyjnie, zamiast -54 widzialem -41 na wyswietlaczu :blink: Jednak chinole to sprytny narod i po rozebraniu urzadzenia w srodu odnalazlem odpowiedni potencjometr od regulacji. W tej chwili okolice -50 pokazuje idealnie* :) Jest niestety minus tej operacji. Wszystkie inne pomiary (napiecia, pojemnosc, ect.) mozna wsadzic sobie w 4 litery, gdyz sa przeklamania w kazdej skali. Jednak jako, ze to ma sluzyc jedynie za termometr, 71prosto chyba nie obrazi sie za ten czyn :) * Idealnie tylko w tych okolicach, bo przy +12 pokazuje juz +7, a przy -114 pokazuje -103, chociaz i tak to jest lepsze niz zamiast -115 zobaczyc -91 :lol: Pozdrawiam i do zobaczenia za kilka dni jak dojada paczunie, a jutro (w sumie to za kilka godzin) zrobie do konca ssaca. Szkoda, ze nie mam kapilary, tak to juz bym cisnieniowo sprawdzil <_< . Dalsze fotki z produkcji: Juz dziala, czeka mnie tylko zaizolowanie i kalibracja, ale to juz za tydzien jak paczka od maniaka dojedzie Pianka @ home No i poskladane, tada ;] @ 180W... narazie, bo mi sie pasta skonczyla, w pt/sob ladniejsze obciazenie bedzie No i tyle idle po kalibracji pod obciazenie :) Edytowane 14 Stycznia 2008 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zapowiada się ładny układ. Aż żal mi zwieracz ściska, że jednak chciałem fcta na starym danfosiku NL11F... ale trudno :) rotarka to rotarka. Nadrobię sobie w kaskadzie. Zapowiada się kolejny mocny fcet jak na rotarke przystało. Miejmy nadzieje, że 71proste poprawi wyniki na hwbocie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 (edytowane) Zapowiada się ładny układ. Aż żal mi zwieracz ściska, że jednak chciałem fcta na starym danfosiku NL11F... ale trudno :) rotarka to rotarka. Nadrobię sobie w kaskadzie. Zapowiada się kolejny mocny fcet jak na rotarke przystało. Miejmy nadzieje, że 71proste poprawi wyniki na hwbocie :] No, moze tym razem jeszcze zaszaleje i wrzuce na przewody zielony oplocik, to juz bedzie elo wtedy :D Edytowane 25 Grudnia 2007 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 (edytowane) I dorób ładną budę :) * oczywiście jeśli właściciel chce :wink: Edytowane 25 Grudnia 2007 przez Xtreme Addict Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 (edytowane) I dorób ładną budę :) * oczywiście jeśli właściciel chce :wink: No niestety, ale obudowa to 1/3 aktualnej ceny :D Pozatym wysylka do Dublina tez nie bedzie za tania. Edytowane 25 Grudnia 2007 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 (edytowane) Nie,wysylka do Dublina jest wybitnie droga-ogolnie no koment Jak narazie podoba mi sie :),czesci mialy byc nowe-nie chce zadnych uzywek. Ryba zielony oplocik mile widziany,z obudowa sam wiesz,ze mi nie zalezy,poza tym zalozenie narazie jest inne-benchowac!!!moze sam sie skusze w wolnym czasie na zrobienie jakiejs maski :) Z tym miernikiem to powiem ,ze ufam Ci na slowo,mam nadzieje,ze temperatury pokazuje juz normalnie-troche slabo,ze trzeba bylo w nim grzebac co by dobrze dzialal,do napiec mam pozadny swoj miernik tyle,ze bez opcji mierzenia temperatury,wiec looz-ale to chyba kazdy ma :) Xtreme Addict wyniki beda o to sie martw,musze dobre mobo skolowac,ale czekam z tym jeszcze do nowego roku :) ryba jakie max -temp sie moge spodziewac po tym ukladzie i nie 71prosto tylko proste,bo ja zaczne pisac ryba z duzej ;) Edytowane 25 Grudnia 2007 przez 71proste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 Nie,wysylka do Dublina jest wybitnie droga-ogolnie no koment Jak narazie podoba mi sie :),czesci mialy byc nowe-nie chce zadnych uzywek. Ryba zielony oplocik mile widziany,z obudowa sam wiesz,ze mi nie zalezy,poza tym zalozenie narazie jest inne-benchowac!!!moze sam sie skusze w wolnym czasie na zrobienie jakiejs maski :) Z tym miernikiem to powiem ,ze ufam Ci na slowo,mam nadzieje,ze temperatury pokazuje juz normalnie-troche slabo,ze trzeba bylo w nim grzebac co by dobrze dzialal,do napiec mam pozadny swoj miernik tyle,ze bez opcji mierzenia temperatury,wiec looz-ale to chyba kazdy ma :) Xtreme Addict wyniki beda o to sie martw,musze dobre mobo skolowac,ale czekam z tym jeszcze do nowego roku :) ryba jakie max -temp sie moge spodziewac po tym ukladzie i nie 71prosto tylko proste,bo ja zaczne pisac ryba z duzej ;) Patrz uklady Masella i Yoto, okolice -50 ladnie ma trzymac na grzalce 180W. Zreszta zobacz na ostatnie wyczyny Masla, 5GHz zrobil, czyli uklad nie taki slaby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 No wlasnie patrze na wyniki MaSella i ladnie trzyma tempy przy takich taktach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 bo to fajny proc jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 bo to fajny proc jest Ale gdyby nie chlodzenie to bys tego nie wykorzystal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 (edytowane) nie rozumiem kupca kupa kasy na nowe czesci a 150zł na termometr szkoda no ale nie wnikam btw ryba bez prosto umocowanej puchy na elektryke to sie nawet tu nie pokazuj :legal: Edytowane 27 Grudnia 2007 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 (edytowane) nie rozumiem kupca kupa kasy na nowe czesci a 150zł na termometr szkoda Ja nie mam zadnego termo i zyje. Przeciez nie bede tego kalibrowal, a bez sprawdzania tego czy mam -48.2'C czy -48.4'C przezyje - nic to przeciez nie zmieni Edytowane 27 Grudnia 2007 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 (edytowane) Ja nie mam zadnego termo i zyje. Przeciez nie bede tego kalibrowal, a bez sprawdzania tego czy mam -48.2'C czy -48.4'C przezyje - nic to przeciez nie zmienita ale Na zdjeciu widac rowniez niezbyt dobry miernik cyfrowy z funkcja termometru jesli juz o po co wyrzucac kase na coś co i tak sie nie przyda rownie dobrze moze bazowac na temp z biosu lub na jakimś programie pod winde Edytowane 27 Grudnia 2007 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 (edytowane) Na c2d odczyt biosu jest bardzo fajny. Na fc gdy temp jest ponizej zera mozna fajnych rzeczy sie dowiedziec. Dam ci przyklad: procek nr 1 - +1'c na p5k i -1'c na p5k pro procek nr 2 - -1'c na p5k i +4'c na p5k pro wszystko spod windy pokazuje to samo. Czujniki na mobo sa ok - z p4 jest wszystko dobrze do -48'c (nizej fc nie moglo juz chyba) Oczywiscie sa mobasy ktore pokazuja "dobrze", np p5b (-100 parownik, -105'c cpu). A na takim p5w64 jest -33 i sciana. Fajnie, co nie? Edytowane 27 Grudnia 2007 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Na c2d odczyt biosu jest bardzo fajny. Na fc gdy temp jest ponizej zera mozna fajnych rzeczy sie dowiedziec. Dam ci przyklad: procek nr 1 - +1'c na p5k i -1'c na p5k pro procek nr 2 - -1'c na p5k i +4'c na p5k pro wszystko spod windy pokazuje to samo. Czujniki na mobo sa ok - z p4 jest wszystko dobrze do -48'c (nizej fc nie moglo juz chyba) Oczywiscie sa mobasy ktore pokazuja "dobrze", np p5b (-100 parownik, -105'c cpu). A na takim p5w64 jest -33 i sciana. Fajnie, co nie? ja jestem n00bem i sie nie znam ale ok, przekonałes mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 (edytowane) nie rozumiem kupca kupa kasy na nowe czesci a 150zł na termometr szkoda no ale nie wnikam to nie moj foch,Ryba mial kupic w "miare" dobry miernik-niedrogi,jak sie okazalo jest niedrogi,ale do [gluteus maximus]-w tej kwestii nie mialem pola dzialania a 150pln droga nie chodzi,bo za wysylke poplyne jak za zboze...mysle,ze bedzie tak czy siak w miare dobre wartosci pokazywal,bo jakies tam dziesiate mnie nie obchodza-aptekarz ze mnie slaby Edytowane 27 Grudnia 2007 przez 71proste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Ale o co wy sie klucicie? Za niecale 40 zl z przesylka mamy termometr, ktory bedzie pokazywal prawidlowo temperatury, jakie beda osiagalne na tym SS! Placic 150zl za mozliwosc mierzenia wszystkich temperatur, bylob w przypadku kupca bylo chyba blednym pomyslem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 NO i kolejne ladne fc sie szykuje... A co do termometra... to wszystko ok... wazne ze uzytkownik zobaczy jakby naraz mial +50*C to bedzie wiedzial ze cos jest nietak... a jak mamy -50 czy -40... to jest ok... A co do czujnikow procesorow... to czesto coretemp staje na +12*C i nizej mi nie schodzi... ale z drugiej stronie czujnik w moim neo2-fr jest taki fajny ze do -59*C pokazuje dobre tempy a potem juz -128*C i ejsli mam na odczycie -128*C to wiem ze wszystko jest ok... i to mi wystarcza... wiem ze wszystko ejst dobrze zalozone :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 (edytowane) Dzisiaj zamowilem DFI T2R X38,mam nadzieje,ze bedzie gicio Tak jak piszesz Sector nie bede sie przeciez wkrecal w dziesiate 'C ;) Czy samo zabezpieczenie mobo jest ciezkie i czym to mam zabezpieczyc najlepiej? Edytowane 28 Grudnia 2007 przez 71proste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 (edytowane) Ja bym tam w ogole nie zabezpieczal, szkoda czasu. Ostatnio coraz czesciej tak robie i jest ok http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2769766 Edytowane 28 Grudnia 2007 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lazYb0N Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Gratki Rafał :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) Ja bym tam w ogole nie zabezpieczal, szkoda czasu. Ostatnio coraz czesciej tak robie i jest ok http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2769766 na poczatku chyba jednak sobie zabezpiecze:) jak juz nabiore rutyny to bede kombinowal a na dzien dzisiajszy-LAMA jestem :) w tych kwestiach ;) Edytowane 29 Grudnia 2007 przez 71proste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 na dzien dzisiajszy-LAMA jestem :) w tych kwestiach ;) Dlatego dalem ci link :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) przegladalem juz pare razy ;) Ryba czy jest jakis progress,paczki doszly??czy PP wali w chu... Edytowane 29 Grudnia 2007 przez 71proste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 przegladalem juz pare razy ;) Ryba czy jest jakis progress,pczki przyszly??czy PP wali w chu... Czekam... moze dzisiaj/poniedzialek bedzie paczka z kompresorem, ale zapinka dalej w drodze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Pozostalo czekac,ale i tak looz sklep gdzie zamowilem DFI(z Niemiec) po tym jak dostali kase na konto napisali,ze jej nie maja na skladzie i wysla od razu jak dostana.Zanim ja bede mial i opanuje w miare mozliwosci jeszcze troche zejdzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zeby nie bylo, ze temat ucichl. - przyszedl oplot na ssaca dzisiaj, jutro pojawia sie nozki podstawy - ssaca i parownik sa przetestowane cisnieniowo. 15bar i alles ol rajt ;p - jutro pojawia sie fotki poskladanego ukladu - do pelni szczescia brakuje jedynie paczki od Dunka (gdzie moje zapinki :mur: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Mam nadzieje,ze te zapinki sie szybko pojawia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 zapinki zrobione wyśle w poniedzialek, wtorek max jakiegos gratisa dorzuce :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chedder Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 co ze zdjeciami ukladu ktore nam ryba obiecales? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...