Skocz do zawartości
ryba

Proste Ss Dla 71proste

Rekomendowane odpowiedzi

Po dlugich namysleniach i kreceniu bez dopalacza, 71proste postanowil wreszcie sprawic sobie nowa zabawke do oc i zglosil sie z tym do mnie ;]

To co bedzie zawieral ukladzik:

kompresor: Toshiba PG160-X1C

parownik: Kopia parownika Chilly1 -> "spirala" + zapinka i tulejka z pianka.

Ssaca: Famas 80cm + izolacja 2x9mm + niebieski oplot

kapilara 0.8mm

skraplacz: 1.9kW Al-Cu, wentyl 10W

czynnik chlodniczy : R507

jakas tam podstawa + gumowe nozki

Bedzie to praktycznie wierna kopia ukladu dla Yoto albo MaSella, nie zdecydowalem jeszcze, a wlascicielowi jest to raczej obojetne. Ponizej narazie tylko jedna fotka czesci, zeby nie bylo ze nic nie robie/ucieklem za granice :P

Dołączona grafika

Na zdjeciu widac rowniez niezbyt dobry miernik cyfrowy z funkcja termometru. Jako, ze auto nie posiada specjalnego termometru, a szkoda bylo kupowac byle co, zaproponowalem ten miernik zamiast drogiego CHY. Po wyjeciu z pudelka nie bylo rewelacyjnie, zamiast -54 widzialem -41 na wyswietlaczu :blink: Jednak chinole to sprytny narod i po rozebraniu urzadzenia w srodu odnalazlem odpowiedni potencjometr od regulacji. W tej chwili okolice -50 pokazuje idealnie* :) Jest niestety minus tej operacji. Wszystkie inne pomiary (napiecia, pojemnosc, ect.) mozna wsadzic sobie w 4 litery, gdyz sa przeklamania w kazdej skali. Jednak jako, ze to ma sluzyc jedynie za termometr, 71prosto chyba nie obrazi sie za ten czyn :)

* Idealnie tylko w tych okolicach, bo przy +12 pokazuje juz +7, a przy -114 pokazuje -103, chociaz i tak to jest lepsze niz zamiast -115 zobaczyc -91 :lol:

Pozdrawiam i do zobaczenia za kilka dni jak dojada paczunie, a jutro (w sumie to za kilka godzin) zrobie do konca ssaca. Szkoda, ze nie mam kapilary, tak to juz bym cisnieniowo sprawdzil <_< .

Dalsze fotki z produkcji:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Juz dziala, czeka mnie tylko zaizolowanie i kalibracja, ale to juz za tydzien jak paczka od maniaka dojedzie :damage_wall:

Pianka @ home

Dołączona grafika

Dołączona grafika

No i poskladane, tada ;]

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

@ 180W... narazie, bo mi sie pasta skonczyla, w pt/sob ladniejsze obciazenie bedzie

Dołączona grafika

No i tyle idle po kalibracji pod obciazenie :)

Edytowane przez ryba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapowiada się ładny układ. Aż żal mi zwieracz ściska, że jednak chciałem fcta na starym danfosiku NL11F... ale trudno :) rotarka to rotarka. Nadrobię sobie w kaskadzie. Zapowiada się kolejny mocny fcet jak na rotarke przystało. Miejmy nadzieje, że 71proste poprawi wyniki na hwbocie :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapowiada się ładny układ. Aż żal mi zwieracz ściska, że jednak chciałem fcta na starym danfosiku NL11F... ale trudno :) rotarka to rotarka. Nadrobię sobie w kaskadzie. Zapowiada się kolejny mocny fcet jak na rotarke przystało. Miejmy nadzieje, że 71proste poprawi wyniki na hwbocie :]

No, moze tym razem jeszcze zaszaleje i wrzuce na przewody zielony oplocik, to juz bedzie elo wtedy :D

Edytowane przez ryba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dorób ładną budę :)

* oczywiście jeśli właściciel chce :wink:

No niestety, ale obudowa to 1/3 aktualnej ceny :D Pozatym wysylka do Dublina tez nie bedzie za tania.

