Skocz do zawartości
grippen

Chaintech Zenith 7NJS - pomocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przesiadłem sie z płyty MSI KT3 na Chaintech Zenith 7NJS - no i tu zaczynają sie schody - komputer wstaje jak się mu chce, najczęściej po wyciągnięcu wtyczki i wsadzeniu spowrotem, soft który był dostarczony do płyty pokazuje temperaturę płyty do 75 stponi, natomiast CPUCool - max 45. Wszelkie testy przechodzi komputer (jak już wstanie):) bez problemu.

Ma ktos może taki problem albo wie jak go obejść??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę to 50% userów ma problem z płytami na nForce2. Gdybym przechodził do AMD to chyba wziął bum coś na KT400. Przypomina mi to sytuację z czasów K7S5A gdzie 50% ludzi kleło na czym świat stoi a druga połowa wręcz przeciwnie. Wynika z tego , że te płyty prawdopodobnie nie lubią pewnych konfiguracji sprzętowych (K7S5A chodziły bez kłopotu z Duronami a z Athlonami już było różnie). Ja bym spróbował z nowym BIOS-em. Kilku ludziom z Epox-ami to pomogło podobno...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak.......OS nie ma tu za duzego znaczenia jak ci sie nie chce komp uruchomic ......to moze byc cos z zasilaczem....moze wina zlego styku zlacza zasilajacego mobo... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę to 50% userów ma problem z płytami na nForce2. Gdybym przechodził do AMD to chyba wziął bum coś na KT400. Przypomina mi to sytuację z czasów K7S5A gdzie 50% ludzi kleło na czym świat stoi a druga połowa wręcz przeciwnie. Wynika z tego , że te płyty prawdopodobnie nie lubią pewnych konfiguracji sprzętowych (K7S5A chodziły bez kłopotu z Duronami a z Athlonami już było różnie). Ja bym spróbował z nowym BIOS-em. Kilku ludziom z Epox-ami to pomogło podobno...

A to dobre- Twoim zdaniem osoby piszace na tym forum o problemach z nforce2 (na oko jakies 50 osob) to polowa nabywcow wszystkich plyt to :lol: . Procent wadliwych plyt z nforce2 jest z pewnoscia taki sam jak plyt z kt266/333/400, tylko wiecej osob pisze o rda ( i jej podobncych) bo wiecej osob (proporcjonalnie) je teraz kupuje.

Nie pomyslales o tym? Hmmm....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mozesz to dokladniej opisac.......tzn ciskasz power i nic a potem wyjmujesz wtyke i wkladasz na nowo i potem power i komp wstaje?????

Mniej więcej - czasami potrzebny jest jeszcze clear biosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przesiadłem sie z płyty MSI KT3 na Chaintech Zenith 7NJS - no i tu zaczynają sie schody - komputer wstaje jak się mu chce, najczęściej po wyciągnięcu wtyczki i wsadzeniu spowrotem, soft który był dostarczony do płyty pokazuje temperaturę płyty do 75 stponi, natomiast CPUCool - max 45. Wszelkie testy przechodzi komputer (jak już wstanie):) bez problemu.

Ma ktos może taki problem albo wie jak go obejść??

Jaki masz zasilacz? Wszystkie plyty na nforce2 zra prad jak glupie..

Co do temperatury - nie ma sie czym przejmowac. To wina biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również stawiam na zasilacz, kiedy wymieniłem płytę u siebie miałem bardzo podobne problemy i dopiero po wymianie zasilacza wszystko wróciło do normy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bodajze xan napisał, że wiekszość problemów wynika z niewiedzy (nie obrazając nikogo), i tak właśnie jest zazwyczaj. Ja z moim mobo nie mam kłopotów- jedyny jaki się pojawił to taki, że płyta nie chciała sie zbootować, apowód był banalny - nie dociśniety radiator - ponowne założenie pomogło.

A próg wadliwości jest raczej taki sam jak plyt z innymi chpsetami, wystarczy popatrzec troche w stecz. Przeciez ludzie non stop pisali ze a7v333 itd itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajomek ma sklep komputerowy na 500 płytek wróciła mu jedna z powodu mechanicznego uszkodzenia przez nabywce :) mam tą płytkę i nie mam kłopotów, fakt że zasilacz mam chiefteca 420 W :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...