Skocz do zawartości
PluszakTheGreat

Komp Sie Grzeje - Potrzebuje Wydajnego Chlodzenia Woda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na Swieta Sw.Mikolaj obdarowal mnie kompem. Naszczescie nie obciayl mojego konta ani troche, choc tak bylo poczatkowo w planach i dlatego postanowilem wydac zaoszczedzone pieniadze na pozadne chlodzenie - chlodzenie wodne. Tu pojawia sie moja prosba, jako sam jestem kompletnym lajkiem w temacie, o porade w wyborze. Na chlodzenie moge wydac 1 000zl +- 100zl. Moj komputer to :

Plyta glowna -> Foxconn MARS

Procesor -> Intel Pentium 4 3,4GHz za miesiac Penryn

RAM -> 4GB DDDR 2 800MHz HyperX Kingston

Karta graficzna -> 2x Radeon HD 3870 512Mb w CrossFire

Dysk twardy -> Samsung SpinPoint 400GB

Prosilbym o propozycje, najchetniej gotowych zestawow chlodzenia wodnego, ktore by pasowaly na kazdy z moich podzespolow.

Z gory thx,

Pluszak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiesz, ze chcesz chłodzić wsio łącznie z chipsetem ?

D-tek Fuzion CPU ok. 255zł

Pompka : Swiftech MCP655 12V ok. 319zł

Swiftech MCW30 ok. 119zł

Innovatek 2m ok. 18zł

Black Water Advanced 123 rev. 2.0 149zł

2x Prison Pro V2 GPU ok. 119zł (ew. Swiftech MCW60-R ok. 189zł ale wtedy zestaw kosztowałby ok 1240 PLN)

na karty bo tu pasowały by najlepiej fullcovery a koszt ich to ok 680 pln (2x EK Water Blocks EK-FCR3870 - CF // 339 w cooling.pl)

ceny z grubsza, pewnie można by zaoszczędzić :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiesz, ze chcesz chłodzić wsio łącznie z chipsetem ?

D-tek Fuzion CPU ok. 255zł

Pompka : Swiftech MCP655 12V ok. 319zł

Swiftech MCW30 ok. 119zł

Innovatek 2m ok. 18zł

Black Water Advanced 123 rev. 2.0 149zł

2x Prison Pro V2 GPU ok. 119zł (ew. Swiftech MCW60-R ok. 189zł ale wtedy zestaw kosztowałby ok 1240 PLN)

na karty bo tu pasowały by najlepiej fullcovery a koszt ich to ok 680 pln (2x EK Water Blocks EK-FCR3870 - CF // 339 w cooling.pl)

ceny z grubsza, pewnie można by zaoszczędzić :wink:

Wolalbym jakis zestaw..... Boje sie sam to wszystko skladac a do tego jestem atechniczny. Czy moglbys mi polecic jakis zestaw???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jesteś atechniczy to z daleka od montażu WC :P :P

Procka przy montażu nie uwalisz ale rdzeń GPU to masz dużą szansę :P

Dokładność, precyzja, CIERPLIWOŚĆ i się uda.

Bez wiedzy na temat co, jak, gdzie, dlaczego i po co nie zabieraj się za WC.

Poczytaj, popytaj i się uda.

Nic gotowego nie kupuj bo szkoda kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję sprzętu ;)

Co do tematu: tak jak wspomniał FatAlbert - gotowe zestawy kosztują.... i to wszystko. Mówisz, że jesteś atechniczny - a do złożenia kupnego zestawu też potrzeba przynajmniej minimalnych umiejętności. Owszem - w gotowcach masz instrukcję, a w zestawie składającym się z osobno kupionych klocków - nie. Myślę jednak, że gdybyś chciał, forumowicze na pewno ułożyli by Tobie w tym topicu pewien schemat postępowania przy składaniu, na 100% efektywniejszy i na tyleż procent bezpieczny i łatwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze ? Nawet jak jest strasznie atechniczny da sobie radę. Co możesz zrobić źle ? Zbyt słabo dokręcić blok. Dokręcaj stopniowo: najpierw dosyć lekko, jeśli temperatury będą złe dokręć jeszcze trochę. Układ najpierw sprawdź na wyłączonym sprzęcie czy nie ma żadnych wycieków. Dopiero potem odpal sprzęt. Na razie tyle, jakieś problemy ? Pisz jak już je będziesz miał bo nikt chyba tu wróżką nie jest żeby przewidzieć ewentualne problemy.

Pozdrawiam

rafwlkp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi