Skocz do zawartości
poi5on

Jednostka Za 2500 Zł. Pytania I Wątpliwości.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W najbliższych 3 tygodniach chcę złożyć PC’ta (myślę, że w styczniu ceny troszkę spadną) Wiem, że podobnych wątków na forum jest 1kk, ale mam kilka pytań, których w innych tematach nie znalazłem. Mam na komputer max 2500 zł bez monitora.

Procesor : E6750 chyba nie ma innego procka w podobnej cenie 591 zł

Mobo: nie mam pojęcia mnóstwo testów czytałem najróżniejszych płyta, ale cały czas mam wątpliwości. Chcę, aby płytka obsługiwała nowe procki intela 45nm bo taki planuję w przyszłości kupić. Drugie pytanie czy jest sens kupować płytę obsługujące, DDR3? Lub DDR2 1066MHz? Może już coś poszukać z układu X38?

Grafika: 8800GT 512 myślę o tym - http://allegro.pl/item286569476_zotac_8800...00_wawa_fv.html Cena 965 zł chyba, że jest jakiś zamiennik dla tego GF’a

RAM: aktualnie 2x1GB Goodram 800 MHz na allegro 2 szt. stoją za 125 zł

Zasilacz: nie znam się na tym w ogóle, chciałbym coś taniego, ale chciałbym, aby umożliwiło mi w niedalekiej przyszłości o/c.

Buda: za ok. 60 zł z allegro tak nie będę jej widział, więc zawsze zaoszczędzę kilka groszy.

Chłodzenie: no właśnie, jakie chłodzenie mi jest potrzebne, wystarczą same wiatraki 120mm jeżeli na dzień dzisiejszy nie będę podkręcał

Dysk: Myślę o WD, dokładnie to o tym - http://allegro.pl/item286688286_wd_caviar_...ial_ata_ii.html wiem, że mały, ale dokupię potem drugi. Cena 180 zł

Napęd: jakiś za 100 zł

Razem: 2021 zł zostało ok. 500 zł na mobo i zasilacz.

Jeszcze naszła mnie taka myśl żeby kupić na razie E2160, resztę kasy dać m.in. w mobo, a jak pojawią się za kilka m-c nowe procki intela w przystępnej cenie kupić jakiś za ok. 600 zł.

Zapomniałem dodać, że ta grafa ma interfejs PCI-Express 2.0 i czy nie szukać mobo, która ma już nową technologię wdrożoną?

Czekam na wasze opinie.

Co do sklepu to najchętniej kupiłbym w znak.pl bo mam do niego blisko, ale widzę, że jak będę kupował na allegro to wyniesie mnie ten zestaw taniej.

Sklepu sam sobie poszukam ;) Będę sugerował się przede wszystkim ceną produktów oraz wysyłką.

Pozdrawiam

Edytowane przez poi5on

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

W najbliższych 3 tygodniach chcę złożyć PC’ta (myślę, że w styczniu ceny troszkę spadną) Wiem, że podobnych wątków na forum jest 1kk, ale mam kilka pytań, których w innych tematach nie znalazłem. Mam na komputer max 2500 zł bez monitora.

Procesor : E6750 chyba nie ma chba innego procka w podobnej cenie 591 zł

Mobo: nie mam pojęcia mnóstwo testów czytałem najróżniejszych płyta, ale cały czas mam wątpliwości. Chcę, aby płytka obsługiwała nowe procki intela 45nm bo taki planuję w przyszłości kupić. Drugie pytanie czy jest sens kupować płytę obsługujące, DDR3? Lub DDR2 1066MHz?

Grafika: 8800GT 512 myślę o tym - http://allegro.pl/item286569476_zotac_8800...00_wawa_fv.html Cena 965 zł chyba, że jest jakiś zamiennik dla tego GF’a

RAM: aktualnie 2x1GB Goodram 800 MHz na allegro 2 szt. stoją za 125 zł

Zasilacz: nie znam się na tym w ogóle, chciałbym coś taniego, ale chciałbym, aby umożliwiło mi w niedalekiej przyszłości o/c.

Buda: za ok. 60 zł z allegro tak nie będę jej widział, więc zawsze zaoszczędzę kilka groszy.

Chłodzenie: no właśnie, jakie chłodzenie mi jest potrzebne, wystarczą same wiatraki 120mm jeżeli na dzień dzisiejszy nie będę podkręcał

Dysk: Myślę o WD, dokładnie to o tym - http://allegro.pl/item286688286_wd_caviar_...ial_ata_ii.html wiem, że mały, ale dokupię potem drugi. Cena 180 zł

Napęd: jakiś za 100 zł

Razem: 2021 zł zostało ok. 500 zł na mobo i zasilacz.

Jeszcze naszła mnie taka myśl żeby kupić na razie E2160, resztę kasy dać m.in. w mobo, a jak pojawią się za kilka m-c nowe procki intela w przystępnej cenie kupić jakiś za ok. 600 zł.

Zapomniałem dodać, że ta grafa ma interfejs PCI-Express 2.0 i czy nie szukać mobo, która ma już nową technologię wdrożoną?

Czekam na wasze opinie.

Co do sklepu to najchętniej kupiłbym w znak.pl bo mam do niego blisko, ale widzę, że jak będę kupował na allegro to wyniesie mnie ten zestaw taniej.

Sklepu sam sobie poszukam ;) Będę sugerował się przede wszystkim ceną produktów oraz wysyłką.

Pozdrawiam

Na większość pytani odpowiedzi są na forum.

Mobo (patrz sig), jak już planujesz ze wymienisz procka na Penryna to mobo na chipsecie P35 najlepiej. Sądze że płytki za 350-400zł bedą dla ciebie wystarczające (np Abit IP35 lub DFI jak planujesz jakieś poważniejsze OC)

DDR3 na razie nie ma sensu - może do następnego kompa.

Grafika - szukaj czegoś z alternatywnym chłodzeniem (Sprakle, Palit, lub jak najtańszy referencyjny model i wymiana chłodzenia na Accelero S1)

Pamięci - jeśli planujesz OC to Goodramy nie ą najlepszym wyborem (Kingston Elpida, Corsait TwinX rev 7.1, A-Data EE+)

Zasilacz - do takiego zestawu to minimum Amarox/Modecom MC 400W dla świętego spokoju

Buda - szukaj jakichś używanych Chiefteców albo może załapiesz sie na jakąś wyprzedaż

Chłodzenie - jeśli bez OC to starczy to co w standardzie + 120mm

HDD - jeśli ma być wydajnie to Seagate a jeśli cicho i niewiele wolniej to Samsung

Napęd - szukaj coś na SATA

Jak planujesz kupno Penryna to nie ma sensu teraz kupować E6750 - styknie DualCore a różnica na mobo/zasilacz

Co do tego całego PCI-E 2.0 to pic na wode fotomontaż. Obecnie różnica między PCI-e 1.0 8x a 16x jest marginalna podobnie będzie między 2x szybszym PCI-E 2.0 a PCI-E 1.0/1.1. Niby PCI-E 2.0 oferuje dostarczenie 150W mocy do karty poprzez złącze PCI-E ale wtedy trzeba do płyty głównej podpiąc dodatkowe zasilanie więc ja już wole bezpośrednio do GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi