Imperator87 Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 Witam, Mam pewien dylemat i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże go rozwiązać. Posiadam płytę główną GIGABYTE GA-945GZM-S2 ze zintegrowaną grafiką. Planuję jednak kupno x1950PRO, ale jest mały problem. Powyższa płyta posiada złącze PCI-E x16 ale w wersji x4. Szczerze mówiąc dowiedziałem się o tym dziś przeglądając instrukcję. Chciałbym wiedzieć czy w moim przypadku warto jest kupować tą kartę? Jak to będzie się miało do wydajności? Przypuszczam, że to ograniczenie to duży problem... Czy posiada może ktoś taką płytę albo wie jak x4 ma się do wydajności? Załóżmy może od razu, że zmiana płyty nie wchodzi w rachubę... Pozdrawiam Damian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymciu Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zmiana płyty i tak kiedyś nastąpi (zwłaszcza, że procesor 45 nm jest gotowy na dniach). Posiadam X1950Pro i nie narzekam ale w przypadku kiedy masz złącze x4 a nie x16 to masz 4 krotnie mniejszy transfer danych (x4 - 1000 MB/s x16 - 4000 MB/s) i decyzja należy do ciebie czy kupisz teraz kartę i poczekasz na zmianę płyty wraz z procesorem czy nie kupujesz i zmieniasz całość (nie koniecznie z CPU) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 Przy X1950 Pro nie ma jeszcze to aż takiego znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...