Edytowane przez ryba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie,wysylka do Dublina jest wybitnie droga-ogolnie no koment

Jak narazie podoba mi sie :),czesci mialy byc nowe-nie chce zadnych uzywek.

Ryba zielony oplocik mile widziany,z obudowa sam wiesz,ze mi nie zalezy,poza tym zalozenie narazie jest inne-benchowac!!!moze sam sie skusze w wolnym czasie na zrobienie jakiejs maski :)

Z tym miernikiem to powiem ,ze ufam Ci na slowo,mam nadzieje,ze temperatury pokazuje juz normalnie-troche slabo,ze trzeba bylo w nim grzebac co by dobrze dzialal,do napiec mam pozadny swoj miernik tyle,ze bez opcji mierzenia temperatury,wiec looz-ale to chyba kazdy ma :)

Xtreme Addict wyniki beda o to sie martw,musze dobre mobo skolowac,ale czekam z tym jeszcze do nowego roku :)

ryba jakie max -temp sie moge spodziewac po tym ukladzie i nie 71prosto tylko proste,bo ja zaczne pisac ryba z duzej ;)

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie,wysylka do Dublina jest wybitnie droga-ogolnie no koment

Jak narazie podoba mi sie :),czesci mialy byc nowe-nie chce zadnych uzywek.

Ryba zielony oplocik mile widziany,z obudowa sam wiesz,ze mi nie zalezy,poza tym zalozenie narazie jest inne-benchowac!!!moze sam sie skusze w wolnym czasie na zrobienie jakiejs maski :)

Z tym miernikiem to powiem ,ze ufam Ci na slowo,mam nadzieje,ze temperatury pokazuje juz normalnie-troche slabo,ze trzeba bylo w nim grzebac co by dobrze dzialal,do napiec mam pozadny swoj miernik tyle,ze bez opcji mierzenia temperatury,wiec looz-ale to chyba kazdy ma :)

Xtreme Addict wyniki beda o to sie martw,musze dobre mobo skolowac,ale czekam z tym jeszcze do nowego roku :)

ryba jakie max -temp sie moge spodziewac po tym ukladzie i nie 71prosto tylko proste,bo ja zaczne pisac ryba z duzej ;)

Patrz uklady Masella i Yoto, okolice -50 ladnie ma trzymac na grzalce 180W. Zreszta zobacz na ostatnie wyczyny Masla, 5GHz zrobil, czyli uklad nie taki slaby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem kupca

kupa kasy na nowe czesci a 150zł na termometr szkoda

no ale nie wnikam

btw ryba

bez prosto umocowanej puchy na elektryke to sie nawet tu nie pokazuj :legal:

Edytowane przez Maniakalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem kupca

Ja nie mam zadnego termo i zyje. Przeciez nie bede tego kalibrowal, a bez sprawdzania tego czy mam -48.2'C czy -48.4'C przezyje - nic to przeciez nie zmieni

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam zadnego termo i zyje. Przeciez nie bede tego kalibrowal, a bez sprawdzania tego czy mam -48.2'C czy -48.4'C przezyje - nic to przeciez nie zmieni

ta ale

Na zdjeciu widac rowniez niezbyt dobry miernik cyfrowy z funkcja termometru

jesli juz o po co wyrzucac kase na coś co i tak sie nie przyda

rownie dobrze moze bazowac na temp z biosu lub na jakimś programie pod winde

Edytowane przez Maniakalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na c2d odczyt biosu jest bardzo fajny. Na fc gdy temp jest ponizej zera mozna fajnych rzeczy sie dowiedziec. Dam ci przyklad:

procek nr 1 - +1'c na p5k i -1'c na p5k pro

procek nr 2 - -1'c na p5k i +4'c na p5k pro

wszystko spod windy pokazuje to samo. Czujniki na mobo sa ok - z p4 jest wszystko dobrze do -48'c (nizej fc nie moglo juz chyba)

Oczywiscie sa mobasy ktore pokazuja "dobrze", np p5b (-100 parownik, -105'c cpu). A na takim p5w64 jest -33 i sciana. Fajnie, co nie?

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na c2d odczyt biosu jest bardzo fajny. Na fc gdy temp jest ponizej zera mozna fajnych rzeczy sie dowiedziec. Dam ci przyklad:

procek nr 1 - +1'c na p5k i -1'c na p5k pro

procek nr 2 - -1'c na p5k i +4'c na p5k pro

wszystko spod windy pokazuje to samo. Czujniki na mobo sa ok - z p4 jest wszystko dobrze do -48'c (nizej fc nie moglo juz chyba)

Oczywiscie sa mobasy ktore pokazuja "dobrze", np p5b (-100 parownik, -105'c cpu). A na takim p5w64 jest -33 i sciana. Fajnie, co nie?

ja jestem n00bem i sie nie znam

ale ok, przekonałes mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem kupca

no ale nie wnikam

to nie moj foch,Ryba mial kupic w "miare" dobry miernik-niedrogi,jak sie okazalo jest niedrogi,ale do [gluteus maximus]-w tej kwestii nie mialem pola dzialania a 150pln droga nie chodzi,bo za wysylke poplyne jak za zboze...mysle,ze bedzie tak czy siak w miare dobre wartosci pokazywal,bo jakies tam dziesiate mnie nie obchodza-aptekarz ze mnie slaby

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o co wy sie klucicie? Za niecale 40 zl z przesylka mamy termometr, ktory bedzie pokazywal prawidlowo temperatury, jakie beda osiagalne na tym SS! Placic 150zl za mozliwosc mierzenia wszystkich temperatur, bylob w przypadku kupca bylo chyba blednym pomyslem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO i kolejne ladne fc sie szykuje...

A co do termometra... to wszystko ok... wazne ze uzytkownik zobaczy jakby naraz mial +50*C to bedzie wiedzial ze cos jest nietak... a jak mamy -50 czy -40... to jest ok...

A co do czujnikow procesorow... to czesto coretemp staje na +12*C i nizej mi nie schodzi... ale z drugiej stronie czujnik w moim neo2-fr jest taki fajny ze do -59*C pokazuje dobre tempy a potem juz -128*C i ejsli mam na odczycie -128*C to wiem ze wszystko jest ok... i to mi wystarcza... wiem ze wszystko ejst dobrze zalozone :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zamowilem DFI T2R X38,mam nadzieje,ze bedzie gicio

Tak jak piszesz Sector nie bede sie przeciez wkrecal w dziesiate 'C ;)

Czy samo zabezpieczenie mobo jest ciezkie i czym to mam zabezpieczyc najlepiej?

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tam w ogole nie zabezpieczal, szkoda czasu. Ostatnio coraz czesciej tak robie i jest ok

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2769766

na poczatku chyba jednak sobie zabezpiecze:)

jak juz nabiore rutyny to bede kombinowal a na dzien dzisiajszy-LAMA jestem :) w tych kwestiach ;)

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przegladalem juz pare razy ;)

Ryba czy jest jakis progress,paczki doszly??czy PP wali w chu...

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostalo czekac,ale i tak looz sklep gdzie zamowilem DFI(z Niemiec) po tym jak dostali kase na konto napisali,ze jej nie maja na skladzie i wysla od razu jak dostana.Zanim ja bede mial i opanuje w miare mozliwosci jeszcze troche zejdzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby nie bylo, ze temat ucichl.

- przyszedl oplot na ssaca dzisiaj, jutro pojawia sie nozki podstawy

- ssaca i parownik sa przetestowane cisnieniowo. 15bar i alles ol rajt ;p

- jutro pojawia sie fotki poskladanego ukladu

- do pelni szczescia brakuje jedynie paczki od Dunka (gdzie moje zapinki :mur: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi